Evita for president! (...of Iran)

De Oorlog tegen Terreur van Bush is een eindeloze oorlog die zichzelf instandhoudt: het aantal aanslagen wereldwijd bleef de voorbije vijf jaar stijgen. En experts schreven die stijging vooral toe aan woede om de oorlogen in Afghanistan en Irak en het voortetterende conflict tussen Israëliërs en Palestijnen. [...] De bomaanslagen in Madrid, op 11 maart 2004, en in Londen, op 7 en 21 juli 2005, toonden immers aan dat Irak en het Israëlisch-Palestijns conflict wel degelijk mensen naar de jihad dreef. [...]

Maar zijn de VS, zoals de optimisten meenden, echt ontwaakt uit jaren van ideologische verdwazing? [...] Alleen zit de wereld veel complexer ineen dan in het wereldbeeld van de ideologen die de voorbije vijf jaar in Washington aan de macht waren. Na al het wapengekletter en al het bloedvergieten van de voorbije vijf jaar is een oplossing in het Midden-Oosten geen stap dichterbij en zullen diplomatie en onderhandelingen uitkomst moeten bieden. Het is evenwel twijfelachtig of de regering-Bush is opgewassen tegen die taak. Bush heeft zijn land verzwakt en de wereld onveiliger gemaakt.

Evita Neefs in De Standaard, 2 september 2006

Reacties

#26047

Paulus

 

Onzin.
De islamitische ideologen hebben eveneens hun agenda.
Of Amerika nu lijdzaam toekijkt zoals Europa, of zich offensief opstelt om de dreiging te counteren, niets zal de Islamitische ideologen weerhouden om hun doelstellingen te bereiken.
Europa heeft ook lijdzaam toegekeken toen Hitler zich aan het bewapenen was en een oorlogseconomie aan het klaarstomen was in de jaren 30. We kennen allemaal de gevolgen. Gelukkig dat we de Amerikanen hadden om ons uit de miserie te halen.

Wellicht hebben we ze terug nodig binnen 10 à 15 jaar om ons te bevrijden van het Islamitisch fascisme.

#26049

maartos

 

Ik moet toch altijd eens het hoofd schudden als ik dat argument hoor dat er sinds het begin van de War on Terror alleen maar meer aanslagen zijn geweest dan ervoor. Immers, het is perfect mogelijk dat er zonder de War on Terror nog meer aanslagen zouden geweest zijn dan met. Na 9/11, wat ook de reactie van Amerika, zou het aantal aanslagen zowiezo toegenomen geweest zijn.

Op de korte termijn is het dus moeilijk uit te maken of Bush de wereld onveiliger gemaakt heeft? Misschien wel, misschien niet. Maar op langere termijn denk ik dat het duidelijk is dat de wereld veiliger is met terrorismenetwerken die op het amateurisme van geisoleerde zelfverklaarde celletjes teren, dan op een zwaar gefinancierd netwerk dat bescherming geniet van verschillende naties in het Midden-Oosten. En die 'woede' om Irak, dat gaat wel voorbij. De 'woede' om Palestina, die zou er zowiezo geweest zijn. Elke 'woede' om Afghanistan getuigt dan weer gewoon van slechte wil.

#26052

Benny Marcelo

 

Dat meiske heeft voor het gemak wel eventjes de mislukte bomaanslagen in Bonn overgeslagen. De Duitsers zitten nergens in verwikkeld maar toch is er een poging geweest om een terreuraanslag te plegen op schaal van Londen en Madrid.

Dat is ook zo een uitspraak: ''experts'' dat is zo lekker nietszeggend maar het klinkt zeer ernstig.

Ook bij de BRT kennen ze daar wat van. Dat klinkt zo van: specialisten zeggen..... of kenners menen dat...

Ik denk dat ze daarmee gewoon zichzelf bedoelen.

#26055

Nicolas Raemdonck

 

De grootste aanslag kwam er voor "de war against terror", namelijk 9/11.

Bovendien hebben de aanslagen niet veel te maken met de buitenlandse politiek van de USA. Kijk maar naar Duitsland, grootste tegenstander van de oorlog in Irak maar een stel Libanezen wilde er wel een enorme slachting in aanbrengen.

#26056

Jöe

 

Waar komt de titel van dit citaat vandaan?

#26059

Leo Norekens

 

@Benny: "waarnemers" is ook zo'n Vrt-synoniem van "WIJ".

#26063

Bart

 

"Maar zijn de VS, zoals de optimisten meenden, echt ontwaakt uit jaren van ideologische verdwazing?"
Nou, dat weet ik niet.
In ieder geval is Europa nog niet ontwaakt uit zijn zelfontkennende ideologie.
Weg met ons!

#26076

Paulus

 

Nogmaals, klinklare onzin van madam Neefs.

Een overzicht van aanslagen en bedreigingen die aan Al-Qaida of gelieerde groepen worden toegeschreven. De geruchtmakende aanslagen in New York zijn weliswaar spectaculair, maar slechts deel van een lange reeks. Een deel ervan is formeel door de organisatie ‘opgeëist’ via telefoontjes naar nieuwsmedia en claims op websites.

26 februari 1993
Bomaanslag op de Twin Towers in New York, waarbij 6 mensen worden gedood en 1000 personen gewond raken.

4 oktober 1993
Milities in Somalië beschieten twee Amerikaanse Black Hawk helikopters. Er vallen 18 doden. Soedan wordt onder internationale druk gezet om Osama Bin Laden uit te wijzen. In 1996 keert Osama Bin Laden terug naar Afghanistan. Onduidelijk is of hij gedwongen werd het land te verlaten.

1994
Een plan om de paus Johannes Paulus II te vermoorden tijdens een bezoek aan Manilla (Filipijnen) wordt verijdeld.

13 november 1995
Autobom in Riad (Saoedi-Arabië) doodt 7 mensen.

1995
Een plan om 12 lijnvliegtuigen van de VS tegelijk op te blazen wordt verijdeld.

1995
Een plan om president Clinton te vermoorden tijdens een bezoek aan de Filipijnen wordt verijdeld.

25 juni 1996
Bomaanslag op een huisvestingscomplex van Amerikaanse militairen in Dhahran (Saoedi-Arabië); 19 doden. Op 22 februari 1998 verschijnt een verklaring getekend door Osama Bin Laden en vier anderen, waarin wordt opgeroepen Amerikanen te vermoorden als een plicht voor elke moslim onder de noemer ‘Internationaal Islamitisch Front voor Jihad tegen joden en kruisvaarders’.

18 september 1996
Bij het Egyptisch Museum in Caïro (Egypte) openen terroristen het vuur op toeristen: er vallen 9 doden, onder wie 5 Duitsers.

23 februari 1998
Osama kondigt een wereldwijde Jihad af tegen ‘zionisten en kruisvaarders’’. De verwijzing naar de kruistochten lijkt bedoeld om de strijd een religieus tintje te geven. Overigens spreekt ook Bush later van een kruistocht, maar dan tegen de terreur. De doelen zijn duidelijk: Jeruzalem moet bevrijd worden en de Amerikaanse troepen moeten uit Saoedi-Arabië en andere Arabische landen verdwijnen.

7 augustus 1998
Met bommen beladen vrachtwagens rijden de Amerikaanse ambassades in Nairobi (Kenia) en Dar-es-Salaam (Tanzania) binnen, waarbij 224 mensen de dood vinden. Op 20 augustus 1988 vergelden de Verenigde Staten de aanslagen in Kenia en Tanzania met luchtaanvallen op naar wat volgens hen trainingskampen van Al-Qaida zijn in Soedan en Afghanistan. Osama Bin Laden wordt in de Verenigde Staten aangeklaagd voor het bombarderen van de Amerikaanse ambassades in Kenia en Tanzania.

1999
Een bomaanslag op het International Airport van Los Angeles wordt verijdeld.

12 oktober 2000
Zelfmoordaanslag op een Amerikaanse torpedobootjager, de USS Cole, geladen met explosieven, in de haven van Aden, Jemen. Hierbij vielen 17 Amerikaanse doden.

11 september 2001
Negentien Arabieren kapen vier Amerikaanse vliegtuigen. Twee toestellen vliegen in de Twin Towers te New York, één in het Pentagon te Washington en het andere toestel belandt in een veld in de staat Pennsylvania. Bij de aanslagen vallen ongeveer 3000 doden. Zes weken later vallen de Verenigde Staten als vergelding Afghanistan, waar Osama Bin Laden zou verblijven, aan. Een internationale strijd van de Verenigde Staten en haar bondgenoten tegen Al-Qaida volgt. Op 14 december 2001 maakt de Amerikaanse regering een video openbaar die moet bewijzen dat Osama Bin Laden achter de aanslagen van 11 september zit. In het Westen wordt deze video algemeen als een bevestiging van zijn verantwoordelijkheid gezien. In de Arabische wereld is men terughoudend; men vermoedt falsificatie.

2001
Een aanslag tijdens een transatlantische vlucht van Parijs naar Miami door Richard Reid met een schoenbom wordt door oplettende medepassagiers verijdeld.

Lente 2002
Verschillende aanslagen via explosies in Afghanistan.

11 april 2002
Bij een zelfmoordaanslag op een synagoge in Djerba (Tunesië) vallen 21 doden, onder wie 14 Duitse toeristen.

8 mei 2002
Auto volgeladen met explosieven rijdt in op een bus van een Frans bedrijf in Pakistan: 14 doden.

12 oktober 2002
Op het Indonesische toeristeneiland Bali ontploft bij een discotheek een autobom. Er vallen 202 doden.

6 oktober 2002
Zelfmoordaanslag op de Franse tanker Limburg, onderweg van Iran, voor de kust van Jemen: 1 dode. Aanpak lijkt op aanslag op de USS Cole.

28 november 2002
In Mombassa (Kenia) vinden bij een zelfmoordaanslag (autobom) 18 mensen de dood. Een poging om een Israëlisch vliegtuig met een schouderraket neer te halen mislukt.

12 mei 2003
Drie zelfmoordaanslagen in een woonwijk in Riad (Saoedi-Arabië): 35 doden en 200 gewonden.

16 mei 2003
Zelfmoordaanslagen op Westerse doelen in Casablanca (Marokko): 29 doden.
5 augustus 2003
Zelfmoordaanslag in het Marriotthotel in Jakarta: 12 doden.

8 november 2003
In een woonwijk in Riad explodeert een auto: 17 doden.

12 november 2003
In Irak explodeert een auto bij een Italiaanse basis in Nassaria: 28 doden. In het land vinden sinds de Amerikaanse inval onophoudelijk (zelfmoord-) aanslagen plaats. Ze hebben duizenden mensen het leven gekost: voornamelijk sji’itische jonge mannen die willen worden opgeleid voor politieman. Aangenomen wordt dat Al-Qaida de aanslagen coördineert en de materialen (explosieven) verstrekt.

15 november 2003
Zelfmoordaanslagen in twee synagoges in Istanboel (Turkije): 30 doden.

20 november 2003
Zelfmoordaanslagen bij het Britse consulaat en een Britse bank in Istanboel: 33 doden.

11 maart 2004
Aanslagen op vier forensentreinen in Madrid (Spanje); 191 doden en 1.400 gewonden.

30 mei 2004
Moslimextremisten vallen huizen binnen in een luxueuze woonwijk voor buitenlanders in Khobar (Saoedi-Arabië): 22 doden van allerlei nationaliteiten.

2 november 2004
In Amsterdam wordt Theo van Gogh, controversieel filmmaker (Submission) en islamcriticaster, door Moh. B. vermoord. Connecties met Al-Qaeda, via de Hofstadgroep en een intussen verdwenen ‘Syriër’, is niet meer dan een vermoeden.
8 oktober 2004
Aanslagen in Taba (Egypte) in het Hilton-hotel en twee bungalowparken: 34 slachtoffers, merendeels Israëlische toeristen.

7 juli 2005
Zelfmoordaanslagen op vier plaatsen in de Londense metro en in een bus: 58 doden en 700 gewonden.

21 juli 2005
Opnieuw explosies in Londen, maar deze keer valt de schade mee. Er is 1 gewonde. De gevonden explosieven waren voldoende voor een enorm aantal slachtoffers, maar de ontstekingen werkten niet door een mankement bij de montage.

23 juli 2005
In Sharm-al-Sheikh (Egypte) aanslagen op een hotel en op de Oude Markt: 88 doden en 200 gewonden. De politie was gewaarschuwd maar bewaakte vooral casino’s waar veel Israëli’s komen.

#26079

Paulus

 

Ter aanvulling : Mijn bron : http://www.vecip.com
Het aantal hierboven niet-vermelde terreuraanslagen loopt in de tientallen. Vele pogingen hadden een draagkracht die vele malen groter was dan de aanslagen van London of Madrid.

#26080

Elhaz

 

@Paulus: en dat zijn dan nog alleen maar aanslagen tegen hoofdzakelijk westerse doelwitten. Laten we ook niet de tientallen moslim-aanslagen vergeten in oa Thailand, Kashmir, India, Fillipijnen etc.
Mevrouw Neefs leest alleen maar De Standaard. Vandaar haar wat troebele visie.

#26083

Paulus

 

Zielig voor madame Neefs. Journalist zijn en toch zo'n vertroebelde visie. Weinig professioneel.

#26091

Nicolas Raemdonck

 

Wie ooit krijgspolitiek van Robert Kaplan gelezen heeft, weet onmiddellijk dat Evita ongelijk heeft.

#26126

Outlaw Mike

 

Hoe het mogelijk is dat een stuk str*nt als Evita Neefs twee volle bladzijden voor haar geraaskal mag vullen is mij een raadsel. "Experts zijn het erover eens..."??? Wat voor experts? Zoals zijzelf misschien, die het geslacht van een geinterviewde veranderen om toch maar TWEE idioten te vinden die haar hersenspinsels onderschrijven? Wat een blaar van een wijf.

#26131

Eric Jans

 

Hoe de Spaanse Regering Aznar er als de Kippetjes bij was om de aanslag in Madrid in de schoenen van de Baskisch-Nationalistische ETA te schuiven.
Het leek wel of ze blij waren met 'zo'n ETA-aanslag, dan konden ze de Cathalaanse en Baskische autonomiebewegingen eindelijk de nek omwringen.

Daarop heeft Links Spanje toen de verkiezingen gewonnen met de terugtrekking van de Spaanse troepen uit Irak tot gevolg. Pfff.

Je ziet daaraan duidelijk dat we als Europeanen geen idee hebben van de omvang en de draagwijdte van het islamofascisme. Het heeft een omvang die we in onze stoutste dromen nog niet eens beginnen te vermoeden.

Als Al Qaeda hier een bom laat afgaan... gaat De Standaard dan ook de Vlaams-Nationalisten trachten te viseren en diabomiseren? Ik acht ze daartoe in staat!

Kijk, ik ben een vurige Vlaams-Nationalist. Maar tegenover de doelstellingen van Al Qaeda is Olivier Maingain voor mij een bondgenoot! Het is niet prettig om te moeten toegeven, maar het ís zo en daarmee zullen we moeten leren leven, hier in Europa.
Olivier Maingain heeft het voordeel dat hij de sharia niet wil invoeren. Al doet hij er weinig aan om die tegen te houden.

#26312

Peter Fleming

 

idd Luc, Evita for president!

de politiek is met Evita een wijze staatsvrouw misgelopen
ik beklaag het me nu al

#26315

LVB

 

Ik moet bekennen dat ik Evita Neefs ooit een e-mail met felicitaties heb gestuurd, meer bepaald voor dit artikel van 2 maart 2003:
http://www.standaard.be/par...

Ook al schreef Evita dat artikel met walg voor de haviken die ze beschreef, dat neemt niet weg dat ik het toch een overzichtelijke en vrij volledige beschrijving vond van de 'haviken'.

Kijk, technisch vind ik Evita Neefs een zeer goede journaliste. Haar stukken zijn doorwrocht, bieden een goed evenwicht tussen synthese en analyse, ze heeft een goed 'helicopterzicht' over een bepaalde materie. Dat op zich begint al vrij zeldzaam te worden in de Vlaamse pers.

Waar ik het met haar niet eens ben, is met de onderliggende visie. Evita is van Venus, ik van Mars :-)

Maar men hoeft het niet noodzakelijk eens te zijn met de onderliggende visie, om een artikel toch goed te kunnen vinden.

Maar het recente artikel waaruit ik hierboven citeerde vond ik niet goed.