Microsoft presenteerde Windows Live aan bloggers

Donderdagavond werden een 15-tal bloggers ontvangen op het Belgische hoofdkwartier van Microsoft, voor een voorstelling van Windows Live. Het gaat om gloednieuwe technologie die zich nog in de testfaze bevindt.

Het Belgische Microsoft-hoofdkwartier in Diegem. De voorstelling vond plaats in cafetaria "Guga", hier te zien op de voorgrond.


Enkele van de aanwezige bloggers. Vlnr: Pascal Van Hecke, de neus van Coolz0r, Jeroen De Cock, Smetty, Bart De Waele, Ine Dehandschutter, Frédéric De Vries.Wat is Windows Live?
Phil Holden
Ik vroeg achteraf aan enkele mede-aanwezigen (bloggers en Microsofties) of ze de essentie in één zin konden samenvatten, en niemand kon er mij op antwoorden. Misschien kwam dat doordat de voorstelling louter uit een indrukwekkende demonstratie bestond, maar zonder conceptuele situering. Daarom doe ik zelf een poging:
Windows Live is een persoonlijke, beveiligde, door Microsoft gehoste werkomgeving waarmee je vanuit je webbrowser persoonlijke en publieke informatie kunt organiseren en beheren.
  • Persoonlijk: om met Windows Live aan de slag te gaan, open je een persoonlijke account.
  • Beveiligd: alles zit achter een wachtwoord. Meer bepaald: Microsoft Passport, single logon.
  • Door Microsoft gehost: Windows Live draait op servers van Microsoft, je krijgt er toegang toe via het internet.
  • Werkomgeving: Meerdere pagina's. Elke pagina bevat een aantal "gadgets", elke gadget
  • Vanuit je webbrowser: Windows Live is grotendeels webgebaseerd. Gebruik van AJAX-technologie zorgt voor een hoge graad van interactiviteit en snelle responstijden. Maar niet alles hoeft via de browser te gebeuren: er zijn ook client-applicaties voor e-mail en voor chat, respectievelijk Windows Live Mail Desktop en Windows Live Messenger.
  • Persoonlijke en publieke informatie: Informatie afkomstig van websites, RSS-feeds, e-mail, foto's, video's, enzovoorts.
  • Organiseren en beheren: visualiseren, editeren...
Wellicht hapert er nog één en ander aan deze samenvatting. Reacties en correcties altijd welkom.

Wie demonstreerde Windows Live?
Phil Holden, directeur van Microsoft Live. Hij was vergezeld van Kevin Briody van MSN Marketing. Beiden hebben hun thuisbasis op de Microsoft-hoofdzetel in Seattle. Een Belgisch Microsoft-team bestaande uit Kris Hoet, David Boschmans en Tom Mertens waren aanwezig om de avond in goede banen te leiden. David liet achteraf aan enkele geïnteresseerden nog enkele leuke aspecten zien van Windows Vista.

Wat waren de indrukwekkendste snufjes?
  • Windows Live Search: zoek webpagina's, beelden, RSS-feeds, video's vanuit één enkele zoekinterface.
  • Windows Live Phone, made by Philips: VOIP, MSN data, GSM, GPRS, Wifi.
  • Windows Live Messenger, met geïntegreerde P2P shared folders met document replication.

Waarom presenteerde Microsoft deze nieuwe technologie het eerst aan bloggers?
Niet omdat Windows Live het bloggen makkelijker zou maken. Windows Live is immers geen publicatietechnologie. Alles wat je in Windows Live doet, zit beveiligd achter een paswoord. Wat je in Windows Live doet, kan je eventueel delen met andere Windows Live-gebruikers, maar niet met gewone webgebruikers die geen Windows Live account hebben. RSS is een belangrijk element in Windows Live, en daar zijn bloggers heel goed mee vertrouwd. Maar bovenal kunnen bloggers Microsoft helpen om de blijde boodschap over Windows Live te verspreiden, en dat zal wel de hoofdreden geweest zijn waarom de bloggers getrakteerd werden op een demonstratie en op lekkere hapjes en drankjes.

Waar kan ik zelf Windows Live uitproberen?
Maar neem ook eens een kijkje bij de Windows Live product teams:En op deze blogs:

Nu Hotmail en MSN Mail "Windows Live Mail" worden, nu MSN Messenger "Windows Live Messenger" wordt, gaat de naam MSN dan afgevoerd worden?
MSN blijft het mediamerk, Windows Live wordt de naam van de diensten en de client-applicaties. Concreet blijven de portaalsites msn.com en msn.be bestaan, blijven er videoclips aangeboden worden onder de naam MSN Video, en blijven alle Hotmail- en MSN-mailadressen uiteraard werken.

Reacties

#19270

Miel

 

Boe ! Product Placement ! :)

En nog:
Windows Live is een poging van Microsoft om het web 2.0 naar zich toe te trekken en in een door hen gecontroleerde en afgesloten omgeving ter beschikking te stellen aan mensen die graag op een persoonlijke wijze informatie willen filteren, verzamelen en beheren op een centrale plaats en aan developers die widgets willen maken om informatie ter beschikking te stellen van Live.com gebruikers.

#19272

Michel Vuijlsteke

 

Sorry, maar vergis ik me of hebben ze hier helemaal *niets* nieuws gezegd? Al die dingen waren toch al een tijd uit en bekend?

#19280

Bart Claeys

 

Ik vraag me't zelfde af als Michel Vuijlsteke. What's new?

#19286

Karel Jansens

 

Alles wat Microsoft daar aanbiedt, hadden we al, en zonder de perfide noodzaak van binding aan één -- van bewezen slechte wil! -- fabrikant. Niet nodig er verder tijd aan te verspillen, derhalve.

#19290

Briggs

 

Hmm, internet binnen het internet? Of Fenced community binnen het internet waar men u vraagt zich in te plaatsen zodat de NSA & CIA alles beter kan bespioneren? :)

#19301

Jöe

 

Daar zijn de bashertjes van Microsoft weer !! (te zingen op de tonen van "Daar zijn de appeltjes van oranje weer!")

En is het eten in de Guga nog altijd niet te vreten?

#19304

VHfc

 

Ik zie niet in wat MS hier nieuw brengt. Het bestaat allemaal al afzonderlijk, bij anderen, en beter. En vooral, in een open omgeving. Mijn bookmarks, feeds, en vitale documenten staan enkele keren gedupliceerd op gmail, yahoo mail, hotmail en mijn eigen server. Daar kan ik van overal ter wereld aan, zelfs als er één of twee uitvallen. Ik zou me zeker niet happy voelen als alles bij één dienstverlener zat die de IT-technologie dan ook nog eens achterna holt. Yahoo had al vele maanden 100MB gratis mail als je op Hotmail nog met 2MB moest klungelen.

Bovendien heeft het niks met bloggen te maken. MS heeft hier gewoon gratis publiciteit gehad.