0110 en communicatie

De Gentse en Brusselse slogans van het 0110-initiatief, "Stem Vree Wijs" en "Schoon Brussel", vind ik vanuit reclametechnisch standpunt prachtig gevonden. Ze hebben namelijk een dubbele bodem, in het dialect en in de standaardtaal. Voor de Nederlandse lezers wat uitleg: "schoon" betekent uiteraard 'proper', maar in het Vlaamse idioom ook "mooi". "Wijs" betekent in het Gentse dialect "leuk", maar in de standaardtaal "verstandig". Twee slogans, vier betekenissen.

Het professionalisme van deze slogans staat in schril contrast met het contraproductieve amateurisme van het officiële charter van het intitiatief. Een charter dat vermoedelijk door Tom Barman zelf in de vroege uurtjes in een bruine kroeg op een bierkaartje werd neergekrabbeld. Er staat geen enkel positief element in het charter. Niet 'voor verdraagzaamheid', niet 'voor diversiteit', maar alleen 'tegen'. Tegen extreem-rechts, tegen racisme, tegen simplistische slogan-politiek. De media hebben (bewust of onbewust) begrepen dat ze dat charter onmogelijk letterlijk kunnen citeren, want ze verwoorden de doelstellingen anders, en positiever dan de organisatoren het zelf bedoelden. Die dualiteit tussen de tekst van het charter en de berichtgeving in de media is opvallend, voor wie erop let. De Antwerpse slogan, "Kleur je stad", vind ik nogal banaal. VTM kleurt je dag.


Zo te horen denken zelfs de meest enthousiaste voorstanders van het initiatief dat het wellicht niet veel zal uithalen. Dat dacht ik aanvankelijk ook. Tot Vlaams Belang, de partij tegen wie het initiatief gericht is, erover begon te communiceren. De ronduit onhandige, contraproductieve en beschamende manier waarop de partij zich tot artiesten als Will Tura, Laura Lynn en Helmut Lotti richtte, doet vermoeden dat de partijstrategen last hadden van de hittegolf, of dat de communicatie-adviseur met vakantie was. Je moet het maar kunnen, je imago van underdog-oppositiepartij die door de machthebbers juridisch en inquisitiematig wordt aangepakt, in één week tijd zelf omgooien naar een imago van een angstig roofdier dat zich in het nauw gedreven voelt en met zijn scherpe klauwen uithaalt naar de volksidolen. De rabiate partijmilitanten die her en der op internetfora actief zijn, zijn vermoedelijk te verblind om dat in te zien, ze zitten te diep in de loopgraven om het slagveld nog te kunnen overschouwen, ze vinden dat hun partij "het recht heeft" om zo te reageren, maar het ziet er mijns inziens niet zo best uit voor hen. In zaken als deze hèb je geen gelijk, maar moet je gelijk krijgen van de publieke opinie. Dat doe je zeker niet door de idolen van het volk allerlei verwijten toe te sturen. Het zou dus wel eens kunnen dat 0110 toch iets uithaalt, maar dan louter omdat Vlaams Belang in zijn eigen voet schiet. Van 'in de val trappen' zou ik niet meteen durven spreken, want zoveel strategisch inzicht dicht ik een Tom Barman nu ook niet toe.

Vlaams Belang won tot nu toe keer op keer dankzij de stommiteiten van sommige van zijn tegenstanders, en ondanks de stommiteiten van sommige van zijn eigen militanten en mandatarissen. Het ziet er vandaag niet naar uit dat de tegenstanders al wijzer geworden zijn, maar in het tweede deel van de vergelijking zou er wel eens een ommekeer aan de gang kunnen zijn.

Blijft de vraag of het verantwoord is dat politiek en variété (we gaan rockmuziek, Vlaamse schlagers en 'verpopte' opera toch geen 'kunst' noemen zeker?) met elkaar vermengd worden. Natuurlijk moet dat kunnen, ook al gebeurt het een week voor de verkiezingen. Wat natuurlijk niet kan, is dat er ook maar één euro overheidsgeld (in speciën of in natura) gebruikt wordt om een week voor de verkiezingen de kiezer te beïnvloeden buiten de officiële, streng gereglementeerde verkiezingscampagnes om. Zoals Filip van Laenen al opmerkte: het is precies dat soort dingen waar OVSE-waarnemers bij verkiezingen in bananenrepublieken als Wit-Rusland en Zimbabwe wel eens moeilijk durven over doen.

Reacties

#22739

Eric Jans

 

Ik zie Laura Lynn daar al staan: "Dit is je laatste kans, Hans"
En Will Tura met zijn "Omdat ik Vlaming ben".

Excuseer maar ik vind niet dat het VB het einde van de democratie in Vlaanderen inluidt. Integendeel: het wordt het herstel van de democratie.
Ik verwacht dat de VB-kiezers - nét zoals destijds de VU-kiezers - Vlaanderen méér autonomie gaan bezorgen. In weerwil van wat er ook over gezegd mag worden.

Artiesten die de tekens van de tijd die kunnen onderscheiden zijn niet van de meest bekwame. Ze doen maar, maar snjden zich daar zelf mee in de vingers.
Bovendien geloof ik niet dat al die mensen daar even hard uit eigen wil zullen staan.
Hoelang stellen wij hier nu al vast dat onze media Belgisch gecontroleerd zijn? Waarom zouden 'onze artiesten' daar zélf niet ook naar de pijpen van het politiek-correcte ideologietje moeten dansen?

Alsof een uitgesproken rechtse zanger een carrière-kans zou krijgen van de BRT?!
Als die mensen zich in zo'n klimaat voor zoiets willen laten gebruiken... mij niet gelaten.

Maar als een concert vóór verdraagzaamheid zal ik dat zéker niet beschouwen. Integendeel! En als een concert vóór democratie nog veel minder.
Hoe vaak en hoe veelvuldig wordt er in Vlaanderen over het Belgische 'democratisch deficiet' gesproken.
Gaan die zangers dát daar willen 'verdedigen'?
Een vergissing van formaat.

Overigens: treden de Strangers daar óók op?

Ik stel voor dat we eens wat suggesties doen voor nummers die zouden kunnen gezongen worden op een concert voor meer Vlaamse autonomie en vrije meningsuiting... Cogito, Briggs, Peter Fleming, Willy, e.v.a. ... Help me eens. Vul het lijstje van mogelijke liedjes eens aan...

- 'Wat heb je vandaag op school geleerd' (Karel en de Elegasten?)
- 'Leopold II' (Jef Elbers)
- Ik zèn 'ne bliëken Algeraain' (The Strangers)

Toch al drie nummers. Nog voorstellen?

#22741

dof

 

"allerlei verwijten toe te sturen"

Die brief schijnt een soort Rorschach-test te zijn: als je om te beginnen al gelooft dat het VB allemaal gemene neonazis zijn, dan lees je sinistere dingen tussen de regels.

Als je dat niet denkt, dan schijnt die brief gewoon te zeggen: denk toch nog eens goed na voor je zoiets doet.

#22744

Jöe

 

Eric: kijk eens in het liedboek van Cyrille Verschaeve, genoeg deuntjes die je zult pruimen.
En Barman is geen politieker die spin-dokters heeft om taktische zetten te bepalen en teksten te schrijven. Zoals Luc dat ziet zie ook ik hem op café die tekst schrijven op een bierviltje. Tom Barman is een creatieve artiest, en zijn maatschappelijke beschouwingen en "slogans" komen recht uit het hart. Hier zit geen persoonlijke politieke carrièrezet achter. En je ziet dat hij hiervoor ook niet uitgebreid met Patrick Janssens rond de tafel gezeten heeft.

PS Bema, voor je begint te zeuren dat ik overal tegen ben: ik ben VOOR Barman.

#22748

Neverbeendead Religion

 

0110 zal niet de geschiedenis ingaan zoals ook live aid niet als een geschiedkundig feit in de les geschiedenis staat.
Wie krijgt er in de les geschiedenis een uitvoerige analyse voorgeschoteld van zoiets als de aanloop, verloop en uitloop van een tachtjarige vrede.
Lvb gaat eens checken of tom barman het titelnummer van zijn debuutalbum worst case scenario van dEUS zal brengen.
Daar had ik het in de volgende topic in de 5e comment over.
http://pdw.blogspot.com/200...

Tom barman is dan wel iemand -die weet wat een pocket revolution is ( titel van het laatste dEUS album )
-die weet dat dEUS muzikale naamgenoten van the young gods zijn ( https://www.youtube.com/watc... )
-die weet dat dEUS muzikale naamgenoten van soundgarden zijn
( https://www.youtube.com/watc... )
( https://www.youtube.com/watc... )

En iemand die weet dat een kracht van een nationalisme nooit praat over de kracht van een internationalisme.
In de wetenschap dat een problematiek aangaande het nationalisme zich enkel moet opstellen tegen internationalisme.
Het land is niet meer nationalistisch omdat de rest van de wereld ontoelaatbare zeggingskracht heeft.
Win dan even van de rest van de wereld, maar maak niet de fouten die den duits in den tijd gemaakt heeft.
Win dan even van de rest van de wereld.
Laat de rest van de wereld even zien wie de baas is.
Win om te beginnen om de vier jaar de wereldbeker voetbal met de vlaamse nationale ploeg zodat de rest van de wereld op de hoogte is van wie er superieur is zodat de rest van de wereld weet wat hen te wachten staat als groep met ontoelatbare zeggingskracht.

Het zijn de teksten van hun muziek die de geschiedenis zullen ingaan, niet hun initiatieven zoals 0110.
First draft of a worst case scenario.

#22752

Den Amerikaan

 

1) Waarom zijn de strangers niet gevraagd, de meest bekende antwerpse groep ? (we weten wel waarom)

2) Waarom steunt de Lotto dit concert dat volgens het charter duidelijk een politiek even is en alsdusdanig wettelijk evroden (sperperiode) en gesponsord met staatssteun ?

Dat is inderdaad een democratie als Belgie onwaardig, de uitspraak van Tobback dat alles toegelaten is, ook al is het onwettelijk of immoreel, wordt vreselijk realistisch.

#22753

Karl

 

"tegen simplistische slogan-politiek"

... anti-politiek tout-court dus ...

#22754

Briggs

 

Wie zegt dat het VB niet in een underdogpositie blijft door brieven te schrijven naar die artiesten?

Ik zie ook niet wat er mis is met de reactie van het VB. De underdog positie blijft hetzelfde, het concert is geen concert voor verdraagzaamheid maar tegen 'extreemrechts' en artiesten die daaraan meedoen moeten weten dat ze zich in een bepaalde politieke positie plaatsen. Het concert zal weinig impact hebben op politiek vlak maar zal wellicht meer impact hebben op de verkoopcijfers van de artiesten die zich 'laten rollen' in het meedoen. Het VB heeft een groot electoraal belang, zeer trouwe kiezers, Vlaamse kiezers die misschien meer aangetrokken zijn tot die genre van kermismuziek.

Uiteindelijk kan deze strategie alle kanten uitgaan en in allerlei manieren geïnterpreteerd worden.

#22757

Benny Marcelo

 

Dat is dan duidelijk Jöe: ik ben tegen drugs en dus tegen Barman.

#22758

Benny Marcelo

 

Net zoals jij vast zult hopen dat je dochtertje ver van de drugs zal blijven Jöe, hoop ik dat van mijn kinderen. De mijne zijn al volwassen, maar je weet maar nooit...
Dat ze dan maar ver uit de buurt van Barman blijven!

#22759

Jöe

 

Wow, check out the moral man Bema!!!
Dus jij legt nooit eens een plaat op van de Beatles, Who, Stones, Led Zep, Johnny Cash, Guns & Roses, Fleetwood Mac, Beach Boys, AC/DC, Otis Redding, Charly Parker, Miles Davis, Ray Charles, Pretenders, Jimi Hendrix, Janis Joplin, Queen, Elton John, Janis Joplin, George Michael, David Bowie, Iggy Pop, The Police, Red Hot Chili Peppers, Abba (naar 't schijnt kon den Benny ook goed snuiven)...etc... want daar ben dus je allemaal tegen?

En natuurlijk ben je dan ook tegen G W Bush, de notoire cokehead.

#22761

Jöe

 

Ja, je hebt gelijk: sinds zijn interview met Barman zit Siegfried Bracke zwaar aan de coke en aan de velpon. En kijk wat er met dat arme meisje Chantal Pattyn gebeurd is na haar contact met Barman.

En je kinderen niet in aanraking laten komen is een kwestie van opvoeding, niet van ze weg te houden van artiesten.

Ik zou mijn dochter eerder met Barman laten uitgaan (aangenomen dat hij haar ziet zitten natuurlijk) dan met Rob Klop, Johan Demol, of Francis Van den Eynde.

Heb je nog zo'n paar dooddoeners?

#22762

Briggs

 

You will die alone ? :)

#22766

Munin

 

Barman is een slaapverwekkende "pop"-artiest met goedkope deuntjes voor pubers. En tieners lokken met zeemzoeterige snertliederen (in het engels, natuurlijk) is nu niet bepaald moeilijk. Dat uitgerkend zo'n type een aanval van hysterie krijgt is natuurlijk niet moeilijk, ik veronderstel dat hij een VRT-overdosis heeft binnen gekregen.

Voorts is het natuurlijk van een ongeziene perversiteit om als populaire artiest plots te gaan campagnavoeren tégen een partij en dat vlak in de verkiezingsperiode.

#22768

dof

 

één gifke zegt meer dan duizend woorden, zodus:

http://dof.skynetblogs.be/?...

#22774

Eric Jans

 

@ Jöe:

Cyriel Verschaeve?
Een Vlaams pastoorke? Katholicisme spraakt me niet erg aan.
Kijk jij eens naar Herman Gorter, zodat je eindelijk eens leert dat vóór die onzalige WOII ook linkse mensen Vlaamse belangen verdedigden.
Ik doe niet mee aan je hokjesdenken, Jöe. Niet aan je historisch verdraaide hokjesdenken, noch aan je hedendaagse pogingen.
Misschien bezoek ik wel zo'n concert voor de gemeenplaats 'Verdraagzaamheid'. 't Is volgens de organisatoren toch niet tégen een bepaalde partij gericht? Prima... alle VB-kiezers daarheen, zou ik zeggen! En genieten maar van de muziek.

#22779

Benny Marcelo

 

Vertel mij eens Jöe wat hun(zie uw lijst) muziek te maken heeft met het goed- of afkeuren van hun levensstijl. Muziek kan best goed zijn zonder er verder iets achter te zoeken.

Wow, check out the moral man Bema!!!
Hoor ik daar weer uw denigrerend toontje Jöe. Ik hoop dat mijn kinderen en jouw dochtertje van de drugs blijven en jij begint over de moral man???

Je verhaal begint erg verward te worden Jöe. Dat mag, dat is je recht. Dat er nog maar weinigen of zelfs niemand je nog ernstig neemt is de anderen hun recht

#22780

Tor

 

Is één reactie dan ook al te veel geworden voor het morose zelfzuchtig legertje aan "veebee'ertjes" ? Elke dag word ik als Brusselse Vlaming geschoffeerd door het Vlaams Belang, die onder het mom van een collectieve Vlaamse identiteit mezelf woorden in de mond legt die ik niet durf te denken, een voor hen "hardwerkende Vlaming" zijnde. Er is nog altijd een meerderheid die NIET stemt op het VB, ik behoor tot die meerderheid, laat die meerderheid nog eens duidelijk stellen dat de door het VB verkondigde praat hen niet eigen is.

#22781

wz

 

Blijkbaar zijn veel artiesten om de tuin geleid door Barman. Als ze het charter hadden gelezen en het interview met hem in Knack, zullen er heel wat minder zich aan een optreden op 0110 wagen.

Domme actie van Barman. Averechts effect.

#22782

Nicolas Raemdonck

 

Beste Tor, ik ben geen Vlaams Belang-kiezer en ik ben dat ook niet van plan. Doch toch voel ik mij niet de meerderheid waar u zich zelf bijvoegt. Ik zie geen oplossingen bij veel van die meerderheidspartijen buiten zichzelf in zelfgenoegzaam wentelen, net zoals dit concert.

#22785

Eric Jans

 

@ Tor:

Ik ben wel VB-kiezer. Het is nergens mijn bedoeling jou te schofferen.
Het VB neemt géén extremere standpunten in dan bijvoorbeeld rechtse, democratische partijen als de CSU in Duitsland of de Deense regering.
Leg jij me eens uit of je vindt dat die andere Europese partijen hun dotaties ook maar moeten verliezen, dat die óók in een cordon sanitair moeten worden geïsoleerd.

Los van de vraag of je het met al die VB-standpunten even eens bent: vind je dat ze binnen de Belgische democratie geuit mogen worden of niet? Dáár en dáár alléén gaat het maar om.
Het cordon sanitaire is een afspraak tussen partijen. Tot daar aan toe. Maar om een week vóór de verkiezingen een met publieke middelen anti-oppositie-concert te financieren... daar mag toch nog wel eens een kanttekening bij gemaakt worden, niet?
Of is iedereen die daar bedenkingen bij heeft ook al fascist?

#22786

Piet De Vriendt

 

Hebben jullie er misschien al aan gedacht dat de reactie van het VB misschien net dat was wat Tom Barman voor ogen heeft?

Persoonlijk vind ik niks verkeerd aan het engagement van TB, als hij dat nodig vindt om een linkse ridder te worden, laat hem dan... tis toch een vrij land, niet?

Wat ik denk is dat TB net iets slimmer is dan de meesten onder jullie (voel je maar beledigd en stuur vooral uw repliek over dit zinnetje, kwestie van bij de kwestie te blijven). Volgens mij was TB er zich 100% van bewust dat dat 0110 evenement geen zak zou uitmaken.

Wat hij ook wist is dat een initiatief als dit het VB dwingt om een standpunt in te nemen. Ze moeten hierop reageren (enkel en alleen omdat hun kiezers dat willen) Nu rest de vraag: hoe reageren ze? En ik denk dat TB nu heel tevreden binnen zichzelf lacht omdat het VB de grote vlaamse artiesten openlijk aan het veroordelen is en dat zullen hun kiezers niet apprecieren. TB is er in geslaagd om de kiezers van het VB hun partij even in vraag te trekken: misschien wel net lang genoeg om de blindoek die de partij voor hun ogen bindt even weg te halen.

In principe is het concert al niet meer nodig. De reactie van het VB op dit initiatief spreekt boekdelen en toont aan wat pdw (ik lees hem graag, dat maakt me nog niet een verzuurde links rat, wat pdw trouwens ook niet is) reeds zo mooi verwoorde: <i>"In ieder beschaafd land zou zo'n openbare intimidatie een rel van jewelste uitlokken.
Dewinter en co gedragen zich hier immers als de dictators-in-spe die ze allemaal diep in hun donkerbruine hart zijn.</i>

TB is een puppetmaster die in zijn opzet geslaagd is.

Stel dat het VB aan de macht komt, denkt u nu echt dat ze zich dan niet zo zullen gedragen? Zeker nu ze de macht in handen hebben? Wordt wakker en zie wat het VB echt is!

Bedankt Tom Barman.

#22787

Olav

 

Persoonlijk denk ik dat noch het initiatief van Barman noch de reactie van het VB iets uitmaken in het stemhokje. Wie tegen het VB is leest het charter van Barman als iets dat hem aanspreekt, wie voor het VB is leest de reactie van het VB als normaal, wie objectief is trekt zijn eigen conclusies uit de feiten. In het stemhokje spelen voor de meerderheid der kiezers (normale mensen zoals u en ik) andere motieven en dus verwacht ik van gans de heisa rond dit gebeuren geen echte verschuivingen in de uitslag.

#22788

Peter Fleming

 

@Olav: mijn gedacht

#22789

Baron von Vonk

 

In het charter van Barman staat inderdaad geen positief element. Duidelijk is het wel.
Alhoewel...

"Extreem rechts". Dat ze een kat een kat noemen. Het is een oproep om niet te stemmen op de voor racisme veroordeelde partij Vlaams "Belang".

De reactie van het VB haalt blijkbaar wel iets uit. Het management van sommige artiesten doet het nu al in zijn broek en Barman en co willen die artiesten blijkbaar héél graag op hun affiche. Op de site van Laura Lynn staat dit:
<i>"Het management én de platenfirma van Laura Lynn benadrukken dat de organisatie schriftelijk de garantie heeft gegeven dat het gaat om een concert voor verdraagzaamheid met een non-politiek karakter."</i>
Non-politiek?

#22790

Jöe

 

@ Bema:
"Vertel mij eens Jöe wat hun(zie uw lijst) muziek te maken heeft met het goed- of afkeuren van hun levensstijl. Muziek kan best goed zijn zonder er verder iets achter te zoeken."

Kijk Bema, je zei eerst: "ik ben tegen drugs, dus ik ben tegen Barman". Dan som ik een ganse trits muzikanten op die ook met drugs in aanraking zijn gekomen (sommige nog veeeeel meer dan Barman!) en ik vraag je of ook tegen deze mensen bent.
Heb je het nu begrepen of moet ik er nog een tekeningetje bijmaken?

#22793

Jos Den Os

 

Ik vermoed dat zowel Barman, het VB als de mensen hier op het forum vol goede bedoelingen zitten.
Dat maakt me blij !!!
Ik vrees, maar ben niet zeker dat Barman, VB en 'de mansen' iets te negatief zijn ingesteld.

2 mogelijkheden
1ste mogelijkheid :
Wat Barman doet is tegen extreem rechts, tegen onverdraagzaamheid, tegen VB, tegen simplistische slogans, ...
Wat VB doet is tegen Barman, tegen verdraagzaamheid, tegen rockartiesten, tegen anti-vb campagnes, ...

2de mogelijkheid :
Wat Barman doet is voor links (centrum en gematigd rechts), voor verdraagzaamheid, voor andere partijen dan het VB, voor complexe uiteenzettingen,...
Wat VB doet is voor zangers die in het vlaams zingen, voor onverdraagzaamheid, voor de 'populaire' muziek, voor vb campagnes, ...

Als iedereen nu eens zou leren het positieve te zien, het lost het geweld niet op, ook de criminaliteit niet, maar het zou al veel leefbaarder zijn.

#22795

Willy

 

Ja 't is zo fijn in België te leven
Ja 't is zo fijn in België te zijn
Beter dan hier kan het nergens wezen
We hebben hier het beste bier
Het NIR Canal Albert
De Ommeganck en Cesar Franck
Refrein : Ja 't is zo fijn...

Dit is geen verzinsel, maar de tekst van een liedje gezongen door Bobbejaan Schoepen in een langspeelfilm, zwart-wit, vertoond in de meeste cinemazalen tientallen jaren terug.
Ik heb al met de huidige BRT contact opgenomen om deze film integraal of in stukken wederuit te zenden, tevergeefs. Ik krijg zelfs geen antwoord. De juiste titel van die film weet ik niet meer, ik vermoed : Leve België - Vive La Belgique.
Het zou voor de organisatoren ideaal zijn om deze film op een groot scherm te projecteren, in stukken, en tussen de verschillende nummers of toespraken. Mits tussenkomst van de juiste personen kan de Nationale Loterij hier wel voor zorgen ?

#22798

Marlon Vanco

 

Mooi geschreven Luc, ik kan je redenering een gans eind volgen. Ik voerde een analoge mini-discussie met Roel Verniers op diens Knack-blog. Eén bedenking, waarom zou "rock" geen kunst kunnen/mogen zijn. Net omdat rock wel kunst is, moeten dat soort artiesten zich van de politieke fora houden. Kunst moet ageren vanuit het directe kunstwerk, niet via de megafoon van zijn bedienaars. Barman overschat zich als hij wil gaan prediken, idem dito doet Bono-blasé.

#22800

LVB

 

@Marlon Vanco: Dat rockmuziek geen kunst is, was enigszins provocerend bedoeld. Wat kunst precies is, hangt af van ieders persoonlijke invulling van het begrip. Persoonlijk kan ik heel wat rocknummers best smaken. Ik ga wel nooit naar concerten.

Maar het is niet omdat het kunst is, dat de kunstwerken of de kunstenaars niet politiek geëngageerd zouden mogen zijn.

Je politieke mening uiten is eigenlijk een mensenrecht, dat moet dus ook voor kunstenaars, muzikanten enz. gelden. Alleen bepaalde publieke functies zouden politiek neutraal moeten zijn en zich moeten onthouden van politieke stellingnames. De Nationale Loterij, bijvoorbeeld...

#22803

koen

 

ik denk dat de capriolen van de PS nog altijd veel meer invloed zullen hebben op het stemgedrag dan gelijk welk popconcert

en een Vlaamse kiezer heeft nu éénmaal maar één mogelijkheid om de PS af te straffen ... vermits én SP-a én VLD én CD&VA klaar staan op terug mét PS in een regering te stappen

feit dat de Vlaming (en Waal) steeds een halve federale regering krijgt voorgeschotelt waar hij geen democratische afstraffing aan kan geven, maakt dat België zal splitsen. Het is m.i. slechts gedeeltelijk het CS dat de kiezer richting VB drijft; en veeleer het unieke rechtlijnige separatisme dat blijvend wervend is.

en dan mogen populaire zangers staan zingen wat ze willen, daar zal de kiezer zich veel van aantrekken ... zelfs wanneer die zelfde kiezer de week voordien van diezelfde popmuziek stond te genieten !

#22808

Eric Jans

 

Een popconcert... jongens toch. Is dat het enige antwoortd dat ze aan de linkerzijde weten te formuleren?

Wel... ik gun jullie het genot van het genie van Tom Baman dat door artistieke provocatie het VB tot een antwoord zou hebben gedwongen.
Proficiat.

En dan nu: op naar de splitsing van België! Op naar de excuses van Barman en een stel doodbeschaamde Vlaamse artiesten.

In 2009 is de Vlaamse Republiek een feit. 2009. Onthou dat jaartal.
Tussen 2007 en 2009 krijgen we zo of zo de regering van de splitsing. Is het niet door het VB, dan is het omdat België zichzelf in de prak gereden heeft.

Op 11 juli 2006 vieren we de laatste Vlaamse feestadag in ogenschijnlijk rustig vaarwater.
Volgend jaar wordt 11 juli een uiterst opstandige dag. Let op mijn woorden. 365 dagen nog.

Geniet nog maar even van de fratsen van Tom Barman.

#22811

Outlaw Mike

 

Ik ben het daarmee eens. Het was OERSTOM om te reageren. Ha! Als ik communicatie-adviseur van het VB geweest was had ik ze gewoon gezegd te doen of hun neus bloedt. Het is nog niet te laat echter. Tanguy Veys, als ge dit leest (dikke kans), ik heb uw email gelezen en met het oog op een VB-overwinning MOET IK U OP HET HART DRUKKEN niets van uw initiatieven daarin vermeld te ontplooien. Laat dat kalf van een Barman gewoon zijn ding doen, dat is toch duidelijk! Denk aan Bruce Springsteen goddomme!

#22812

Frits

 

Beste mensen, die zich zo laten opdraaien door Barman en co.
Deus en alle andere groepen organiseren gewoon een feestje. Ondertussen zijn ze (letterlijk) de wereld aan't veroveren, want tussen nu en oktober gaan die mannen niet zitten zeveren over het eventuele nut van die optredens, maar dag in, dag uit over heel Europa voor heel veel mensen doen waar die mannen goed in zijn: optreden, feesten en mensen laten feesten.
Ondertussen maken een paar extreem rechtse, zure mensen zich onzettend druk en belachelijk maken door -ik weet niet wat voor onzin- te roepen, te schijven en te bloggen.
Get a life - over een jaar of zestig zijt ge er niet meer & kunt ge niet meer genieten van fijne muziek, andere cultuur of gewoon alle andere dingen waar een mens kan van genieten.

Stop met u druk te maken en probeer eventueel eens na te denken over het feit of al die extreem-rechtse jongens misschien niet een heel klein beeetje een redelijk egoïstische kijk op de dingen hebben en anderen "het licht in de ogen niet gunnen".

#22813

Marlon Vanco

 

re-Luc: je antwoordt met: "...je politieke mening uiten is eigenlijk een mensenrecht, dat moet dus ook voor kunstenaars, muzikanten enz. gelden...", ja okee, maar daarvoor gebruikt een kunstenaar best zijn geëigende medium, het specifieke vehikel dat hij hanteert en bespeelt als actieve kunstenaar, indien vanop de kansel: sorry, da's een zwaktebod voor een artiest, hij schiet tekort op zijn terrein. Mijn bedenking, hoe overleeft Barman deze episode? Cfr Bob Geldof? En Bono zingt ook zijn zwanenzang. Erg toch.
Zo erg dat ik er een wild en impulsief item over volkladde.

beste bloggroet, je bent me inderdaad een klasse te sterk...

#22814

Olav

 

Een paar ondeugende bedenkingen :

- het VB reageert hier juist heel erg slim. De artiesten worden namelijk 'gedwongen' om zich méér uit te spreken over hun deelname. Trekken ze zich terug, dan krijgen ze verwijten van de politiek-correcte media en mede-BV's over zich. Doen ze mee, dan krijgt het publiek de indruk dat het hen alleen maar om hun imago en gratis publiciteit te doen is, wat hun geloofwaardigheid vermindert. Ondertussen zitten velen van hen zich zenuwachtig te maken wat nu de beste tactiek is en krijgen ze last van allerlei stress-symptonen (dat Natalia zonder stem zit - berichtje vandaag in de Gentenaar op pagina 2 - komt natuurlijk daardoor :) ).

- leuk voor de mensen natuurlijk ! : een gratis optreden van hun favoriete groep of idool ! Het zou natuurlijker nog leuker zijn mocht Inbev gratis bier leveren... ideale gelegenheid om goede publiciteit te maken na de voorbije maanden. En waarom is Coca-Cola hier nog niet opgesprongen ?? Iedereen in de wereld drinkt toch Coca-Cola ? :) Meer Coca-Cola, meer verdraagzaamheid, meer plezier en vreugde.........

- En waar blijft Bert Anciaux met een (sponsoring) subsidie voor deze happening ? Of is Kate Ryans inzending voor Eurosong echte kunst en brengen deze groepen alleen maar entertainement ?? Dat kan beter, niet ?

- En waar klaagt iedereen over ?? Meer commentaren, meer opiniestukken, meer blog-stukjes, meer ingezonden brieven en e-mails... en dat tijdens de vakantie !! We zouden Barman en VB toch extra moeten bedanken dat ze zorgen voor wat extra polarisering nu het stiller zal worden in de politiek (die politici willen ook wel even met vakantie hoor).

Bekijk het van de leuke kant : het is één groot spel en elke acteur speelt zijn rol. Zoals ik al eerder zei : het maakt niets uit op het écht belangrijke moment - in het stemhokje.

#22817

Tanguy Veys

 

@ Outlaw Mike: Ik weet dat wij slapend rijk worden, maar af en toe moet ik tegen zoveel schijnheiligheid reageren. De artiesten die beweren niet te weten dat het een concert tegen het VB is, zijn dikke leugenaars...

#22818

Cogito

 

Ik durf ervoor wedden dat er bij die artiesten bij zijn die zelf VB stemmen. Weinig autoliefhebbers zullen stemmen voor een regering die het autorijden zo heeft vermassacreert.

#22821

Eric Jans

 

@ Tanguy Veys:

Het lijkt me inderdaad nuttig om uit al je reacties luid en duidelijk te laten verstaan dat het VB zich NIET laat provoceren omdat het VB ZICHZELF NIET ALS ONVERDRAAGZAAM BESCHOUWT.

Dit moet (in spreken en niet spreken) de reactie zijn:

1. Wij laten ons niet provoceren

omdat

2. Wij niet onverdraagzaam zijn

En voor de rest... laat maar gebeuren. Niet méér aandacht aan geven dan strikt nodig.

En een nuttige tip: Vraag Tom Barman eens of hij ook zo moedig is kleur te bekennen in de zaak van de Deense Cartoons. Kán dat voor Barman of niet, zo'n cartoon?

Tom Barman wil een maatschappelijk debat op gang brengen? Wel aan dan... niet alleen als de discussie voor hem geen kwaad kan.

Trouwens: zou onze grrroooote Kamagurka óók de plezante komen uithangen op die concerten?

Als ze het grof willen spelen met simplistische voorstellingen van het migratiedebat... dan doen we toch gewoon mee.
Barman is - denk ik - tégen de cartoons. Wat denk jij, Tanguy? Mike? Bema? Briggs? Cogito, Willy & co?

Zou Tom Barman de moed hebben om vóór het recht op de vrije publicatie van de Mohammed-catoons zijn?
Zou hij daar óók VERDRAAGZAAMHEID voor kunnen opbrengen?
Eens benieuwd.

#22822

Outlaw Mike

 

Bah, ik denk dat Barman serieus overweegt om islamiet te worden. Dan zou hij natuurlijk wel zijn naam moeten veranderen. Profeet al-Weet of zoiets. En? Heeft deus ooit iets geproduceerd dat het waard was om gedigitaliseerd te worden? Suds & soda misschien? Zal hoogstens alles zijn zeker?

#22823

Eric Jans

 

@ Mike:

Haha! Profeet Al-wiet, misschien.
Neen maar ernstig... nu ik dat laatste zo herlees... als die artiesten zich willen engageren voor verdraagzaameid... dat zij er zich dan ook maar eens inhoudelijk over uitspreken!

Genoeg woordkramerij en politieke 'gemeenplaatsen'.
Wat zou Will Tura met verdraagzaamheid bedoelen? Kan hij verdragen dat Deense Cartoonisten tekeningen van Mohammed publiceren of vindt hij zoiets niet mogen kunnen? En wat vindt Laura Lynn van het islamistisch extreem-rechts? Vindt ze he flauw dat die Deense en Zweedse ambassades afbreken, alleen maar voor een spotprentje van Mohammed? Of begrijpt ze die reactie?
En inderdaad: komaan Kama, vertel ons wat je verstaat onder verdraagzaamheid? Moeten voor Kama ook de moslims wat verdraagzamer worden of geldt dat woordje 'ewtreem-rechts' alleen maar voor VB-ers?
En is Kamagurka bang voor een moslimse bom in zijn achterste als hij zou rekenen op hun verdraagzaamheid bij het maken van een bepaald soort cartoon?

Laten we het met Barman en co dan maar eens over 'verdraagzaamheid' hebben, hé.
Wat denk je, Mike?

#22824

Neverbeendead Religion

 

dEUS van Tom Barman is de meest gekende en de minst gekende band van vlaanderen.
We nemen bv een stukje tekst uit een nummer van dEUS:
If i said what's on my mind There'd be not a soul around.
Dat gaat over the party in the town zoals de tekst ook vertelt.

Een tekst die even vertelt hoe iedereen zich gedraagt ivm saying what is on the mind zoals het dEUS politiek sociaal economische debat nog steeds gaat op de volgende link met popups zodat je de pagina mogelijk wat moet verversen om de pagina goed en volledig binnen te krijgen.
http://degrootstehumopoll.5...

Want Tom Barman weet dat everybody weird is zoals de titel van het nummer gaat:
http://www.deus.be/index.ph...

#22833

Willy

 

Beste Mensen, al dit lawaai is toch te zot om rond te lopen ? Hebben woorden dan geen betekenis meer ? Verdraagzaamheid ? Zet 4 mensen bijeen. 3 daarvan kunnen de 4de niet verdragen. Alsof dat nog niet volstaat gaat het hier om vlamingen onder mekaar. Sta daar maar als inwijkeling op te kijken. Dit lijkt sterk op een gebedsmolentje : draaien maar, respect, verdraagzaamheid, racisme, eerbied, enz. Wie kent de waarde van die woorden nog ? Het gaat hier allemaal om begrippen die gelden "voor een ander, maar niet voor elkander".

#22836

ivanhoe

 

Ik kan Luc wel grotendeels volgen. Een paar artiesten die liedjes zingen: who cares! Alsof op het podium staan met een vingertje ook maar iets zal uithalen.

Ook is me het verschil opgevallen tussen de mediaverslaggeving (voor verdraagzaamheid en tolerantie) en het charter (tegen het Vlaams Belang en niets anders). Het lijkt wel alsof de media zo het Vlaams Belang willen pakken...beetje vuile truken toch...die een internetter onmiddellijk zal doorhebben.

#22851

Jöe

 

Woehaa, Mike en Eric, jullie zijn ECHTE grapperds!!! Aan het solliciteren bij VTM voor bij Bompa Lawijt?

#22856

Benny Marcelo

 

Van welk niveau denk je dat jouw humor is Jöe???

#22857

Benny Marcelo

 

Over lawijt gesproken Jöe: Wat Barman doet en nog vele andere ar-tisten is gewoon gebruik maken van die paar duizend watt die hun ter beschikking wordt gesteld om wat door ne micro te roepen.
De diepzinnigheid van wat ze daar staan te brullen is vooral hoorbaar doordat er ingenieurs in staat zijn om hun lawaaitoestellen te maken, niet omdat de ''kunstenaars'' wat te zeggen hebben of omdat ze van die toestellen wat kennen.
Dat is er het zielige aan.

#22864

Jöe

 

Zwijg stil, Benny, ik weet maar al te goed wat lawijt is. Daarom dat ik ook zo heftig tekeer ga tegen al die nachtelijke techno-fuiven op ons idyllische platteland.
Maar steek de schuld niet op de ingenieurs hoor, die doen hun werk goed, en weten niet altijd - zoals wijlen Alfred Nobel - hoe afgrijselijk hun producten kunnen gebruikt worden. Allez, ik moet het eigenlijk niet zover in Skandinavie gaan zoeken met mijn voorbeelden. Enkele jaren geleden had ik een leiband met franjes uitgevonden. Zie ik diezelfde leiband onlangs toch niet op een foto vanuit de Abu Graib gevangenis zeker! Schandalig. Laat ons liever fulmineren tegen de CD&V burgemeesters die die dwaze Chiro-fuiven in hun dorpjes toelaten tegen alle milieunormen in.

Dus een tip voor Tommeke & friends : misschien een akoestische set? Of een podcast-with-earplugs concert?

#22870

Benny Marcelo

 

Moet je maar eens naar 't Ey in Belsele komen Jöe. Dikwijls prachtige timide optredens. (ben daar lid van)
http://www.tey.be/

#22883

Neverbeendead Religion

 

Wie freewebs kent, weet dat je daar een poll op je website kan zetten, waar je de resultaten zelf ten allen tijde kan veranderen zoals men dat wil.
Zo heb ik daar bij my blog het politiek sociaal economische dEUS debat van mijn vorige reactie eens in een internationale taal gezet.
En het belangrijkste om te onthouden is dat niemand daar een comment in eigen naam durft te zetten, met de kritiek dat zo een poll gemanipuleerd kan worden.
Er zijn daar maar drie types manipulatie, een 'gelijkstand', een 'linkse' en een 'rechtse' overwinning en alledrie zijn ze om een welbepaalde rede van die aard dat niemand er in eigen naam publiekelijk mee durft te gaan.
Want elke internetter stelt de doorzichtigheid van de anderen te kennen, maar kent zeker niet de doorzichtigheid van zichzelf.
Het moet erg zijn om vanwege een welbepaalde rede je mening niet in eigen naam publiekelijk te durven maken terwijl de anderen weten dat er een mening in je zit waar je niet in eigen naam publiekelijk mee durft te gaan vanwege een welbepaalde rede.
Anders gezegd: Het moet erg zijn om doorzichtig te zijn.
It's the something hidden behind the eloquent surface.
The poll:
In the future all work will be done by robots and machines. Robots that are much more functional then human beings. These robots will even build new robots and machines and repare robots and machines that can be fixed.
People will call that future the full-automatic world.
How will the people at the top rule that full-automatic world?
Good and peacefull leadership from the small top of the world or bad with tortures and murders from the small top? One must and can only give one answer or reality because that answer or reality determines the way you are headed towards the future.
If one thinks it will be a good and peacefull full-automatic planet, one believes it to be a planet where everybody always gets an equal chance to get what is on one's wishlist while people will only work from the moment they feel like it until the moment they no longer feel like it. Then you make sure that the politicians you vote for, put that all in their program and make all the things happen that can already be done.
If one thinks it will be a bad full-automatic planet with tortures and murders from a small top that rules the world, one makes sure that the politicians you vote for, put that all in their program and make all the things happen that can already be done.

#22900

Max Havelaar

 

Het concert van Tom Barman zal voor mij succesvol zijn wanneer minstens 10 procent van het publiek bestaat uit allochtonen. Ik kan me niet voorstellen dat Tom Barman niet persoonlijk in de zogenaamde "moeilijke wijken" reclame zou maken voor zijn initiatief. Allochtone jongeren opzoeken, jeugdhuizen, migrantenverenigingen, mensen mobiliseren op de straathoeken van Brussel ... Tom, je moet absoluut iedereen proberen te bereiken met je initiatief, je moet breed gaan en je mag echt niemand uitsluiten!

#22926

Jöe

 

OK, Bema, dank je, ik kom eens af. Maar je laat me nu wel mooi wachten tot 8 september.

PS: ik heb je herkend op een van de foto's!
http://users.skynet.be/tey/...

#22929

Jöe

 

Dankje, Fred. Het kan niet genoeg aangetoond worden dat er veel van dat vechtcrapuul bij het VB zit, en dat de partijbonzen venijnige wolven in schapenvacht zijn die de lemming-meute meekrijgen met slogans tegen allochtonen.

En vandaag vergeleek de populaire vogelschrik Filip Dewinter Norbert de Batselier met Zidane. Ochottekes toch. Zo pedant, zo ongrappig, zo on-touché... Als er dan toch iets met een bunzenbrander moet uitgeroeid worden, dan stem ik voor hem.

#22943

Olav

 

Zoals altijd enorm veel commentaar van telkens dezelfde mensen, maar het zal niet uitmaken bij de verkiezingen.
Opnieuw zal het VB meer stemmen binnenhalen, en opnieuw zal men spreken van een zwarte zondag. Minder dan een jaar later zijn er opnieuw verkiezingen en we kunnen al raden wat daar zal gebeuren, want de kans dat de politici wijzer worden in de tussentijd is verdomd klein. Zoals het spreekwoord zegt : "wat baten kaars en bril als den uil niet zienen wil...".
De voorbije maanden hebben we gezien dat geen enkele gebeurtenis echt nadelig werkt voor het VB en we zouden daar dringend conclusies uit moeten trekken. Nog meer van hetzelfde recept (cordon sanitair en dergelijke) en het einde is nog niet in zicht.

#23913

alexander.colen

 

De jaarlijkse factuur vind u terug in het boek "Handboek voor de koning" van Robert Senelle, Miel Clement en Edgard van de Velde :

Jaarlijkse dotatie (cijfer van het jaar 2003):Albert II: 61.000.000 Euro (civiele lijst)Prins Filip: 854.000 EuroKoninging Fabiola: 1.334.000 EuroPrinses Astrid: 296.000 EuroPrins Laurent: 284.000 EuroCiviele lijst: het geheel der middelen die de Natie ter beschikking stelt van het staatshoofd om hem toe te laten in volledige morele en materiële onafhankelijkheid gestalte te geven aan de koninklijke functie, zowel in het binnen- al in het buitenland. Ze bestaat enerzijds uit een éénmalige vast te stellen dotatie, en anderzijds uit het recht op het gebruik van de koninklijke woningen, teneinde hem toe te laten met passende waardigheid en uitstralingen de continue vertegenwoordiging van het land te verzelere.'Even een klein schema om aan te duiden hoeveel de CL (=Civiele Lijst) is gestegen onder de verschillende koningen:Albert II: ¤ 61.000.000 ( 244.000.000 BEF )Leopold I: 2.751.450 BEFLeopold II: 3.300.000 BEFAlbert I: 3.300.00 BEF (na zijn huwelijk werd dit 9.500.000 BEF)Leopold III: 12.000.000 BEFBoudewijn: 36.000.000 BEF (na zijn huwelijk werd dit 42.000.000 BEF)De bedragen voor de koningen die vooraf gingen aan Albert I worden bekeken worden in de toenmalige waarde van de BEF.Even een vergelijking met andere landen en hun koningshuizen:België: Albert II, 244 Miljoen BEF, 30.518 km², 10.185.000 inw.Denemarken: Magaretha II, 196 Miljoen BEF, 43.080 km², 5.223.000 inw.Spanje: Juan Carlos, 300 Miljoen BEF, 504.790 km², 40.092.000 inw.Nederland: Beatrix, 115 Miljoen BEF, 41.863 km², 15.163.000 inw.Zweden: Carl XVI Gustaf: 135 Miljoen BEF, 449.740 km², 8.200.000 inw.De bezittingen van het koningshuis (overeenkomstig de dwingende verplichtingen die door koning Leopold II aan de staat werden opgelegd, zijn de volgende goederen ter beschikking gesteld van het koningshuis): Genot van bezit:- uitbreidingen van Kasteel van Laken- Kasteel van belvédère- Kasteel van Stuyvenberg (+ extra residentie voor prinses Astrid)- Villa Clementina- Kasteel van Ciergnon- Kastelen van Fenffe en Villers-sur-Lesse- 2.500 hectaren van het 6.700 hectaren grote domein van ArdenneDat ingestemd heeft met andere bestemmingen:- Hotel Bellevue- Kasteel van HertoginnendalGoederen gebruikt voor behoeften van zijn dienstpersoneel:- verschillende woningen in Laken en in de ArdennenGoederen die wel van het koningshuis zijn, maar die een algemeen belang hebben gekregen:- Japanse toren- Chinees paviljoen- Elisabethpark- Koloniale tuin in Laken- Arboretum van Tervuren- Dudenpark in Vorst- gronden ingelijfd bij het Maria Henrikapark in Oostende- gronden ingelijfd bij het Leopold II-park in NieuwpoortPrivé eigendommen:Ardennen- landbouwgronden: 700 hectaren gespreid over 11 landbouwexploitaties en 850 hecarten in pacht door de plaatselijke bevolking- jachtrecht op circa 4.200 hectaren land en bos- opbrengst van de jaarlijkse houthak van circa 4.800 hectaren bossen- golfterrein in het park van het voormalige Kasteel van ArdenneTervuren- golf en Kasteel van Ravenstein- gronden van de British School of BrusselsPostel- jachtrecht op 553 hectaren land en bossen evenals de jaarlijkse houthakKust- de gewezen koninklijke villa met gaanderijen en park te Oostende- gronden ingelijfd bij de Wellingtonrenbaan te Oostende- de zogenaamde Noorse stallen te Oostende- de 'eerste' koninklijke residentie Langestraat te Oostende- golf van KlemskerkeBrussel en omgeving- Dudenpark te Vors: Kasteel (Narafi) en sportstadion (Royale Union)- vijvers van Bosvoorde- installaties van de Bruxelles Royal Yacht Club in Laken, langs het zeekanaal- gronden van het sportcentrum van Financiën 'Inter Nos' te Strombeek-Bever- de kantoorgebouwen van Coudenberg, Jan Jacobs en Quatre-Bras te BrusselHet geheel van die gronden en onroerende goederen werd per 1 januari 2002 geschat op circa 450 Miljoen Euro (= 18 Miljard BEF).Eigendommen in het buitenland:- Kapel van Küssnacht in Zwitserland- vroegeren eigendommen aan de Franse Azurenkust zijn van de hand gedaanRoerend patrimonium wordt geraamd op 29,75 Miljoen Euro (= 1,2 Miljard BEF)Ten slotte nog vermelden dat er nog een belangrijke wapenverzameling is die is ondergebracht in het Museum van het Leger aan het Jubelpark te Brussel.

Ontluisterend.
Een grote schande
Wegjagen die saksen coburgers.
Het vrijgekomen geld verdelen onder de armen in onze samenleving.

#23916

Benny Marcelo

 

Mis Jöe, maar ik vind het geen belediging hoor. Die twee zijn ook mensen die zich nog belangeloos voor iets kunnen inzetten zonder zich kwetsend of denigrerend uit te laten over mensen die dat niet doen:-)

#23917

Benny Marcelo

 

Roberto D'Orazio: is dat niet die vredelievende vakbondsdelegé die eens een curator een lap verkocht en waar ze, na zijn vredelievende inzet van bulldozers e.d. zelfs bij het ABVV niet meer van wilden weten?

#23924

Benny Marcelo

 

Verbruggen Maria en Alexander Coolen die beiden net hetzelfde komen vertellen?