Flahaut over De Crem

Volgens Le Soir: "un con". Volgens De Standaard: "een onnozelaar". Volgens Het Laatste Nieuws en Gazet van Antwerpen: "een klootzak". Wat een geluk dat er verschillende kranten bestaan en dat er wat diversiteit bestaat in de berichtgeving. [hat tip: Emmanuel Wildiers]

 
[herkomst foto's: links, U.S. Department of Defense - rechts, RTBF]

Flahaut zelf was drie jaar geleden volgens Google dan weer een connard (idioot), en dat was te danken aan een fervent lezer van deze weblog.

Reacties

#56952

joe

 

DM vertaalt "con" ook als "klootzak". de weekendwebmaster is natuurlijk dezelfde als voor HLN.
Ik persoonlijk zou het vertalen in "pummel", of "lul". Die termen bevatten dommigheid.

#56953

LVB

 

Zowat alle Belgische krantenwebsites publiceren de Belga-feed zonder eigen inbreng. Krantenredacties zijn immers ingesteld op de deadline van de papieren krant, en niet op het continu publiceren van nieuws op een website. Alleen bij de De Standaard is er een redelijk continue inbreng van de webredactie.

Toen ik dit bericht plaatste heb ik gecheckt op het onderdeel "Telex" van de website van De Morgen, maar toen vond ik dat bericht daar niet op terug.

#56954

Herteleer

 

Misschien kunnen we de meest accurate vertaling bereiken als we een soort samentrekking maken in de zin van 'dommekloot'.
Daar zit iets in van domheid én van mensenkloter.
Aangaande de twee ministers van defensie kan ik zeggen dat ze geen van beiden de twee eigenschappen in zich verenigen: Flahaut is immers niet dom, en Leterme is geen mensenkloter.

#56956

raf

 

@Herteleer:

Je bedoelt waarschijnlijk LeCrem.

#56958

raf

 

Geplukt uit 'interview' op de blog van Flahaut:

Boissons préférées ?

- (1) le thé vert, (2) la bière, (3) le vin (rouge et particulièrement de bordeaux), (4) le champagne

Souvenir personnel qui vous tient à cœur ?

- Les congés scolaires de carnaval quand j’étais à l’école primaire.

#56970

joe

 

ach, wat hij graag drinkt en zijn mijmeringen over schoolvakantie kan je die arme man toch niet kwalijk nemen. het feit dat hij groene thee drinkt toont zelfs een zekere graad van sofisticatie, tenzij het lipton is, natuurlijk.

#56976

OutlawMike

 

Het vertrek van deze ramp op poten EN zijn vervanging door iemand die de Belgische defensie terug op de kaart wil zetten, is het enige, maar dan ook het ENIGE positieve feit bij het aantreden van Verafstoot-III.

#56978

Briggs

 

Ahuh outlaw. Ik hoop dat De Crem vooral het AIV programma onder handen zal nemen. Misschien zal GDLS haar contract verliezen ten voordele van Patria. In Tsjechië verloor GDLS haar Pandur II contract door coalitiewissel,ook problemen met materiaal & levering. Daarnaast hoop ik stiekem voor een apart agentschap dat zich zou richten op de materiaalaanbestedingen & defensie-industrie (vertegenwoordiging & research), met inbreng van de gewesten (verdeling economische compensaties).

#56983

Chrétien

 

In het engels is een con-artist iemand die middels het winnen van vertrouwen (-con-fidence) iemand anders oplicht, een oplichter dus.
Een term die op velen uit het metier van Flahaut en De Crem toepasbaar is.

#56992

OutlawMike

 

Briggs, maar wat kan De Crem uitrichten in 90 dagen?

Zou er nog iets aan dat AIV dossier te doen zijn? Ik vrees van niet. Hadden we tenminste Centauro's gehad met een zwaarder kanon. Zoals het er nu naar uitziet krijgen we 52 met proppeschieters bewapende go-carts met wat pantserplaten erop.

In Canada waren ze toch realistischer. Daar wilden ze de Leopards ook uitfaseren. Tot ze tot de ontdekking kwamen hoe nuttig die dingen waren in de strijd tegen de Taliban in AF.

Let wel, ik begrijp ook wel dat het post Cold War geen zin heeft voor een klein land als Belgie om nog een park van honderden zware tanks in stand te houden. Maar er had toch minstens een bataljon operationeel mogen blijven.

#56995

EricJans

 

De baas van het Cremlin op defensie! Het is nuttig dat een Vlaming daar de lakens uitdeelt. Dat heeft de cd&v in deze beroerde tijden goed bekeken. Wie zit op binnenlandse zaken?

#56998

Leo Norekens

 

'Con' kan natuurlijk beide betekenissen hebben, maar het lijkt mij duidelijk dat het hier in de richting van 'klootzak, strontvent' gaat, gezien de woorden die eraan voorafgaan.
Flahaut zegt dat een politicus die andermans ideeën steelt niet eerlijk is, en wie niet eerlijk is, is 'un peu con'...
("Quelqu'un qui n'est pas honnête, il est un peu con")

@Eric: Lees toch ook maar eens de terechte opmerkingen van Hoegin (Filip van Laenen), o.m. op https://www.brusselsjournal.... "Daarmee heeft de PS vandaag de volledige controle verworven over alle cruciale geldkranen richting Zuiden,..." Goed bekeken van de CD&V?

#56999

joe

 

Ach, het kan eigenlijk niet genoeg gezegd worden dat de Crem een miezerige schijtlul is. Dat zoiets teert om mijn geld, ik moet er niet teveel aan denken. Hopelijk verslikt hij zich eens goed in zijn kalkoen vanavond. Braken op de disgenoten mag ook.

#57000

dendof

 

@Joe

Bij jou thuis vieren ze zeker festivus?

#57003

joe

 

Met "ze" bedoel je mijn ongewenste huisdieren, neem ik aan. Mijn antwoord is dus "ja"!

#57004

Briggs

 

Outlaw Mike: Tuurlijk is er nog iets te doen aan de AIV. Normaal loopt er nog steeds een procedure bij Raad v State, desnoods loopholes in het contract vinden. De Centauro is iets te 'verouderd', heb ik liever de AMV (one family vehicle) kwestie van schaalvergroting. Op vlak van MBT's kan men altijd een hybriede eenheid construeren, combinatie wheeled tank destroyers en tracked MBT's (al dan niet 'medium & zwaar' /CV90 120 & LEO 2A6 of beter).

#57005

Willy

 

Bij mij roept "un con" onmiddellijk de reactie "klootzak" op.
Zoiets eerst nazien in allerlei woordenboeken, daar veeg ik mijn dinges aan. Het zijn trouwens allebei klootzakken, en nog geen klein beetje ook. Vraag het maar aan diegenen die er mee te doen hebben. Vrijwilligers ? Zijn er dan nog dienstplichtigen ? En maar kassen op de amerikaantjes en hun bendes in Irak, dat zijn toch allemaal vrijwilligers die met hun verblijf dik geld verdienen ? Vraag terloops ook hoeveel onze jongens in Libanon aan loon en premies opstrijken. The Belgian Army ? Nog koddiger dan Dads Army.

#57018

melodius

 

"Con" is het vrouwelijk geslacht. gaandeweg betekent het meer en meer iets als "idioot".

En ja, de CD&V heeft de PS een fantastisch kerstcadeau gegeven.

#57021

OutlawMike

 

...LEO 2A6 of beter...

De dag dat we ons die aanschaffen eet ik mijn bottinen op.

#57022

OutlawMike

 

Overigens Briggs, die Centauro's, komen die niet met een 120mm-kanon? Kan dat zijn voor een voertuig op wielen?

#57023

Olivier

 

'Con' is 'kut', dus waarom niet vertalen als kutman, kutmens, kutminister?

Ach, eerst zien en dan geloven of PDC het beter zal doen dan AF.

#57033

pepperjack

 

toevallig beide laat-journaals gezien; misschien is het een indruk, maar op RTBF mocht Crem beperkt riposteren, op RTL mocht hij gehakt maken van Flahaut. Eens benieuwd of payback-time al begonnen is bij onze Defensie, dan wel of men wacht tot er wat meer zekerheid is over het verdwijnen van PS.

Flahaut heeft De Crem per kerende een veel mooier kerstcadeau gedaan, Melodius. Persoonlijk vond ik De Crem afschuwelijk belachelijk: na 6m gouvernement van de beter soort (nl geen regering, geen would-be visies edm), zijn de nihilistische aankondigingen weer begonnen (vrijwillige legerdienst, is dat een 'vondst' 'waardevol initiatief' 'iets dat nu niet kan voor wie zin zou hebben'?).

Het sluit aan bij het citaat van Bracke op de citatenblog van LVB: men begint weer gebakken lucht als mega-politieke verwezenlijkingen te verkopen. Een regering, oef, nu kan er iets gedaan worden aan de koopkracht en de olieprijzen, weet je wel...

Walgelijk.

Ik roep hierbij de afgelopen 6m uit tot de beste post WO II bestuurlijke periode.

Prettig eindejaar enz allemaal!

#57049

Briggs

 

Outlaw: Centauro komt standaard in 105, bestaat een versie met 120mm. Beide van Oto Melara, kunnen normaal gezien ook geïntegreerd worden op andere voertuigen indien deze over voldoende draagkracht & stabiliteit beschikken.

Denk eerder dat Belgique zou opteren voor iets als een uparmored CV90 120 mocht ze gaan voor een tracked vervanging van de MBT's. Ge zou al uw botinnen moeten opvreten mochten ze voor een tracked vervanging gaan.

#57050

Briggs

 

Trouwens, AMOS (2x120) en NEMO 120mm mortier systemen hebben ook een directe vuurcapaciteit, die gaan zeker op de AMV (PIIIC wellicht niet). Ze zouden overwegen die met 'slimme mortieren' uit te rusten zodat ze zeker MBT's aankunnen (top attack).

#57051

Briggs

 

Un con; is dat vrouwelijk? Dacht dat une conne vrouwelijk was. Con als kut? Euh, in mijnen tijd werd con vertaalt als idioot, stoemerik of klojo.

#57066

dendof

 

@Briggs

Juist gelijk in het Engels waar "twat" wordt ook als unisex scheldwoord gebruikt met ongeveer dezelfde betekenis.

#57070

Briggs

 

blah,koppeke zit vol met EU nonsens. Euh, Twat juist ja...alleen kent Flahaut dat woordje niet. ;p

#57073

Tanguy de Meerhout

 

'con' is het vrouwelijke geslachtsdeel, moeilijk als 'klootzak' vertaalbaar derhalve: - 'klootzak' in het Frans is 'couillon'

#57078

Rick

 

"Un con" is derhalve ongeveer zoiets als wat bij Flahaut tussen z'n mond en borstkas hangt.

#57081

Briggs

 

Outlaw: Op vlak van 120mm systemen is er de IMI 120LW (L?) met een recoil van 350kN & 500mm, RUAG 120mm (L47 tot 52, data L50) met 500mm en 260kN recoil, Rheinmetall heeft de 120mm LLR/L47 voor 'lichte platformen' (L55 voor Leopard 2A6) - geen recoil data, Oto melara Hitfact 120mm (L45) geen data over recoil.

Theoretisch zou de RUAG 120mm op een platform als de AIV kunnen, hoewel de Piranha IIIC mogelijk stabiliteitsproblemen zou ondervinden. De AMV minder want valt pal in de 20 tot 30t klasse. Zou ook commonality betekenen mocht men de CV90 120T kopen die de RUAG 120 gebruikt (beter dat dan enkel wheeled).

#57093

bernard

 

Kort samengevat.
1. CD&V had voor wat de Oost VL provincie betreft een ministerpost beloofd aan de ex CEO van Volvo.
Vervolgens intrigeerde Decrem ( Aalter) intrigeerde. En won. Voorlopig. Neen, het wordt niet de Volvo man, even zeker is dat het allerminst Decrem wordt.
2. PS.Regering. Flahaut is vervangen door Magnette. De laatste had eerder orde opzaken gesteld in PS Charleroi.

Wie gaat winnen?

#57094

bernard

 

Heb ik voldoende mysterieus gesproken?

#57100

Benny Marcelo

 

In de prisma woordenboek:
con, conne: als bijnw: lullig ~ stom
als zelfstnw: kut ~ klootzak ~ lul

Met veel plezier opgezocht.

#57105

Cogito

 

Un con => kut.
UNE quéquette => piemel.

Rare jongens die fransozen.

Nieuwe reactie inzenden

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.