Uitgeschakelde GSM is [niet] opspoorbaar

Een gsm of tenminste de mast waar hij het dichtste bij is, is altijd opspoorbaar behalve als de batterij eruit is, het toestel stuk is of in het water ligt. Een gsm die uitgeschakeld staat, kan door de operator gevonden worden op basis van het zogenaamde IMEI-nummer dat ieder toestel heeft. De operator stuurt dan een signaal uit en de bewuste gsm reageert daarop. Een gsm die gewoon aangeschakeld is, maar waar niet mee gebeld wordt, kan ook gevonden worden. Dat komt doordat het toestel om de drie uur automatisch een signaal verstuurt waardoor wij weten in de buurt van welke mast hij is.

Frédérique Verbiest van Proximus, geïnterviewd door Mark Eeckhaut in De Standaard, 3 mei 2007

Reacties

#39638

LVB

 

Hmmm. Als mijn gsm uitgeschakeld is, dan zou hij toch nog continu aan het "luisteren" zijn naar zo'n eventueel signaal dat vraagt om de IMEI uit te sturen? Met andere woorden, mijn GSM verbruikt stroom zelfs als hij uitgeschakeld staat?

Lijkt me moeilijk te geloven (de tweede en derde zin uit het citaat). Wat is het waarschijnlijkst: dat dit waar is, of dat een journalist het weer eens verkeerd begrepen heeft?

#39640

Olav

 

Niet zo'n ongeloofwaardig bericht. In alle apparaten met een ingebouwde klok zit een batterij om die klok aan gang te houden. Een klein kunstje om daar ook zo'n controlefunctie bij te schakelen. Of ook effectief om de zoveel uur een signaal verstuurd wordt door een GSM kan ik niet bevestigen.

#39642

Benny Marcelo

 

Ik kan dat inderdaad ook moeilijk geloven Luc. Maar er is nog iets: hij zegt daar dat een GSM zich om de drie uur aan een mast aanmeld. Ik meende ooit eens begrepen te hebben dat dat om de tien minuten gebeurt. Dat lijkt me logisch gezien het grote aantal masten dat het GSM-verkeer nodig heeft. Het vermogen van een GSM is vrij laag en zijn bereik is bijgevolg zeer beperkt. Als je echter de ontvangstindicator in de gaten houdt terwijl je rijd dan blijft die ondanks de verplaatsing vrij stabiel, wat volgens mij wil zeggen dat je GSM constant naar de dichtsbijzijnde mast zoekt.
Het schijnt dat men al misdadigers heeft kunnen traceren door de GSM. Als die maar om de drie uur aanmeld ben je al lang uit belgië.

#39643

Benny Marcelo

 

@olav: om te ontvangen heb je weinig vermogen nodig, om te zenden in verhouding veel meer. Het baterijtje van een klok zou snel uitgeput zijn volgens mij.
Wat ze wel kunnen is aan de hand van je IMEI-nummer je GSM volledig uitschakelen, zodat het toestel bij diefstal niet meer te gebruiken is. Daarvoor moet het toestel slechts een bepaald signaal ontvangen en de dief is er aan voor de moeite.

#39644

Peter Fleming

 

de criminelen die denken dat ze niet kunnen gepakt worden omdat hun gsm uitgeschakeld is, zijn er nu ook aan voor de moeite

in 't vervolg minder naar politieseries kijken... :-)

#39645

Olav

 

In het citaat wordt duidelijk vermeld dat hij enkel zo'n signaal zendt als hij aangeschakeld is. Maar het controleren van het IMEI zou ook in uitgeschakelde toestand kunnen gebeuren, en mijn inziens is dat best mogelijk. Is er hier nergens een GSM-specialist die deze blog leest ? ;)

#39651

Bart Vanhauwaert

 

Zonet eventjes mevr Verbiest zelf gebeld en het resultaat op mijn weblog geplaatst zodat we niet meer hoeven te speculeren :
http://www.irule.be/bvh/c++...
(Sorry voor de plug van mezelf, maar aangezien ik het werk gedaan heb, leek het me wel verdiend :))

#39655

Avondlander

 

Als een GSM in uitgeschakelde toestand nog al dan iet periodiek een signaal uitzendt, waarom vragen intensive-care, luchtvaartmaatschappijen of tankstations dan niet om de batterij uit het toestel te halen ipv het enkel uit te schakelen?

#39656

LVB

 

@Olav: "In alle apparaten met een ingebouwde klok zit een batterij om die klok aan gang te houden. Een klein kunstje om daar ook zo'n controlefunctie bij te schakelen."

Het gaat om het verbruik: voor die "controlefunctie" is het nodig dat een radio-ontvanger voortdurend in gang gehouden wordt, en dat kost veel energie. Veel meer dan het in werking houden van een digitale klok. In feite zou een uitgeschakelde GSM daardoor bijna even veel verbruiken als een ingeschakelde GSM, op het periodiek (ik denk ook dat het ongeveer om de tien minuten is) uitzenden na.

#39657

LVB

 

Update: In Het Nieuwsblad van vandaag laat dezelfde journalist ("me", dus Marc Eeckhout) diezelfde Frédérique Verbiest zeggen: "Een gsm is altijd opspoorbaar, behalve als hij uit staat".

#39658

LVB

 

@Avondlander: nee, er stond nergens dat een gsm in uitgeschakelde toestand "periodiek een signaal uitzendt". Er stond dat de gsm-operator, als dat nodig is, een signaal naar een uitgeschakelde gsm kan zenden, en dat die gsm dan zijn IMEI terugzendt.

#39661

Bart Vanhauwaert

 

@Avondlander: ik zou niet perse enige waarde hechten aan de vraag van luchtvaartmaatschappijen e.d. om je toestel uit te zetten. Het is een van die vele regeltjes die meer uit onwetendheid zijn ingevoerd en waar er nu teveel inertie is om dat terug te zetten.
Op iedere volle vlucht staan er gemiddeld heel wat gsm's aan (waaronder die van mij bv) en er is er nog nooit eentje daardoor naar beneden gekomen.
@Luc : bedankt voor de update, zullen we het dan maar op slordig redaktiewerk van De Standaard houden? Of bedoelde hij met die zin gewoon dat ze een anoniem gevonden toestel altijd wel terug kunnen koppelen aan de oorspronkelijke gebruiker?

#39666

Briggs

 

Sommige elektronische toestellen zijn gevoelig voor GSMstralingen. de geluidsinstallatie van mijn oude PC bv, aparte boxen. Zo kan je dat nagaan. Dan kon ik horen dat met regelmaat weten als iets ontvangen werd door mijn GSM voordat het geluid afging, telefoon/sms/of gewoon 'niets'.

Opspoorbaarheid als gsm afstaat, normaal gezien niet.

#39672

traveller

 

Een GSM met batterij is ALTIJD opspoorbaar, aan of uit maakt geen verschil. Er zijn vandaag al GSM's in omloop die kunnen dienst doen als afluisterapparatuur als ze UIT staan, maar wel met batterij.

#39675

raf

 

Kan iemand mij ook maar één reden geven waarom een GSM die uitgeschakeld is contact moet houden met een mast. Of waarom de GSM-operator moet weten waar een uitgeschakelde GSM zich bevindt.

#39677

LVB

 

Ziehier het antwoord dat ik van Marc Eeckhaut ontving:

Beste Luc,

Het is inderdaad een foutje maar dan één dat wel aan mij te wijten is. In die zin dat in twee derde van de oplages van DS en HNB de correcte versie is verschenen. Die correcte versie staat nu ook op de website. In de laatste versies (zeker Brabant) is het fout gegaan. De correcte versie is dat een gsm die aan staat, opgespoord kan worden. Een gsm die uit staat, niet.

Ik heb het artikel in de laatste versie in de verkeerde zin aangepast omdat ik gisterenavond laat informatie kreeg dat ook een gsm die uit staat opgespoord kan worden. Informatie uit een betrouwbare bron, dacht ik, maar dat klopt dus niet. Sorry en bij deze excuus aan al uw lezers.

Mark Eeckhaut

#39727

traveller

 

Ik heb een GSM met franse chip en een GSM met luxemburgse chip. Als die GSM's uitgeschakeld zijn en dan na een dag weer worden aangezet (steeds in Belgie) en die GSM's zouden dus geen verbinding meer hebben gehad terwijl ze uit stonden, verklaar me dan waarom ze binnen een paar seconden terug op de goede operator zitten zonder zoeken. Als er geen verbinding meer was zouden ze opnieuw moeten zoeken wat ongeveer 20 seconden duurt.

#39729

LVB

 

@traveller: Omdat elk GSM-toestel een niet-vluchtig geheugen heeft waarin alle werkingsparameters worden opgeslagen. Zodra je je GSM-toestel aanzet, probeert het eerst contact te zoeken met de operator waarmee hij verbonden was toen je het uitschakelde. Pas als dat niet lukt, gaat hij op zoek naar een andere operator om mee te verbinden.

#39795

Erik Evrard

 

Ik ben blij dat Mark Eeckhaut die correctie heeft meegedeeld, want ik viel van mijn stoel toen ik dit las. Mijn bedrijf bouwt mobiele applicaties op smartphones en PDAs, en wij hebben dus wel enige expertise op het gebied van GSM (en GPRS, EDGE, UMTS).

Een GSM-toestel dat uitgeschakeld is, kan nooit worden opgespoord, onklaar gemaakt worden, of wat dat ook. Het kan nooit reageren op welk RF-signaal, want per definitie is het gehele RF-circuit stroomloos.

Er worden onvoorstelbaar veel broodje-aap verhalen verteld, vaak zonder dat er ooit technisch advies gevraagd wordt aan experten terzake.

Nog zoiets waar ik me vaak aan erger is berichtgeving over GPS. Blijkbaar denken de meeste mensen (en journalisten in het bijzonder) dat het de GPS-satellieten zijn die een GPS-toestel kunnen opsporen. Terwijl die satellieten toch alleen maar vliegende klokken zijn die continu (in een richting) uitstralen hoe laat het volgens hun is.

#39819

a.griffon

 

Dank aan Eric Evrard, zodat mensen al die broodjes aap van valse profeten in de vuilbak kunnen smijten.
Ze kunnen evenwel nog steeds jouw expertise in twijfel trekken omdat ze je niet kennen en niet weten of je echt wel een expert bent. Het zou de plicht moeten zijn van de operatoren en de GSM fabrikanten om juiste informatie mee te delen aan de klanten zodat er geen nieuwe broodjes aap gesmeerd worden.
Wat met de straling van GSM's en de masten? Een verhaal analoog met dat van de koeien die minder melk zouden geven wanneer er een trein voorbij reed in de 19de eeuw.
En wat met al die verhalen over kernenergie waarvan de meeste mensen nog niet bij benadering het hoe of waarom weten. Het gevolg van universiteiten vol met enkel juristen, sociologen communicatiewetenschapper, en scholen waar de klassen latijn voller zitten dan die van technologie.
We hebben de experten die we zelf "creerden" en morgen weten enkel de Chinezen nog waarom een boot drijft, terwijl wij overblijven met al die sociale communicatie juristen die niet weten of dit waar is maar doen alsof.

#64621

carl

 

hoe kan men dan een gsm opsporen die enkel een sms bericht stuurd naar een ander? Mijn vriendin word hiermee lastiggevallen Storend is dat wel

#64632

carl

 

wanneer iemand een aantal sms heeft gestuurd naar iemand om te plagen .En daar na zijn gsm laat verdwijnen hoe kan men de dader dan opsporen indien hij of zij de gsm en sim kaart hebben gekocht zonder identiteit melding

#64717

Evelien

 

Hallo,
Ik heb een vraag.. mijn gsm werd vrijdag 6/06 's nachts gestolen/meegenomen door iemand... die persoon heeft er misbruik zitten van maken door allerlei telefoontjes te plegen (zoals belspelletjes). Bovendien heeft hij/zij ook een aantal berichten geactiveerd (seksueel getint, dus betalend). Nu hou ik daar natuurlijk een mooie rekening aan over.

Ik heb de gsm pas de volgende dag geblokkeerd omdat ik op dat moment niet besefte dat ik hem kwijt was + ik had er vertrouwen in dat ik hem de dag erop zou terugvinden op de plaats waar ik geweest was (maar hij was blijkbaar al plat, want de persoon heeft er niet zo lang gebruik kunnen van maken).

Nu heb ik klacht ingediend bij de politie, maar zij lieten me weten dat ze niet gaan opsporen vanwaar er met de gsm gebeld werd, omdat ze dit enkel bij belangrijke zaken doen (zoals moordzaken). Ik begrijp dit wel, maar zou toch even willen vragen of iemand weet wat dit zou kosten of wat het resultaat zou kunnen zijn als ze dit toch zouden opsporen? (ik woon in oost-vlaanderen, Zottegem).

#64720

Cogito

 

Gewoon zien op je volgend factuur naar welk buitenland hij gebeld heeft...

#64722

Evelien

 

Hij belde niet naar het buitenland.. gelukkig!! Ik heb bij Base het detail opgevraagd van wat er gedaan werd op dat moment... Gewoon dingen zoals belspelletjes en van die seksberichten.

#77879

ron

 

hoe maak ik mijn gestolen mobiel voorgoed onbruikbaar (ik heb emei nr) of spoor ik deze op?

#77881

Benny Marcelo

 

Ron, eerst klacht indienen bij de politie. Een copy van die klacht opsturen naar je provider samen met je imei-nr.

#79629

Sep

 

Hoi Mensen

Het kan wel !
Een GSM opsporen !
FLEXISPY heb je nodoig en een i-phone achtige gsm.
Je download een progje.
Stuurt een bericht naar het slachtoffer GSM etje.

En je hebt een SPY phone.

Je kunt de locatie tracken en afluisteren.

ZEER ILLEGAAL ! maar doeltreffend.

Ik word al jaren afgeluisterd en getracked ( tracen )

Schijnbaar ben ik zeer interessant !
mijn nummer :-) 06-22 46 34 37

GSM hoeft niet aan te staan !
Alleen de simkaart moet geplaatst zijn.
En desbetreffende GSM moet het bericht ontvangen en geopend hebben
Is namelijk een TROJAANS paard HaHa
VEEL PRET !

#117951

bart_simit

 

 

dag

ik had ne vraag je

ik koop gsm naar mijn schoon ouders voor buiten lant op te stuuren

maar ik koop doos van de posd steek als in voor te stuuren

alles ziter in maar is aan gekomen zonder de gsm kan ik ze opsporen imei numer

is er program voor opsporen of niet

#117952

jvn1k

 

heb gei di gsem van den albaneez, de witterus of de morokaan gekogd?

#117982

bart_simit

 

nee ik heb ze van winkel nieuw gekogd

#117981

bart_simit

 

nee ik heb ze van winkel nieuw gekogd

#117985

jvn1k

 

maar alz je et daar gaat koggen, ja dan moed je op de blaaren sitten.

#117987

bart_simit

 

ja ik heb alles met de doos op gestuurt neit de doos van post maar wil van de gsm zelef

maar wel in de doos van de post der in gestoken