Tweede presidentieel debat

Zaterdagochtend, drie uur Belgische tijd: George Bush en John Kerry treden voor de tweede keer rechtstreeks met elkaar in debat. In tegenstelling tot vorige week, toen ze van achter een preekgestoelte spraken, wandelen ze nu rond op een podium, en kunnen ze aan een tafeltje nota's nemen terwijl hun tegenstrever spreekt. Het publiek mag rechtstreeks vragen stellen aan de kandidaten. Bush is vandaag in topvorm, en hij verspreekt zich nauwelijks, hij praat vloeiend en is strijdlustig. Ook Kerry doet het niet slecht, maar nu hij op een podium wandelt, komt hij iets minder "presidentieel" over dan vorige week achter zijn katheder. Bush is duidelijk op zijn best als hij kan bewegen, zich naar alle kanten van het publiek kan draaien, en wijdse gebaren kan maken. Kerry gedraagt zich als een ietwat saaie Amerikaanse advocaat die zich tot "the jury" richt om hen te overtuigen. Bush praat meer als de kruising tussen een Amerikaanse predikant en een televisiepresentator .


De eerste veertig minuten gingen over internationale politiek, de oorlog in Irak en de strijd tegen het terrorisme. Bush: de beste manier om Amerika te beschermen tegen terrorisme, is om offensief te blijven ("stay on the offense"). Een uitspraak die eigenaardig genoeg niet terug te vinden is in de transcripties van CNN en The Sun Sentinel. De tweede helft werd besteed aan binnenlandse politiek. Bush verwijt Kerry dat hij de gezondheidszorg door de overheid wil laten sponsoren. Kerry ontkent heftig. Bush zegt dat sommige media Kerry de meest linkse ("liberal") Amerikaanse senator noemen. Kerry vindt dat dergelijke etiketten niets betekenen.

Inhoudelijk was dit een gelijkspel, qua vorm won Bush het debat glansrijk. De Amerikaanse blogger Polipundit: "Tenzij er nog een October Surprise komt of andere drastische gebeurtenissen, is deze presidentscampagne voorbij".

Andere verslagen van Belgische bloggers: Siegfried Bruckmann, Former Belgian en Michel Vuylsteke die ook een nabeschouwing geeft.

Reacties

#1920

Koen Robeys

 

Deze keer heb ik maar even enkele beelden kunnen zien, dus mijn opinie is alleen maar een eerste indruk. Ik zag heel weinig verschil tussen de eerste en de tweede keer: Bush leek me nog steeds een tikje gefrustreerd en Kerry leek me nog steeds zelfgenoegzaam. Deze keer kon Bush wel onder woorden brengen wat hij wilde zeggen.

Ik vond de eerste al dat het ongeveer gelijk spel was, en ik vond dat nu weer. Volgens mij waren al die commentaren over de grimassen van Bush weinig meer dan spin. Maar soit, mijn inzicht in verkiezingen is nooit groot geweest.

Wat ik ongelofelijk vind is de manier waarop sommige "polls" werken. Op de site http://www.msnbc.msn.com/ : Wie won:

"Vote in order to see the results". Maar ik heb het nauwelijks gezien; ik wil niet stemmen, ik wil de results zien! Dus ik "stem" maar op Kerry omdat ik hoop dat Bush terug naar zijn land wordt gestuurd, en ik krijg te zien dat 70% "denkt" dat Kerry het debat heeft gewonnen.

Komaan zeg,

Koen

#1922

Michel Vuijlsteke

 

Naar *inhoud* vond ik het meest tekenend het antwoord op de vraag over abortus. Een dame in het publiek vroeg of Kerry kon beloven dat hij geen dollar aan abortussen zou uitgeven. Kerry antwoorrde dat hij zelf katholiek is, en er zijn eigne idee over heeft, dat hij zeer goed begrijpt wat de dame zei, maar dat het zo eenvoudig niet is. Als hij president is, is hij de president van alle amerikanen, en zal hij niet één opinie opleggen aan iedereen.

En wat eenvoudig lijkt, is dat helemaal niet altijd--partial birth abortions als de moeder ook in levensgevaar is, ouders informeren als een vader zijn dochter verkracht, etc.

Bush daarop: nonsens! Het is ja of nee! En ik zeg nee!

Kerry gaf antwoord op vragen en had over de dingen nagedacht; Bush herhaalde zijn vier-vijf talking points (flip flop!) en wist bij momenten niet waar hij het over had ("the internets", "hydrogen car").

Naar *vorm* gedroeg Bush zich als een Amerikaanse toerist in het buitenland: zo luid mogelijk roepen en hopen dat de mensen hem begrijpen. Hij liep zich op te winden, viel op een bepaald moment zelfs de moderator aan, hij antwoordde niet op vragen ("ik? fouten gemaakt? nee, niet dat ik weet"), 't was schaamtelijk.

Kerry interageerde met het publiek, legde verbanden tussen de verschillende vragen, en sprak over zijn eigen plannen.

Als Bush aan het woord was, deed hij heel erg zijn best om Kerry op alle mogelijke manieren af te breken, maar over zijn eigen ideeën hebben we, op wat slogans na, niet veel gehoord.

Over meest "liberal" of niet: links en rechts zijn meer en mer achterhaalde labels, en daar heeft Kerry gelijk in. Dat hij zogezegd de meest linkse senator zou zijn is overigens al genoeg weerlegd.

Ik heb heel erg het gevoel dat veel mensen dit debat in een parallelle realiteit gezien hebben.

#1925

Lena

 

Are we sure that this time Bush had no hidden earphone to listen to what Rove told him what to say?

http://lenajohanson.blogspo...

#1927

LVB

 

@Lena: this issue was discussed last night on Dutch television. They had studied the videotape of the first debate, and concluded that it was a wrinkle in Bush's suit. It suddenly disappeared after Bush had moved. It says something about Bush's taylor, though...

#1928

Lena

 

@Luc: oh, thanks. Thought it was another conspiracy theory :-)

#1932

Outlaw Mike

 

I have a distinct feeling that Lena does not like George.

Howard heeft beslissend gewonnen in Australië. Als je 't mij vraagt, is dit een teken aan de wand voor de Dems.

#1933

Outlaw Mike

 

Hé Luc, we doen waarschijnlijk wat aan overkill in onze verdediging van Dubya maar het is toch godgeklaagd hoe MSM de bevolking kost wat kost een bepaald beeld van de kerel wil opdringen.

Sprekend over Rove: d'er was vandaag een paginagroot artikel in De "Standaard" (bwahahahahaha!!!!) over Rove, Bush's KWADE BREIN (in vette koppen). Bedenkelijk, bedenkelijk, bedenkelijk... als W wint gaan ze hier de 3de november straks nog de Zwartste Zondag noemen.

#1940

JDV.

 

"Inhoudelijk was dit een gelijkspel, qua vorm won Bush het debat glansrijk."

Inhoudelijk heb ik vooral slogans gehoord, lijkt me niet verwonderlijk gezien de burger overtuigd moet worden, dus moet je het niet te moeilijk maken. Ja, en dat is geen verwijt naar de Amerikaanse burgers. Qua vorm ? Ach, Bush stond mi vooral te 'molenwieken' of te 'preken'. Maar ja, dat zal wel typisch Amerikaans zijn of Texaans ?

Wederom, ligt het eigenlijk daarin niet besloten ? Vindt de modale Europeaan Bush geen 'simpele' vent, omdat hij zich uitgesproken on-Europees gedraagt ? De herhaalde 'blincks' naar zijn medestanders, wat wij hier enkel aanvaarden bij een café-toog-gesprek of een verkopers-praatje en niet accepteren van een beleidsman ?

Ja, ligt daarin finaal ook niet het essentiële onvermogen om elkaar te begrijpen, de verschillende lichaamstaal tussen Amerikaan en Europeaan ? Of bvb. de versprekingen van Bush, die vanuit Europees oogpunt eerder duiden op of het gevolg zijn van een zeer beperkt en vereenvoudigd wereldbeeld, een beleidsman van het niveau van een Amerikaanse president onwaardig. Maar ja, dat doet mij trouwens denken aan de 'aanstootgevende' beelden van JL Dehaene op die robot-rodeo-stier ? Dat was evenmin verheven.

Alvast als je Bush vergelijkt met charmeurs zoals Clinton of Kennedy, valt hij in het niet. Ongeacht of je die personen hun morele kant beoordeelt, waren zij in staat om iedereen overtuigend aan te spreken. De huidige verkiezingen geven de indruk dat er gekozen moet worden om de minst slechte kandidaat te kiezen.

#1949

Lena

 

Michael, you are very right about my feelings for Bush.

And I think you are also very "right", but in the wrong way. I wouldn't be surprised if you have friends/family who moved to Paraguay or Argentina 55 years ago.

#1982

Former Belgian

 

Joe, laat me niet lachen. De "aantijgingen" van de Republikeinse partijmachine zijn eerder van het niveau van "Filip Dewinter is het meest rechtse parlementslid", "Karel Dillen is een Nazi sympathisant",...

Met anderew woorden: deels extrapolaties/overdrijvingen van bestaande data (Kerry's bizarre politieke ontmoetingen vlak na de Vietnam-oorlog), deels "statement of fact" (diverse organisaties die het parlementair stemgedrag van senatoren en afgevaardigden quoteren als "links", "conservatief", "pro-abortus", "anti-abortus", etc. plaatsen Kerry op kop of nabij kop voor "links")

De Swift Boat Veterans for Truth was smerig, maar althans ogenschijnlijk een "basis-initiatief", en gelet op wat MoveOn.org allemaal uitgevreten heeft op zijn ergst een "koekje van eigen deeg".

#1983

Joe

 

@Former Belgian, lach maar gerust hoor, maar...

wat met Ann Richardson, zittend gouverneur van Texas die door Bush werd verslagen na een moddercampagne waarbij het gerucht werd verspreid dat ze lesbisch was?

En wat met senator McCain, de concurrent van Bush voor de republikeinse nominatie in 2000, waarover Rove het gerucht verspreidde dat zijn in India van Moeder Theresa geadopteerde dochtertje een bastaardkind was van hem en een zwarte prostituée? Van veteraan McCain werd ook rondgestrooid dat hij van zijn POW-periode zot geworden was.

(als u zelf wat trefwoorden intikt in Google ziet u de artikels)

En zo zijn er nog een paar. Hun adagio is: mud sticks. Zelfs al is het verhaal totaal uit de lucht gegrepen, het blijft toch bij de mensen plakken.

#1992

Outlaw Mike

 

Lena wrote: "I wouldn't be surprised if you have friends/family who moved to Paraguay or Argentina 55 years ago."

Hm. Lena, the people your refer to, the Nazis, were, as their acronym implies, essentially socialists (Nazism = Nazional Sozialism), in other words diametrically opposed to your servant, me.

National Socialists strangled the big corporations through excessive taxes, nationalized them, were against development of and accountability for the individual, pro-big government and state control over everything, against free market (Goerings four-year plans and his striving for autarky), pro-abortion (500,000 by the mid-thirties); they built the Volkswagen for the masses, wanted collective holidays for the workforce (e.g. Prora holiday resort on Ruegen Island), organised towards the end of the war parts of their war machine in "Volkssturm" or "Volksgrenadiers" (reminds me of China's and Russia's People's Armies), were anti-religious etc. etc...

It sure is a clever trick of the left to fool practically the whole world population into believing the Nazis were "rightists", when actually they were as leftist as the communists. You see, Lena, that is why leftists ALWAYS refer to Nazis as "Fascists", although Italy's fascists were actually wussies. Just a cheap trick to erase the reference "Socialists" in Nazis from collective memory.

So Lena, your servant, me, is in fact the exact OPPOSITE of everything a Nazi stands for. Like George, btw.

On the other hand, I can't help but think you are a lefty. In other words, if one could still ask, say, Heinrich Himmler, if he wanted to get drunk as a monkey in Bierstube Zum Kotzen with either you or me, then I guess he would prefer your company over mine.

#1993

Outlaw Mike

 

Enne, Joe, heb je soms ook argumenten?

#1995

Outlaw Mike

 

Eh, Lena, you suggested I was a Nazi Sympathizer. I forgot something very important.

I am very much pro-Israel. I have the greatest sympathy for Jews and admire Israeli Jews in particular.

How is your attitude towards Jews and Israel, Lena?

#1998

David

#2005

lena

 

Michael: Himmler wouldn't climb over me to get to you, for sure.