Leger dient klacht in tegen Humo

Het Belgische ministerie van defensie dient een klacht met burgerlijke partijstelling in tegen het weekblad Humo. In de koldereske TTT-rubriek publiceerde het blad vandaag een nep-advertentie onder het motto "word paracommando". Daarin wordt de draak gestoken met misbruiken in het leger, zoals de recent aan het licht gekomen activiteiten van de BBET-groupuscule, het 'roosteren' van kinderen in Rwanda, het agressieve gedrag van sommige leden, en de sancties zoals het schrobben van gangen met een tandenborstel. Enkele fragmenten:
Uw grote helden zijn Chuck Norris, Steven Seagal, Jean-Claude Van Damme, Jean-Marie Dedecker en Mike Verstraeten? (...) Word Paracommando! (...)

Uw profiel: (...) Een diploma hoger, lager of kleuteronderwijs is niet noodzakelijk. (...) Interesse in verminking, verkrachting, foltering en amateurfotografie noodzakelijk. Ervaring in het molesteren van weerloze kinderen, vrouwen en bejaarden is een pluspunt.

We bieden: (...) een gezellige rechtse sfeer waarin op informele wijze complotten tegen de Belgische staat kunnen worden gesmeed.

Volgens Defensie is de nep-advertentie "een betreurenswaardige en beledigende karikatuur die het imago en het beroep van paracommando zwaar aantast". En nog: "de lasterlijke toespelingen, zowel geschreven als visueel, zijn des te schadelijker omdat ze spotten met de lopende rekruteringscampagne". De klacht wordt ingediend wegens "laster en eerroof tegenover het beroep van paracommando en tegen het imago van Defensie".

Wordt het geen tijd dat de Belgische staat, en in het bijzonder het Belgisch leger, enige verdraagzaamheid aan de dag leert leggen? Zeker tegenover een duidelijk satirisch bedoelde persiflage. Met deze klacht laat het leger zich kennen als een onverdraagzaam en verzuurd instituut zonder enig gevoel voor humor.

Reacties

#29038

Tijl Pissierssens

 

Van een wel ZEER hoog niveau.

Ik hoop dat men bij de Belgische strijdkrachten over een grote dosis zelf-relativering beschikt.

#29040

Agi Tatrix

 

whoeha ha! Pleiten voor een verdraagzaam leger...
Wat is de volgende stap? Een pacifistisch leger ? :-))

#29043

Peter Van de Ven

 

Even op en rijtje:

Het gaat over een eenmalig feit (geen systematische haatcampagne)

De verwijzingen zijn niet volledig uit de lucht gegrepen.

Er werden geen mensen persoonijk geviseerd (tenzij Steven Seagal)

Er werden geen mensenrechten geschonden.

Ik denk niet dat zulk een klacht veel kans maakt. En recht op intimidatie bestaat niet, ook niet voor de legerleiding.

Dit is dus een voorbeeld dat naar mijn mening onder de bescherming van de vrije meningsuiting valt, vooral omdat het eenmalig is. Misschien was een recht op antwoord meer gepast?

#29045

maizenaman

 

i.p.v. geld uit te geven aan advocaten voor een (nutteloze) rechtszaak, zou Flahout zijn geld beter besteden aan het vliegwaardig houden van zijn vloot.

#29048

Olav

 

Lap, Bob Peeters, Jean-Marie De Decker, Jean-Claude van Damme en Mike Verstraeten zijn geen mensen... van ontmenselijken gesproken...

Niet echt verwonderlijk dat Petertje dit een voorbeeld vindt dat onder de vrije meningsuiting valt. Moest het in het ledenblaadje van het VB gestaan hebben, het kot was te klein geweest...

En het leger is natuurlijk een onverdraagzaam en verzuurd instituut zonder enig gevoel voor humor... hoe verklaar je anders die bende van de BBET ?

#29050

maartos

 

Ik vind dit redelijk tot zeer smakeloos...maar het moet kunnen, en ik hoop dat Humo zijn gelijk haalt.

#29051

ddvvrr

 

Allez, bij Humo zullen ze content zijn dat ze na al die jaren platte k*k nog eens tegen iemands schenen hebben kunnen stampen.

------
http://lapsusnivium.blogspo...

#29052

Cogito

 

Ik wed dat met "lasterlijke toespelingen" vooral "Jean-Marie Dedecker" en "een gezellige rechtse sfeer" worden bedoeld.

De halfrose ventjes die zulks verzinnen zijn zich zelf niet bewust van het proces waarin zij zelf pionnen van hun tijd spelen: de devirilisatie van Europa. Dit is gewoon één symptoom van dat proces.

#29053

Cogito

 

Steven Seagal is een dierenrechtenactivist, een groene jongen en is zelfs erkend door sommigen als een gereïncarneerde Boeddhistische Lama. Enige minpuntje is dat hij hetero is. Toch lijkt hij mij gemeenschappelijke interesses met ons Peterkijn te hebben.
Daarmee komt de grofheid van PVDV aan het licht, het masker af zou ik zeggen.. Hij zal de Goelag archipel wel gelezen hebben ... met pervers genoegen welteverstaan.

#29054

maartos

 

Trouwens Peter,

" een gezellige rechtse sfeer waarin op informele wijze complotten tegen de Belgische staat kunnen worden gesmeed"

Als dit geen deel uitmaakt van een systematische haatcampagne, weet ik het ook niet meer.
Desalniettemin, het moet kunnen.

#29058

LVB

 

Eerlijk gezegd, ik nam onder de middag de Humo door, en ik heb over die advertentie gekeken. Ik dacht dat het een echte advertentie van het leger was, dus ik nam de moeite niet om de tekst te lezen.

Toen zag ik in de loop van de namiddag het bericht over die klacht. En warempel, het was een nepadvertentie.

Met die klacht schiet het leger zichzelf dus in de voet: nu gaat iedereen die advertentie aandachtig bekijken, aan familie en vrienden tonen, inscannen, doormailen, op blogs zetten enz.

De Franstalige kranten versus Google, het Belgisch leger versus Humo, wie zal de volgende zijn om zijn onkunde in het omgaan met de moderniteit te demonstreren?

#29059

Outlaw Mike

 

Ik ben zelf een militaire halvegare die al 15 jaar gefrustreerd rondloopt wegens afgekeurd, maar ik vind dat dit zeer zeker moet kunnen. Als Vlaams Belanger ben ik een rasechte democraat.

Als er tegen iemand een proces moet ingespannen worden is het tegen Flahaut zelf, die van de strijdkrachten een halg gemotoriseerde club scouts met obesitas en een halfbakken ehbo-diploma gemaakt heeft. Ooit was het anders, en vochten Belgische pantserwagens met succes tegen de Centrale Mogendheden op de vlakten van Galicie.

#29060

Outlaw Mike

 

Interessante link: http://www.greatwardifferen...

Warning: sossen willen niet dat onze jeugd dit weet. In de ogen van een sos is iedereen die een wapen ter hand neemt, ook al is het om zijn land te verdedigen, even groot krapuul. Dit heet Morele Equivalentie.

#29061

Rick

 

Ach, ik ben nog van de generatie die voor BEF 70 per dag een jaar met m'n smikkel in de moddel moest liggen, terwijl linkse jongens (gewetensbezwaarden) les gaven in paradijselijke oorden, of Humo lazen op één of ander partijbestuur.

Het leger kan me ondertussen gestolen worden, maar ik vind het toch behoorlijk frustrerend dat dat linkse zootje gewetensbezwaarden nu een grote bek opzet en denigrerend uit de hoek komt t.o.v. mensen die - hoe je het ook draait of keert - verondersteld worden de maatschappij (lees de democratie) te beschermen.

Eigenlijk voel ik me gediscrimineerd, als burger die ooit z'n militaire dienstplicht volbracht heeft, door klootzakjes die niet eens weten waarover ze praten.

Ik stel bijgevolg voor dat bij een volgende peace-keepingopdracht, die jeannetten van Humo de oorlogvoerende partijen uit elkaar houden, desnoods met het 'verdrag van Genève" in hun gat.

Freedom ain't free...

#29062

ddvvrr

 

@ "outlaw mike"

Pas wanneer jullie css ontdekken zal de 'jeugd' dit lezen...

#29067

Benny Marcelo

 

Och, er zal wel één of andere humo-istische journalist juist wat motten op zijn groot bakkes gekregen hebben zeker van een para.
Herinneren jullie nog toen een journalist van de morgen zijnen auto eens onder handen was genomen door een stel bruine vrienden: sindsdien hebben ze bij dat links pamfletje de term ''kutmarokaantjes'' in gebruik.

#29075

Peter Van de Ven

 

@ Luc:
"Eerlijk gezegd, ik nam onder de middag de Humo door, en ik heb over die advertentie gekeken. Ik dacht dat het een echte advertentie van het leger was, dus ik nam de moeite niet om de tekst te lezen."

Wel dat denk ik ook, ik zou van deze affiche niets geweten hebben mocht de klacht niet zijn ingediend.

Het is een eenmalige satire, de expressie van de mening dat de screening op extreem-rechts beter kan. Buiten het gebrek aan humor en een te veel aan bevellust bij de legerleiding zie ik gene probleem. Het gaat niet om een campagne.

#29077

maartos

 

Niet om een campagne tegen het leger neen, wel om een campagne tegen extreem-rechts en zelfs gewoon-rechts die Humo al jaren met volle overtuiging voert.

#29079

dendof

 

"Ik dacht dat het een echte advertentie van het leger was"

Een echte advertentie van het leger zou eerder een ietwat oubollige imperatief meervoud hebben gebruikt.

#29083

Elhaz

 

Natuurlijk moet dit kunnen maar het toont inderdaad het dédain waarmee links neerkijkt op defensie. Zoals hierboven reeds aangehaald is ons leger ondertussen een krachtenloos operetteleger geworden. De naïeve "progressieven" onder ons gaan ,als het erop aan komt, ons weer eens verdedigen met een gebroken geweertje met een bloem in de loop. Als straf zouden ze eens een jaartje in Israel moeten gaan wonen vind ik.

#29092

Leo Norekens

 

"Met die klacht schiet het leger zichzelf dus in de voet" :-)

In een militaire context creëert die uitdrukking een wel érg krachtig beeld.

Doet mij een beetje denken aan gevleugelde woorden zoals "met mijn elleboog kan ik al goed uit de voeten" (cyclocrosser Danny De Bie, na een blessure), of "de urinetest op Epo is helaas nog niet waterdicht" (Dr. Jacques Rogge, toen nog gewoon Boic-lid).
:-)

#29097

VH

 

Ik vind het nogal stom van Humo om het Belgisch leger zo te bekritiseren. De dag dat hier een of ander legertje met de naam "Coalitie van de arabische moslimstrijders" amok begint te maken denk ik niet dat de journalistjes van de Humo om de eerste rij zullen staan om onze kinderen met hand en tand te beschermen. Die dag zitten al die vrije geesten in de kerk te bidden met een ei in hun broek. Onze vaderlandlievende pers pleit al jaren voor alle vormen van pacifisme en heeft een hekel aan alles wat naar wapens, oorlog, defensie, politie of actie ruikt. De Rwandese genocide was de kers op de taart van het Belgisch pacifisme.
Ik respecteer het leger, en ik geloof dat ze heel wat meer "ballen" hebben dan die omhooggevallen pseudo-journalisten van Humo. Toch geloof ik dat kolder moet kunnen, alleen moeten ze in deze advertentie duidelijk maken dat het een grapje is en het niet als een echte advertentie voorstellen. Respect is soms ver te zoeken bij deze leeghoofden.

#29098

Cogito

 

Juist VH met deze correctie dat ze op een matje zullen zitten bidden en niet in hun eigen Kerk, op hun knieën, hun kont omhoog en richting Mekka, en ze zullen knarsetandend bedenken dat ze decennia geleden Kuifje nog mochten lezen.
http://gregoriusnekschot.nl...

#29102

Briggs

 

M'euh defensie zou beter zijn geld aan iets anders verbrassen dan aan advokaten. Trouwens is dit hetzelfde als de Deense cartoons. Ik vind het best wel grappig.

#29107

Peter Van de Ven

 

@ Briggs:

"Trouwens is dit hetzelfde als de Deense cartoons"

Daar ben ik het mee eens. De satire zegt:"Het leger is te rechts". Een rechtse reactie van de legerleiding is niet de beste manier om daarop te reageren.

Wat we nodig hebben is een leger uitsluitend voor humanitaire en vredes-missies in binnen- en buitenland. Een democratisch leger dus.

Zo gezien is de satire van HUMO zelfs welkom.

#29108

Elhaz

 

Peter zit weer aan de wiet :)

#29110

wimadrid

 

Jongens, wat dwalen jullie toch snel af naar uw stokpaardjes. Ik zou zeggen dat het thema is: meningsvrijheid en de reaktie van Flahaut.

En dan zeg ik:
- Wie neemt Humo nu voor serieus?
- Flahaut maakt zich onsterfelijk belachelijk.
- Hoevelen van jullie die vóór de Mohamed cartoons waren zijn nu tégen Humo? Konsekwent blijven, hee.

Groetjes!

Off topic (gezien mijn jeugdtraumas):
- Wie een goed woord over heeft voor het ABL is een slechte Vlaming.
- Wie met heimwee aan zijn legertijd denkt is bovendien een masochist.

#29114

Cogito

 

Peter weer: "Wat we nodig hebben is een leger uitsluitend voor humanitaire en vredes-missies in binnen- en buitenland. Een democratisch leger dus."

Ja Peter, zo een zoals ze in de DDR hadden hé, lekker ddremocratisch.
Ik heb er zelfs al een goede naam voor Peter: Het ministerie van Vrede! Minipax!

Volgens mijn onnozele mening zijn "humanitaire" en vredesmissies net zo goed militaire acties om vijanden dood te schieten, ministeries van Vrede bestaan niet, het zijn ministeries van Oorlog. Wat doet het Nederlandse leger in Afghanistan? Juist: Afghanen doodschieten. Ik denk dat dat in zulk conflict wel verantwoord kan zijn, maar kom er toch gewoon voor uit. Heel dat linkse vrede-geleuter is eigenlijk mir-geleuter.

#29117

dendof

 

"Hoevelen van jullie die vóór de Mohamed cartoons waren zijn nu tégen Humo?"

Soms lijkt het hier alsof je in de kleuterklas beland bent.

Even kort samenvatten:

1) De Jutlandse Post mag cartoons publiceren.

2) Humo mag dwaze grappen en grollen publiceren.

3) Iemand die zich ofwel door HUMO, of de Jutlandse Post gekrenkt of geschaad vindt, heeft het recht om voor een rechbank een geding aan te spannen.

4) Ambassades of krantenwinkels in brand steken mag echter niet.

#29118

maartos

 

"Een rechtse reactie van de legerleiding is niet de beste manier om daarop te reageren."

Een proces aanspannen wegens laster is een rechtse reactie? Nou, nou, nou, dat moeten we onthouden.

En een leger enkel voor humanitaire en vredesmissies, allemaal goed en wel hoor, maar als ge dan ook nog eens de US blijft de grond in boren tot ze zeggen 'los het zelf op', moet ge natuurlijk niet komen klagen als de Russen (of iemand anders) binnen 30 jaar het land komen binnengerold, en onze Europese soldaten enkel waterputten kunnen boren en luiers verversen.

#29120

Peter Van de Ven

 

@ Maartos:

"Een proces aanspannen wegens laster is een rechtse reactie?"

Het gaat hier toch niet over laster, maar over satire. Het gaat niet over een campagne, maar over een eenmalige publicatie, de expressie van de mening "het leger is te rechts".

Daar intimiderend met een klacht op reageren, is inderdaad een rechtse reactie. Een democratische reactie zou een recht op antwoord of een lezersbrief geweest zijn, of gewoon laten passeren. Ik vind de vergelijking met de cartoons terecht, hoewel die wel deel uitmaakten van een campagne.

Mensen die Steven Seagal een held vinden, zijn zelfs nog zo negatief niet: hij vecht steeds "voor de goede zaak", op zijn "kordate" manier natuurlijk.

#29123

sankulot

 

het waren misschien de para's niet, maar den besten blijft toch die keer dat ze uit verveling op dolfijnen begonnen te schieten in de perzische golf...
klopte dat verhaal eigenlijk, ik herinner mij het maar vaag

#29125

dendof

 

"hoewel die wel deel uitmaakten van een campagne"

Een campagne die enkel bestaat in de benevelde of psychotropisch geamelioreerde geesten van linkse nitwits.

#29131

Willy

 

Als ex-dienstplichtige, 5e Linie infanterie, gekazerneerd in Soest Westfalen, moet ik hier spijtig genoeg vermelden dat "het leger" niets te vertellen heeft. Meer zelfs, op straffe van degradatie en cachot mag geen enkele militair zijn mond opendoen zonder daartoe gesommeerd te zijn. Alles wordt bevolen door de heren van het ministerie, in casu dhr Flahaut. Volgens mij is dit bericht andermaal een ssch.. in een fles, waarschijnlijk om het ijzer warm te houden van die zgn staatsgevaarlijke heroplevers van het nationaal-socialisme. Het KKK noem ik dat, het KloefKappersKomplot.
In menige militaire cantine zullen de moppen daarover niet uit de lucht zijn. Maar... militairen mogen hun mond niet opendoen. Dus blijven het staatsgevaarlijke sujets die wel over een wapenarsenaal beschikken, maar het in hun broek doen als ze er nog maar aan denken om in aktie te komen. Om de Belgische Staat te ontregelen zijn geen wapens nodig, laat staan nachtkijkers en scherpschuttersgeweren. Een steen, een met brandstof doordrenkte vod en een vlammetje.
Elke politieagent kan u daar alles over vertellen.

#29137

Cogito

 

Daar intimiderend met een klacht op reageren, is inderdaad een rechtse reactie.

Voor wie houdt gij ons eigenlijk? Wie intimideert er hier eigenlijk of is het CGKR een liefdadigheidsclubke?

Perverse logica, het bestaat.

#29144

Outlaw Mike

 

"hun kont omhoog en richting Mekka"

Nee. In Vlaanderen zou dat eerder een kont richting Reykjavik zijn. Doe de test, ik vermoed (zonder spieken) dat pakweg Sint-Lievens Houtem op de lijn Reykjavik-Mekka ligt. Mijn kop eraf als het niet waar is.

#29147

Olav

 

"Een democratisch leger dus" : is dat een leger waar alle beslissingen met stemrecht worden bepaald ? 'k Zie het al gebeuren : alle soldaten in onderling beraad of ze nu gaan aanvallen of niet... En alleen voor humanitaire en vredesmissies : hallo, dan hebben we geen leger nodig maar ontwikkelingssamenwerkers...
Petertje, Petertje...

#29150

cortocari

 

@ Olaf
Helemaal mee eens.

"We're here to preserve democracy, not practice it.
Gene Hackman in "Crimson Tide"

#29151

lvanc

 

Toch wel grappig. Had hier gisteren iemand geschreven dat het Belgisch leger een verzameling slecht uitgeruste incompetenten was, een plaatsingsbureautje voor die corrupte André Flahaut, iedereen had eens uit verveling gegeeuwd. Vandaag moet het Belgisch leger met man en macht tegen Humo verdedigd worden.

#29153

Bart B. Van Bockstaele

 

André Flahaut corrupt? Nee toch. Hij was toch de Verlichte Geest die wist te verzinnen dat de Amerikanen nog altijd bezig zijn met een interne volkerenmoord die al eeuwen aan de gang zou zijn?

En die brave sloeber zou nu corrupt zijn? Kijk-kijk, wat een schok.

Groetjes vanuit 061004-1338 18C Toronto

#29158

Cogito

 

Bart, linkje aub over die "interne volkerenmoord"?

#29162

Bart B. Van Bockstaele

 

Het is al enige tijd geleden, Cogito, maar hier toch eentje uit een onverdachte bron:

http://www.lalibre.be/artic...

Het ging om een publicatie voor het leger. Het was wel grappig, eigenlijk. Het verschil is tussen Humo en Flahaut is dat de eerste een satire was en de tweede gemeend, of toch minstens ernstig was bedoeld.

#29179

Outlaw Mike

 

«1. Amérique du Nord 1492-... : 150000002. Holocauste en Europe 1933-1945: 60000003. Ex-Yougoslavie 1991-1999: 8000004. Arménie 1915-1918: 14000005. Pakistan 1971: 15000006. Mandchourie 1930: 2000007. Amérique du Sud 1500-... : 140000008. Ouganda 1971-1979: 3000009. Rwanda 1994: 100000010. Afrique du Sud 1902: 3000011. Irak 1980-1988: 10000012. Cambodge 1975: 2.00000013. Australie 1824: 10000»

André was blijkbaar de exploten van een bepaalde vorst, heerser van een bepaald bananenkoninkrijk aan de Noordzee en eigenaar van een bepaald wingewest ergens in Centraal Afrika vergeten. Sommigen zeggen 15 miljoen doden op ca. 20 jaar tijd. De Amerikanen deden over hetzelfde aantal dus, heu, 500 jaar. We zijn dan toch in iets de meerdere. Evenmin op Andrés radar: de 100 miljoen doden van twee bepaalde landen waar toentertijd een ideologie van een bepaalde signatuur heerste. TJA! Iedereen heeft wel eens een minder dagje nietwaar!

#29181

Bart B. Van Bockstaele

 

Absoluut, en dan moet je er nog aan toevoegen dat er niets eens zoveel natives waren en dat die natives dus verschrikkelijk lang leven en/of kweken als bacteriën, want anders zouden ze er in de VS nooit zijn in geslaagd om er zo lang over te doen.

Wat Léopold betreft, er was vorig jaar een Des Racines et des Ailes in de serres van Laken, en daar werd zijn exploot gewoon onder tafel geveegd.

Groetjes vanuit 061004-1626 14C Toronto

#29183

Peter Van de Ven

 

@ Olav:
Een democratisch leger is misschien er één waarvan de leden overtuigd zijn van democratische waarden, en zich inzetten tot bescherming van vrede en democratie, ten dienste van de samenleving, ipv staatsgreepideologiën te koesteren?

Ik neem aan dat dit voor sommigen sterk vernieuwende informatie is.

#29184

Cogito

 

ddremocratie, ddremocratische waarden, zal je bedoelen.

#29188

Neverbeendead Religion

 

Hier hebben we nog eens een oude poll voor zowel burgers als militairen.
http://neverbeendead.phpbb2...
Later nog meer hierover.

#29194

Olav

 

@Petertje :"Een democratisch leger is misschien er één waarvan de leden overtuigd zijn van democratische waarden"...
Mensen die zich in een hiërarchische structuur plaatsen waar je eerst moet bevelen opvolgen en dan pas denken zijn volgens mij niet echt het meest geschikte materiaal. Natuurlijk kun je eerst proberen het leger om te vormen... maar zoals veel van je commentaar is dat meer utopisch gezwam dan deftig onderbouwde en realistische verwachtingen.

Zoals ik elders al vele malen liet merken, ik zie je commentaar graag verschijnen om eens goed te lachen, maar voor je serieus genomen zult worden moet je toch nog veel oefenen.

#29199

Peter Van de Ven

 

@ Olav:
"Mensen die zich in een hiërarchische structuur plaatsen waar je eerst moet bevelen opvolgen en dan pas denken zijn volgens mij niet echt het meest geschikte materiaal."

Wil dat zeggen dat democratische ordediensten niet kunnen bestaan en dat er in multinationals geen hiërarchie en geen (dwingende) directieven bestaan?

Je kan(hebt) nog nog veel (te) leren, blijkbaar.

#29219

lawrence

 

Dit "ding" van HUMO is er DIK DIK en VER over als je't mij vraagt!!

Ook de subtiele linksen van BBET met 'rechts', ze kunnen het toch niet laten hee. Mensen verbranden, geweld linken aan 'een gezellige rechtse sfeer'.

Opnieuw een gelaat dat zich toont, een extreem-links gelaat. Triestig!

Humo sucks. Ik moest er al niet van weten van toen ik 16 jaar was. Ik vond het altijd al een boekske met attitude, maar dan van het verkeerde soort.

#29220

Briggs

 

Peter Een Democratisch leger? Dat is zoiets als een kapitalistische communist. Een Rechts Leger, een rechtse reactie? Sinds wanneer is het vervolgen voor cartoons een 'rechtse reactie'? Een krijgsmacht is een krijgsmacht en zo apolitiek moeten zijn, het is pas gevaarlijk als men de krijgsmacht begint te politiseren.

#29235

Olav

 

@Petertje :
- multinationals zijn niet democratisch maar worden beheerd om geld te verdienen en het imperium uit te bouwen

- ordediensten bestaan natuurlijk in democratische landen, maar zijn daarom nog niet democratisch in hun hiërarchie. En zeker een leger is niet democratisch in zijn hiërarchie, je krijgt een bevel en je volgt dat op.

Niet echt de meest schitterende voorbeelden die je opnoemt...

#29258

Cogito

 

De enige democratisch verkozen communistische president ooit, de Chileense Salvador Allende heeft het in 1972 gepresteerd om de belangrijkst grote bedrijven (het waren er 5000 of zoiets) te 'democratiseren'.

(Vergeet immers niet dat het het communisme bij uitstek is dat zichzelf de enige ware democratie noemt: zij bedoelen hiermee dat over alle eigendom collectief wordt beslist, en het is deze definitie van democratie die onze linksigaarden ook hier hanteren, vandaar ook de logica van een éénpartijstelsel: niet-communisten zijn in deze optiek immers niet democratisch.
Het is daarom dat ik Peter Van De Ven's democratiekreten hier altijd pareer met opmerkingen als ddremocratie, of DDR-democratie. Het democratiseren van bedrijven is een bij uitstek communistische handelswijze. Het is ook bij uitstek dit type democratie dat door libertariërs wordt gecontesteerd wanneer zij zeggen tegen democratie te zijn. Het alternatief voor democratie is de rechtsstaat voor minarchisten, of de an-archische samenleving voor anarcho-kapitalisten.)

Allende presteerde het hiermee om het land op anderhalf jaar tijd op de rand van hongersnood te krijgen, waarop Pinochet gereageerd heeft met een staatsgreep.

Hoed U dus voor linkse praat zoals 'bedrijven democratiseren' of 'de economie democratiseren'. Ze bedoelen daarmee enkel het verdelen van de vetpot onder diegenen die er niet voor gewerkt hebben, wat uiteraad nefast is voor het productieproces.

#29275

Peter Van de Ven

 

@ Cogito:
"Allende presteerde het hiermee om het land op anderhalf jaar tijd op de rand van hongersnood te krijgen, waarop Pinochet gereageerd heeft met een staatsgreep."

= verdediging, verheerlijking van extreem-rechts (en dan nog niet van het minste!)"Vadertje Pinochet" was een "freedom-fighter" zeker?

"Ze bedoelen daarmee enkel het verdelen van de vetpot onder diegenen die er niet voor gewerkt hebben, wat uiteraad nefast is voor het productieproces."

= libertarische prietpraat

Beiden passen wel goed samen.

@ Olav:
"...maar zijn daarom nog niet democratisch in hun hiërarchie"

Democratie en hiërarchie zijn onverzoenbaar? Tja, als je zulk een beperkte visie op democratie hebt. Vergeet niet dat directe democratie geen democratie is, maar dictatuur van de meerderheid, een instrument van extreem-rechts.

#29278

Rick

 

@ Olaf:

Ik stel voor dat je, indachtig jouw logica, slag gaat leveren. Vergeet niet je syndicaat te verwittigen, kwestie van als je het bevel tot aanvallen krijgt, je dat bevel conform dat heersende sociale wetgeving (én de universele verklaring van de rechten van de mens) terdege opvolgt.
Hopelijk ben je dat week-end niet vrijgesteld...

En voor wat die multinationals betreft: ze geven nog altijd meer werk dan de openbare sector.
Je zal het de aandeelhouders vergeven...

Trouwens, Olav, waar heb jij je legerdienst gedaan???

#29279

Rick

 

@ Peter

"Vergeet niet dat directe democratie geen democratie is, maar dictatuur van de meerderheid, een instrument van extreem-rechts."

Als in jouw ogen "de meerderheid" een dictatuur is, wat is de minderheid dan wel?

Als in jouw ogen 50% + 1 = extreem-rechts, wat is jouw opinie dan wel waard, extreem-linkse fascist???

Misschien zou een "democratisch verlof" ergens in de Goelag je wel deugd doen...

En ik wik m'n woorden bij wat volgt: je bent het niet waard een democratische stem in het debat te hebben.

#29282

Cogito

 

Och met zijn spreekrecht dat heb ik ondertussen ook door: dat betekent dat je wel een vrije mening mag hebben, maar ze niet mag uiten. Nur Die Gedanke Sind Frei!
http://ingeb.org/Lieder/die...

#29285

Olav

 

@Rick : snap niet goed waar je met je reactie naar toe wil, waarom zou ik slag moeten gaan leveren ? Verder ben ik niet gesyndiceerd, en heb ik geen legerdienst gedaan. Ik heb ook geen kritiek geuit op multinationals, enkel geantwoord op Peter die vond dat multinationals een voorbeeld van democratie waren.

@peter : "Democratie en hiërarchie zijn onverzoenbaar? Tja, als je zulk een beperkte visie op democratie hebt. Vergeet niet dat directe democratie geen democratie is, maar dictatuur van de meerderheid, een instrument van extreem-rechts." Je smijt hier allerlei zaken door elkaar.
1. Ik zei niet dat democratie en hiërarchie onverzoenbaar zijn.
2. Hoezo directe democratie geen democratie ? Het begrip spreekt toch voor zichzelf ?
3. Liever dus een dictatuur van de minderheid, een instrument van links ?
Tuttuttut, Petertje, je bent weer goed bezig ;)

#29296

Peter Van de Ven

 

@ Olav:
"1. Ik zei niet dat democratie en hiërarchie onverzoenbaar zijn."

Als hiërachie en democratie wel samen kunnne gaan, waarom zou een democratisch leger dan onmogelijk zijn?

Je vertoont de typische tijdziekte, en dat maakt je wel trendy: formalisme. Je vergeet de inhoud.

Wat het leger betreft betekent dit een menselijke hiërarchie (en omgangsvormen) en verantwoorde "orders" enerzijds, en anderzijds de kerntaken omschrijven als vredesmissies en humanitaire opdrachten, het beschermen van de democratie,bv tegen paramilitaire dreiging. (Het feit bv dat de BBET niet werd ingerekend door de interne ordedienten van het leger, maar eerder door de burgerlijke, stemt tot nadenken: het is goed dat het kon, maar het is bedenkelijk dat het moest)

"2. Hoezo directe democratie geen democratie ? Het begrip spreekt toch voor zichzelf ?"

Helemaal niet: mijn standpunt daarover vind je op:

http://www.dignitadoc.be/Di...

Ook hier blijf je steken in formalisme (je hebt nog veel te leren, Olav)

"3. Liever dus een dictatuur van de minderheid, een instrument van links ?"

Geen van beide: ik kies voor een beleid in functie van welzijn met respect voor de minderheden.

#29368

Olav

 

En Petertje blijft het proberen...
jouw standpunten kennen we zo langzamerhand wel, en ze overtuigen niet.

#29405

Peter Van de Ven

 

@ Olav:

Vind je je antwoord zelf niet wat goedkoop?

#29406

Benny Marcelo

 

Peter zijn manier van discuteren doet mij denken aan die postjes van No Name destijds. Altijd maar in rondjes argumenteren en zich potdoof houden voor de argumenten van de anderen.

#29410

Peter Van de Ven

 

@ Benny:

En die opmerking doet mij dan wat dneken aan de opmerkingen van donkerblauwzwart aan het adres van Groen!

Wat versta jij eigenlijk onder "luisteren"? "Gelijk krijgen", "gehoorzamen", "registeren", "kunnen herformuleren"?

Is donkerblauwzwart zo overtuigd van zichzelf dat elk niet "meepraten" gelijk gesteld wordt met "niet-luisteren"?

Welk argument had ik dan kritiekloos moeten aanvaarden, want dat is toch wat je blijkt te verlangen?

Of is het gewoon zo moeilijk om "bij het onderwerp" zelf te blijven? Nochtans is dat de bedoeling van een debat.

#29438

Olav

 

Goedkoop ? Waarom ? Omdat ik geen bladzijden vol schrijf om jouw woordengedraai te weerleggen ? Omdat ik je oeverloos pseudo-intellectueel gezwam doorprik en gewoon zeg dat je niet overtuigt ? Jij mag de dure woorden gebruiken...

#29447

Benny Marcelo

 

En lezen kunt ge ook al niet te best...

#29451

I am NoName.

 

@ Benny. REF #29406

Heb je je eigen teksten al eens nagelezen ? Misschien vat je het niet dat ik er geen behoefte aan heb om altijd maar in discussie te gaan met mensen die naast de kwestie blijven spreken. Maar maak je geen zorgen, Peter van de Ven is nog een slagje erger.

Trouwens ik ben de laatste weken nogal actief geweest op mijn blog. En ben tot nogal verrassende conclusies gekomen. Moet je morgen eens lezen voor je naar de verkiezing vertrekt.

#29467

Peter Van de Ven

 

@ Olav:"Goedkoop ? Waarom ?"

Misschien bij gebrek aan inhoud van je bijdrage en vooral bij gebrek aan inhoud "ter zake". Ik denk dat "zinloos" het beste omschrijft wat je hier neerpoot, zoals in "zinloos geweld". En woorden zijn pas duur voor wie ze niet begrijpt natuurlijk.

Ontwikkel in de toekomst eens een argument over het onderwerp van het debat, hoe moeilijk dit ook voor jou mag wezen. Je zal wel zien: het loont de moeite het te proberen.

@ Benny:
Wat is "luisteren" nu voor jou? Kritiekloos meepraten? Of verwar je "debat" met "samen ritueel zagen" over één onderwerp?

#29478

Olav

 

Petertje jong, mijn bijdrage heeft helemaal geen gebrek aan inhoud - ze is heel simpel : je mening overtuigt niet. Dat dat hard aankomt... wel, een spiegel zou misschien helpen... "ken uzelf", zeiden ze dat bij de grieken al niet ?

#29488

Peter Van de Ven

 

@ Olav:

Zoals ik zei over je bijdrage : "zinloos" zoals in "zinloos geweld", "gratuit", zever.

Jammer voor jou, zulk een tekort aan intellect. Helemaal geen vorming genoten?

Zeg eens echter iets over het onderwerp. Je kan het gewoon niet. Vandaar je "inhoud".

Jij hebt me wel overtuigd: dat je oneerlijk en/of dom bent, en dat donkerblauwzwart "niet deugt" om het beleefd te zeggen.

#29492

Olav

 

Ho, de spijker op de kop... ik heb inderdaad geen enkel diploma - een pure selfmade man (jaloers, jongen ?). Heb ik gelukkig ook niet nodig want ik heb een mooie job, een gelukkig gezin en veel hobbies (nog eens : jaloers ?). Daarbij kan ik af en toe nog eens lachen met wat sommigen hier posten (kijk eens in de spiegel).

En wat in godsnaam is donkerblauwzwart, zoiets als appelblauw-zeegroen ? ;) Of is dat het tegengestelde van effenneutraalvaalgrijs waar jij voor staat ?

#34266

philip summers

 

ben zwaar ontgoocheld
ik voldeed perfect aan profiel en zat vol ongeduld te wachten op uitnodiging voor selectieprocedure
en nu lees ik dit

#41316

Nijs

 

Voor alle duidelijkheid
de para's dienen klacht in
en rode luchthoofden denken toch dat ze boven het belgisch leger hangen
horen ze er niet bij

#42567

Loesje

 

Kappe allemaal!!! met al jullie gezeik