Geen datalimiet, geen petitie

Een actiegroep is een petitie gestart tegen de datalimieten van de grote internetproviders. Bij surfen via de kabel of via ADSL ben je meestal beperkt tot 10 Gigabyte per maand, de duurdere producten trekken die limiet op tot 30 Gigabyte. Wie de limiet overschrijdt, moet bijbetalen of wordt voor de rest van de maand op een tragere snelheid geplaatst. De actievoerders maken de vergelijking met het buitenland, waar een aantal grote providers geen datalimieten hebben op hun standaardproducten. Op het ogenblik dat ik dit schrijf, hebben al meer dan 13.000 mensen de petitie ondertekend.

Ik zal de petitie niet ondertekenen, en ik wil hier kort motiveren waarom.


De actievoerders geven als één van de mogelijke "oplossingen" aan:

Minister van Werk en Informatisering "Internet voor iedereen" Peter Vanvelthoven en Vlaams Volksvertegenwoordiger Carl Decaluwé aanschrijven.

Daar gaan we weer: het is blijkbaar weer eens de politiek die moet ingrijpen en het bedrijfsleven meer verplichtingen en beperkingen moet opleggen. De consument schreeuwt om meer betutteling door de overheid.

De roep om een ingrijpen van de politiek in het spel van vraag en aanbod tussen producenten en consumenten is een capitulatie, een bekentenis dat de vrije markt niet werkt en dat de overheid het allemaal strikter moet regelen.

Nochtans werkt de vrije markt. Grote bedrijven hebben schaalvoordelen, maar zijn ook logger. Kleinere bedrijven kunnen maar bestaan en overleven in de mate dat ze innovatiever zijn en flexibeler werken dan hun grote broers. Elke tekortkoming van de grote aanbieders is meteen een opportuniteit voor kleinere aanbieders. Belgacom en Telenet (waar de staat bovendien respectievelijk meerderheids- en minderheidsaandeelhouder is) zijn als grote olietankers. Kleinere providers kunnen in de markt opereren als snellere en wendbaardere sloepjes, die wel minder brandstof en proviand aan boord hebben en dus sneller over kop gaan als ze een verkeerd stuurmaneuver uitvoeren.

Ik ken alvast één kleine internetprovider die ADSL aanbiedt zonder limieten: RealDSL. Ik ben er zelf geen klant bij omdat ik met 10 Gigabyte per maand ruim toekom bij mijn providers Telenet en Easynet. Maar ik vind het wel een prima zet van RealDSL. Consumenten stemmen beter met hun voeten (door naar een andere leverancier te trekken) dan door om meer overheidsingrijpen te vragen. Met hun roep om een ingrijpen van de overheid willen de actievoerders dat de staatssecretaris voor informatisering de olietankers verplicht om als kleine motorbootjes te gaan varen. Het is alsof je bij wet zou opleggen dat er aan de takken van grote eikebomen voortaan geen monotoon groene bladeren meer mogen hangen, maar kleurige tulpenbloemen. Zo'n maatregel zou meteen de diversiteit van het aanbod verminderen, de kosten van de grote verbruikers afwentelen op de kleine consumenten, en de spontane marktinnovatie door bedrijfjes als RealDSL onmogelijk maken. De actievoerders verkiezen blijkbaar de van staatswege opgelegde innovatie en de van staatswege opgelegde productdiversificatie boven de spontane marktwerking. De consumenten verkiezen luiheid en overheidstussenkomst boven zelf overstappen naar een andere provider en vrije marktwerking.

O ja, de organisatoren van de petitie verkozen om anoniem te blijven. Het whois-record bij DNS.be geeft een nepadres te zien: Monopolielaan 10 te 1040 Brussel. Daarmee zijn de actievoerders alvast in overtreding met artikel 8, punt a.1 van de DNS.be-licentievoorwaarden. Met open vizier strijden voor je idealen is er blijkbaar ook niet meer bij.

Reacties

#15742

Cogito

 

Ze vatten het blijkbaar ook niet: waarom moet je met gesloten vizier strijden om een politiek-correct actiepunt?
Overheidsingrijpen vragen in de vrije markt en roepen dat deze niet werkt is zo politiek correct als Mieke Vogels op een fiets. ...of is het een heimelijk initiatief vanuit de politiek zelf?

#15745

Tom

 

RealDSL een alternatief? Ik denk het niet!

Want dit lees ik op de reacties van tweakers.net
---------------------------------------
RealDSL neemt momenteel geen nieuwe klanten aan en heeft zware problemen in b.v. de regio Turnhout om een redelijke snelheid te kunnen aanbieden.
Ikzelf ben nog 1 van de gelukkigen met zo'n 120kB/sec. Anderen halen de 50kB/sec niet eens!

Versatel heeft zowiezo maar 1Mbps downstream dus dat kan je maar amper breedband meer noemen vrees'k.
---------------------------------------

Heb jij nog andere alternatieven, Luc?

#15747

Tom

#15748

Tom Decouttere

 

Ik wil graag bijbetalen om een uploadlimiet te verhogen onafhankelijk van de downloadlimiet. Bij Telenet bedraagt de upload percentage 15%, bij de duurdere Office variant (70¤/maand) heb je 30% van de toegestane download limiet.
De loskoppeling is beloofd als ik de PUB-nieuwsbrief mocht geloven, maar is er nog altijd niet.
Aan de andere kant : nieuwe klanten bij Telenet genoten reeds tal van voordelen, zij die al 5 jaar klant zijn zitten nog altijd aan diezelfde 10 Gigabyte debiet vast, aan dezelfde prijs. Als "trouwe klant premie" zou Telenet bijvoorbeeld standaard meer upload debiet of bijvoorbeeld een fixed IP-adres kunnen aanbieden...

#15749

ivan

 

Mogen bedrijven nog iets vragen voor extra dienstverlening? Ik bedoel maar: ge zou in de prijszetting kunnen ingrijpen als je vind dat een uploaddebiet van meer dan 10 gigabyte een of ander sociaal doel dient? Ik vraag me wel af welk.

#15754

Nick

 

Bij mijn nieuw kothuurcontract werd heel enthousiast gemeld dat ik voor 20 euro/mnd een onbeperkte DSL zou kunnen gebruiken. Het eerste waar ik nochtans aan dacht was een trage lijn doordat de vele gebruikers van het netwerk massaal liggen de up- en downloaden. Nu enkele maanden verder klopt dit volledig. Online gamen, radio stream,.. bijna onmogelijk. Liever een klein maar degelijk abbonement ipv onbeperkte gezever.

#15755

Tom Decouttere

 

@Ivan: kun je verduidelijken wat je bedoelt? Voor extra dienstverlening mogen bedrijven natuurlijk extra vragen, maar ze moeten daar dan ook wel soepel in zijn.
Als ik 10 Gigabyte upload wil, dat moet dit kunnen zonder meer, zonder dat ik daarom "automatisch" moet bijbestellen aan het equivalent van 80 Gigabyte download of zo.
10 Gigabyte upload is wel realistisch als je een radiouitzending of zo doorstuurt.

#15759

bonna

 

Ik onderteken deze petitie, al was het maar om de huidige limiet omhoog te trekken. Ongelimiteerd hoeft voor mij nu ook weer niet - maar zou natuurlijk zeker geen kwaad kunnen als de kwaliteit gelijkwaardig blijft. De downloadlimiet van 10Gig per maand voor 41 euro is echt schandalig. RealDSL is ook geen ideale oplossing... de totaalprijs is veeeel duurder dan de 41 euro die ik nu betaal, dan zwijg ik nog over de installatiekosten en de problemen die ze nu ook hebben.

Het zwaarste abonnement van telenet, zo'n 30Gig per maand zou pas volstaan, maar dan ben je wel 60 euro per maand kwijt.

Teken dat ding dus a.u.b. :p

#15761

VH

 

(a) In Belgie is er een kabel-provider die al jaar en dag zonder download-limieten werkt, en dat is Chello. De echte grootverbruikers (constant over de 30Gig per maand) krijgen wel een mailtje om te minderen of het contract wordt verbroken. Persoonlijk heb ik bij Chello maanden gehad van 40Gig, maar die worden gecompenseerd door maanden (als ik in het buitenland ben, dit jaar bvb. 6 maanden) door 0Gig. Ik ben dan ook nooit op de vingers getikt. Telenet speelt het spel vuil. De 10Gig wordt per maand bewaakt, en je krijgt helemaal geen krediet voor de maanden dat je ruim onder je limiet zit.

(b) Qua kabel-providers heerst er in Belgie een mono- of oligopolie. Leuven en Brussel zijn de uitzondering omdat naast Telenet ook Chello kabel-internet aanbiedt. Je beroep op de vrije markt klinkt mooi, maar de vrije markt werkt alleen bij *veel* spelers die onderling *geen* afspraken maken.

(c) Maar het ging over ADSL. Ook hier speelt partieel een monopolie omdat de bekabeling steeds via Belgacom moet, die hiervoor IMHO veel te hoge prijzen aanrekent. Wil je op ADSL aansluiten, dan moet je je eerst tot Belgacom wenden die je via onbeschofte call-centra marketeers ook meteen een vaste Belgacom-lijn proberen aan te smeren.

(d) En waarom ADSL en geen DSL? Waarom het unisono verbod door providers om servers te draaien? In de Filippijnen heb ik weliswaar iets lagere download snelheid, maar de upload gaat veel sneller dan in Belgie. En de prijs ligt op 1/3. En wijt dat niet aan personeelskosten, de infrastructuur is even duur. Er zijn wel 3-4 grote marktspelers. [off-topic: SMART plant een landelijk WAP-netwerk in de Filippijnen omdat bekabeling in dit uitgestrekte land te duur zou uitvallen]

(e) Besluit: er is wel degelijk reden om de Belgische providers kartelvorming te verwijten, zowel qua prijs als qua diensten. En kartelvorming en/of monopolisering is een grotere vijand van de vrije markt dan overheidsregulering.

#15763

beire

 

Ik heb deze petitie ook getekend, en niet omdat 'k vind dat de staat er zich mee moet bemoeien, maar omdat de vrije markt dit inderdaad moet oplossen - met deze petitie (ondertussen 18000+ ondertekenaars) laat men toch duidelijk weten dat geen datalimiet aan een zachtere prijs (zoals dat in Frankrijk en Nederland kan) een beter verkoopsargument is dan een (in theorie) paar kbps meer ...

Heb de organizatoren wel laten weten dat Peter Vanvelthoven aanschrijven niet de beste oplossing is. 'k Heb hen ook gevraagd uit de anonimiteit te treden, want dat is inderdaad flauw.

@VH: Chello is inderdaad een kabelalternatief, maar (als 'k mij niet vergis) minstens even duur als Telenet? En zoals je zegt, helaas alleen in Leuven/Brussel en omstreken ...

#15764

dof

 

Het lijkt me veel economischer om facturatie volgens verbruik te hebben, zoals dat bij andere nutsbedrijven de gewoonte is. Zoveel euro per gigabyte, en daarmee is de kous dan af.

#15765

Tommy DN

 

Hmm, ik heb die petitie ook niet ondertekend. Het is aan de providers om dit te beslissen vind ik en bij Scarlet One, waar ik nu zit krijg ik 20gb en ik moet mij forceren om daar te geraken ... en dat terwijl ik vaak internetradio luister enzo ...

#15767

Emiel

 

1 ding wordt hier blijkbaar over het hoofd gezien. Dat is de mogelijkheid om volume bij te kopen, nl. 1 eur/gig (bij Skynet & Telenet). Dat lijkt mij een redelijke prijs en sluit dan ook aan bij wat dof hierboven zet.
Bovendien is Telenet van plan de beperking op het aantal bij te bestellen gigs te verwijderen. Klanten die dan nood hebben aan véél volume betalen dan gewoon naargelang hun behoeften.
Opgave van de datalimieten zou de stabiliteit en de constante snelheid van het netwerk drastisch omlaag halen, zoals de "vrije markt" ook al bewezen heeft: realdsl, versatel, adsl2fit, xs4all vroeger?

#15768

LVB

 

@Emiel: het stond toch in het artikel, "Wie de limiet overschrijdt, moet bijbetalen of wordt op een lagere snelheid geplaatst".

#15770

Tom

 

Jullie mogen het misschien redelijk vinden dat je limieten kan bij kopen. Het lijkt me toch maar een achterbakse manier om nog wat geld uit de mensen hun zakken te kloppen.

Ik vind het veel erger dat een product al meer dan 6 jaar aan het zelfde tarief en voorwaarden wordt verkocht, terwijl er (behalve de snelheid) niets aan het product is veranderd.

#15773

Cogito

 

De wet van vraag en aanbod wordt door vele consumenten niet gerespecteerd. Een hoge prijs betekent een beperkt aanbod. Als consument die prijs accepteren betekent het erkennen van een aanbodschaarste. In plaats daarvan jammeren consumenten die het met een prijs niet eens zijn, als in een pavlovreflex, bij moedertje staat. Een prijs kàn niet gekend zijn door een staat, noch berekend, noch ongestraft vastgelegd worden.
Sovjetpartijleider Nikita Chroestjov zei eens, half grappend: "als gans de wereld socialistisch wordt, moet Zwitserland kapitalistisch blijven, want iemand moet ons de prijzen van producten kunnen vertellen."
De echte prijs van een product komt op een vrije markt automatisch tot stand. Vooropgesteld dat die markt echt vrij is natuurlijk.
Dat is dan ook het enige dat van een overheid mag verwacht worden: het garanderen van de vrijheid van de markt door niemand bijzondere privileges te geven.

#15774

kr=

 

Ach... Jan T, De Tijd Van Toen, herinneringen... en toch, zo verschrikkelijk lang is het niet geleden, dat de BUUG voor amper 500 EU per maand een dial-upabonnement (ongelimiteerd inbellen !) had. Tegen de fenomenale 9600 bps. Ik denk dat het 1993 was, Prince met 1999 was nog iets voor de toekomst.

Een aanrader: in het Bilderberg Europa hotel in Den Haag heb je van 1400-1400Hr de volgende dag wireless Internet-toegang, en dat voor amper 22 EU ! Toegegeven, is er ook goedkoper, maar dan moet je wel naar Antalya, en in het weekend was er niets.

Schandalig, bijna 50 EU per maand voor maar 10 GB ! Suggestie voor de klagers: rook eens wat minder, of zeg dat abonnement op en ga naar de bib.

#15776

ivanhoe

 

(b) Qua kabel-providers heerst er in Belgie een mono- of oligopolie. [...] Je beroep op de vrije markt klinkt mooi, maar de vrije markt werkt alleen bij *veel* spelers die onderling *geen* afspraken maken."

Daar sluit ik mij nu eens volledig bij aan. En idd realdsl is geen alternatief.

#15777

bonna

 

Gigabytes bijkopen om uw limiet te verhogen is een "gunst" van telenet (alhoewel ze hier volgens mij goed aan verdienen) bedoeld om mensen die occasioneel(!) over hun limiet gaan terug van 'smallband' naar 'breedband' te brengen.

Voor mensen die constant over hun limiet heen gaan komt dit systeem echter veel duurder uit, dan neem je beter een zwaarder abonnement en heb je nog snelheidswinst ook bvb.:
ExpressNet(10Gig) + 20 extra Gig = 41euro + 20euro = 61euro
ExpressNet Plus(15Gig) = 52 euro
ExpressNet Turbo(30Gig) = 60 euro

Het probleem:
De standaardprijzen zijn al niet te zacht, maar deze tarieven zijn echt heel hoog t.o.v. andere landen en telenet en co kunnen hier echt wel iets aan doen IMHO.

Al heeft de petitie het over GEEN downloadlimieten toch kan het en dat hoop ik dan echt een rol spelen om hun prijzen te verminderen en/of hun limieten te verhogen.

Nog eens: teken de petitie a.u.b.!

#15780

John Cuyvers

 

tom maakt reklame voor zijn server. Wat is er verkeerd bij versatel ? Ik versta dat niet goed Ik meen dat versatel nog steeds de goedkoopste aanbieding heeft. Wie zegt mij of dit juist is. Ik betaal tot 10 mb 19,5 euro dan betaal ik stelselmatig meer tot een maximuum van 29,5 en dan ontvang ik onbeperkt.

#15781

Tom Decouttere

 

@bonna:
Het is nu al enige tijd geleden dat de PUB nieuwsbrief aangekondigd heeft dat de upload bij Telenet losgekoppeld zou worden van de total download capaciteit (15% voor een consumer connectie, 30% voor een Office connectie).
Die loskoppeling is op vandaag nu nog altijd niet mogelijk.

Als 10 Gig download voor mij voldoende is, maar ik wil bv. 40 Gig upload, dan moet dan kunnen.
Als ik daarmee een uitzondering zou vormen, valt het voor Telenet idd te overwegen of het voor hen het sop de kolen waard is, met name al die verschillende abo-structuren gaan opvolgen en de personeels- en verwerkingskosten (hidden costs voor een onderneming) opsouperen.

Tom

#15785

VH

 

@DOF: ik heb me laten vertellen dat bandbreedte op zich hoe langer hoe minder een element in de kostprijs van netconnectiviteit vormt. Er wordt be-(glas)-kabeld dat het een lust is. Is het niet daarom dat providers zonder probleem digitale TV kunnen aanbieden waar de prijs per Gig stukken lager ligt dan bij Internet?
Hoeveelheid bij Internet *kan* dus gefactureerd worden, maar niet in die mate als het bvb. bij Telenet gebeurt.

#15787

VH

 

@Bonna: kijk wat er nu met Belgacom gebeurt, weliswaar onder druk van Skype. Je betaalt een vast bedrag voor je lijn (het grootste deel van de kost) en voor de rest bel je bijna gratis. De lijnen liggen er *toch*. Ik zie niet in waarom dat niet bij Inet-providers kan. Of toch wel, gedekt door hun oligopolie gaan ze nog eerst even fortuinen verdienen door volume-billing tot de Inet-markt ook *echt* geliberaliseerd wordt. Met de electriciteit is het net zo gegaan. Vive la concurrence.

En de upload-beperking is helemaal krankjorum. Die kost evenveel als download, waarom dan die beperking? Goed, ze willen het gebruik van servers ontmoedigen, maar waarom toch?

#15789

dof

 

"Is het niet daarom dat providers zonder probleem digitale TV kunnen aanbieden waar de prijs per Gig stukken lager ligt dan bij Internet?"

Die data komt rechtstreeks van hun eigen servers, terwijl ze voor ander gebruik wel hun connectiviteit met de internet backbone moeten aanrekenen. Het lijkt me wel wat al te straf om die zaken te vergelijken.

#15791

VH

 

"Die data komt rechtstreeks van hun eigen servers, terwijl ze voor ander gebruik wel hun connectiviteit met de internet backbone moeten aanrekenen."

Er is me verteld (weliswaar in ZO-Azie, door SMART - maar ik vermoed dat de Vlaamse toestand niet erg afwijkt) dat de connectiviteit eindgebruiker-backbone het meeste kost. De kabel dus naar je voordeur. De Internet-backbone zou peanuts zijn omdat er de afgelopen jaren enorm gebackboned is in glasvezel, dermate dat er een enorme overcapaciteit bestaat.

SMART wil die overcapaciteit slijten door een landelijke uitbouw van WAP, precies om de bekabeling naar de eindgebruiker uit te schakelen.

En, DOF, als de prijs van de inter-provider backbone dan de bepalende factor is, waarom rekent Telenet dan dezelfde (download-) kost aan voor data (bvb. Tucows) die op haar eigen servers gemirrord worden?

#15793

bonna

 

@Tom: Dedicated upload is een ander verhaal, die markt is zoals je zegt veel kleiner, maar ik deel je mening dat upload ook los van download moet kunnen aangekocht worden.

@VH: Wat bedoel je als je zegt dat uploaden evenveel kost als downloaden?
In ieder geval is het uploaden van data meer belastend voor een netwerk dan download, zeker als men een server draait waar een aantal mensen tegelijk 1 of meerdere connecties openenen om bvb. een bestand van 800Mb te downloaden. Dan zwijg ik nog over caching.

#15794

dof

 

"als de prijs van de inter-provider backbone dan de bepalende factor is, waarom rekent Telenet dan dezelfde (download-) kost aan voor data (bvb. Tucows) die op haar eigen servers gemirrord worden?"

Goed punt, en hetzelfde punt kan gemaakt worden voor skynet klanten die voor het merendeel van hun debiet naar skynet blogs surfen.

Ik veronderstel dat er zowel technische als privacy problemen zijn: bandbreedte meten op pakket niveau lijkt me eenvoudiger dan op applicatie niveau.

#15796

bonna

 

Quote dof: "Ik veronderstel dat er zowel technische als privacy problemen zijn: bandbreedte meten op pakket niveau lijkt me eenvoudiger dan op applicatie niveau"

Een provider kan volgens mij makkelijk bepalen of verkeer al dan niet binnen hun netwerk blijft, wat privacy betreft veroorzaakt dat geen probleem volgens mij.

Technisch/commercieel speelt het wel in hun nadeel.
Vergeet niet dat de grote downloaders veelvuldig gebruik maken van de telenet bin nieuwsgroepen, dat is ook intranet verkeer.

#15797

haedesch

 

Vroeger was intern verkeer "gratis" bij telenet, dus het is in ieder geval technisch mogelijk en zal wel legaal geweest zijn.

#15798

dof

 

"Een provider kan volgens mij makkelijk bepalen of verkeer al dan niet binnen hun netwerk blijft, wat privacy betreft veroorzaakt dat geen probleem volgens mij."

Nou, mij lijkt het toch niet zo eenvoudig. Voor je het weet leg je extra beperkingen op aan je netwerktopologie om de facturatie mogelijk te maken. Ik denk niet dat de netwerkmensen daarmee akkoord zullen gaan.

Ook kunnen er legale problemen zijn als je naar de inhoud van je pakket gaat kijken, ik kan me voorstellen dat advocaten zeggen om daar niet een te beginnen omdat dan je "common carrier" statuut kan kwijtraken.

#15799

bonna

 

@dof: Je zoekt het te ver, ze hoeven alleen te weten waar het pakket van komt en waar het naartoe moet. Volgens uw redenering zijn alle routers bij telenet intern dan ook in overtreding :p.

#15803

VH

 

@Bonna: "Wat bedoel je als je zegt dat uploaden evenveel kost als downloaden?
In ieder geval is het uploaden van data meer belastend voor een netwerk dan download, zeker als men een server draait waar een aantal mensen tegelijk 1 of meerdere connecties openenen om bvb. een bestand van 800Mb te downloaden."

Dat geldt dan voor je eigen server en voor je eigen verbinding. Je hebt wel gelijk als verschillende gebruikers een hoop connecties naar je server openen, maar die belasting ligt toch niet in de bandbreedte van de isp-eindgebruiker verbinding?

Upload is trouwens iets anders dan een server draaien. Mijn toepassing is vnl. het uploaden naar een server die ik huur, ergens in de VS. Mijn eigen upload-verbinding behelst dus maar 1 FTP connectie (of een paar als ik op naar 2 domeinen tegelijk upload). Uiteraard beperkt dat mijn download op dat moment, maar dat geeft niet. Ik zie niet in waarom dergelijke 1-1 upload meer zou kosten aan de provider dan een 1-1 download. Moeten die bitjes dan harder stroomopwaarts zwemmen? Trouwens bij downloaden kan je net zogoed multiple connecties openen. Vroeger gebeurde dat met Getflash, maar ik heb de indruk dat het in Firefox standaard ingebouwd zit.

#15804

VH

 

@DOF "Ik veronderstel dat er zowel technische als privacy problemen zijn: bandbreedte meten op pakket niveau lijkt me eenvoudiger dan op applicatie niveau."

Nu ben ik een netwerk-leek, maar er is mij altijd verteld dat een pakketje zowel het IP van de afzender als van de bestemmeling bevat. Intelligente routers preselecteren de pakketjes op basis van die info trouwens. Technisch moet het IMHO poepsimpel zijn om een billing-systeem op basis van die info op te stellen. Temeer daar er op EU-niveau stemmen opgaan om alle pakketjes te identificeren en bij te houden om de "terroristen" er uit te ziften. Als dat kan, waarom dan geen verschillende billing voor netwerk-verkeer dat de Internet-backbone belast, en verkeer dat lokaal blijft?

Dat is - onder jouw aanname dat het Internet-backbone verkeer geld kost, en lokaal verkeer niet. Natuurlijk is dat niet zo, de backbone-transmissiekost wordt almaar goedkoper, maar lokale routers en servers en hun maintenance blijven handenvol geld kosten. Waarmee we terug zijn bij mijn beginpunt: waarom kost eenzelfde Gig zoveel meer voor Internet-verkeer dan voor digitale TV? Mijn gedacht is het een pure marketing beslissing.

#15806

bonna

 

@VH:
In uw geval veroorzaak je inderdaad geen belasting op het netwerk, in tegenstelling tot mensen die een server draaien. Mijn pointe is dat als telenet de verhouding download/upload 1-1 verkoopt, dit de poort ook open zet voor diegene die wel een server draaien.

Quote: "maar die belasting ligt toch niet in de bandbreedte van de isp-eindgebruiker verbinding?": jawel, als een paar typen in uw straat een server draaien kan dat uw bandbreedte beinvloeden, dit is - correct me if i'm wrong - typisch aan kabelverbindingen.

De bitjes zwemmen wel degelijk harder stroomopwaarts... :)
Maximale waarden:
- Download aan 5 Mbps
- Upload aan 192 Kbps. (ExpressNet)

De multiple connections worden inderdaad misbruikt door downloadmanagers. Nochtans word door een of andere standaard max. 2 connecties per client aangeraden. De meeste servers tegenwoordig hebben zich ook reeds aan dit fenomeen aangepast en weigeren extra connecties als hun bandbreedte het niet meer aankan.

#15816

Steve0

 

Ik vind de beperking op servers en aantal pc's trouwens ook maar zwak. Gewoon om meer te kunnen scheppen op de kmo markt.
't Is hier al aangehaald maar als je onze situatie in nederland uitlegt lachen ze zich kapot.
Deze petitie zet het belgisch kader in perspectief met de buurlanden. Daarom vind ik het goed dat deze petitie er is. Voor de rest is het inderdaad een beetje crappy uitgewerkt.

Voorbeelden dan: Een 'light'-abbootje bij chello kost 14.95 euro, daar mag je 500mb per maand mee doen. Bij versatel in .be kost dit 19.90 per maand met 250 mb traffiek.
Voor 32 euro heb je er een abbo zonder limiet. En voor 80 euro heb je een abonnement waarvan de prijzen hier alleen 'op aanvraag' zijn te krijgen.
Ik merk dat chello in belgie zijn prijzen aan de nederlandse markt heeft gespiegeld: http://www.chello.be/Abonne...
Spijtig dat ze alleen in leuven zitten op de kabel, en eigenlijk een mooi bewijs van de stellingvan de prijsafspraken tussen TN en belgacom.

#15818

jcl-be

 

Hier ook geen interesse om die petitie te tekenen, zeker nu mijn snelheid werkelijk veel verbeterd is (tegenwoordig is dit drie maal hoger dan enkele jaren terug). Bovendien wordt de download voor de helft aangerekend bij telenet tussen 0 en 10 uur ('s morgens hé).

Dit betekent natuurlijk niet dat veranderingen onnodig zijn. Zo gaat mijn sympathie in deze draad vooral uit naar Visual Hugo's opmerkingen.

Bye

#15837

Blauridder

 

Zelf maak ik al ettelijke jaren gebruik van Telenet en met grote tevredenheid. Goeie snelheid en betrouwbaarheid, mij hoor je niet klagen. Akkoord dat die limiet van 10GB bij ExpressNet en 15GB bij ExpressNet Plus een zekere beperking is. Zelf heb ik ExpressNet Turbo waarmee ik naast een performante snelheid van +/- 10Mbps ook 30GB aan maandelijkse datalimiet heb en daar kom ik ruimschoots mee toe. Trouwens de overgrote meerderheid van de gebruikers hebben genoeg aan die 10MB. Indien dit niet meer zo zou zijn dan zal de vrije markt er wel voor zorgen dat Telenet en Belgacom ofwel hun datalimieten verhogen ofwel ze weglaten. Hoe dan ook, dergelijke petities zijn overbodig. Die datalimieten zijn er ook met een specifieke reden, namelijk elke gebruiker optimaal te laten gebruik maken van het internet aan een degelijke snelheid.

#15856

Tom

 

"De roep om een ingrijpen van de politiek in het spel van vraag en aanbod tussen producenten en consumenten is een capitulatie, een bekentenis dat de vrije markt niet werkt en dat de overheid het allemaal strikter moet regelen."

Proficiat, u vat de pointe! Maar het probleem in dit geval is dat de concurrentie 2 opties heeft:
1: Ze gaan hun diensten aanbieden via Belgacom/Telenet, vermits deze respectievelijk het telefoon- en kabelnetwerk in handen hebben, en betalen de volle pot. Mooie concurrentie wordt dat, als je het mij vraagt.
2: Ze gaan leggen hun eigen netwerk aan, wat betekent dat we nogmaals elke stoeprand in België mogen openbreken, want hier komt weer een datalijn!

Niemand kan deze bedrijven dwingen om hun netwerken open te stellen voor de concurrentie (prachtig toch die vrije markt!), buiten misschien.. de overheid?

#15859

Pieter

 

Ik kan moeilijk begrijpen waarom je tegen een dergelijke petitie bent, met als argument dat je de vrije markt moet laten spelen. Die lijkt het hier in België namelijk niet te doen. Waarom kan in België niet wat in Frankrijk wel kan: voor zo'n 30¤ krijg je een vaste telefoonlijn , digitale tv met +100 kanalen, en internet zonder downloadlimieten met mega-snelheden 20MBps down en 1MBps up, zie http://adsl.free.fr/ .

Dit argument loopt dus mank. Het lijkt me dus duidelijk dat de vrije markt het hier in ons klein landje niet doet, waarschijnlijk te wijten aan het oligo/monopolie van Telenet en Belgacom.

Daarnaast biedt Telenet geen 10GB download, maar 8,5GB. De schandalig kleine en trage upload (1,5Gb aan 192Kb/s) wordt namelijke in het totaalpakket van 10GB gerekend. Daarbovenop heeft Telenet nog geen enkele 'upgrade' gedaan van zijn diensten; integendeel, enkele jaren geleden had je geen snelheidslimiet voor de upload. En we zitten nog steeds met dezelfde limiet als toen Telenet startte, terwijl het internet toch wel intensiever verkeer vraagt dan enkele jaren geleden.

Positieve noot: De mogelijkheid om GB's aan te kopen lijkt me prima en best goedkoop. Het abbo zelf is echter te duur en je upload-Giga's zou je best afzonderlijk mogen kopen.

Ik kan begrijpen dat men limieten stelt om de snelheid te kunnen waarborgen, daar heb ik namelijk geen klachten over bij Telenet. De limieten zelf echter mogen de hoogte ingaan.

Tekenen dus, die petitie. http://www.geendatalimiet.be/

PS, lees ook eens de Tweakers.net discussie: http://tweakers.net/nieuws/...

#15876

Amadeke

 

Ik vind de idee dat je kunt overstappen zeer kortzichtig.
En het excuus van vrije markt is bijna hilarisch.
Als er maar 2 spelers zijn die de markt verdelen en de prijzen blijven in mekaars buurt ruikt het zelfs naar (verboden) afspraken.
Waarom werkt "no limits" in NL wel!?
Misschien omdat je daar niet zo sterke monopolies hebt op de manier om de data te verzenden. Zijnde kabel en telefoonlijn.

Als veranderen van contract 1 mailtje in beslag zou nemen zou ik nog kunnen volgen.
Nu kijk je meestal aan tegen een ganse administratieve molen.

Verder moet je als ICT consulent weten dat RealDSL dit technisch absoluut niet zou aankunnen.

#15880

LVB

 

@Amadake: ik vind de idee dat sommige grootverbruikers menen 'recht' te hebben op dezelfde 'flat fee' als de modale huis- tuin- en keukenverbruikers, ook hilarisch.

En er zijn wel degelijk meer dan twee spelers. Er is unbundling van de local loop, er bestaan raw copper formules enz enz, dus van een monopolie is geen sprake meer.

#15886

bonna

 

@LVB: Sommige grootverbruikers zullen dat wel zeggen ja, maar dat heeft niets met de zaak te maken. De kern van de zaak is de hoge kostprijs zowel voor huistuinkeuken gebruiker als de grootverbruiker.
En trouwens ben ik er vrij zeker van dat het overgrote deel van de grootgebruikers gerust meer wil betalen voor hun connectie dan Miep buurvrouw, maar rond de 60 euro per 30Gig is wel erg veel.

En moest er geen sprake zijn van monopolie, waarom zit ik dan nog steeds bij Telenet en zijn al mijn andere keuzemogelijkheden gewoon veel duurder??

#15891

PJ

 

Ik kan met vergissen maar ik dacht dat Realdsl nog altijd te vaak uitviel (en dat ook ruime tijd bleef). Wat ben je met een snelle onbeperkte verbinding als je soms een dag of langer zonder internet moet zitten...

#15903

Joris M.

 

quote: -Daar gaan we weer: het is blijkbaar weer eens de politiek die moet ingrijpen...

Als het BIPT faalt moet idd de overheid ingrijpen. Kijk naar dure raw-copper connecties, kijk naar lange contractduurverplichtingen (tot 3 jaar)

Over de geendatalimiet.be zelf. Ik dacht dat het maar een zoveelste puberale actie was, maar ze doen veel moeite.
-steun van tweakers.net / zattevrienden/ regionale radio-zenders. Je beseft zelf ook wel dat ze geen wet willen omtrent datalimieten, een beetje politieke steun/aandacht is altijd welkom. Het komt de liberalesering v/d markt alleen ten goede.

Er werd toch ook veel politieke steun gegeven aan alternatieve energiemaatschappijen dus waarom zou dat met telecom niet mogen.

#15943

marc

 

Luc Van Braekel je zou beschaamd moeten zijn om zo te reageren.
En ik blijf het maar herhalen.
BELGIE STAAT MET INTERNET 20 JAAR ACHTER OP BVB NEDERLAND.

#15963

Joe

 

marc, jaja, ik weet het.... in 1985 gingen we daarom allemaal naar Holland. In de amsterdamse coffeeshops kon je toen tegen duizelingwekkende snelheden widescreen-high-resolution pornofilms downloaden... je werd er helemaal high van.

#15988

CosmicD

 

Ik treed marc toe ,

Als je naar de download limieten kijkt kan kan je inderdaad stellen dat - als je je niet echt met het gigagoochelen met films bezig houdt - je wel een confortabele marge hebt.

Het is echter triestig gesteld met de manier waarop belgische providers en dan vooral telenet als betuttelend orgaan tracht mensen er van te overtuigen dat upload zoiets is als kaviaar eten. Deze lobby wilt de belgische internetgebruiker doen geloven dat internet toch nog altijd het luxeproduct is zoals 10 jaar geleden.

Die upload cap van 20Kbps is er om mensen te verhinderen om servers te draaien, maar weet je dat er tegenwoordig spelletjes zijn die "zonder illegaal te zijn" een p2p systeem hanteren waardoor anderen in de spelomgeving jou eigen gemaakte content kunnen zien, of als je bijvoorbeeld een dienst wilt verlenen voor je community dat je dan van thuis hopeloos gekortwiekt wordt omdat dat establishment niet wilt wijken. Je moet dan ofwel bij de provider of elders een meerkost gaan maken om je applicatie te laten draaien want als ik die hier thuis draai dan bots ik ook nog eens tegen die onrealistische 1/3 upload volume limiet aan en heb je 2 x verloren.

Dat vind ik erg en daarom aleen al heb ik die petitie getekend.

#15991

LVB

 

Waarom uploads als 'duurder' behandeld worden dan downloads? Heel eenvoudig, omwille van het asymmetrische karakter van de laatste kilometers, zowel bij ADSL als bij de kabel. Heeft niks te maken met het verhinderen om servers te draaien.

#16005

Bram

 

Meneer LVB heeft het hier telkens over de vrije markt, maar van een vrij markt kan je op internetgebied niet spreken.
Zolang de lokale lus niet ontdubbeld is, is hier absoluut geen sprake van.
Misschien moet LVB dit artikkel van test aankoop maar eens lezen: http://www.test-aankoop.be/...

#16043

CosmicD

 

ik ben niet zo'n netwerk kenner, maar tegelijketijd voel ik precies toch ergens een hiaat. Waarom kan men in datacenters vrije download/upload snelheden hebben om dan ineens voor alle thuis netwerken die beperking te hebben ? Wat ik ergens wel kan snappen is dat als 500.000 klanten aan 800kbps kunnen uploaden dat dit mss wel een prob kan opleveren, maar wat dan met dat zogenaamde vooruitstrevende glasvezelnetwerk.... Ik moet dan besluiten dat men in belgië alleen maar gedacht heeft aan "klanten die downloaden?"

Daarom vind ik die heer van belgacom wiens reactie je op de petitie site kan lezen ook zo'n verschrikkelijke pragmaat. "Al krijgen we 1.2 mio handtekeningen, we zullen niet inbinden". Dat is net zoveel zeggen als, "gij ZUlt bakken met Solo!" punt en daar is niets tegen in te brengen. Men wil ook precies niet horen van een ontstigmatisering van de gigagoochelaar en et zo'n uitspraken heb ik gewoon het idee dat men niet af wil van het gemediatiseerde woord "downloaden". mensen "Downloaden" aleen maar, (als je het moet geloven, inclusief hun wc papier)..... grmblz

#16155

Lode

 

> Waarom uploads als 'duurder' behandeld worden dan downloads?
> Heel eenvoudig, omwille van het asymmetrische karakter van de
> laatste kilometers, zowel bij ADSL als bij de kabel. Heeft
> niks te maken met het verhinderen om servers te draaien.

Huh? Deze motivering slaat nergens op. De snelheid is inderdaad lager omwille van technische redenen, maar dit verklaart nog niet waarom uploads in het toegestane volume duurder worden aangerekend.

Waarom men dat dan wel zou kunnen doen? Downstream kan men cachen (bv met transparante proxys), en het aangehaalde argument van servers.

(Scarlet maakt by the way geen onderscheid tussen up- en downstream)

#16486

Kristof Verbist

 

Ze staan met voor- en achternaam op de site onder "Wie zijn wij?" dus dat van anoniem is een beetje flauwe truut he.

#16487

LVB

 

@Kristof Verbiest: op het ogenblik dat ik dit artikel schreef waren ze nog volledig anoniem.

Het lijkt er dus eerder op dat de kritiek die hier geuit werd en op door sommige forums werd overgenomen, de initiatiefnemers ertoe aangezet heeft hun identiteit bekend te maken.

Flauwe truut? Boer!

#16488

LVB

 

En de valsheid in geschrifte en inbreuk op de DNS.be-licentievoorwaarden die de actievoerders gepleegd hadden bij de registratie van hun domeinnaam, is inmiddels ook rechtgezet, blijkbaar. Nu wordt er een echt adres in Genk opgegeven.

#16506

Jens

 

Natuurlijk moeten we aankloppen bij de overheid, ze zijn onze enige hoop.
Telenet of Belgacom zullen toch niet uit hun eigen hun limieten verhogen (of toch niet veel, zoals telenet met hun 2gigabyte extra). En dat er meer dan 2 spelers zijn, slaat toch nergens op. Kijk naar het floppen van Adsl2Fit en het ziet er naar uit dat RealDSL niet veel beter zal doen.
Dus teken de petitie en hoop dat overheid iets zal ondernemen.

#16565

28

 

België is een apenlandje en zal dat altijd blijven. Terwijl onze buren (terecht) met ons blijven lachen veranderd er nooit iets. Je zou denken dat nieuwe bedrijven iets leren uit het verleden, oa van de andere belgische gedrochten als De Post en Belgacom om er 2 te noemen. Maar neen, volharden is de Belgische boodschap. Het is idd een echt schandaal dat men gebonden is aan een datalimiet, in tijden van streaming en vidio nieuws? Net terwijl deze providers volop reclame maken voor deze diensten. Hun uitleg? Het aantal mensen dat de 10 giga limiet overschrijd is maar een paar percenten ... wel, indien zo, hef de datalimiet dan op indien het toch maar over enige percenten gaat. Zuivere kul, net als hun reclame op tv die we oh zo dikwijls door ons strot gestampt krijgen. Blijkbaar maakt Telenet al meer dan 10 jaar een miljardenverlies, maar een blok reclame kan er altijd nog wel bij. Als hun monopolie eens afloopt zullen ze genadeloos afgestraft worden, en daar zal ik persoonlijk alleen maar gelukkig mee zijn. En voor alle duidelijkheid, Belgacom is al even slecht, om het nog zacht uit te drukken. Zoals gezegd, we zijn en blijven een apelandje, a global joke ...

#22796

Ward

 

Er wordt hier wel iets over het hoofd gezien. Het kabel en telefoon-netwerk zijn nog steeds in handen van de grote providers(belgacom, telenet,...). De prijzen voor het huren of kopen van stukken van dit netwerk zou in prijs verlaagd moeten worden. Dit geeft de vrije economie en nieuwe, kleine providers een betere kans om met altenatieve formules te komen. De prijsverlaging van dit netwerk is wel degelijk de taak van de overheid, aagezien zij tot voor kort geleden het gehele monopolie in handen hadden.