De klimaathype

De hype rond Al Gores "An Inconvenient Truth" begint ongezonde vormen aan te nemen. Waar halen sommige politici het om een minister van Klimaat aan te stellen? Er is niks mis met ons klimaat. Ja, het klopt dat de gemiddelde temperatuur op aarde de laatste 50 jaar met 0,6°C is gestegen. Maar het is nog altijd niet bewezen dat dat te wijten is aan menselijke activiteit. De theorie dat de opwarming van de aarde een gevolg is van een toename aan zonne-activiteit is even plausibel.

Door verschillende factoren (de continentendrift, de baan van de aarde rond de zon, enz.) is de aarde in haar bestaan trouwens altijd onderhevig geweest aan klimaatveranderingen. ZO4N 350 miljoen jaar geleden lag Europa op de evenaar, we hadden zelfs tropische regenwouden. En meer recenter, tussen 1400 en 1800 n.C., bevonden we ons in een kleine ijstijd. Dat zou zelfs een verschijnsel zijn dat zich om de 1500 jaar herhaalt (de Dansgaard-Oeschger-cycli). Al Gore mag gerust zijn: in 3507 zitten we hier het jaar door met een wollen trui en handschoenen aan. Laten we ons asjeblieft bezighouden met de echte ecologische problemen: de bodem- en watervervuiling, de afvalberg en het tekort aan groene gebieden.

Jeroen Denaeghel, bio-ingenieur land- en bosbeheer uit Gent, in een lezersbrief in Humo, 29 mei 2007

Reacties

#41420

Cogito

 

Benieuwd voor de verdere carriere van deze man. Inderdaad, vooral in België, nog erger dan in Nederland, en met zekerheid (sta daar even bij stil) het ergste in de wereld, wordt hier de antropogene these te pas en te onpas voor de neus van het publiek geschoven. Het is schrijnend (even de nadruk leggen op dit woord) te zien hoe onze kinderen het slachtoffer zijn van een onbeschaamd agalev-indoctrinatieprogramma waar alle objectiviteit totaal zoek in is.
Schandelijk.