Bobo = bourgeois bohême

In het Nederlands verwijst het woord 'bobo' naar de baasjes in de sportwereld, de bonds-bonzen. In de rest van de wereld staat bobo voor een nieuwe heersende klasse, een elite die links stemt en rechts denkt, of andersom. Het is een leefwereld waar alle tegenstellingen zijn versmolten. Bobo's zijn bijvoorbeeld snoeiharde carrieremakers die zichzelf niettemin ook hippie voelen. Ze zien inconsequent gedrag niet als een probleem maar als een levensstijl. [...]

Het woord bobo komt van het Franse bourgeois bohêmes en de zanger Renaud bezingt ze in zijn nieuwe single Les Bobos waar een geweldig mooie site bijhoort. Als een geanimeerde strip ontvouwt zich de tekst van het lied. Je ziet de bobo met zijn biologische appelsap achter zijn laptop op het terras zitten, in zijn 4WD rondrijden of op zijn mountainbike. En steeds maar woede oproepen bij de non-bobo. Het erge van de bobo is natuurlijk dat hij voor dat laatste begrip toont. Renaud, een van de meest uitgesproken progressieve Franse zangers, omschrijft ze sarcastisch: Hun kinderen 'hebben op hun zesde De Kleine Prins gelezen' en 'ze zijn er trots op dat ze veel belasting betalen'.

Francisco van Jole op zijn weblog 2525, 26 juli 2006 (hat tip)

Reacties

#23780

Nicolas Raemdonck

 

Eén woord: afgunst en dan gaan de non-bob's er maar snel een woord voor vinden.

#23811

yupie

 

Als ik het goed begrijp gaat het eerder om een cultureel of zelfs hoofdzakelijk mode-verschijnsel: zaken die vroeger "anti" waren, dringen nu door tot de betere klasse. Kleren, taalgebruik, meubels,...

Het is gewoon een manier om de cognitieve dissonantie op te lossen: "ik zet mij af tegen" op een of andere manier verenigen met "strikt genomen behoor ik zelf tot hetgeen waar ik me tegen afzet."

Kijk b.v. hoe sport- en vrijetijdskledij ondertussen al lang volledig alle negatieve aspecten van de vroegere "formele" kledij heeft overgenomen.

#23827

Cogito

 

@Nicolas: het lijkt mij eerder te gaan om ondernemers en kaderleden die zich ondanks een schijnbaar goede ontwikkeling toch laten inpakken door politiek-correctisme omdat ze een fatsoensdrang, een maatschappelijke conformeringsdrang hebben naast een dosis rebellie en ondanks hun gezond (dus rechts) verstand, naast het feit dat ze al bij al slecht - eenzijdig links - geïnformeerd zijn. Zie ook Yupie.

#23828

Cogito

 

Goede voorbeelden van BOBO`s zijn Polspoel en Desmet, en de in een beenhouwerij opgegroeide reklameboy Patrick Janssens.
Bobo`s zijn dus min of meer hetzelfde als kaviaarsocialisten, die je ook bij hedendaagse liberale partijen vindt. Een VLDer die met een exemplaar van De Morgen in zijn hand uit zijn Cayenne stapt maakt een goede kans een BOBO te zijn. Een BOBO is als een voetballer die van zijn eigen voetbalveld een natuurreservaat wil maken.

#23832

Nicolas Raemdonck

 

Ik lees zo te zien tegenwoordig wat selectief en was over de zinsnede "ze zijn er trots op dat ze veel belasting betalen" overgelezen. Dat zijn niet echt de nieuwe yuppies, hé.
Maar kom, BOBO"s bestaan niet. P&D zijn gewoon een stel salonsossen.

#23860

Jöe

 

Luc, waarom kon de laatste paragraaf van de oorspronkelijke tekst er niet meer bij, zo lang was die toch ook weer niet?

' "Maar uiteindelijk ontkomt ook hij er niet aan en vraagt zich in de laatste regels af of hij zelf ook niet gewoon een bobo is. "Mijn pen is een beetje dodelijk voor deze mensen die ik niet zo mag maar op bepaalde gebieden kan ik me voorstellen dat ik er zelf ook deel van uit maak." '

Toch niet onbelangrijk, niet????

#23862

LVB

 

@Joe: Genoteerd (of liever, niet genoteerd) dat JIJ dat belangrijk vond. Voor de rest citeer IK hier wat ik wil en leg ik daar uit principe geen verantwoording voor af.

Als aanvulling was jouw reactie passend geweest, als vraag naar mij toe is ze aanmatigend.

#23863

Jöe

 

Tja, voor mij is die laatste paragraaf op zijn minst even belangrijk dan de rest van het verhaal en zegt ook alles over Renaud zelf. Nu las ik zoiets als het script van The Sixth Sense zonder de epiloog.
Maar ik zal hier weer alleen staan met mijn mening zeker? Of denkt Francisco Van Jole er ook zo een beetje over?

#23864

LVB

 

@Joe: Daarom stond er ook een link naar het oorspronkelijke artikel. En dit is een citatenblog, geen copy/paste-blog voor complete artikels of blogposts. Het artikel zelf was al vrij kort, en legaal citeren veronderstelt (als nodige voorwaarde, niet als voldoende voorwaarde) dat je niet het hele artikel overneemt.

#23868

Jöe

 

Ah, OK. No prob.
Maar dat was toch geen reden om je stem te verheffen hee :-)

#23869

LVB

 

En het was mij om het woord "bobo" te doen, niet over de mening van Renaud.

#23870

LVB

 

@Joe: Stem verheffen? Jij riep mij ter verantwoording over mijn citeergedrag, met vijf (vijf!) vraagtekens.