Ahmadinejad blogt

De Standaard meldde gisteren de geboorte van een nieuwe "conservatieve" weblog.

De conservatieve Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad houdt vanaf nu een blog bij, een dagboek op internet. In zijn eerste bijdrage schrijft Ahmadinejad, wiens regering censuur toepast op het internet, over zijn eenvoudige afkomst en haalt hij uit naar de Verenigde Staten omdat dat land volgens hem vastbesloten was om de islamitische Iraanse revolutie van 1979 ongedaan te maken, uit angst dat andere landen hetzelfde pad zouden volgen. Veel van de geestelijken die Ahmadinejad steunen wijzen moderne technologie af, maar andere gebruiken moderne middelen zoals sms-jes om hun religeuze boodschap te verspreiden. De staatstelevisie kondigde zondag het begin van de blog aan en drong er bij de Iraanse bevolking op aan te reageren. De blog is te lezen in het Perzisch, Engels, Frans en Arabisch.

De Iraanse president is een fundamentalist, een islamist, een negationist en een antisemiet. Door hem gewoon een "conservatief" noemen plaatst De Standaard de Ahmadinejad-weblog in hetzelfde vakje als bijvoorbeeld Vlaamse Conservatieven van Matthias Storme, de editorialen van Rik Van Cauwelaert (een zelfverklaarde conservatief) in Knack, of de politieke erfenis van Margaret Thatcher. Of het epitheton moest dienen om Ahmedinejad acceptabel voor te stellen, of om het etiket "conservatief" te demoniseren, laat ik aan het oordeel van de lezer over.

Gisteravond bezocht ik Ahmedinejad's blog, koos de Engelse versie, en vond daar één blogpost: een lang autobiografisch artikel over zijn jeugd, de Khomeini-revolutie, en de oorlog met Irak. Vanmiddag was de blog eventjes onbereikbaar, in de plaats daarvan verscheen er een pagina van het Iraanse "National Integrated Services Network". Vanavond is Ahmadinejad's blog weer online. Mocht het bij u niet lukken: op deze blog, dat totaal los staat van het Iraanse regime, worden een aantal toespraken en citaten van de man verzameld. Een Israëlische blogster beweert intussen dat Ahmadinejad's weblog Israëlische internetgebruikers die Internet Explorer gebruiken, probeert te infecteren met een computervirus.


Reacties

#24885

Nicolas Raemdonck

 

Voordat ik de conclusie van je artikel las, was ik eveneens geïrriteerd door die aanduiding.

#24890

Cogito.

 

Met de gefingeerde mistypering conservatief wil links alle religie aanduiden en alle religie, zowel de Islam als het Christendom, in 1 vaatje steken, vermoed ik. Ik vermoed dat de komende weken deze nieuwe vondst experimenteel zal toegepast worden ivm de Islam. Ze gaan het hebben over inburgeringscursussen voor 'conservatieve' imams die haatprediken, de (on)wenselijkheid van conservatief-religieuze boeken zoals die waarin homo's met het hoofd naar beneden van torens worden gegooid. De conservatieve Islam die verlichting behoeft (bedoeld wordt het islamisme) usw.

Wie de taal beheerst beheerst de gedachten.
The revolution will be complete when the language is perfect.

#24902

Steven Tijpels

 

Ik had gisteren zijn blog gelezen. Weet niet goed wat ervan te maken. Zelfs al zitten er leugens tussen, ze zullen dan toch vertellen hoe hij de dingen wou zien. Hij vertelt echter minder duidelijk wat zijn oprechte ambities nu zijn.

PS: met mozilla en xp heb ik vooralsnog geen problemen met mijn PC. Ik beveilig zeeeeeeeeer laks en onprofessioneel.

#24903

Steven Tijpels

 

Met oprecht bedoel ik: ziet hij zichzelf als de verlosser, of 'slechts' als de herder die tijdelijk de kudde 'bijeenhoudt' tot de verlosser zelf komt. Zo'n 'machtig' leven als herder kan ook best interessant zijn.

#24904

Rick

 

@ Steven Tijpels:

Even interessant als "Mein Kampf"

#24912

Rudi

 

Voor nog meer *kuch* objectieve duiding kunt u terecht op
http://www.president.ir/eng/

#24914

Tom Potoms

 

De Standaard stigmatiseert de conservatieve beweging en doet alsof die islamitische fundi's de vertegenworrdigers zijn van het conservatieve erfgoed, zoals dat achtergelaten is door Augustinus, Thomas van Aquino, Edmund Burke, Alexis de Tocqueville, Joseph de Maistre, Richard Weaver, Robert Nisbet, Winston Churchill,... dit is helemaal niet waar, want Iraanse conservatieven zijn juist anti- islamitisch, aangezien ze het herstel van de Shah pleiten, zij zijn tegen die fundamentalistische revolutie, net zoals de gematigde Franse en Angelsaksische denkers tegen de negatieve en extreme uitwassen van de Franse revolutie waren, conservatieven zijn anti-revolutionair, en dus veel gematigder dan liberalen, socailisten, etc. omdat zij geloven in "social enginering", of de maakbaarheid van de mens en maatschappij.

Ik weet wat linkse lezers zullen zeggen: zijn de neoconservatieven dan gematigd? - neen, maar de neoconservatieven zijn geen traditionele conservatieven, zij zijn oude Trotskisten en linkse fundamentalisten, die anti- Sovjet waren, en omdat Reagan in die tijd(jaren '80) zo anti- Sovjetunie was("Empire of Evil"), zijn ze massaal overgelopen naar het conservatieve kamp, maar in hun hart zijn het geen echte conservatieven, want zij geloven, net zoals liberalen en socialisten in de maakbaarheid van de samenleving, mens en maatschappij, en zijn over het algemeen ook veel permissiever op sociaal- ethisch vlak.

Ahmadinejad ligt korter bij het liberalisme en socialisme en het totalitatrisme, dan wie dan ook in de wereld, de Islamitische fundamentalisten in Iran zijn de linkse denkers, de tegenstanders van het Iraanse regime zijn de echte conservatieven, in positieve zin, zij beseffen het nut van de Iraanse geschiedenis en traditie, in die zin, een gematigde Islam, en een scheiding tussen theologische en wereldse elementen van de samenleving.

De Standaard en alle linkse Vlamingen liggen veel korter bij Ahmadinejad dan rechts en conservatief Vlaanderen, de ogen van de VRT-journalisten fonkelen toch al als ze weer maar eens Ahmadinejad een speech horen geven tegen Israel, onze Joodse wortel van de Westerse maatschappij, en tegen de Verenigde Staten, ze voelen zich helemaal opgesmukt wanneer ze de Iraanse bewindslieden horen spreken, dus Ahmadinejad conservatief noemen is een belediging voor elke conservatieve of rechtse Vlaming, en ik die dacht dat De Standaard toch nog een klein beetje centrum-rechts getint was, fout dus.

#24915

bart

 

@tom
ik volg u niet goed. Wie gelooft nu in de social engeneering? De conservatieven of de progressieven? In uw twee alinea's spreek je jezelf wat tegen, komt mij voor.

Maar ik heb ook moeite met je stelling dat neoconservatieven geen echte conservatieven zijn. Aangezien de 'neoconservatief' slaat op een niet nader bepaald soort mens, die echter sympathie heeft voor wat wij hier allemaal aanhangen; namelijk tegengas geven tegen de linkse vuilspuiterij, kan je niet echt stellen dat die neoconservatief een trotskist is die zich door Reagan liet meeslepen. Maggy Tatcher een trotskist? Jean Marie de Decker een links fundamentalist? Ik een trotskist?
Het is in tegendeel veel eerder zo dat het conservatieve gedachtengoed door de linkse moraalridders onder de voet werd gelopen, omdat mei 68 een reeds intellectuelen leverde die met linkse pap waren grootgebracht. Die negatieve spiraal duurt tot vandaag voort en sinds de jaren 80 (inderdaad onder voortrekkersrol van Reagan) zijn er mensen die er weer openlijk voor durven uitkomen dat ze conservatief zijn. En ze worden....'neoconservatieven' genoemd.
Je moet in deze hele context echter begrijpen dat het nationaal socialisme van de nazi's helemaal NIETS met conservatieven te doen had, maar in tegendeel zeer progressief was. Ai, dit doet pijn voor de linkerzijde...
Het eerste rookverbod, de eerste vegetariërs, staatsinmenging, gedachtenpolitie, verplichte terminologie... de eerste auto voor het volk (volkswagen) tja, ... het werd allemaal door den Dolf geproclameerd.

#24916

bart

 

Trouwens, het antisemitisme dat de nazi's voerden, was ook geen uitvinding noch een patent van hen. Stalin heeft ook geen joden gespaard en ook al eeuwen voorheen werden de joden opgejaagd. Neen, antisemitisme is geen conservatief erfgoed. Ook vandaag is de linkerzijde die dweept met de islamisten niet echt de grote beschermer van de joden.
Moet ook niet. Het is niet omdat je joden wel of niet in bescherming neemt dat je links, rechts, goed of slecht bent. Maar ik zie meer verband tussen het antisemitsme van de arabische wereld en de laffe houding van de pers hier, dan dat ik verband zie tussen die iraanse president en conservatieven hier.

#24917

mf

 

Het lijkt er op dat het gaat om een hoax:
http://www.marketingfacts.n...

#24923

LVB

 

@bart: Ik moet, als sympathizant van de neoconservatieven, Tom Potoms hier gelijk geven waar hij een onderscheid maakt tussen conservatieven en neoconservatieven.

Thatcher was geen neoconservatief maar een conservatief. Jean-Marie Dedecker is zo anti-neocon als je je maar kunt indenken: tegen Bush, tegen Israel, tegen de oorlog in Irak.

Voor de hedendaagse definitie van "neoconservatief" raadplege men http://en.wikipedia.org/wik... en meer bepaald: "It is today most closely identified with a set of foreign policy positions and goals: a hawkish stance during the Cold War and, more recently, in various conflicts in the Middle East."

Neoconservatisme in zijn hedendaagse betekenis slaat dus niet op ethische thema's of op binnenlandse politiek, maar louter op de verspreiding van democratie in de wereld door middel van én een actieve buitenlandse politiek én desnoods militaire middelen.

Niet alle neoconservatieven waren vroeger trotskist, maar een aantal van de huidige neoconservatieve kopstukken in de VS (Perle, Wolfowitz, Feith) waren dat wel. Zij braken in de jaren '60 met extreem-links over Israël.

"Aangezien de 'neoconservatief' slaat op een niet nader bepaald soort mens, die echter sympathie heeft voor wat wij hier allemaal aanhangen; namelijk tegengas geven tegen de linkse vuilspuiterij"... dat is niet de definitie van "neoconservatief", denk ik.

#24924

LVB

 

@mf: Geen enkel overtuigend argument dat het een hoax zou zijn.

Gmail-account? So what? De site president.ir gebruikt een hotmail-account.

#24926

LVB

 

Over de authenticiteit van de blog:

1) Het bestaan van Ahmadinejad's blog werd voor het eerst aangekondigd op de Iraanse staatstelevisie.

2) Israëlische hackers zijn erin geslaagd de server te doen crashen (dat was de reden waarom de blog maandagnamiddag onbereikbaar was), maar niet om de inhoud ervan te wijzigen.

#24927

Tom Potoms

 

Ik ben zelf, heb ik al vaak gezegd, een sympathisant van het hedendaagse buitenlandse beleid an Bush, en als men dat neoconservatief wil noemen, goed, maar ik wou gewoon aantonen dat het neoconservatisme maar een klein deel uitmaken van dat grote huis met vele kamers dat het conservaisme volgens mij is, traditionle christenen, Burkeanen, Maistrianen, Libertarische conservatieven, paleo- en dus ook neoconservatieven. Op economisch gebied, zoals vrijhandel leun ik aan bij het neoconservatisme, bij ethische en sociale thema's dichter bij het paleoconservatisme, en over het algemeen meer paleoconservtief dan neo.

Voorts ben ik ook een anti- totalitarist, en ik erken, als een van de eerste dat het conservatisme niets met het fascisme of nazisme te maken heeft, kijkend naar Carl Friedrich Goerdeler, Popitz, Bonhoeffer, von Stauffenberg, von Beck,... zijn allemaal conservatieve verzetslieden, ik geef ook toe dat linkse moraalridders het traditionele conservatisme hebben weggeveegd, of toch geprobeerd, maar daarom moet er geen nieuw conservatisme uitgedacht worden, ik zeg het nog eens, ik ben een mengeling van de twee, maar neoconservatieven zijn wel deels linkse overlopers, maar goed, dat is ook positief, want dat is toch ons doel als conservatieven en rechtse lieden, linksen overhalen naar rechts, dus ik denk dat u mij niet helemaal begrepen hebt.

#24929

Tom Potoms

 

En ik moet Luc van Braekel gelijk geven wat hij egt i.v.m. Jean Marie Dedecker, die is absoluut geen neoconservatief, hij is zeer pacifistisch en ook zeer anti- Israël, dus die past zeker niet in het neoconservatisme.

#24940

grint

 

Een whois op het domein leert ons dat de website geregistreerd staat op naam van "Mahdi Ahmadi Nejad"... Vooral het voorzetsel "Mahdi" vind ik nogal vreemd. Knipoog, toeval of een inzicht in zijn psyche?

domain: ahmadinejad.ir
remarks: (Domain Holder) Mahdi Ahmadi Nejad
remarks: (Domain Holder Address) Motahari Ave. at Raham St. Tehran, IR 1567718571
admin-c: nic38790h87
tech-c: nic38790h87
zone-c: nic38790h87
nserver: ns1.nisn.ir
nserver: ns2.nisn.ir
source: NICIR # Filtered

person: Mahdi Ahmadi Nejad
remarks: ---
address: Pasteur Sq., Pasteur St., Peresident Office
e-mail: [email protected]
phone: 64451
fax-no:
nic-hdl: nic38790h87
source: NICIR # Filtered

#24941

LVB

 

@grint: zie http://lvb.net/item/3255

Persoonlijk denk ik dat een aantal van zijn medewerkers hem als de Mahdi beschouwen en hem zo aanspreken. Hij zal dat domein wel niet eigenhandig geregistreerd hebben.

Of hij heeft een broer met de voornaam Mahdi ...

#24947

dries

 

met een screenshot van fox news... er zijn toch veel betere engelstalige nieuwsbronnen dan fox?

#24957

Nicolas Raemdonck

 

Dries, wie zegt dat? Ha, natuurlijk hier bij ons hé.

#24958

Nicolas Raemdonck

 

Je woont in Texas. Wat zijn daar dan de betere bronnen?

#24960

Max Havelaar

 

Het adjectief "conservatieve" komt van Associated Press, en niet van De Standaard (voor zover het geen foute vertaling betreft, uiteraard). Dat nieuwsbericht werd op zondag 13 augustus op standaard.be gepubliceerd. In de papieren krant van maandag werd echter een (objectiever) bericht van Reuters overgenomen (volgens de credits letterlijk, al of niet ingekort):

"President Ahmadinejad blogt

De Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad is begonnen met een eigen website. En zoals het elke zichzelf respecterende website past, heeft hij ook een 'Vraag van de dag'. Die luidde gisteren: Denkt u dat het de bedoeling was van Israël en de VS om met hun aanval op Libanon een nieuwe wereldoorlog te ontketenen? Gisteravond hadden net iets meer bezoekers 'neen' gestemd.
Zelf beschrijft hij in zijn eerste bijdrage hoe hij opgroeide in een arm gezin in een afgelegen dorpje, maar toch een erg goede leerling was op school. Hij eindigde 132ste op 400.000 in het toelatingsexamen voor de universiteit.
Al op de lagere school, vertelt hij, nam hij aanstoot aan de Amerikaanse inmenging in zijn land. Hij schetst ook hoe hij vol vuur luisterde naar de speeches van ayatollah Ruhollah Khomeini, die de sjah zou verdrijven.
Zijn levensverhaal telt 2.300 woorden. Veel te lang, geeft hij zelf toe. En hij belooft: ,,Volgende keer hou ik het eenvoudiger en korter.''
Van de website bestaat ook een Engelse en Arabische versie.

(reuters)"

Wanneer men dus "linkse" en/of tendentieuze berichtgeving aan de kaak stelt, kan men zijn pijlen best op de bron richten. En dat zijn voornamelijk de grote vier wereldnieuwsagentschappen, en Belga in ons land.
Dat nationale persbureau is deels in handen van de Vlaamse pers, maar heeft duidelijk een aparte agenda. Neem een willekeurige krant, het radionieuws of een tv-journaal en check welke berichten, welke formuleringen en passages van Belga komen.
Blijkbaar vinden sommige kranten het ook niet nodig om elk bericht van agentschappen met naam kritisch te screenen voor publicatie op internet, ondanks de tijdsdruk. Een foute inschatting, gezien het belang van internet in de nieuwsverspreiding en -consumptie (dus je reputatie) en natuurlijk ook het risico op mogelijke manipulatie.
Zie in dit verband: Internationale nieuwsvorming in de westerse pers, toegepast op de berichtgeving over Oost-Timor: http://www.ethesis.net/oost...

#24965

Jöe

 

dries: op deze blog zweert het merendeel bij Fox, had je dat nog niet door?

#24977

Nicolas Raemdonck

 

Ik zweer niet bij Fox, Joë. Alleen wil ik die clichés van minderwaardigheid eens weerleggen.

#24979

LVB

 

Over die foto van Ahmadinejad en Fox News:

1) Het gaat om een foto. Of die foto nu van de BBC, van Fox of van CNN komt, het verandert niets aan de manier waarop Ahmadinejad er uit ziet. De opmerking getuigt dus eerder van een soort obsessie tegen alles wat met Fox News te maken heeft, dan over de kern van de zaak.

2) Als zowat alle Europese media én alle progressieve Amerikaanse media uitbazuinen hoe slecht, biased en subjectief Fox News wel is, dan vergroot dat mijn nieuwsgierigheid naar wat Fox News te bieden heeft. Aan nog méér zelfverklaarde 'objectieve' of 'progressieve' TV en radio heb ik geen behoefte, aan het horen luiden van de andere klok wel. Helaas neemt geen enkele Vlaamse of Belgische tv-provider (Telenet, Belgacom, TV Vlaanderen enz.) deze zender op in zijn aanbod. Dit in tegenstelling tot sommige Nederlandse kabelmaatschappijen, en Britse, Spaanse en Italiaanse aanbieders van betaalpakketten.

3) === citaat ===
Dear Luc,

Fox News is not available in Belgium now. The cable systems do not think there is an audience.

Best Regards,
Janet Alshouse
Senior VP International Distribution
Fox News
=== einde citaat ===

#25001

Peter Fleming

 

@Luc:

"Of het epitheton moest dienen om Ahmedinejad acceptabel voor te stellen, of om het etiket "conservatief" te demoniseren, laat ik aan het oordeel van de lezer over."

ik zou er niet te veel van maken: ik vind het eerder getuigen van gemakzucht alias incompetentie

#25053

dries

 

@ Nicolas: Texas heeft een bevolking van 22 miljoen en heeft 4 steden met meer dan een miljoen mensen. We zijn hier heus beschaafd. We hebben zelfs internet, kabel tv en elektriciteit!

@ Luc: Vind je zelf niet dat Fox niet objectief is? Deze morgen nog hadden ze een gast die vond dat moslims hun eigen rij in de luchthaven moeten krijgen. Dat stinkt naar Jim Crow. Sean Hannity beweert nog altijd bij hoog en laag dat er WMDs te vinden zijn in Irak. De rotzooi die ze daar verkondigen is voor mij het zoveelste voorbeeld van de pseudo-racistische extreem-christelijke xenofobische mentaliteit die hier in het zuiden heerst -- en die George het Witte Huis geschonken heeft.

#25054

LVB

 

@Dries: Waarom zou ik alleen maar objectieve media consumeren? Er bestaat ook zoiets als opiniemedia. Aan een medium als Fox News bestaat hier in Europa een grote behoefte, als tegengewicht tegen alle als 'objectieve' media vermomde linkse opiniemakers.

Als ik in jouw plaats was zou ik misschien ook verlangen naar een BBC World, maar vanuit Europa gezien is het een Fox News die hier ontbreekt.

#25057

dof

 

"Deze morgen nog hadden ze een gast die vond dat moslims hun eigen rij in de luchthaven moeten krijgen."

Dan heb je mij nog niet gehoord met mijn "17th century doctrine".

#25058

dries

 

@ Luc: Point taken. :)

#25065

Nicolas Raemdonck

 

Aan Dries: jongens, wat een antwoord, alsof ik dat niet weet. Mijn vraag is: wat zijn volgens jouw de betere nieuwsbronnen in Texas of de Engelstalige wereld als jij vindt dat Fox News op niets trekt.

#25069

dries

 

@ Nicolas: Sorry, ik krijg nogal vaak de vraag of ik met een paard naar school ga :D Au serieux: eerst en vooral NPR (radio), PBS (tv), en BBC. MSNBC gaat nog; CNN gaat langzaam richting Fox... Maar vooral NPR en PBS zijn de beste hier in Amerika. Qua opinie vind ik Stephen Colbert en Jon Stewart fantastisch.