Cijfers over het web

67 procent van de Belgische bedrijven met 10 of meer werknemers beschikt over een website. Frankrijk bengelt aan de staart met amper 26 procent. Dat blijkt uit cijfers van de OESO en van Eurostat, gepubliceerd door eMarketer.
96% van de Belgische bedrijven met 10 of meer werknemers maakt op één of andere manier gebruik van het internet, al was het maar voor e-mail, zo blijkt uit hetzelfde onderzoek.

Netcraft maakt intussen bekend dat er wereldwijd meer dan 74 miljoen websites bestaan. Dat is 2,68 miljoen meer dan een maand geleden en 17,5 miljoen meer dan een jaar geleden. Meer dan 30 miljoen daarvan zijn actieve websites. Het web maakt volgens Netcraft momenteel de sterkste groei ooit door, sterker dan op het hoogtepunt van de dotcom-boom in 2000.

Reacties

#14965

Spartacus

 

Toch eens goed om te zien dat we in België voor één keertje niet aan de staart van een peleton bengelen. Dat we zelfs voor engelstalige landen als het Verenigd Koninkrijk, Australië & Nieuw-Zeeland staan toont ook aan dat de dominantie van de Angelsaksische wereld over het internet een illusie is.

Wel had ik graag een opslitsing gezien tussen Vlaanderen en Wallonië. Indien Wallonië immers het Luxemburgse gemiddelde van 58,4 % benadert of het Franse gemiddelde van 26,3 % dan zou dit betekenen dat Vlaanderen eerder in de top-5 thuishoort. Hetzelfde kan misschien ook het geval zijn voor Zwitserland (64 %) en de oriëntatie van de Zwitserse bedrijven naar Duitsland (72,4 %) of naar Frankrijk (26,3 %)of Italië (44,1 %).

Maw., zorgen de nieuwe media ervoor dat de cultuurgrenzen bepalend worden mbt. het gebruik van deze media of blijft er zoiets over als een 'nationale bedrijfscultuur' ?

Op politiek gebied lijkt het Europa der regio's het niet te halen van de natiestaten maar de nieuwe media zouden de totstandkoming van culturele/economische/sociale regio's wel kunnen bevorden. Vroeg of laat zullen de natiestaten hier dan ook rekening mee moeten gaan houden...

#14968

LVB

 

Ik heb een vaag vermoeden dat één reden voor de lage positie van een aantal landen, de grootschalige landbouw zou kunnen zijn.

Landbouwbedrijven kunnen in sommige landen veel werknemers hebben. Landbouwbedrijven hebben niet direct nood aan een website.

Zou de lage positie van bijvoorbeeld Frankrijk en Nieuw-Zeeland daardoor kunnen verklaard worden?

#14981

John Fleming

 

@luc: Zou het nog veelvuldige gebruik van hun eigen Minitel in Frankrijk er iets mee te maken hebben, misschien!

#14988

Leo Norekens

 

Dat Minitel er mee te maken heeft, dat dacht ik ook. Daarmee waren ze ons destijds trouwens een heel eind voor...

Trouwens, het bovenstaand cijfer voor Frankrijk dateert van 2003. In het kleine wereldje waarin *ìk* leef, en veelvuldig Franse bronnen raadpleeg, heb ik de laatste twee jaar een spectaculaire groei van het aantal internetsites gemerkt. Ik vermoed dat de achterstand vandaag veel kleiner geworden is.

#14989

Leo Norekens

 

Luc: "Landbouwbedrijven hebben niet direct nood aan een website."
Ah nee? Kent U soms een betere manier om uw patatten aan de man te brengen? http://www.patat.be/ :-)

#14990

Rudi Vansnick

 

De groei van het aantal websites heeft vooral ook te maken met het feit dat de kost voor hosting van een website sterk is gedaald. Meestal krijg je space aangeboden bij je access-abonnement. Ook door de vele promotiecampagnes, gevoerd door de nationale TLD's, is de stijging te verklaren. 6 weken terug was ik in Bahrain als lid van de Grand Jury van de World Summit Award 2005 en heb ik mogen vaststellen dat ook de ontwikkelingslanden nu heel sterk aanwezig zijn in het Internet. Bij de 40 winnaars zitten slechts 13 Europese projecten, want ook aangeeft dat Europa stilaan maar zeker achterop loopt wat e-Content betreft. Meer over deze aspecten kan u ook hier weldra lezen.