Electrabel organiseert wedstrijd voor bloggers

Slimme e-tip: hou de kerncentrales open!
Reclamebureau Ogilvy lanceert een nieuwe campagne waar de blogosfeer bij betrokken wordt. Na Fanta, is het nu de beurt aan Electrabel. De reclamecampagne neemt de vorm aan van een competitie voor bloggers. Het is de bedoeling dat de deelnemers slimme energietips publiceren op hun weblog. Na afloop kunnen alle deelnemende bloggers de tips beoordelen, nadat Electrabel zelf een eerste schifting heeft gemaakt. De eerste prijs is een MP3-speler ter waarde van 250 euro. Maar alle deelnemers worden nadien nog getrakteerd op een etentje.


Mijn eerste bedenking bij dit initiatief is dat de beoordeling van blogartikels door het beperkte kringetje van de andere deelnemende bloggers de onterechte indruk versterkt dat de blogosfeer een gesloten gemeenschap zou zijn, met andere woorden: dat bloggers vooral schrijven om door andere bloggers te worden gelezen en beoordeeld. Een perceptie die ontstaan is door het voortdurende geschrijf van (sommige) bloggers over andere bloggers, door het ons-kent-ons sfeertje in de kleine Vlaamse blogosfeer, door een zekere vorm van inhoudelijke inteelt ook. Het opentrekken van de beoordeling naar niet-bloggers had het geheel meer visibiliteit kunnen geven en bij het groot publiek de awareness rond bloggen kunnen verhogen. Hoewel dit ook de kans op misbruiken zou verhogen, zoals het risico op manipulatie via mobilisatiecampagnes.

Franky Willekens
Franky Willekens
Vervolgens: mij was gevraagd het nieuws hierover stil te houden tot na de officiële lancering die "maandag in de late namiddag" zou gebeuren. Anderen waren blijkbaar niet op de hoogte van dit embargo, of hielden er geen rekening mee. En het bericht van Franky Willekens op de context-blog toont als tijdstempel 30 maart om 15 uur, maar werd pas vandaag 3 april omstreeks 17 uur online geplaatst.

Technische opmerking: deelnemende bloggers verwittigen de Electrabel-blog door middel van een trackback dat ze een "slimme energietip" hebben gepubliceerd. Waarop Darkman klaagt dat daardoor een aantal bloggers die geen trackback-functie in hun blog hebben, uit de boot vallen. Mijn antwoord: nou, dan gebruik je toch gewoon de publieke trackback-wizard zoals Peter Forret die beschikbaar stelt op zijn blog?

En tenslotte, om niet van eenzijdig negativisme te worden beschuldigd... Electrabel kan op mijn sympathie rekenen: exploitant van kerncentrales (op dit moment de milieuvriendelijkste en duurzaamste vorm van energieproductie), proven track record als decennialang icoon van het volkskapitalisme (Electrabel-aandelen hadden een hoog rendement en waren de ideale belegging voor de voorzichtige huisvader), en al decennia geleden bezig met publiek-private samenwerking ('PPS', tegenwoordig een hot buzzword) via de gemengde intercommunales (hoewel het daar ook niet allemaal rozegeur en maneschijn was, maar dat is een ander verhaal).

Reacties

#18805

Neverbeendead Religion

 

Mijn (onze) energietip ( http://img190.imageshack.us... ) is nog steeds de beste maar de belg doet liever aan het nonstop jaarlijkse broederlijke delen met al zijn 'goed draaiende' spinoffs.
Doorgewinterde boekenlezers kunnen er zelfs een rechts complot achter zoeken. Het 'belang' van de besparingen zoekende vlaming om zijn besparingen nonstop uit te stellen want...
Een zeer mooie prijs maar ik heb het album nog steeds op cd.

#18806

Koen Robeys

 

Ik heb geen flauw idee van wat een trackback is. Ik begrijp dan ook niet wat die publieke wizard is, behalve dat ik weer van alles moet invullen. En los daarvan, momenteel heb ik niet zo direct een goed energie-idee, en, blijkbaar, als ik er één had zou ik niet weten hoe ik ermee moet deelnemen, dus waarom zou ik zoeken?

Een vriend van me heeft eens gezegd: Koen is het schoolvoorbeeld van waarom al die IT-toestanden erg gebruiksvriendelijk moeten zijn. En daarop kan ik maar één ding zeggen: precies.

#18807

LVB

 

@Koen: "Ik heb geen flauw idee van wat een trackback is."

Daarom heb ik er een link achter gezet naar de Wikipedia-entry terzake.

#18808

Koen Robeys

 

Hmmmfff... Wel, ik snap er niet veel van. Wat is het verschil met gewoon een url copiëren en pasten (wat ik af en toe doe)? Nu ik dat eens gelezen heb heb ik geen flauw idee wat ik zou moeten doen als ik het wilde gebruiken.

Natuurlijk moet ik opbiechten dat mijn concentratie bij dit soort onderwerpen onmiddellijk met mijn fantasie aan de haal gaat. Teksten moeten bij mij "spreken" - of hoe je het verschijnsel ook zou kunnen noemen - en ik vrees dat technische onderwerpen en ikzelf niet voor elkaar gemaakt zijn.

Och, ik zal wel gelukkig kunnen zijn zonder dat soort dingen, zeker?

#18810

Briggs

 

Energietip?

Kook over de open haard; gebruik geen verlichting enkel nachtkijkers. Gebruik een loopband om energie op te wekken als je TV wil zien?

M'euh reclame maken voor Electrabel...naah.
Btw sinds wanneer blogt men om zich te laten beoordelen?

#18814

Neverbeendead Religion

 

Ondertussen zal ik nog wat tips geven ivm gratis energie.
Een tijd geleden was er op één een test te zien in de wetenschapshow met bart peeters waarin axl peleman omver geduwd werd door een luciferdoosje omdat dat een iets groter doosje omverduwde enzoverder. Bouw in zo een systeem energieverlies zoals met veren die omvervallende balken terug op hun originele plaats brengen en dan heb je een systeem dat een constante invoer van weinig energie omzet in meer energie waarvan je dan kan aftappen om het systeem draaiende te houden want de aantrekkingskracht van de aarde in een loop zetten is iets dat bepaalde personen wel zien zitten. Nog steeds diegenen die weten hoeveel de aantrekkingskracht van de maan weegt in het midden tussen de maan en de aarde waar ze in de ketting ook voor eb en vloed zorgt.

#18816

Emmanuel Wildiers

 

Neverbeendead:
Prachtig plan, één klein foutje: Uit een kracht (de zwaartekracht) kan je pas energie halen als je ook een verplaatsing hebt. En vermits een voorwerp niet oneindig kan blijven vallen, moet ge het ooit terug naar boven halen. En daarvoor is meer energie nodig dan ge er ooit hebt kunnen uithalen.

The laws of thermodynamics are a cruel bitch :-)

Uit getijden kunt ge inderdaad energie halen, dat gebeurt ook wel, zij het niet op echt grote schaal, omdat de kosten daarvoor veel te groot zijn. Dan zijn zelfs windmolens nog efficienter :p

#18817

nm

 

De korte uitleg waarom het niet werkt: de energie om die andere dingen terug recht te zetten is niet gratis.

#18818

Neverbeendead Religion

 

Lees mijn tekst nog eens van achter naar voren.
Geef dan het getal (schatting mag) en denk dan eens aan een subito voetbalspelertje van vroeger. Dat stond op een halve bol en gaf je een tik, dan de verplaatsing en dan de gratis terugkeer naar de originele positie.
Deze tip brengt ook weer wat dichter bij de gratis energie.

#18822

Franky

 

Luc, bedankt voor je berichtje (tof dat er al een discussie rond energiebesparing ontstaat hier). Van mijn vrouw moet ik je toch 's een andere foto bezorgen ;-)
Inzake "date stamp", daar moet je niet meer achter zoeken dan een vergetelheid om in de draft die ik op 30/3 had voorbereid tijdens de aanpassing op 3/4 vlak voor de lancering vergeten had aan te passen.
En Pietel heeft mijn mail niet goed gelezen, althans daar ga ik van uit : dat het geen moedwillige doorbreking van het "embargo" was.
Inzake manuele trackback, deze was voorzien maar nog niet geimplementeerd op de eerste versie. Owv de vele reacties hierop in het weekend hebben we, ie. Peter, 'm versneld, ttz vanaf de officiële start, ter beschikking gesteld op de blog - om duidelijk te maken dat vanaf 10 april ook blogs zonder automatische track-back functionaliteit kunnen meedoen. Nog 's bedankt voor de feedback.

#18823

Eric Jans

 

energietip: ontsla alle sossen binnen intercommunales.

#18825

Briggs

 

Energietip: Cordon Sanität rond GROEN! ?
Ik zie zo al een nieuwe Groen! tip...het gasoogsten van mensen...puur natuur.

#18827

Neverbeendead Religion

 

In de volgende tip zijn we nog niet bij een turbine maar de foto ( http://users.pandora.be/cro... ) laat wel zien dat je grote gewichten in beweging kan zetten door kleinere in een niet grotere beweging te zetten want dat laat het verleggen van het zwaartepunt in bepaalde constructies toe.

#18838

Eric Jans

 

@ Neverbeen...:

Ik vind het best gezellig je hier als rariteitenkabinet eens te lezen maar... '?'
Graag wat uitleg.

#18839

nm

 

nbdr, teken bij je schema's eens wat vectoren (kracht die ingevoerd wordt, kracht die uitgeput wordt), want zo begrijp ik niet wat je wil voorstellen.

#18841

koen

 

@neverbeen,
bij mij werkt de pagina niet hoor : de slinger beweegt geen milimeter ;-)

#18846

Willy

 

Ik ben het met Koen van hierboven eens. Waarom mag enkel een select clubje van computerspecialisten wederzijdse complimentjes rondstrooien, en kan Norm van Tokkel daar niet aan meedoen ? Ons kent ons, blijkbaar niet enkel in de dagdagelijkse media maar nu ook in weblogland. Ik lees bvb regelmatig In Flanders Fields, maar vind het spijtig dat daar geen rechtstreekse reacties kunnen gepubliceerd worden. Lijkt op websites van de meeste politieke partijen.
Lees, luister, maar hou je mond !
De idee van besparen is natuurlijk schitterend, maar laat iedere energieverbruiker meedoen. Desnoods via de toegelaten webmasters. Voor mij is er nog heel veel webloglatijn, en ik vertik het om daarover te blokken.

#18850

Neverbeendead Religion

 

Hier zijn nog wat vervolgtips of vervolgfotos
http://img421.imageshack.us...
http://img85.imageshack.us/...

#18855

LVB

 

@Willy: wat "In Flanders Fields" betreft: daar kan iedereen rechtstreekse reacties plaatsen hoor, net zoals hier. Probeer het maar eens.

#18873

Neverbeendead Religion

 

Tenslotte de The art is involved tips
http://img477.imageshack.us...
http://img466.imageshack.us...

#18894

Eric Jans

 

Aaah... maar nú begrijp ik het, Neverbeen...
Vooral je laatste toelichtingen waren verhelderend!

#18931

VHfc

 

@Koen Robeys: blogspot heeft al een half jaar of zo een automatische trackback, die je kan aan- of uitzetten in één van de optie-schermen.
Ik heb zelf zoveel in mijn template geprutst dat het allicht enkele uren vraagt om hem er in te krijgen. Jouw template lijkt me heel generic.

#18936

LVB

 

@VHfc: de "backlinks" functie van blogspot is niet hetzelfde als een trackback. Bij de backlinks is het Blogger zelf die ontdekt wie er naar jou linkt. Bij een trackback is het de linker die een signaal (de ping) stuurt.

#19009

Cogito

 

Energie besparen is totaal onzinnig. Energie besparen als economische keuze, omdat het geld kost, is natuurlijk niet onzinnig, maar energie besparen om ecologische redenen is onzinnig. Tenzij je op die manier luchtvervuiling wil verminderen, dan is het weer wel zinnig. Maar energie besparen OM de energiebesparing, wat de eigenlijke kern van de groene religieuze rite rond energie is, is onzinnig.
Energie gedraagt zich namelijk ongeveer zoals water: water kan je niet "verbruiken". Je kan er iets mee doen, zoals wassen, en het dan weggieten. Als je dat pas doet na het gezuiverd te hebben, dan loopt het gewoon weg en ergens anders heen. Misschien komt het zelfs ooit terug in je kraan terecht.
Zo is het ook met energie: Je stapelt eerst energie ergens in op zoals in brandstof - dat kost energie - en daarna laat je de energie terug vrij zoals bijvoorbeeld door verbranding. Het is een cyclus. Daarbij zorgt meer energie verbruiken voor evenredig meer welvaart en dus evenredig minder armoede.
Energie, en door haar aard op dit moment vooral Kernenergie, is een van de krachtigste armoedebestrijders uit de geschiedenis.

#19018

Stijn Verbeke

 

Aan Cogito:
Wat je beschrijft is de eerste basiswet van de thermodynamica: de wet van behoud van energie. Energie gaat inderdaad niet verloren.
Je hebt de tweede wet van de thermodynamica nodig om te begrijpen waarom je zuinig moet zijn met hoogwaardige energiebronnen. Natuurlijke processen genereren steeds wanorde. Om je vergelijking met water door te trekken: water valt steeds naar beneden tot het in evenwicht is met de omgeving. Hoogwaardige energie zoals elektriciteit zet zich bijvoorbeeld om in warmte met ongeveer de omgevingstemperatuur. De hoeveelheid energie blijft behouden, maar met die tweede energie kan je niets nuttigs aanvangen. Gelukkig hebben we de zon die zorgt voor licht, maar ook voor wind en de cyclus van het water. Een klein deeltje van de zonne-energie wordt opgeslagen in oliereserves, maar de mensheid verbruikt die reserves 10000 keer sneller dan ze aangemaakt worden. Zuinig zijn met hoogwaardige energiebronnen zoals olie en uranium is dus wel héél erg nodig, zowel voor het milieu als voor de komende generaties.

#19046

Allochtoon in Brugge

 

Vraagje: is het alleen voor "Belgische" bloggers?

Volgens de wedstrijd regels, kan iedereen deelnemen maar ik heb de FAQ gelezen en daar staat dat deelnemers "Belgische" bloggers zijn.

#19048

LVB

 

Beste allochtoon in Brugge, wat is "Belgisch", wat is een "Belgische blogger"? Mijn (persoonlijke) interpretatie (die ik ook toepas op te bepalen welke bloggers er meegeteld worden op http://www.blogium.be ) is de volgende: iedereen die in België woont (ook wie niet de Belgische nationaliteit heeft, dus) en ook Belgen (met Belgische nationaliteit dus) die niet in België wonen. Of dat ook de interpretatie is van Electrabel en/of Ogilvy weet ik niet, maar vermoedelijk mag je het zo ruim als mogelijk interpreteren.

#19056

Neverbeendead Religion

 

Op de volgende foto ( http://img143.imageshack.us... ) zien we hoe de mensen de meeste gratis energie niet zien. Een basiskennis van het engels is wel vereist maar dat is een piece of cake.

#19085

Cogito

 

Beste Stijn, zuinig zijn met energiebronnen doen mensen automatisch. Als iets schaars wordt stijgt de prijs namelijk, wordt men zuinig en worden er alternatieven gezocht. Als de olie zo duur blijft als nu (er is weinig reden om dat te geloven want de geschatte voorraden aan olie zijn voldoende voor 500 tot 700 jaar) gaat men spoedig steenkool raffineren en er dezelfde vloeibare brandstoffen van maken. Daarbij is de steenkoolvoorraad van de wereld vele malen groter dan de olievoorraad. Arabieren gaan niet in hun eigen voeten schieten door zichzelf zo uit de markt te prijzen dat de wereld olie de rug toekeert. Ben je bang dat de olievoorraad uitgeput raakt? Waarom? Vind je dat dat in de grond moet blijven zitten? Binnen 100 jaar bestaat er misschien een procede waardoor men uit plankton makkelijk olie kan maken. Men kan dan de oorspronkelijke voorraden terug aanvullen. Dat past in het ongeschonden-aardebehoud van fetisjistisch groen. Ik hoop dat de belachelijkheid ervan duidelijk is. We hebben geen olie in de grond nodig, en als het erop aankomt ook geen olie, wegens voldoende alternatieven, maar voorlopig is het wel makkelijk en goedkoop. Daarbij is de CO2 van kyoto een idiotie die binnen maximaal een decennium wordt ontkracht, daarom hoef je je geen zorgen te maken over onze oliedorst.

#19090

Francis

 

@cogito

"Binnen 100 jaar bestaat er misschien..."

Ik geloof ook in technologische vooruitgang. Daarenboven ben ik een grote aanhanger van het vrije-marktprincipe zoals je het beschrijft. Maar ik hoop wél dat uw schatting over de voorraden aardolie overtrokken is. Want als wij nog honderd jaar fossiele brandstoffen blijven verbranden aan het tempo van de laatste vijftig jaar en over miljoenen jaren opgeslagen koolstof in enkele decennia terug de atmosfeer injagen denk ik dat je je best aanpast om op pure CO2 te leven. Niks fetishistisch aan: Only the fittest will survive.

#19114

kurt

 

Meestal zijn de reactie hier interessant en tamelijk goed onderbouwd, maar wat ik hier nu moet lezen...

@Cogito: 600 jaar of meer, zo'n hoge schatting heb ik nog nooit gezien, toch niet uit een geinformeerde bron. Waar haal je dat getal? Er zit een beetje flexibiliteit in de voorraden, in de zin dat bijvoorbeeld de 'tar sands' kunnen worden aangesproken als de prijs maar hoog genoeg is, maar dan moet je niet praten over een veel lagere prijs dan vandaag. Overigens: in Canada wordt momenteel capaciteit opgebouwd daarvoor, en het schijnt tegen de huidige prijzen min of meer rendabel te zijn.

Je kan inderdaad steenkool omzetten naar een substantie die lijkt op aardolie, zoals Duitsland deed tegen het einde van WWII
, maar ook dat is niet goedkoop. Niet goedkoper dan de 70$ per vat van vandaag, anders zou iemand het doen. Allez, de Kyoto-landen zullen er waarschijnlijk ook dan van afzien, omdat het meer CO2 genereert dan gewoon olie te verbruiken. Dat geldt ook voor het ontginnen van tar sands trouwens.

@Francis: pure CO2... euh, vandaag is de partieeldruk daarvan ongeveer 0.04% van de atmosfeer. Doe er nog pakweg 0.03% bij tegen het einde van de eeuw, dat is 0.07%. Je gaat het niet merken bij het ademen, wees gerust. Behalve dat Brussel bij wijze van spreken (of misschien ook echt) tegen dan in de Noordzee ligt door het broeikasteffect.