De 15 miljoen doden van Stalin

Intussen gingen ook in Rusland de archieven open en weten we dat de beweringen van de ooit als reactionairen gebrandmerkte historici Robert Conquest en Anne Applebaum correct waren. Zij schreven over het spoor van menselijke vernietiging getrokken door Sovjetterreur, en volgens hun schattingen zou Stalin alleen al verantwoordelijk zijn geweest voor minstens 15 miljoen doden.

Geen van de communistische leiders in West-Europa noch hun fellow travellers hebben ooit hun excuses aangeboden voor de collaboratie met het moorddadige Stalinregime. Het is daarvoor nooit te laat.

Rik Van Cauwelaert in Knack van 1 maart 2006

Reacties

#18248

Cogito

 

Een goed getimed citaat na dat van de 12 stemmen tegen islamtotalitarisme. Daar werd immers opvallend vermeden om het communisme in een adem te noemen met fascisme en nazisme.

#18261

Jöe

 

Ik hoorde Jef Turf vandaag op Radio 1 toegegeven dat het communisme in de praktijk gefaald heeft. Maar hij heeft toch lange tijd als communist geprobeerd naar een betere wereld te streven. Is hij naief, eerlijk, menslievend, of hypocriet. Je ne sais pas.

#18262

ivan

 

Tja. Als tientallen miljoenen doden neerkomt op falen, dan heeft Hitler ook "gefaald".

#18263

PICA

 

Hij was ook zo een van die grooooote (pseudo)intellectuele misdadige denkers zoals ze ook nu weer opnieuw opstaan en over de islam denken!! De neocoms . Niet de neocons dus.Maar wel beaucoup plus con !!

#18264

PICA

 

Hij was ook zo een van die grooooote (pseudo)intellectuele misdadige denkers zoals ze ook nu weer opnieuw opstaan en over de islam denken!! De neocoms . Niet de neocons dus.Maar wel beaucoup plus con !!

#18267

nm

 

Communisten werken niet aan een betere wereld, ze werken aan een communistische wereld. Dat ze dat zelf "een betere wereld" vinden, maakt hen niet "naief, eerlijk, menslievend, of hypocriet", maar getuigt ervan dat ze een hoop gezond verstand missen.

#18307

Benny Marcelo

 

Als ge daar de doden van het ''nationaal socialisme'' bijtelt, dan hebben de socialistisch gezinden aardig wat mensenlevens op hun geweten.

#116677

Suoynona

 

Die blog is bijna niet te lezen.

Alle tekst is doorlopend. Alinea's ...