IQ-tests zijn onrechtvaardig

Het concept van de IQ-tests is niet bepaald Afrikaans. Het is zeer westers. En dus krijg je resultaten die anti-Afrikaans zijn. Dat is niet rechtvaardig. (...) Er zijn intellectuelen in Afrika, niet noodzakelijk westers geschoold. Maar intellectuelen met een eigen wijsheid. Ze zijn intellectuelen op hun eigen manier. Je kan hen professoren noemen in termen van het Westen. (...)

[Over getalenteerde Afrikaanse hardlopers:] Waarom neem je het klimaat niet als verklaring? Iemand die in de woestijn leeft, is gedwongen door zijn omgeving om sterk te zijn en te overleven. Die heeft een hogere weerstand opgebouwd over lange jaren [dit is de VRT-vertaling, originele uitspraak in het Engels: "over time"]. Dat kan stilaan de genen binnendringen.

De Nigeriaanse professor Chukwudi Anthony Njoku (theologie, filosofie, pedagogie, antropologie), geïnterviewd in Terzake op Canvas, 18 oktober 2007

Reacties

#51763

mrtos

 

Het is inderdaad niet rechtvaardig IQ scores intercultureel te vergelijken en daar dan conclusies over intelligentie uit te trekken. Daar heeft de man gelijk in.

Trouwens, een IQ score is genormaliseerd tot gemiddelde 100 en standaarddeviatie 15 voor de eigen populatie. Elke populatie zou gemiddeld even slim moeten zijn.

#51767

Emmanuel Wildiers

 

De sportprestaties van Ethiopiërs/Kenianen op de lange afstand enerzijds, en die van zwart-Afrikanen op de sprint anderzijds, zijn voor een groot deel te verklaren door de (genetisch bepaalde) andere spiervezelstructuur. Hier zijn al meerdere universitaire onderzoeken naar gebeurd.

Dat dit - zoals de professor hier zegt - te verklaren is door een aanpassing aan het klimaat waarin ze de voorbije duizenden jaren leefden, lijkt me niet meer dan evident.

Maar waarom is het parallelle op hersenvlak dan blijkbaar onmogelijk, en zelfs onbediscussieerbaar? Het lijkt mij denkbaar dat Westerlingen, die steeds naar oplossingen moesten zoeken om zich te verdedigen tegen het vaak barre klimaat en het gebrek aan voedsel tijdens de wintermaanden, daardoor intellectueel zwaardere inspanningen moesten leveren, en daardoor historisch een meer probleemoplossend denken hebben ontwikkeld.

Dat Westerlingen daardoor genetisch bepaald slimmer (althans vanuit Westers opzicht) zouden zijn, zoals nobelprijswinnaar Dr. Watson beweert, is dan toch helemaal niet zo onwaarschijnlijk? Het is alleszins een schande dat zulk debat door het politiek correcte denken onmogelijk wordt gemaakt.

#51768

traveller

 

Die afrikaanse hardlopers zijn al lang uitgetest door een deense sportuniversiteit die vaststelde dat de voeten en voetgewrichten van de ethiopiers en kenyanen van een bepaald gebied gewoon anders waren dan van de andere mensen en minder energie vroegen om het lichaam te bewegen. De conclusie was zeer duidelijk. Alles van die mensen werd compleet onderzocht in een zeer omvangrijk onderzoek en het verschil was duidelijk.
Als hier permanente verschillen worden vastgesteld kunnen er ook op andere gebieden verschillen zijn.
Wat betreft die nigeriaanse professor, wat is zijn stam? De naam Anthony wijst op Ibo of Yoruba. De Ibo's zijn veruit de slimste(sluwste) nigerianen. Dat zal hij waarschijnlijk nu niet graag horen, zelfs als hij Ibo is.

#51774

joe

 

En nobelprijswinnaar James Watson beweerde dat zwarten verstandelijk inferieur zijn aan blanken. Persoonlijk kom ik haast nooit echt met zwarten in contact, maar ik zie er wel veel rijden in het verkeer, en bijna allemaal gedragen ze zich in hun auto nogal "een beetje dom". Ze rijden bijvb 40km/h op de ring wanneer er helemaal geen files zijn, en kruisen bruusk de witte lijnen als ze de afrit al gepasseerd zijn. Ik mag natuurlijk niet veralgemenen op basis van die paar gevallen die mijn pad kruisen, en wellicht zijn ze niet echt "dom" maar zijn ze onze autowegen en onze manier van rijden niet gewoon. Maar zeker ben ik niet. Ze rijden alleszins een stuk slechter dan die noordfranse mahrebijnse drugkoeriers (met nummerplaat 59) die je meer en meer op onze autowegen ziet.

#51775

Koen Robeys

 

Emmanuel: Ik weet niet wie er beweert heeft dat "het" "onmogelijk" zou zijn. Er is evenwel een groot verschil tussen "het is niet onmogelijk dat er verschillen in intelligentie optreden tussen groepen die zich ook onderscheiden naar (laten we zeggen) huidskleur" en "het is waarschijnlijk [dat het zo is]".

Voor dat laatste moeten we echt iets meer hebben dan "het is niet onmogelijk. En om daar iets van te bakken zijn er wel degelijk grote problemen. Ik denk dan ook dat Watson zo de wind van voren heeft gekregen omdat hij iets poneert waar zeer weinig reden voor is om het aan te nemen, en niet omdat het onmogelijk is.

Ik heb er zelf ook al over geschreven:

http://speelsmaarserieus.bl...

EN

http://speelsmaarserieus.bl...

#51777

traveller

 

@ Koen Robeys

Zo moeilijk is het echt niet. Ik ken zeer veel afrikanen, universitairen en onderontwikkelden. Het zijn de universitaire afgestudeerden die me zeggen: ons volk kan het niet, we zijn niet geschikt voor een europese beschaving voor de volgende 100 jaar.
Waarom? Onze arbeids-en onderwijscultuur is gegroeid over een paar duizend jaar. Hun roofbouw- en stammencultuur is over dezelfde periode gegroeid. Hoe ga je die kloof in 2 à 3 generaties overbruggen, het gaat NIET!!!
Ze gebruiken hun hersens op een totaal andere manier als wij, genetisch bepaald door een permanente fysieke alertheid om te overleven, abstract denken bestond gewoon niet, alleen misschien voor een paar leiders.
Ze beschouwen onze maatschappij als een graaiton en wie het meest graait is gewonnen.
Ze hebben geen nobelprijs wetenschappen en ze zullen het nog lang niet hebben, niettegenstaande velen al naar de universiteit gaan. Hun denkpatroon zal natuurlijk veranderen in de westerse zin maar niet vandaag of morgen voor de massa.
Bekijk Mbeki, de zuid-afrikaanse president, universitaire afgestudeerde van een engelse universiteit, ik geloof Oxford, en luister naar zijn onzin over aids. Dat is Afrika.
Morgen zal het veranderen maar vandaag nog niet.

#51778

Koen Robeys

 

Traveller: niets van wat je schrijft komt in de buurt van "aanwijzingen dat er verschillen in intelligentie optreden tussen groepen die zich ook onderscheiden naar (laten we zeggen) huidskleur".

En dat was de vraag. De vraag was dus niet of iemand anders dat desondanks beweert; of er binnen drie generaties verandering in zal komen; of het cultureel bepaald is, en of je een voorbeeld van een zwarte dwaas kan opnoemen. De vraag was of er "aanwijzingen dat er verschillen in intelligentie optreden tussen groepen die zich ook onderscheiden naar (laten we zeggen) huidskleur" zijn.

#51779

Rick

 

The Bell Curve...

#51780

Rick

 

Zeg dus niet zomaar 'tovenaar', maar wel 'niet noodzakelijk westers geschoolde intellectueel met eigen wijsheid'.

#51781

Koen Robeys

 

Rick: The Bell Curve is alleen maar een *beschrijving* van het fenomeen. Iets heel anders is de *verklaring* van het fenomeen. Alleen al logisch ben je het waarschijnlijk met me eens dat "The Bell Curve" niet de verklaring van de Bell Curve kan zijn...

Een interessant voorbeeld van de Bell Curve is dat in de VS de cijfers van Aziaten, en uitdrukkelijk Japanners en Koreanen, worden ingeroepen als voorbeeld van hoe "Aziaten" intelligenter zijn dan blanken en (of wat had je gedacht) zwarten.

Het klein detail is dat dezelfde testen *in Japan* consistent tonen dat Koreanen 10 tot 20 punten lager scoren dan Japanners. En daarmee is in de ogen van de Japanners "bewezen" dat de Koreanen genetisch dommer zijn dan de Japanners! Trouwens, kijk maar naar hun prestaties, de Koreanen hebben altijd de simpelste jobs!

Maar in de VS scoren beide groepen dus even hoog. Wantrouwige geesten hebben dan ook al geopperd dat het verschil in Japan misschien aan sociale discriminatie ligt. Maar dat kunnen we gerust negeren, hoor, het waren immers *linksen* (brrrrr!) die dat beweerden?

#51783

Rick

 

Koen,

"James Watson beweerde dat zwarten verstandelijk inferieur zijn aan blanken"

James Watson 'beweerde' tevens (ook) dat aziaten verstandelijk beter scoren dan blanken. Maar dat was blijkbaar een non-item...

#51785

Koen Robeys

 

Rick: de verhalen over "jamaar de Aziaten scoren dan weer beter" hebben me altijd het schaamlapje geleken waarachter een zéér dom rechts zijn racistische ideologie probeerde weg te moffelen. Als ze de prijs moesten betalen dat ze niet meer zelf het meest superieur waren, om te kunnen volhouden dat ze tenminste beter waren dan de zwarten, dan waren ze blijkbaar bereid dat te doen. Mij niet gelaten, natuurlijk.

Interessant is overigens ook dat tot voor zeer kort de economische prestaties van de Aziaten sterke "aanwijzingen" hadden geleverd voor een theorie waarbij Aziaten verstandelijk inferieur waren - als die theorie er tenminste was geweest. Interessant, toch, hoe gemakkelijk je het ene voorbeeld na het andere kan tonen dat al die op hoge toon geloeide theorieën zwaar onder druk zet, vind je ook niet?

Overigens (nogmaals), bij mijn weten gaat de controverse helemaal niet over de *scores* op die testen (die worden beschreven door een Bell Curve) of de BNP cijfers per hoofd, maar wel over de vraag wat de oorzaak van die verschillen is.

#51787

Rick

 

Koen,

Als er verschillen dienen aangehaald, hoeven ze wel een compleet plaatje te vormen.
Met dien verstande dat elk 'verschil' dat 'nadelig' zou kunnen uitvallen voor een bepaalde soort (want 'rassen' zijn niet meer van toepassing...) blijkbaar taboe is.

Nochtans: studies hebben aangetoond dat 'zwarten' fysionomisch beter geschikt zijn om een 100 meter te lopen, blanken zijn dan weer beter op de lange afstand.

De farmaceutische industrie heeft onlangs een poort geopend door toe te geven dat ze wel degelijk medicatie ontwikkeld die zich richt op zwarten, omdat die 'genetisch' toch wel een beetje verschillen...

Feit is dat door al die theoriën men het bos door de bomen niet meer ziet (cfr. de 'opwarming').

Zonder enige negatieve bijbedoeling, stel ik dat we ooit, net zoals met de 'women's lib', tot een concensus zullen komen en toegeven dat "alle mensen gelijkwaardig zijn, maar niet gelijk".

#51788

Rick

 

ontwikkelT, sorry Eric Jans...

#51790

traveller

 

@ Koen Robeys

Ik heb verschillen aangetoond die ik en anderen, inclusief afrikanen, vaststellen na persoonlijke jarenlange contacten. Ik heb nergens beweerd dat de ene intelligenter is dan de andere omdat ik niet weet wat intelligentie is. Misschien kun jij het me uitleggen. Verder heb ik beweerd dat de afrikanen hun hersens anders, niet inferieur of superieur, gebruiken dan wij, hun reactie op concrete gebeurtenissen is vlugger dan de onze, hun fysieke reactie is vlugger en hun abstracte denken is practisch onbestaande, met uitzonderingen natuurlijk.
Wil je een beter bewijs? Bekijk de amerikaanse gemiddelde zwarte, mag ik nog zeggen dat hij zwart? Hij is na 200 jaar nog steeds niet geïntegreerd in het europees-westers denken, buiten uitzonderingen natuurlijk.
Hij reageert anders, Koen. Of dat minderwaardig of meerderwaardig is laat ik in het midden, ik verkies zwarte soul, blues en gospels boven alle andere muziek.
Verder zijn de indiers, de koreanen en de japanners, zonder de chinezen te vergeten, totaal anders dan wij. Als je ooit verslagen bent in schaken door een ongeletterde indier zou je begrijpen wat ik bedoel.
Waarom zijn de beste schakers ter wereld meestal joden?
Waarom zijn de beste musici ter wereld meestal joden?
Waarom zijn de beste matematici en wetenschapsstudenten meestal indisch en chinees?
Waarom schuimen de amerikaanse topuniversiteiten systematisch de christelijke scholen van Pakistan en Indie jaarlijks af en doen ze dat niet in Europa? De uitverkozen studenten krijgen een beurs, geen lening maar een beurs, voor ALLE kosten, inclusief appartement op campus. En ik begrijp ze, ik heb die studenten gesproken en hun kennis concreet getoetst, ze staan ver boven de europese topstudenten en in grote getalle.

#51796

VH

 

@KR: Afrikanen zijn even intelligent als bleekscheten, en iets anders beweren zou puur racisme zijn. Wellicht zijn Afrikanen (vooral de West-Afrikanen die wat uit het Oost-Afrikaans migratiepad naar het racistische Europa zijn gelaten) "anders" intelligent.
Pleitte er hier niet iemand voor het cultureel/ethnisch wegen van de IQ-testuitslagen, zodat het gemiddelde bij iedere bevolkingsgroep op 100 zou liggen? Voila, opgelost. Op die manier kan ik ook glashelder aantonen dat Filipijnen even rijk zijn als de Vlamingen.

Natuurlijk zijn West-Afrikanen slim, en ze hebben bovendien een grote affiniteit met het bankwezen. Dagelijks krijg ik emails van Nigerianen en Ghanezen die me met mits een heel intelligente spitsconstructie commissiegewijs willen laten delen in het onnoemelijk fortuin dat hun Oom op een (helaas geblokkeerde) bankrekening heeft nagelaten. West(african) Union heeft geen geheimen voor hen.

Afrikanen zijn ook bedreven autocoureurs en programmeurs. Toen ik in Fremont (Silicon Valley) werkte zaten de cublicles vol met Aziaten, vooral Vietnamezen. Maar dat was uiteraard maar schijn, want iedereen wist dat de *echte* baanbrekende codes werden ontwikkeld door 2 meesterlijke Afrikanen. Eentje als latrine-opzichter, en de big-mama die met de koffie rondreed. Een even goed bewaard geheim als de rootkits van Sony.

Afrikanen zijn ook fantastisch in het verkeer. Op de Ring en op de autoweg Brussel-Oostende zie je hen regelmatig zwalpen van het linkse naar middenrijvak aan 70kmu, en op die manier dragen ze ook hun steentje bij aan de onthaasting en de verkeersveiligheid, waar de lompe bleekscheten maar een loopje mee nemen in hun eindeloze kolonialistische jacht op afgepakt geld en rubberroof.

De echte racisten zijn natuurlijk de Chinezen, de Thais en de Filipijnen die luidop verkondigen dat negers "stinken". De Chinese taxichauffeurs tijdens een recente Afrikaanse top in Bejing durfden zelfs te klagen dat ze hun taxi's een uur moesten luchten na het vervoer van een zwarte afgevaardigde. Een UNO-sanctie dringt zich op, we verwachten niks minder van de uiterst onkreukbare Koffie-Ananas.

Als bedreven zeevaarders doen Afrikanen trouwens niet onder voor Columbus en Magelhaes. Zie hoe ze elegant en in massa aanmeren op de Canarische eilanden en Malta, om zich vervolgens in de Matongo-wijk creatief te komen verdiepen in de feilen van de belzieke economie en de gaten in het vangnet van het gewaarborgd leefloon.

Het impressionant rijtje Afrikaanse Nobelprijswinnaars in de Economie, de Natuurkunde, de Geneeskunde is trouwens voldoende lang om elke verkrampte racistische bleekscheet zijn vuige mond te snoeren. Je weet toch dat zowat alle schaakgrootmeesters zwart zijn?

Er is vast een heel goede wetenschappelijke uitleg waarom West-Afrikanen slechter scoren op IQ-tests. Culturele bias, bleekscheterig ethnocentrisme, racisme, een complot. Een complot, dat is het! Zie hoe Zuid-Afrika er op vooruitgegaan is nadat beautiful mind Mandela's jongens de boel van de domme verkrampte bleekscheten hebben overgenomen. Armoede en AIDS uitgeroeid in een paar jaar.

Soms wou ik dat ik als neger was geboren. Awoei awoei Chef!

#51798

mrtos

 

@VH
"Pleitte er hier niet iemand voor het cultureel/ethnisch wegen van de IQ-testuitslagen, zodat het gemiddelde bij iedere bevolkingsgroep op 100 zou liggen? Voila, opgelost. Op die manier kan ik ook glashelder aantonen dat Filipijnen even rijk zijn als de Vlamingen."

Ja, ik. Of toch niet; ik pleitte er niet voor, ik legde gewoon uit hoe IQ-scores nu reeds berekend worden. Je IQ-score is je relatieve intelligentie ten opzichte van je eigen populatie, niets meer. Als een nieuwe IQ-test uitkomt wordt die 'genormeerd' op een grote groep Vlamingen en wordt de bekomen distributie van scores getransformeerd tot gemiddelde 100, standaarddeviatie 15. Hetzelfde voor kindertests, waar ook per leeftijdsgroep genormeerd wordt. Per geslacht wordt trouwens ook vaak genormeerd.

Daar is niets geforceerd of PC aan, als je IQ neemt voor wat het is: een diagnostische tool voor psychologen ipv iets om over op te scheppen. IQ test zijn niet gemaakt om culturen of rassen te vergelijken, en je moet ze daar dan ook niet voor gebruiken.

#51799

VH

 

@KR: de oorzaak? Selectiedruk waarschijnlijk. "Summertime, when the living is easy".

Europeanen zijn gemigreerde Afrikanen en overlevers van enkele kleine populatiepockets tijdens de IJstijd in de Anatolische en de Spaanse bergholen, waar geselecteerd werd op creativiteit, planning, flexibiliteit in heel uitdagende en vijandige omgevingen.
Net zoals de spleetoog een toevallige co-variant was die miljarden malen werd uitvergoot door de weinigen die de trek Oostwaarts overleefden, weg van oma mytochondria.

Vergelijk dat met de situatie van de thuisblijvers in de tropen waar de maniok in het wild groeit en je de bananen maar van de onkruidbomen moet plukken. Veel selectiedruk zal er daar wel niet geweest zijn op de prefrontale cortex om werkgeheugen, verbeelding, mentale experimentatie en planning uit te selecteren.

De verklaring is dus de breedtegraad, de challenges vanuit de omgeving. Je ziet hetzelfde fenomeen in Azië: hoe meer equatoriaal, hoe "dommer".
Een bleekscheet doet het beter in complexe urbane omgevingen van de mentale IJstijd en de cyberjungle. Een Afrikaan doet het beter in eenvoudige, inclusieve, intuïtieve, sociale omgevingen. Als je ooit een Noor hebt zien dansen naast een Afrikaan weet je wie de zure stijve hark is, en wie de levenslustige beweger, en ook wie het gelukkigst is.

De *echte* racisten zijn (a) degenen die dit verschil aangrijpen om anders-intelligenten minderwaardig te achten, en (b) degenen die dergelijke verschillen negeren vanuit een misplaatste politieke correctheid.

#51800

koen robeys

 

VH: Met welk woord uit de zin "The Bell Curve is alleen maar een *beschrijving* van het fenomeen. Iets heel anders is de *verklaring* van het fenomeen" had je problemen?

#51801

koen Robeys

 

VH: "Selectiedruk"? Teken je even het mechanisme precies uit? Dus analoog met "een lichte huid laar meer vitamine productie toe, dus hebben mensen met een iets klaardere huid meer nakomelingen (en dit generatie per generatie opnieuw)"...

...etcetera.

Want anders blijven het alleen maar verhaaltjes waarbij een mens zich af en toe afvraagt of er wel of geen schuim op je lippen stond toen je ze neerknalede.

#51802

VH

 

@MRTOS: uiteraard. IQ-tests zijn niet ontwikkeld om inter-ethnische verschillen te meten maar om te selecteren op bepaalde vaardigheden in een homogene groep. Ze zijn niet bedoeld om metafysische uitspraken te doen over "verstand" maar hebben gewoon een praktisch selectie- of oriëntatiedoel.

In de VS waar je een ethnisch gemengde bevolking hebt, is het wel nuttig om een gemene ijking te gebruiken, want het gaat over dezelfde jobs, dezelfde opleidingen om naar te oriënteren.

Wanneer je af en toe uitspraken beluistert over een gemiddeld lager IQ van zwarten is dat in de VS. Een caveat is uiteraard dat je moet gelijkstellen op socio-economische status, opleiding, opvoeding. Zelfs dan is het hachelijk om ethnische groepen met een verschillend waardenpatroon te vergelijken. Het IQ zegt heel weinig, de ladingen op de samenstellende factoren zegt al iets meer. Verder is de waarde van het IQ heel relatief bij het voorspellen van beroeps-succes: het EQ lijkt even of meer belangrijk.

Gemeten aan het (beroeps)succes van verschillende ethnische groepen in de VS (gelijke omgeving) kan niemand ontkennen dat er een rangorde Aziaten-Caucasiërs-Afrikanen is. Dat betekent alleen dat de meest succesvolle groepen blijkbaar qua specifieke vaardigheden beter aangepast zijn aan een complexe industriële kennis-maatschappij.

Bovendien, en dat wordt vaak vergeten door zij die uitsluitend bij de bell-curve zweren, sluit een verschil van zelfs 10-15 IQ punten niet uit dat er een heel grote overlap is, en dat er heel wat Caucasiërs dommer zijn dan Afrikanen. Een populatietrend zegt niks over individuën.

#51804

VH

 

@KR: ik bedoelde dat ik de vraag naar het "waarom" interessanter vind dan de vraag naar het "dat". Daarbij stel ik serieus maar ook speels vast dat je het "dat" niet ontkent.

"Selectiedruk" is een te vaag woord. Je weet beter dan ik dat de Caucasische bevolking overlevers zijn van pockets van enkele 10-tallen die de IJstijd hebben overleefd. Stel dat dat nu toevallig "slimme" (gemigreerde) Afrikanen waren, net zoals de Aziatische spleetogen een toevallig uitvergrote variant zijn. Om te overleven in een hol in de IJstijd heb je meer planning nodig dan in de tropische abundante jungle, et voila.

Eerder heb ik je al op een artikel gewezen in de A-pers waar het belang van genetische modulatoren bij *snelle* aanpassingen aan de omgeving werd in het licht gesteld. Snel = 100,000 jaar.

Een Afrikaan heeft grosso modo dezelfde genetische make-up als een Caucasiër (de interindividuele variatie is groter dan de interethnische), maar gemeten met de huidige statisch methodes van genenturven. Naar modulatoren zijn geneens methoden ontwikkeld.

Je moet je dus bij "aangepastheid" voorlopig vooral richten op de prestaties van het fenotype in verschillende omgevingen.

Om het simpel te houden: Afrikanen zijn *niet* dommer dan Caucasiërs, net zoals ze *niet* zwarter zijn. De trek "planning" is net zoals "zwartheid" gewoon een (relatief) kortetermijn aanpassing aan de uitdagingen van de omgeving (bij "zwartheid" het UV-niveau). Modulatoren zijn hier een goed kandidaat-mechanisme voor omdat ze blijkbaar een erfelijke component hebben (en dit is niet Lamarqiaans). Genen pur sang zijn geen goede kandidaat want de periode tussen de start van de Noordwaartse trek tot nu is te kort.

#51806

VH

 

@KR: "schuim op de lippen".

Je vervalt af en toe (speels en niet serieus mag ik verhopen) in je oude gewoonte van "op hoge toon geloeide" meta-posten. Ik vraag me toch ook niet (meer) af of je tandpasta in je hersenkronkels hebt of je pink op de naad?

Want kijk Koen, misschien komt dat omdat ik iets minder de wijsheid in pacht heb dan jij. Misschien komt het omdat ik me iets zuidelijker dan jij bevind (8.5NB om precies te zijn) en op een eilandengroep (7,106) met een iets meer gekartelde kustlijn dan de belzieke tussen Lapan en Cnoque. Neem me dat niet al te kwalijk ;-)

#51809

Leo Norekens

 

@VH: Ik schrok even van het zinnetje "Afrikanen zijn even intelligent als bleekscheten, en iets anders beweren zou puur racisme zijn", maar je betoog bleek veel genuanceerder, en ik volg je volledig.

De discussie hier is trouwens van een veel hoger niveau en oneindig veel interessanter dan het flutverslagje in TerZake (een aula-interview met antropologiestudenten, tot niets méér in staat dan wat gemeenplaatsen op middelbare-schooltoon, en het papegaaien van de axioma's uit hun cursussen van vorig academiejaar. ......Wat is dat toch voor platte journalistieke luiheid: "Wij gingen het vragen aan..."? -- Laat ze het dan tenminste gaan vragen aan mensen die iets over het onderwerp te vertellen hebben. In TerZake gingen ze ooit op straatinterview over Brussel-Halle-Vilvoorde in ...Zichen-Zussen-Bolder!! Geestig? Voor de 'Kampioenen'-zender misschien wel, ja, maar relevant??)

#51810

Peter Van de Ven

 

De Afrikaan, De Jood, De Beleekscheet, De Aziaat, De Vlaming De Waal, De Eskimo, De VB-er, De Moslim, De Katholiek, De Sos, De Homo Floresiensis, De Mutant, De Chimapnsee, De Bonobo, De Mossel, Het Landschap.

#51811

isaiah

 

De Nigeriaanse professor heeft wel niet heel veel van genetica gesnapt: "Dat kan langzaam de genen binnendringen."

Meer on-topic: als er gezocht wordt naar evolutionaire verklaringen van verschillende intelligentieniveaus dan moet men ook een evolutionaire bepaling geven van intelligentie, d.w.z. uitleggen waarom intelligentie überhaupt is ontwikkeld. Er zijn al enkele verdienstelijke pogingen gedaan om dit probleem op te lossen (o.a. van Kanazawa) maar bij mijn weten is er helemaal geen eensgezindheid. Zolang die vraag niet beantwoord is, moet men zich in ieder geval hoeden voor al te sterke uitspraken (zoals bijv. die van Watson).

#51821

Koen Robeys

 

Even samenvatten.

Niemand (hier) ontkent *dat* er verschillen zijn tussen mensen inzake
(bijvoorbeeld) huidskleur, of lengte, en een hoop andere dingen. "Lengte"
is een belangrijk voorbeeld, omdat het "objectief" meetbaar is, dat wil
zeggen, je kan er iets naast leggen om het ermee te vergelijken.

Niemand (hier) ontkent dat er verschillen zijn tussen mensen inzake
resultaten op IQ tests. En niemand ontkent dat er manieren zijn waarop
verschillende groepen aan verschillende resultaten relateren. We hadden
het hier over "Afrikanen scoren lager dan Europeanen".

De problemen ontstaan met twee verschillende verwante problemen. Het
eerste probleem is: meten die tests "intelligentie"? Meten ze een
*vergelijkbare* intelligentie? Voor zover ze het meten, zegt Mrtos, zijn
ze niet vergelijkbaar. Na een nogal schamper afwimpelen van VH
("opgelost") leek daar toch een eensgezindheid over te ontstaan:
"uiteraard". Daarnaast verwees ik naar de twijfels die ontstaan als je
beseft dat "intelligentie" tests nu eenmaal niet verwijzen naar "iets dat
je ernaast kan leggen". Dus moeten ze verwijzen naar een serie tests
waarvan je eerst zelf beslist wat je er in steekt. VH zegt dat ze "geen
metafysische uitspraken doen over verstand"; dat ze een "praktisch
selectiedoel" dienen, en dat ze gaan over "speciefieke vaardigheden"
nuttig in een "complexe industriële kennismaatschappij". Ik had het niet
beter kunnen uitdrukken. Ook Traveller zegt dat hij het niet over
"intelligentie" wou hebben "omdat hij niet weet wat het is". En als het
geen "verstand" meet, en als het gemetene "niet inter-ethnisch"
vergelijkbaar is, dan zijn we het op dat punt allemaal eens.

Het tweede probleem is wat de *oorzaak* van de verschillende resultaten
kan zijn. Bijvoorbeeld, voor huidskleur is er een heel duidelijk effect
van klimaat (hoe meer zon, hoe donkerder), dat via een stap per stap
uitdrukbaar proces van "natuurlijke selectie" een impact heeft op de
genenpool van populaties. Zoals ik van bij het begin schreef (ook in een
post op mijn eigen blog) is het zeker *mogelijk* dat iets dergelijks aan
het werk was voor die "specifieke vaardigheden die nuttig zijn in een
specifiek soort maatschappij", een tikje oppervlakkig "intelligentie"
genoemd.

Maar dan is de vraag waarom je dat zou aannemen. Kunnen we een verband
tussen "intelligentie", omgeving en aantallen nakomelingen bedenken zodat
je in termen van "natuurlijke selectie" kan hardmaken dat "Afrikanen" daar
minder goed in werden dan "Europeanen"? Want laten we eerlijk zijn: als je
dat niet kan (bijvoorbeeld omdat je nog moet komen vragen wat dat
eigenlijk betekent, "natuurlijke selectie"), dan maak je geen schijn van
kans ooit iets anders te produceren dan een hoop geklets. En als ik zelf
nogal huiverachtig sta tegenover racistische theorieën, dan is het omdat
ik met de beste wil van de wereld geen verhalen kan zien die de toets van
"waar zit precies de selectiedruk?" kan doorstaan. Ik weet niet of VH daar
met zijn "modulatoren" een antwoord op wou geven, maar als dat de
bedoeling was: het zal specifieker moeten, hé. Als het niet beter aan
breed publiek kan uitgelegd worden dan met verwijzingen naar de vakpers en
"Om te overleven in een hol in de IJstijd heb je meer planning nodig dan
in de tropische abundante jungle, et voila" mag je de mensen niet kwalijk
nemen als ze de vraag niet als beantwoord beschouwen.

Maar ook VH zegt dan dat we dan maar beroep moeten doen op de "prestaties
in verschillende omgevingen": misschien bedoelde hij net als ik dat we het
evolutionair niet echt kunnen beredeneren.

Dus blijven de verschillende soorten prestaties inzake beschavingen die je
ook kan (nu, ja...) groeperen naar huidskleur om "aan te nemen dat
intelligentie verschillend is geëvolueerd voor verschillende groepen".
Maar hoe zou hier de causaliteit er kunnen uitzien? Nu heeft de politiek
onberispelijk neo-liberaal correcte David Landes het volgende gezegd:
Bekijk de evenaar. Trek er een strook rond van 200 of 300 kilometer
breedte in beide richtingen. In die hete strook vind je op geen enkel
moment in de geschiedenis aanzetten tot (wat wij) beschavingen (zouden
noemen). En de redenen die hij daarbij opgeeft zijn dingen als "te warm en
uitputtend", teveel ongedierte, teveel ziektes - ik haal het uit het blote
hoofd aan. En Jared Diamond heeft heel interessante dingen opgemerkt over
het verband tussen beschavingen en de grootte en de vorm van de
continenten, en de ligging waarin ze liggen uitgestrekt.

En stel dat je een wagen ziet passeren zonder dat er een paard aan trekt
(dat heet "auto"). En stel dat je weet wat een verbrandingsmotor is. Ga
jij je nog afvragen in welke mate er bovennatuurlijke krachten in de
causaliteit zitten, zodat de verbrandingsmotor X percent van het mirakel
verklaart, en een duwende engel de resterende Y%? En als het antwoord
"nee" is - waarom zoeken zoveel mensen dan zo wanhopig naar verbanden
tussen "intelligentie" en beschavingen, als ze het equivanlent van de
verbrandingsmotor al kennen?

Of het moest zijn dat ze die causale verbanden van het ontstaan van
beschavingen juist *niet* kennen, natuurlijk. Wie niet weet wat een
verbrandingsmotor is verbaast zich over een kar die beweegt zonder dat er
een paard aan trekt, wie niet weet wat "natuurlijke selectie" betekent
denkt dat de evolutietheorie weerlegd is, en wie nooit heeft nagedacht
over het ontstaan van beschavingen denkt dat het aan het ras ligt. Ook een
antwoord op de vraag "waarom zou je daarvan uitgaan?", natuurlijk...

#51835

Cogito

 

Ik denk dat al diegenen die een verschil in intelligentie aanstotelijk vinden en andere lichamelijke verschillen niet, nog altijd Cartesiaanse dualisten zijn: zij geloven dat de geest geen lichaamsfunctie is als een andere, maar een aparte niet-materiele entiteit. Zelfs atheisten bezondigen zich daaraan. Hersenen produceren gewoon gedachten zoals lever gal, ons bewustzijn is inderdaad louter chemo-electrisch en onze genen bepalen welke gedachten onze hersenen produceren - het is dus niet ondenkbaar dat intelligentie per ras kan verschillen, zowel kwalitatief als kwantitatief. Sterker nog, we zien allerlei verschillen en het zou verbazend zijn indien er geen mentale verschillen zouden zijn.

#51837

Cogito

 

Zo zijn er ook tal van hardwired verschillen in gedrag op alle vlak. Bijvoorbeeld wonen. Wij stammen af van holbewoners en daarom bouwen wij stenen huizen en steden. Homo urbiformans. De zwarte woont niet maar schuilt - zij het op een hoog - en weze het benadrukt - menselijk niveau. Een freerunning zwarte beschaving zal daarom ook nu nog uit zichzelf weinig permanente gebouwen produceren.

Voor wie er aanstoot aan neemt: troost U, zwarten zijn moreel "betere" mensen dan blanken. Ze zijn van oudsher soepel tav homosexualiteit (dat onder hen overigens minder schijnt voor te komen) en de huidige homofobie in Zwart Afrika is een puur Westers insluipsel. Dat hebben ze dan "voor" op blanken, voor wie het zo wil noemen. Bovendien hebben ze geen strikte families in de Westerse zin van het woord, ze zijn matriarchaal en polyandrisch, ze zijn in tegenstelling tot de blanken die eerder als de agressieve Chimpansees zijn, meer als Bonobo's, de troetel-aap van Links.

Hier zal zeker wel weer een of andere gerespecteerde blogger aanstoot aan nemen. Maar er valt toch iets voor te zeggen?

#51838

BC

 

Volgens mij zijn de verschillen weinig relevant. Net zoals de genetische superioriteit van zwarten pas echt tot uiting komt in de hoogste regionen van sommige topsporten, zo denk ik dat als er een verschil is in mentale capaciteiten, dat alleen relevant is op een niveau waar toch bijna niemand komt.

#51839

Cogito

 

Het verschil zou 10 tot 15 punten zijn, BC, en bovendien verantwoordelijk voor het wereldwijde en historische gemiddelde maatschappelijke niveauverschil van de zwarte vergeleken met de andere rassen.

Ten andere, dat is al lang geweten. Was het niet Noach die zei (door zijn zoon Cham te vervloeken die hem te schande had gezet bij het binge drinken) dat de afstammelingen van Cham de anderen tot dienaar zouden zijn?

Mozes schrijft het niveauverschil dat hij ook toen al constateerde, hier toe aan een goddelijke straf, maar deze formulering is gewoon een historische aanduiding dat ook toen al hetzelfde patroon in de maatschappelijke status van de zwarten viel waar te nemen - door een verschil in intelligentie.

Zwarten zijn overigens uiteraard volstrekt gelijkwaardig, niet meer of niet minder.

#51840

Cogito

 

Het is wel afschuwelijk dat deze bijbelteksten eeuwenlang de rechtvaardiging voor de gruwelijke behandeling van zwarten hebben betekend. Gelukkig zijn het ook de Christenen zelf die de slavernij en rassenongelijkheid hebben afgeschaft.

#51841

BC

 

IQ "evolueert" naar omhoog, maar sneller dan door "puur genen" en selectie zou kunnen worden verklaard. Er is ook nog iets als memen, en "ideeën". Intelligentie afmeten aan enkel en alleen maar IQ vind ik niet zo waardevol. Mensa is een organisatie waar enkel de hoogste top 2% qua IQ binnenkomt. Wat zij in hun organisatie zoals uitvreten weet ik niet, maar ik heb er mijn twijfels over dat die mensen de mensen bij uitstek zouden zijn om de wereld vooruit te helpen. IQ maakt nog niet dat je respectabele waarden en ethiek aanhangt, dat je goede ideeën hebt.

#51842

Patrick R.

 

BC lult maar wat.
Flynn heeft dit jaar een boek uitgebracht met verklaringen voor het Flynn-effect.
Wat vind je dan wel een waardevolle manier van intelligentie of "g" te meten? Het is psychologie, bij uitstek een niet-exacte wetenschap.
Het doel van Mensa is trouwens niet de wereld vooruit helpen, waar haal je dat? Het is een club voor hoogbegaafden, net zoals je clubs hebt voor mensen die een Porsche hebben. Waarom is het aan de hoogbegaafden voor de wereld te redden?

#51843

BC

 

"Het doel van Mensa is trouwens niet de wereld vooruit helpen, waar haal je dat?"

Dat heb ik niet gezegd.

Maar "de wereld vooruit helpen" zou een aardig bij-effect kunnen zijn van "intelligentie".

#51844

vuurland

 

@BC wat is "de wereld vooruithelpen" en waarom denk je dat slimme mensen dat niet doen?
Bovendien, echt slimme mensen zijn wel slimmer dan zomaar te beweren dat ze alles beter weten :-)

#51883

Johan B

 

@KR: "Want laten we eerlijk zijn: als je dat niet kan (bijvoorbeeld omdat je nog moet komen vragen wat dat eigenlijk betekent, "natuurlijke selectie"), dan maak je geen schijn van kans ooit iets anders te produceren dan een hoop geklets."

Ik ben nochtans van mening dat volgende tegenwerpingen geen hoop geklets zijn.
1) Het is niet omdat er geen verband kan aangetoond worden dat dat verband er niet is. En het is ook niet omdat jij de drogreden van "personal incredulity" (Dawkins) gebruikt dat bestaande theorieën daaromtrent onjuist zijn.
2) Naast natuurlijke selectie bestaat er ook nog seksuele selectie (en misschien zijn er nog andere vormen van selectie?). Het kan best zijn dat er in de "hete strook" een andere seksuele voorkeur is dan in andere gebieden.
3) Genetische verschillen kunnen zich ontwikkelen zonder selectiedruk, zolang ze maar niet nadelig zijn.
4) Landes beweert dat in de hete strook geen beschavingen konden ontstaan wegens "te warm en uitputtend", teveel ongedierte, teveel ziektes, enz... Als dat waar is, zou het dan niet kunnen dat degenen die betere oorden opzochten net daarom de meest intelligenten waren?

#51887

BC

 

"Waarom is het aan de hoogbegaafden voor de wereld te redden?"

Precies niet eigenlijk. Dat is voor een stuk het punt dat ik wil maken. Dat overdreven belang voor zaken als IQ de capaciteiten en het zelfvertrouwen van de "gewone" mens genoeg naar beneden kan halen zodat hij/zij minder belang hecht aan zelfontplooiing. Het beste IQ is misschien wel het IQ dat niet gemeten wordt? (ik zeg hier natuurlijk niet dat men IQ niet mag testen he!)

Overigen heb ik zonet op Wikipedia gelezen: http://en.wikipedia.org/wik...

At Mensa's 50th Anniversary, Dr. Ware, one of the founders, addressed Mensans by stating that he hoped that ?Mensa will have a role in society when it gets through the ages of infancy and adolescence.? He also said, ?I do get disappointed that so many members spend so much time solving puzzles,? expressing his desire for Mensans instead to be solving some of the world's problems.

#51888

BC

 

Weet er iemand meer over het volgende:

http://www.canvas.be/canvas...

"Bijna 70 procent van de Europese kinderen heeft eigenlijk een misvormde onderkaak, in Japan bijna 100%."

Het zou zo zijn dat de voorhoofdsgrootte en breingrootte toenemen, maar ten nadele van onze onderkaak en het gebit. Ik zou verwachten dat Afrikanen en zwarten daar minder last van hebben? Ze hebben een breder gezicht en waarschijnlijk gemiddeld meer plaats om de wijsheidstanden te laten doorkomen en zonder het scheefduwen van de andere tanden.

Aziaten hebben gemiddeld een hoger IQ. Is er een correlatie?

Overigens: http://www.nieuwsblad.be/Ar...

Gezicht moderne mens kleiner dan vroeger (20/11/2005)

"Amerikaanse wetenschappers hebben ontdekt dat het gezicht van mensen geleidelijk krimpt. Dat meldt The Sunday Times zondag. De voorbije 10.000 jaar verminderde het gezicht van mensen zelfs met liefst 30 procent.

Professor Clark Spencer Larsen, een antropoloog verbonden aan de universiteit van Ohio, nam de maten van duizenden schedels en gelaatsbeenderen die werden gevonden in een 9.000 jaar oude site in Turkije. Hij ontdekte dat de hoofden toen zo'n derde groter waren dan nu en dat het krimpproces eerder begon bij prehistorische stedelingen dan bij mensen die op het platteland leefden. Dat strookt met zijn stelling dat de huidige vorm van ons hoofd met een rondere schedel en kleinere kaken en gezicht ontstond toen de jagers boeren werden en mensen voedsel begonnen te koken. Door dat zachtere voedsel hoefden kaken, tanden en schedels niet meer zo sterk te zijn als voordien, en krompen ze."

#51894

Olav

 

Kijk, dat laatste vind ik nu een typische kronkel van bewijs vinden om de theorie te staven.
Ten eerste : over hoeveel schedels spreken we hier, en hoeveel procent van de toendertijdse bevolking maakten die schedels uit ?
Ten tweede : daar de voedingsgewoonten veranderden, hadden ook mensen met zwakkere kaken meer overlevingskansen en nam hun aantal toe. Procentgewijs zal er dus een toename van dat soort schedels zijn bij de overblijfselen.
Er is dus geen enkele aanwijzing dat de schedels krompen (bij wijze van spreken) en dat de verandering van voeding invloed had op de grootte van de schedel.

#51911

Cogito

 

Dokter Mengele en zo deden ook veel schedelmetingen.

#51925

BC

 

Cogito, ik ben VOOR schedelmetingen. En maak je geen zorgen, het gebeurt hoe doen ook. Tuurlijk is het belachelijk om aan bepaalde eigenschappen van de schedel (van lévende mensen) karakteriële eigenschappen te verbinden, maar ik verwacht van paleontologen toch dat ze schedels (mogen) meten? We hebben het hier over het meten van schedels van duizenden jaren oud en ouder, om die te vergelijken met de hedendaagse, om te zien of er een evolutie is, zoals er aan de polen in het ijs geboord wordt en men daaruit de klimaatveranderingen uit het verleden kan bepalen.

Olav, ik ben ook niet zo overtuigd van de verklaring die wordt gegeven voor de verkleinende schedel. Daarom dat het mij zo fascineert. En ik vraag of er hier mensen zijn die alternatieve verklaringen hebben. Ik zou zelf verwacht hebben dat als onze kaken kleiner worden onze tanden mee zouden "evolueren" zodat er niet zoveel problemen zouden zijn met de wijsheidstanden vandaag. Heb anderzijds ook al de theorie gelezen dat het mogelijk is dat in de moeilijkere omstandigheden van het verleden je mogelijk al wat tanden verloren had tegen de tijd dat de wijsheidstanden doorkwamen. Dat er dan dus plaats genoeg is voor de wijsheidstanden om door te komen en extra tanden zou een voordeel kunnen bieden.

#51926

BC

 

Sorry: het gebeurt hoe doen ook ==> hoe DAN ook

#51930

Leo Norekens

 

Wat BC daar beschrijft (het koppelen van karaktereigenschappen aan kenmerken van de schedel of aan gelaatstrekken) heet 'frenologie', en is toch al enkele decennia geleden door de wetenschap verlaten.
Schedelmeting in archeologische context wordt niet tot de frenologie gerekend.

Dr. Mengele deed allerlei wreedaardige experimenten, ondermeer op eeneiige tweelingen, en naar het effect van extreme kou op mensen. Ik sluit zeker niet uit dat hij schedels opmat, maar zijn bedenkelijke reputatie heeft hij zeker niet daaraan te danken. Had hij zich daartoe beperkt, dan wisten we nu niet meer wie hij was...

#51933

BC

 

@Leo: Uw eerste paragraaf: inderdaad: ik wil het onderscheid tussen de twee dus sterk benadrukken.

#51942

Koen Robeys

 

Johan: Punt per punt...

1. Het punt is juist dat het zeker *mogelijk* is dat er een verband
bestaat tussen "ras" en "intelligentie". Alleen was de vraag dan ook
waarom je daar vanuit zou gaan. En natuurlijk is "het tegendeel is niet
bewezen" niet goed genoeg (tenzij je het *wil* geloven: dan is *alles*
goed genoeg). Ik signaleer dat Dawkins' argument van "personal
incredulity" sloeg op een verband waar heel veel redenen voor waren om het
aan te nemen. Hier is de toestand juist omgekeerd.

2. Seksuele selectie is een specifiek geval van "natuurlijke selectie".
Het gaat nog steeds om erfelijke kenmerken die leiden tot verschillende
aantallen nakomelingen. Alleen is het niet de fysieke omgeving waaraan het
organisme zich aanpast, maar de sociale omgeving. Niemand ontkent dat er
in hete gebieden selectiedruk naar donkere huidskleur is, en bijgevolg dat
er best ook druk op andere kenmerken *kan* zijn. Maar voor je dan maar
beweert dat dat voor bepaalde andere kenmerken ook zo *is* zou je toch een
béétje moeten kunnen zeggen *waarom* dat zo zou zijn. "Het kan best zijn"
is, eens te meer, niet goed genoeg.

3. Niemand ontkent dat genetische verschillen kunnen ontwikkelen zonder
selectiedruk - hoewel er wel een paar condities zijn, die je in dit geval
dan ook nog zou moeten aantonen. Het punt is niet dat iemand (hier)
beweert dat die verschillen niet kunnen. Integendeel, ik had uitdrukkelijk
gezegd dat het *wel* zou kunnen. Maar de vraag is nog steeds: waarom zou
je dat aannemen?

4. Natuurlijk zou het kunnen dat de mensen die betere oorden opzoeken de
meest intelligenten waren. Maar het zou ook kunnen dat dat de minst
intelligenten waren, want dat is precies wat een bepaald soort rechts
beweert over de mensen die *vandaag* betere oorden opzoeken. Voor dit
onderwerp denk ik terug aan de metafoor van de auto die verklaard wordt
door de verbrandingsmotor, zodat je geen magie hoeft in te roepen. In het
algemeen kan je migratie begrijpen als een consequentie van
bevolkingsaangroei, zodat een deel van de bevolking uitwijkt. "Het zou
kunnen dat dat de meest intelligenten waren" is eens te meer zeer, zeer
vaag als antwoord op de vraag waarom je daarvan zou uitgaan. Bovendien
zegt het niets over de vraag of, en waarom, de selectiedruk zich de
volgende generaties heeft blijven voordoen.

Samenvattend denk ik dat je een mooi voorbeeld geeft van hoe je begon met
de conclusie: op één of andere manier ga je er van uit dat de verschillen
in scores op "intelligentie"tests raciaal bepaald zijn, maar als ik me
afvraag waarom je dat doet zie ik alleen vier varianten op "het zou
kunnen". Sta me toe de linkerkant van het politiek spectrum niet kwalijk
te nemen dat zij dat veel te licht vinden om heelder groepen mensen af te
schilderen als "minder intelligent".

#51972

Johan B

 

@KR: "Samenvattend denk ik dat je een mooi voorbeeld geeft van hoe je begon met
de conclusie..."

Sorry, maar ook je samenvatting deugt niet. Jij stelde dat iemand die geen verband kon aantonen inzake natuurlijke selectie en intelligentieverschillen geen schijn van kans maakt ooit iets anders te produceren dan een hoop geklets.

Samenvattend kunnen we dus zeggen dat jij ernaast zat omdat:
1) er vele andere verklaringen mogelijk zijn dan alleen maar natuurlijke selectie;
2) men een wetenschappelijk feit kan vaststellen, zonder dat men dat feit moet kunnen verklaren.

#51973

koen robeys

 

Johan: toch even zeggen wat er *echt* stond. Ik vroeg alleen waarom we zouden aannemen dat de verschillende testresultaten op IQ tests genetisch/raciaal bepaald zouden worden.

Ik zie in één oogopslag dat ik twee mogelijke redenen opgeef waarom we dat zouden aannemen. Een eerste mogelijkheid is dat we dat in termen van "natuurlijke selectie" kunnen beredeneren. Terzijde merk ik op dat mensen die niet weten wat die term betekent weinig kans zullen maken. Een tweede mogelijkheid was dat je raciaal bepaalde IQ verschillen kan afleiden uit verschillende prestaties inzake beschavingen.

Los van mijn kritieken daarop: als je had gezien dat ik zelf verschillende mogelijke redenen opgaf om IQ verschillen aan ras te linken, had je nu niet beweerd dat ik maar één verklaring zag.

Ik houd me dan maar aan mijn samenvatting: je hebt geen enkele reden opgegeven om aan te nemen dat IQ-verschillen raciaal bepaald zouden zijn, behalve "het zou kunnen". Zeker, en "het zou kunnen" dat mensen met rechtse politieke opvattingen dommer zijn dan mensen met linkse opvattingen. Let wel, ik zie geen enkele reden om dat te veronderstellen, maar "het zou kunnen"...

#52089

Johan B

 

@KR: "toch even zeggen wat er *echt* stond. Ik vroeg alleen waarom we zouden aannemen dat de verschillende testresultaten op IQ tests genetisch/raciaal bepaald zouden worden."

Sorry, maar jouw bewering waarop ik reageerde luidde helemaal anders, nl.:
"Kunnen we een verband tussen "intelligentie", omgeving en aantallen nakomelingen bedenken zodat je in termen van "natuurlijke selectie" kan hardmaken dat "Afrikanen" daar minder goed in werden dan "Europeanen"? Want laten we eerlijk zijn: als je dat niet kan (bijvoorbeeld omdat je nog moet komen vragen wat dat eigenlijk betekent, "natuurlijke selectie"), dan maak je geen schijn van kans ooit iets anders te produceren dan een hoop geklets."

Zo stond het er *echt*, Koen, en zo staat het er nog steeds. Merk op dat de premisse "als je dat niet kan" niet slaat op onwetendheid inzake natuurlijke selectie, zoals je in je repliek valselijk beweert, maar op het niet kunnen hardmaken van dat verband "in termen van natuurlijke selectie".

Nu kan het best zijn dat jij er zo geestdriftig op los kletst dat je pas achteraf inziet wat voor onzin je hebt uitgekraamd, maar dat mag geen reden zijn om anderen te verwijten dat ze slecht gelezen hebben. Dus, tenzij je mijn twee hierboven genoemde bezwaren tegen jouw pretentieuze bewering kunt weerleggen, beschouw ik deze discussie als gesloten.

#52100

Koen Robeys

 

Johan: Weet je wat? Ik kraam onzin uit, natuurlijk heb jij zéér goed gelezen, èn begrepen waar ik het over heb, en ben je er in geslaagd daar twee argumenten tegen in te brengen waarop ik geen antwoord heb. De discussie is gesloten en het ziet er sterker naar uit dat negers dommer zijn dan blanken dan ik dacht.

For the record!