Blokwatch en Marokkanen

De 16-jarige Jasmijn Coeman, dochter van Blokwatcher Patrick Coeman, durfde maandag niet terug naar haar school, het SIHA in de Antwerpse Eikenstraat. Het zes maanden zwangere meisje werd ruim een week geleden op de speelplaats van de school aangevallen door een groepje Marokkaanse leerlingen, van wie er twee haar een trap en een klap in de buik gaven, terwijl anderen haar uitscholden en haar bekogelden met drankblikjes en sigarettenpeuken.

Het Centrum voor Leerlingenbegeleiding (CLB) liet het gezin Coeman vrijdag weten dat men de veiligheid van Jasmijn niet voor honderd procent, zelfs niet voor negentig procent kon garanderen, zo meldde een verontwaardigde Patrick Coeman gisteren. "Ze stelden andere scholen voor. Maar op één daarvan is driekwart van de leerlingen van Marokkaanse afkomst. En voor de andere alternatieven moet Jasmijn minstens twee uur reizen met de bus. Bovendien: moeten wij, én de school, toegeven aan de terreur van die jonge gastjes? Want het gaat om een groep Marokkanen uit het eerste jaar." (...)

Gazet van Antwerpen, 10 oktober 2006


Reacties

#29762

Benny Marcelo

 

Misschien begint het bij Coeman te dagen dat hij de verkeerde vijanden heeft gekozen.
Waarom zien we dat nieuws niet op de BRT trouwens?

#29763

LVB

 

Het geval-Coeman is uitgebreid op de VRT geweest, in Terzake, waarbij Siegfried Bracke erbij vertelde dat de heer Coeman "omwille van zijn politiek engagement een 'onverdachte bron' is". Onverdacht, als het over geweld vanwege allochtonen gaat, zo begreep ik.

#29772

Outlaw Mike

 

Waar klaagt die Coeman toch over??? Het VB is toch gestopt?

#29774

Olav

 

We moeten hier nu niet meesmuilend over doen omdat de vader toevallig een blokwatcher is. Het gaat hier wel om de toekomst van een jonge vrouw en haar kindje. Dat zulke dingen gebeuren is natuurlijk een aanklacht voor allen die de multicul verheerlijken.

#29775

Cogito

 

Vlucht uit de stad, Patrick! Ga in een klein Kempisch gehuchtje wonen. Tussen het groen, waar mensen thuishoren.

#29777

LVB

 

@Olav: "We moeten hier nu niet meesmuilend over doen omdat de vader toevallig een blokwatcher is."

Hé, wacht eens... Wat zeg je daar? Zijn dochter wordt geschopt en geslagen door jongeren die heel toevallig van Marokkaanse afkomst zijn. En die Blokwatcher vindt vervolgens een andere school onaanvaardbaar, naar eigen zeggen omdat "drie kwart van de leerlingen (op die andere school, dus) van Marokkaanse afkomst is". Oh, is er dan ergens een verband tussen wat zijn dochter overkomen is, en het feit dat de daders van Marokkaanse afkomst waren? O ja? Maar zeg, nu ben ik toch wel verwonderd hoor. Er is überhaupt een verband? Meer nog, er is niet alleen een verband, maar de afkomst van de daders zou ook nog relevant zijn? Terwijl we jarenlang te horen kregen dat de kranten alleen over "jongeren" schreven omdat hun afkomst absoluut niet relevant was... En nu worden we zomaar met de neus in de afkomst van de daders gewreven. En nu vernemen we dat dit verband met die afkomst ook nog zou afstralen op andere Marokkanen op andere scholen? Nu breekt mijn klomp, hoor. Moeten we Jozef De Witte nu niet verwittigen? En nu kom jij mij vertellen dat het hier om dochter Coeman moet gaan, en niet over wat vader Coeman vertelt?

#29778

Olav

 

Ik vind het alleen natrappen. De vader zal zichzelf al meer dan eens tegen het hoofd geslagen hebben. We hebben bij de reportage in Terzake allemaal al gereageerd van "kijkkijk, waar komt den dienen nu mee af" en eens meesmuilend gelachen, ook ik, maar de realiteit draait hier natuurlijk om de dochter, en niet om de vader.

#29779

Cogito

 

Ik heb Jozef De Witte al verwittigd. Maar ik denk dat mijn verwittiging niet voldoende zal zijn. We zullen hem duizend verwittigingen moeten sturen. Makkelijk zat, je kan gewoon anoniem klikken!

#29784

Briggs

 

Die uitspraken klinken mij nogal racistisch. Omdat het Marrokanen zijn = terreur. Dan gaat hij zijn dochter nog eens de kans om op te groeien in de multiculturele wereld ontnemen door haar in een andere school te steken. Foei Foei Foei, waar is die brandstapel. Ach Coeman,geen 'goede' daad gaat ongestraft.

#29790

dendof

 

"We moeten hier nu niet meesmuilend over doen"

Oh, maar daar ben ik het helemaal niet mee eens.

Om Oscar Wilde te parafraseren: je zou een hart van steen moeten hebben om niet in schaterlachen uit te barsten bij het ongeluk van de familie Coeman.

#29791

Questing Beast

 

Hetgeen mij in dit geval frappeert is dat (voor de zoveelste keer) ons welwillende, verzorgende, alwetende en almachtige vadertje staat er niet in slaagt te zorgen voor de veiligheid van de burgers. Hetgeen toch, zelfs voor de minarchisten onder ons, tot de kerntaken zou moeten behoren. Andere scholen voorstellen? Dat klinkt hetzelfde als: "Oh, hebben ze bij u al drie keer ingebroken? Dan stel ik voor dat u verhuist."

#29793

ivanhoe

 

hallicunant en schandalig.

#29794

Questing Beast

 

Overigens is het inderdaad pathetisch om te zien hoe "linkse jongen" (dixit hijzelf in GvA) Coeman één en al verontwaardiging wordt als hij plots moet vaststellen dat de keizer geen kleren aanheeft.

#29795

Publius

 

Ik kan mij niet herinneren dat Rob Verreycken ooit minderjarige zwangere vrouwen in elkaar sloeg.
Nochtans is dat wekenlang in het breed uitgesmeerd door De Morgen. Zelfs vandaag nog wordt dat incident aangehaald om het VB in een slecht daglicht te stellen...

(Ik wil die Rob niet verdedigen, maar in mijn ogen ging dat toen om een privé kwestie met begrijpelijke reaktie of zelfs geplande provocatie.)

#29800

maartos

 

Zouden ze niet beter de daders van school sturen , in plaats van het slachtoffer?

#29802

Olav

 

"je zou een hart van steen moeten hebben om niet in schaterlachen uit te barsten bij het ongeluk van de familie Coeman" : sorry, maar dat vind ik een ongelooflijke smerige reactie. Ik wil inderdaad in schaterlachen uitbarsten bij het ONGELIJK !! van de heer Coeman, maar ik denk niet dat dat past bij wat zijn dochter overkwam. Je zou niet willen dat het jouw dochter overkwam. Het is niet omdat de heer Coeman 15 jaar de andere kant opkeek dat het ineens ok is dat zijn dochter zulke zaken tegenkomt. Het zou niemand mogen overkomen !

#29803

Cogito

 

Haha ik heb smakelijk gelachen met de reactie van dendof. Ook heb ik geen moment de indruk gehad dat hij daar het arme wicht mee viseerde.

Maar ik heb die pat coemans zijn weblog eens gelezen. Dat is een gewone normale rechtse zak gelijk wij hier!

Een blogpost tegen de graaizucht van de groenen: TOP!

Een blogpost over zijn dochter die een normale verontwaardiging uitdrukt: "De 2 hoofddaders zijn na enkele uren gelost, het parket ‘heeft akte genomen van de zaken’. De daders weten dat ze op zwangere vrouwen mogen schoppen ‘zolang ze maar geen miskraam krijgt’ ! Daar sta je dan, zonder enige uitleg van het parket natuurlijk".

En, voor mij het bewijs van rechtse zakkerigheid: Hij rijdt met de moto! Een knalzwarte nog wel! En een bloedsnel machien met een Beer van een Paardekrachtenkotser tussen de benen, en dan nog wel een BMW, toch een capitalists-only machien, niet?

De enige verklaring waarom hij ter linkerzijde verdwaald is moet hem erin liggen dat hij in onze door rechtse productiviteit en inventiviteit zo ontwikkelde en beschermende maatschappij nog nooit met het échte leven de confrontatie is moeten aangaan.

We zullen zien. Volgens mij is hij anarchist genoeg om in een helder moment anarcho-kapitalist te worden. Het is nog niet te laat met die gast, denkt de optimist in mij.

Beterschap met uw dochter, Pat, en welkom in de club.

#29804

Peter Van de Ven

 

@ Luc:
"Oh, is er dan ergens een verband tussen wat zijn dochter overkomen is, en het feit dat de daders van Marokkaanse afkomst waren?"

Neem nu een hond hebt die als vechthond werd getraind: die is niet agressief omwille van zijn ras, maar omwille van zijn training. Ik geef toe: de vergelijking is ongelukkig omdat er bij honden wel degelijk een eugenetisch effect speelt, maar ik denk eerder aan de film "White Dog".

Stel dat je een school hebt met een concentratie aan fundamentalistische macho-islamitische Marokkanen, dan is er uiteraard een verband, evenzeer als je een cultuur zou krijgen wanneer alle VB-stemmers naar één Antwerps district zouden verhuizen.

Ook kan het onbetamelijk gedrag van een aantal "nieuwe-generatie"-migranten herleid worden tot het feit dat ze nergens thuis horen of welkom zijn: niet hier en niet in hun land van herkomst. De ongeworteldheid is een tijdbom, letterlijk, dat hebben we in Londen kunnen vaststellen.

Je hoeft dus geen racist te zijn om problemen te duiden, noch zijn problemen een argument ten gunste van racisme, maar wel tegen lichtzinnigheid.

Dat lichtzinnigheid een slechte zaak is, daar ben ik het mee eens. Zo zou ik graag de garantie hebben dat alle allochtonen op "democratische" lijsten er staan omwille van hun politieke kleur, en niet omwille van hun afkomst.

Een praticerend moslim als schepen van cultuur bv, lijkt me problematisch.

#29805

Olav

 

"Een praticerend moslim als schepen van cultuur bv, lijkt me problematisch" : wat is dat nu voor zever ? Als die vent zijn werk goed doet zie ik niet in wat zijn gelovige overtuiging ertoe doet.

#29807

Peter Van de Ven

 

@ Olav:

Wel, laat ik,dat nader toelichten. Islam kent verschillende "zonden" (net als het christendom, waaronder "shirk" (godslastering) en "zina"(verleiding). Beide zijn met elkaar verbonden in de zin dat iets "aanbidden" dat mooi is (een mooie vrouw) zina is (verleiding), maar ook godslatering: alleen Allah is het waard om aanbeden te worden. Shirk (iets anders aanbidden dan Allah) is de grootste zonde.

Uiteindelijk roept dit op tot zelfbeheersing bij de man (grote, innerlijke jihad) en soberheid bij de vrouw, maar ook tot het verbod om menselijke figuren af te beelden. Verschillende boeddha-afbeeldingen in Centraal-Azië werden vernietigd omwille van die redenen.

Een echt praticerend moslim (van welke nationaliteit ook, bv een bekeerde Vlaming), kan zo gezien, geen schepen van cultuur zijn: hoe zal die een vrije kunst en zelfs sportexpressie promoten? Zwemwedstrijden in boerka?

In het Westen hebben we niet alleen een "verlichting" gehad, maar ook een "renaissance".

"Denkvoer" voor progressieve moslims.

#29809

Cogito

 

Je bent echt gefascineerd door de boodschap van de Islam hé Petertje? Ooit beseft dat ons Christendom een gelijkaardige boodschap heeft? Voor wanneer je Shahada? Wanneer word je Moe'allaf?

#29832

dendof

 

@Olav

Zwarte humor is blijkbaar je ding niet.

Maar tragikomedie blijft tragikomedie ook als ze niet meer fictief is.

Verder hoef je niet te concluderen dat ik het gebeurde goedkeur.

#29834

LVB

 

Politiek gezien is de reactie van vader Coeman relevanter dan de betreurenswaardige feiten die zijn dochter overkomen zijn.

Vader Coeman blijft actief in Blokwatch. Zijn uitspraken hierboven zouden nochtans makkelijk als racistisch en oproepend tot discriminatie kunnen worden aanzien. De misdaden van enkele leden van een groep worden namelijk aangegrepen om een hele groep te demoniseren (hij wil niet dat zijn dochter in een andere school zit omdat twee derden daar Marokkanen zijn).

Ook de reactie van Peter Van de Ven, in de trant van 'een practiserende moslim kan en mag geen cultuurschepen worden', zou als een oproep tot discriminatie kunnen beschouwd worden.

Nog veel werk aan de winkel voor Jozef De Witte, zou ik zo denken... En ja, grappig vind ik het wel. Op voorhand sorry aan iedereen die zich daardoor gechoqueerd zou voelen.

#29840

Peter Van de Ven

 

@ Luc:
Als ik als blinde geen lijnpiloot kan worden, is dat nog geen discriminatie. Je opmerking is typsch wit/zwart: welke nuances zijn voor jou eigenlijk mogelijk?

De vraag naar "schepen van cultuur" voor een practicerend moslim (met de nadruk op "praticerend")is terecht: de islam heeft welbepaalde geboden op artistiek gebied. En schreef ik er niet bij: "denkvoer voor progressieve moslims"?

Anders gezegd: ik vind het nogal kleingeestig nuances onmiddellijk als inconsequenties te omschrijven.

#29846

Olav

 

Petertje jong, je weet weer niet welke kant op. De ene keer lul je over gematigde moslims, de andere keer kan een praktizerende moslim geen schepen van cultuur worden ?? Bedoel je dat er gematigde moslims hun geloof niet praktizeren of dat praktizerende moslims niet gematigd kunnen zijn ? Of weet je niet meer wat je bedoelt ? En wat is dan een progressieve moslim ? Is dat een gematigde moslim ? Een niet-praktizerende ? En is het wel mogelijk om progressief én moslim te zijn ?

#29847

Cogito

 

Meer zelfs, Is de Islam wel compatibel met de democratie?

We betreden een boeiende periode in de politieke geschiedenis van België. België nadert zijn doodsstrijd met mogelijk een nieuwe liberale partij en mogelijk een verkiezingsschandaal, dat (indien geruchten consolideren) wel eens zou kunnen veroorzaakt zijn door de "verschillende" democratische ethiek van allochtonen versus autochtonen.