Via dit skerm kunt u de gegevns ingevn

Vergeet de Pak de Poen Show, Monty Python, Fawlty Towers of De Collega's. Een nieuw hoogtepunt in grappige televisie valt te bekijken op een website van de Belgische overheid. En wel hier: http://jamar.fgov.be/tow_nl1.htm

Overheidscommunicatie anno 2006. Promotiefilmpje voor Tax-on-Web. Dialoog tussen burger en ambtenaar. Flash, streaming, screencasting. Bemerk de natuurlijke spontaneïteit van de burger, de verzorgde dictie van de ambtenaar, en de vloeiende montage van de beelden. Puik!

 Burger: Ja, goeiedag meneer, euh, ik heb een aangifteformulier ontvangen, en ik zou die eigenlijk graag via Tax-on-Web indienen. Kunt u mij daarbij helpen?
Ambtenaar: Jazeker mevrouw.
Ambtenaar: We kunnn meskien eerst samen het voorbereidnd document invullen alstublieft. Eens het voorbereidnd document is ingevuld, kunt u gemakkelijk de gegevns via Tax-on-Web ingevn. U hebt thuis enkel een internetaansluiting nodig.

Burger: Ah, maar ik heb internetaansluiting! Kan ik dan van bij mij thuis mijn aangifte indienen?
Ambtenaar: Zeker!
Burger: En... hoe werkt dat precies?
Ambtenaar: Tenzij dat u al over een elektronische identiteitskaart beskikt, ebt u wel een token nodig. Dat is een persoonlijke codelijst. [...]
Burger: En kan ik met mijn elektronische identiteitskaart ook toegang krijgen tot Tax-on-Web?
Ambtenaar: Dan is't gemakkelijk! Je hoeft zich elemaal niet te registreren via de federale portaalsite. U hebt enkel een kaartlezer nodig. Via dit skerm kan u alle gegevens van het voorbereidnd document ingevn. [...]

Uit het leven gegrepen, dus. Als het door professionele acteurs was gespeeld, was er natuurlijk ook kritiek gekomen: dat je nergens in België, behalve op de VRT, ambtenaren vindt met filmster-allures.

Reacties

#22638

Kris Hoet

 

Tax-on-web2.0! Hilarisch.

#22639

Koen Godderis

 

Lijkt mij het begin van een vrij amateuristische pornofilm. Hoewel het moment dat die zijn broek zou open doen niet meer veraf kon zijn, zat ik er eerlijk gezegd niet op te wachten.

#22640

VHfc

 

Hilarisk! Miskien volgende keer een gerigte mihrofoon hebruike, en de cadrage wat beter versorgen. 't Is ni moeilek, 't is gemakkelek.

https://www.youtube.com/watc...

#22641

Briggs

 

Ik weet niet of ik moet lachen of weten...Tax On web ziet er HEEL Veilig uit :) dat stukje heb je gemist LVB. Blijkbaar bouwen ze bij de FOD Financiën hun ambtenaren uit surplus robotonderdelen uit de jaren 80. Och man,dit is iets perfect voor Alles Kan Beter.

#22642

Peter Fleming

 

voor wie er niet genoeg van kan krijgen:

http://www.jamar.fgov.be/ta...

nog filmpjes, o.a. ook in het frans en het duits (!)

#22643

Mieleke

 

Zijn we hier aan het lachen met iemand die gewoon een Westvlaams accent heeft? Met die sk- en die eind -n? Moet natuurlijk kunnen. En veel makkelijker en acceptabeler dan lachen met een Turk of een Marokkaan. Ook verbazend dat die man geen Limburgs spreekt. Konden ze geen Limburger vinden? Uiteindelijk is lachen met Limburgers toch veel raadzamer. Ze zijn met veel minder, ze laten zich doen, en ze praten ook echt lachwekkend, niet?
Graag in de toekomst dus iets met een Limburger als lijdend voorwerp!

#22646

LVB

 

@Mieleke: "Zijn we hier aan het lachen met iemand die gewoon een Westvlaams accent heeft?"

Nee, want die man heeft een Oost-Vlaams (nieuwe spelling) accent.

#22647

LVB

 

Ik situeer zijn accent in het Waasland. Maar ik kan er ook naast zitten hé. Ook Freddy Willockx spreekt met de sk, hé.

#22648

dof

 

"Ik situeer zijn accent in het Waasland"

Nochtans is die sk is eerder iets typisch voor Sinjilles. (bij Dendermonde)

Anderzijds beheerst hij de korte i, wat de inwoners van Sinjilles dan weer niet kunnen.

#22649

dof

 

In de veronderstelling dat "Van Cutsem" niet zijn artiestennaam is, kan je

http://www.familienamen.be/

gebruiken voor mogelijke kandidaat gemeenten.

#22650

PAscal

 

De taal is aanvaardbaar.
De amateuristische wijze van communiceren(waarschijnlijk met het budget van een Hollywood film) en opnemen is daarentegen het toonbeeld dat we overal zien wat betreft de leiders en de door de leiders in dienst genomenen.

Het is niet iedereen gegeven om met de hoogste budgetten aanvaardbare kwaliteit ten berde te brengen. Vraag is wel waarom de mensen kiezen voor die mensen.

Want per slot van rekening krijgt een volk wat het verdient wanneer men deze keuzes maakt in het stemhok.

RIP Vlaanderen en België

#22651

Cogito

 

De eerste link die de man bespreekt heet "zich inschrijven"...s`inscrire dus. In gewoon Nederlands heet dat gewoon inschrijven. aaaah....

#22653

baarle

 

Niks Waaslands, dit is de taalgrens-sk, die je kan horen van Kortijk tot Halle (het zuiden van West- en Oost-Vlaanderen en westelijk Vlaams-Brabant dus).

#22659

Eric Jans

 

Een zéér leerrijk filpje. Het is de perfecte illustratie van hoe de leidende kaste (inderdaad, Cogito... mét taalfoutjes want 't is toch 'máár' Vloms) zich de burger en de ambtenaar droomt.
Hier worden onze Belgi(cisti-)sche politici dus nat en geil van. Reken maar!
Een brave, onderkruiperige onderdaan van een overheid die keurig in zijn plaats denkt.
De natte droom van de ware verlichte despoten! Alles voor het volk, niets door het volk.

Vraag van de burger: "Meneer de ambtsenaar, moet ik mijn vinger opsteken om iets te mogen vragen of mag ik het zo vragen?"
Ambtenaar: 'Het is de burger - mede door de bevrijdende invloed van de mei '68-generatie die vandaag de landsleiding in handen heeft - geoorloofd vragen te stellen aan de ambtenaren en andere personen van de overheid, zónder voorafgaandelijk een vinger op te steken. Deze vernieuwing danken wij aan de ruimdenkende maaregelen van de paarse regeringen die de kloof tussen (Vlaamse) burger en (Belgische) overheid moet verkleinen.

Jammer dat onze schuinknikkebol Kathleen Van Brempt de rol van de ambtenaar niet speelde.
Het lijkt wel 'Een jongen wordt man' en 'een meisje wordt vrouw', deze 'voorlichtingsfilmpjes.

Het Belgicistische paternalisme ten voeten uit. Prins Filip zou het geregisseerd kunnen hebben.

Haaaaahaaahaahahahahaaaaa!!!!

#22662

LVB

 

@Cogito: Los van de uitspraak (het accent) zitten er minstens tien andere taalfouten in de dialoog. "Je hoeft zich", door elkaar mengen van "u" en "je", "een aangifteforumier die", enz.

#22665

Bart

 

Beschamend. Een professionele stem was er teveel aan zeker? http://www.audiobird.be!

#22671

Vanzwam

 

SCHI TTE REND!!!

Maakt veel goed van mijn slapeloze nacht.

Maar voor de taalpuriteinen: ik geloof dat de "ambtenaar" van Brakel afkomstig is. Daar leeft nog een anachronisme die ooit minister van skool is geweest

#22672

New Statesman

 

Zelfs het script klopt niet: in de openingscene zegt ze tegen de parkiet achter de cereptie dat ze haar formulier wil *laten* invullen en als ze bij de flashy ambtenaar van dienst komt is ze blijkbaar ineens van gedachte veranderd en wil ze het via tax-on-web indienen. Go figure...

#22673

New Statesman

 

receptie dus!

#22674

New Statesman

 

Ah ja en de mevrouw in kwestie zo te horen van Olsjt.

#22676

Gonzo.Jr

 

Over het verkeerd gebruiken van "die" en "dat" hebben we (ik) van de West-Vlamingen vooralsnog geen lessen te ontvangen ;-)

#22684

Sam

 

Waarom zou dit een film aan Hollywood budget moeten zijn?

Volgens mij is dit filmpje in een paar dagen er door gestampt door een aantal goedmenende ambtenaren met amateurtheater en montage ervaring. Wat ik verkiesbaar vind boven het uitbesteden van dit aan een duur internet marketing agency.

Het resultaat is inderdaad grappig maar verder zeker niet slecht qua online educatie. Ik kan me voorstellen dat filmpje bij bv. de oudere surfer wél in goede aarde zal vallen.

Trouwens: het gebruik van lichte dialectklanken in een filmpje wekt normaal gezien meer vertrouwen op bij de toehoorders dan bv. het VRT-Vlaams. Raar maar waar.

#22685

Eric Jans

 

@ Sam:

Sààààà-ààààmmm... alstublieft, hè! Er zijn wel grenzen en dit is er duidelijk over, hé.
Alsof we iets tegen Slisse & Cesaer zouden hebben. Moet ik je nu écht gaan uitleggen dat dit toch wel diep onder de maat van gezond volkstheater zakt?!
Is België dan nóg smakelozer dan ik het al achtte? Zouden er voor zó'n overheidsfilmpje dan tóch nog argumenten 'pro' bestaan?

Komáán zeg!

#22687

dof

 

"Volgens mij is dit filmpje in een paar dagen er door gestampt door een aantal goedmenende ambtenaren met amateurtheater en montage ervaring. Wat ik verkiesbaar vind boven het uitbesteden van dit aan een duur internet marketing agency."

Vertaling: Tenzij we veel en veel geld aan de ambtenaren geven moeten we tevreden zijn met zulke schabouwelijke zaken.

Overigens, wat ik het ergste vind aan dit fimpje is niet de verpakking, maar de boodschap: de burger wordt aangeraden om een systeem te gebruiken dat zowel technisch als juridisch nog in beta is.

Want de jurispredentie voor gewone handtekeningen gaat al een tijdje mee, terwijl die voor electronische handtekeningen nog moet bepaald worden.

#22689

New Statesman

 

Hoe meer ik het filmpje bekijken hoe minder ervan klopt: mevrouw wil eerst haar aangifte laten invullen, verandert in de lift blijkbaar van gedachte en bij die buikspreekpop aangekomen wil ze tax-on-web gebruiken. Ze is dan nog aangenaam verrast dat ze dit kan doen met haar Internetaansluiting thuis.
Wat had ze dan gedacht? Dat ze zich moest begeven naar een PC (met 14.4 Kb modem) bij de lokale dienst belastingen en het daar uitvoeren? Zou wel een hoop werk worden, zo.
Goed dat die welbespraakte ambtenaar met z'n grungesikje er voor haar is. Hij moet alleen niet zo opzichtig in de autocue staren als hij z'n tekst aan het aflezen is.

#22714

pieterr

 

Helemaal eens met Sam.

Gezien het beperkte bereik van die internetfilmpjes was het zonde geweest daar veel geld aan uit te geven.

Ik heb de filmpjes op Youtube gegooid, wie beter kan moet maar een alternatief posten.

Mijn half-ironische argumentatie op
http://omtersaaist.wordpres...

#22717

LVB

 

@pieterr: Er bestààn dus mensen die naar dat filmpje kunnen kijken zonder in lachen uit te barsen, of zonder dat er zelfs maar een monkelende glimlach om hun mond speelt? Formidabel, fantastisch, er is nog hoop voor de mensheid! :-)

#22719

pieterr

 

Of ze bestaan weet ik niet, ik heb er ook moeten om lachen.
Om Sam te herhalen:

"Het resultaat is inderdaad grappig maar verder zeker niet slecht qua online educatie. Ik kan me voorstellen dat filmpje bij bv. de oudere surfer wél in goede aarde zal vallen."

Het punt dat ik in mijn eigen blogposting op "Om ter saaist" wou maken, is dat het probleem bij onze eigen hooggespannen verwachtingen zit als het om video gaat. Tijd en budget voor dit filmpje zijn misschien vergelijkbaar (of minder) dan voor een voorlichtingspamfletje van 4 pagina's. Van gedrukte communicatie van de overheid verwachten we ook geen flitsende layout en blitz proza - je kan niet verwachten van ambtenaren dat het allemaal communcatiespecialisten zijn.

Voor de komst van kabel was het bewegend beeld voorbehouden voor professionele journalisten en acteurs. Met de overvloed aan commerciële zenders - en de gedaalde productiekost raakten we gewoon aan dialect, slechte soaps, reality en regionale TV, telkens een groter maar goedkoper aanbod voor steeds kleinere doelpubliekjes. Online video zet die evolutie verder, het is gewoon effe wennen.

#22721

LVB

 

@pieterr: "Van gedrukte communicatie van de overheid verwachten we ook geen flitsende layout en blitz proza - je kan niet verwachten van ambtenaren dat het allemaal communcatiespecialisten zijn."

Wel, ik stel de laatste 10, 20 jaar toch een positieve evolutie vast bij overheidscommunicatie. Een professionalisering, een stijging van de kwaliteit. Zeker bij de Vlaamse overheid, maar ook bij de federale. Er wordt vaker beroep gedaan op professionele communicatiebureaus om de boodschap optimaal verstaanbaar te maken en over te brengen, en sommige ambtenaren krijgen ook vorming inzake (interne, maar ook externe) communicatievaardigheden.

Deze video lijkt wel een anachronisme, omdat hij ingaat tegen die trend tot professionalisering van de overheidscommunicatie. Precies daarom is deze video zo verrassend.

#22730

Cogito

 

Vooral de 'foute' casting vind ik om te smullen. Duidelijk kennen niet alle gelovigen hun catechismus. Pieterr hierboven wijdt daar een wijs woordje aan op zijn blog.
Die casting is echt door de mazen van de <A HREF=http://nl.wikipedia.org/wik... TARGET=_blank>Raad Van Beroerten</A> gevallen en zal van HogerHand veel ernstiger worden gevonden dan de taalfouten of andere amateuristische kenmerken.

#22740

dof

 

"hooggespannen verwachtingen"

Met een tekst hoef je maar één keer de fouten eruit te halen. Als je video gebruikt moet je filmen tot het er goed opstaat. Als je niet de discipline, of het geld of de tijd daarvoor hebt, maak dan gewoon geen film, zowel uit puur elementair respect voor de burger, als om het imago van je "firma" te behouden.

Tenzij je natuurlijk geen probleem hebt met te adverteren dat "tevreden klanten" het laatste van je zorgen is.