De Morgen: "Wie flirt met het libertarisme, is het liberalisme ontrouw"

Echte liberalen, schrijft Dirk Verhofstadt – en dat is de enige fout waarop hij zich laat betrappen – hebben zich “steeds” gestoord aan de “blinde adoratie van de vrije markt”. Laten we niet flauw doen: in de jaren tachtig heette Guy Verhofstadt zelfs ‘baby-Thatcher’, toen niet onterecht. En dat was nog voor de publicatie van zijn eerste Burgermanifesten, die zo mogelijk nog liberaler waren. Of was dat ‘libertarischer’? Is die tribune van Dirk Verhofstadt geen bekentenis dat Guy en de zijnen, in de tijd dat mannen als Bouckaert in de VLD aan gezag en aanhang wonnen, ook huwelijksbedrog pleegden tegen de eigen ideologie? Dat wie flirt met het libertarisme eigenlijk het liberalisme ontrouw is? Pas bij het Derde Burgermanifest, toen de notie ‘algemeen belang’ opdook in de liberale leer, kwamen er ineens ook andere antwoorden uit. En niet veel later was een coalitie tussen liberalen en socialisten mogelijk. [...]


Vande Lanotte titelt: “Alleen wie de toekomst zelf vorm geeft, moet ze niet ondergaan.” Verhofstadt trekt van leer tegen “de onmachtige staat die zijn burgers in de kou laat staan”. Het is niet hetzelfde, maar toch bijna. Nu nog de libertariërs diets maken dat ze in de VLD weinig te zoeken hebben.

Walter Pauli in De Morgen van 12 september 2005

Reacties

#13694

dof

 

?blinde adoratie van de vrije markt?

Ik denk dat de meesten hier oud genoeg zijn om zich nog zowel de tarieven en de "service" van de "RTT" te herinneren voor er concurrentie was. En sommigen zelfs het corruptie schandaal waarvoor Anseele ontslag moest nemen.

#13695

Cogito

 

We hebben het voelen aankomen. Als eerste reactie wil ik terugkomen op wat ik al gezegd heb: het ware slachtoffer van het cordon is het klassiek-liberalisme. Misschien kan het lijk van de VLD nog gerecupereerd worden door ermee in het gezicht van de socialisten te gooien en zo een aantal socialistische stemmen naar de VLD te halen, waardoor de Rooien verzwakt kunnen worden.
Hopelijk laten mensen zoals Q, JMDD en anderen zich niet uit het ideologische lood slaan en trekken ze conclusies (of worden daartoe verplicht). Het zou niet onverstandig zijn om samen met Hugo Coveliers zulke conclusies te trekken.

#13696

Cogito

 

De "ads by google" zijn grappig toepasselijk hierbij!

#13714

Nickonomics

 

Die ads zijn inderdaad grappig.

Neen, de VLD heeft nog voldoende mensen die klassiek-liberaal zijn. Dirk Verhofstadt is de VLD niet. Het voorgaande congres over de Flat tax toont dit goed aan. De VLD is bereid om terug te keren naar haar wortels.

Die laatste zin van Walter Pauli stoort me zeer. Moet men aan klassiek-liberalen, juist degene die de partij hebben opgericht en de groot hebben gemaakt, gaan vertellen dat ze niet meer welkom zijn????

Beter zou men al de linksliberalen en de adepten à là W. Pauli moeten duidelijk maken dat zij niets te zoeken hebben in de VLD.

#13792

Cogito

 

"De VLD is bereid om terug te keren naar haar wortels".
AAAAH.
Na 8 jaar aan de macht hun principes te hebben verloochend zullen ze in het zicht van electoraal verlies terug naar hun achterban gaan luisteren zeker?
Wel:
Niet met mij.

#20216

Gijs

 

Nickonomics, waar moeten linksliberalen dan wel naar toe als ze niet in de VLD zouden thuishoren?

#20276

Nicolas Raemdonck

 

Aan Gijs: Een late reactie nog: Naar SP.A-Spirit.

Even toevoegen dat een mens confronteren met uitspraken van 1 jaar geleden wel consequent is maar dat ik toch wil toevoegen dat ik inderdaad nog steeds een klassiek-liberaal ben maar geen VLD'er.

#27185

Questing Beast

 

Superlate reaktie i.v.m. die laatste zin "nu nog de libertariërs diets maken dat ze in de VLD weinig te zoeken hebben": die conclusie had ikzelf al lang getrokken, en ik denk de meeste libertariërs met mij...

#27186

LVB

 

@Questing Beast: Als iemand van De Morgen dat voorstelt (en als Dirk Verhofstadt dingen schrijft die in dezelfde lijn liggen), dan is dat voor mij al een reden om daar GEEN conclusies uit te trekken. We gaan die kerels hun zin toch niet geven door de VLD volledig over te laten aan de links-liberalen?

#27199

Questing Beast

 

Ik vraag me af Luc, of het daarvoor al niet lang te laat is. Overigens heeft het libertariërtje schoppen van Verhofstadt en Co. ook wel iets flatterends. Je kunt je namelijk afvragen waarom ze het doen. Aan de schrik voor onze aantallen kan het moeilijk liggen; ik denk dat je wel veilig kan stellen dat het gedeelte van de bevolking dat momenteel het libertaire gedachtengoed genegen is zeer beperkt is. Blijft over: de schrik voor de ideeën. Het is namelijk het enige politieke gedachtengoed dat stelt dat de keizer geen kleren aanheeft. Stel dat dit besef morgen toch eens doordringt tot het grote publiek? Dan is het meteen afgelopen met de dictatuur van het profitariaat. Ik vermoed dat onze collectivistische vrienden beginnen te hyperventileren bij de gedachte alleen al...