Spreiding van de flitspalen in België

Reacties

#58870

Briggs

 

Hé, hoe komt dat heel Vlaanderen onder labels is verdwenen.
Aah, daardoor :).

#58873

typo

 

say no more

#58875

kjetil

 

goeie examenvraag voor de leerkracht aardrijkskunde of geschiedenis:
Teken de taalgrens.

#58879

Elhaz

 

Mooie illustratie van hoe Vlamingen zichzelf de duvel aandoen. En dan staan janken dat de Walen snuggerder zijn dan wij.

#58880

Herteleer

 

@ Elhaz

Het zijn onze (verkeers)beleidsmakers die ons de duivel aandoen.
Niet de burgers onderling.

#58881

EricJans

 

Het zijn Belgisch-gezinde Vlaamse politici die dit doen:
Vlaams innen, Belgisch uitgeven.

#58884

VI

 

bron?

#58885

Herteleer

 

@ Eric Jans

Was het niet Bert Anciaux die ons met de draconische verkeersmaatregelen, inclusief flitspaalrepressie opzadelde?
Een volbloed flamingant-Vlaamsnationalist bij mijn weten......

#58887

Elhaz

 

@Herteleer: Vlamingen stemmen overwegend voor partijen die ons opzadelen met steeds meer wetten en reglementen, controles en inspecties. Enerzijds klaagt hij hierover maar anderzijds gaat hij graag langs bij de overheid voor steun en subsidies voor zijn vereniging of sector.
Aangezien ze niet in opstand komen tegen deze gang van zaken veronderstel ik dat er een draagvlak voor is.
Wanneer ik mensen daarover aanspreek hebben ze maar één probleem: het feit dat ze zelf ook onder dat juk leiden. Want zij moeten niet gecontroleerd worden. Hun buur, collega of concurrent daarentegen, daar moet toch eens ingegrepen worden. Zels zelfstandigen en hun organisaties zijn in dat bedje ziek.
Ik hoor wel geklaag over het feit dat er zo weinig flitspalen in Wallonië staan en dat het Vlaamse geld ervan daar naartoe stroomt. Ik hoor zelden dat wij hier minder palen moeten hebben.
't Is jammer, maar Vlamingen zijn een kudde gedweeë collectivisten.

#58888

Cogito

 

Herteleer, Elhaz:

Inderdaad en de kern daarvan is een klein groepje, in Vlaanderen rond Professor Johan De Mol (op verkeersgebied even onverdraagzaam en fascistisch als zijn VB-naamgenoot) en zijn maatje Sven Vlassenroot, beide aan de Univ in Gent.
De Mol is een echte "stinkhippie". Een stuk langharig tuig dat zijn leven heeft gewijd aan zijn Strijd Tegen De Auto, daarin gedreven door haat. Hij is gemeenteraadslid in Lebbeke (kan verkeerd zijn), voor een locaal partijtje dat hij AGA-LEF noemt. Dat zegt genoeg denk ik.

De Vereniging Langzaam Verkeer ligt aan de bron van de infrastructuurramp die zich op dit moment voltrekt. Daarbij wordt veel mosterd gehaald in Madurodam - euh sorry Nederland - en als je de mosterd haalt in het land waar het verkeer het stilste staat moet het je niet verbazen dat ook dat effect wordt geimporteerd. Langzaam Verkeer wil nergens sneller verkeer dan 90 km/u (snelweg meegerekend) en in die kringen wordt verkeersfrustratie doelbewust gebruikt om de bevolking op termijn de bus in te persen. Dat is gisteren nog eens mooi geillustreerd in het VRT-nieuws waar een rondgebrilde langharige "verkeerseconoom" kwam uitleggen dat er geen wegen konden bij aangelegd worden, maar dat met de huidige stijging de totaalcongestie tegen 2020 kon verwacht worden en dat dan eindelijk de mensen wel gewoon de bus zouden beginnen pakken. LEES: LANGE TERMIJN PLANNING inzake verkeerssabotage. NIETS VAN WAT U ZIET IS TOEVAL OF AD HOC.

#58889

Cogito

#58891

Herteleer

 

@ Elhaz

Wanneer de partijen en hun gegadigden zich ter verkiezing aanbieden, dan is het steevast zonder hun bekakte verkeersbeleidspunten (behalve Groen!)
Wanneer zij post factum allerhande zaken in wetten gieten, hebben we niet de middelen om zulks te beletten. Steek het dus niet op het pseudo-democratische spelletje dat hier voor stemmen moet doorgaan. Onze bestuurdrs zijn immers vaak niet eens gekozen. Dat geldt in het bijzonder voor Anciaux.

#58892

Benny Marcelo

 

"Een volbloed flamingant-Vlaamsnationalist bij mijn weten......"

Ge weet er dus duidelijk niet veel van Herteleer.

#58896

Cogito

 

Herteleer: eens te meer volmondig akkoord.

Elhaz:
Ik hoor wel geklaag over het feit dat er zo weinig flitspalen in Wallonië staan en dat het Vlaamse geld ervan daar naartoe stroomt. Ik hoor zelden dat wij hier minder palen moeten hebben.

Volgens mij is het VB heimeleik blei met de ordnung die de flitzpalen brengen.

#58899

lvanc

 

Ik vind niet dat wij minder verkeerspalen moeten hebben, ik zou zeggen doe maar nog een paar. Het kan mij ook geen bal schelen dat dag geld naar Wallonië gaat. Het enige wat telt is dat het verkeersreglement en de snelheidsbeperking nageleefd wordt en dat er minder slachtoffers zijn.

#58900

Thomas

 

Wie kan er nog voor Vlaamse onafhankelijkheid zijn als je die kaart ziet ? Honderden burgemeesters, schepenen, politieraadsleden, provincieraadsleden, Vlaamse parlementariërs, allemaal verkozen door de Vlaming, hebben dit onvoorstelbaar schouwspel gemaakt.

Geef mij toch maar liever een Waalse socialist, die komt met zo'n onzin niet af !

@ivanc : inderdaad, maar valt er toch niet IETS op in dat kadertje ? Het gaat ECHT niet (alleen) om verkeersveiligheid !

Je kan dat nu op de één of andere Gentse professor steken, die gast mag ideëen hebben zoveel hij wil, het zijn wel degelijk de politici die beslissen, en ze kunnen er evengoed een hard om lachen. Maar dat doen ze NIET, ze vinden dit wel degelijk een goede aanpak. EN ze worden telkens opnieuw verkozen. Sorry hoor, klagen is hier niet op zijn plaats: laat de Vlaming maar betalen, eigen schuld dikke bult !

#58901

A.Rouet

 

'minder slachtoffers'

Voor hen die de idee van 'maakbaarheid van de samenleving' ontkennen en verwerpen (betreuren wanneer blijkt dat het op een aantal vlakken kan?) , zijn de spectaculaire daling van verkeersdoden en -slachtoffers (sinds een aantal maatregelen, waaronder de flitspaal) in hun en mijn teerbeminde Vlaanderen een doorn in het libertaire oog natuurlijk.
Dat bovendien de 5 miljoen personenwagens die in ons land rondrijden, door 'zelfregulering' automatisch ( mooi woord hier) hun 'zone 30' creëren, is voor mijn kleindochter mooi meegenomen.
Om het met Thomas te zeggen, het gros van de bompa's en andere Vlamingen denkt er net zo over.

#58902

Cogito

 

Links = autohaat WANT auto = vrijheid.

#58903

Cogito

 

Het FEIT dat de autohaat ter linkerzijde zit is een BEWIJS dat het om de auto zelf gaat en niet om de veiligheid.
Immers: zouden rechtsdenkenden geen veiligheid voor ogen hebben? Wat een dwaasheid dat te denken.
Daarom is de linkse autohaat een BEWIJS dat het niet om de veiligheid te doen is maar om de autobestrijding.

#58905

Benny Marcelo

 

Toegegeven dat ik soms gewoon omver val van wat ik nu allemaal als commentaar lees.

Eén ding weet ik zeker wat die flitsters betreft: ze zijn er gekomen onder paars-rood, met oranje erbij in Vlaanderen.
Paars-rood is afgestraft de jongste verkiezingen en wie zit er nu terug aan de vetpotten?

Eerst wordt Anciaux een vl-nationalist genoemd, dan wordt het VB ervan beschuldigt het flitspalenwoud hier toe te juichen. Anciaux noemt zich LINKS-LIBERAAL en het VB heeft tegen het flitspalenbos in Vlaanderen al dikwijls genoeg opgespeeld.

En Ivanc, mij kan het toevallig wel schelen waar mijn centen, belasting, boetes... naartoe gaan.

Bij mijn weten is het verkeer een spel waar iedereen mag aan deelnemen als hij maar betaald. De regels zijn er, omdat het verkeer een dodelijk spel kan zijn en NIEMAND heeft het recht met andermans leven te spelen.

#58906

Benny Marcelo

 

Voor je me afschiet Cogito, ik ben helemaal niet tegen de auto. Voor mij is het een ding dat mij zonder problemen te maken van punt a naar b moet brengen. Een fallussymbool vind ik het zeker niet :-)

#58907

Benny Marcelo

 

De maakbaarheid van de maatschappij: Ik heb mijn kleinkinderen al vast verwittigd er geen eigen mening op na te houden Rouet. De maatschappijmakers hebben die wel voor hen.
Dat controleren lukt natuurlijk niet met flitspalen en bijhorende boetes. Heropvoedingskampen zijn hier meer aangewezen. Dat allemaal voor de "arbaaider" nietwaar Rouet!

Ge staat een beetje achter: ook de meeste werknemers kunnen lezen en er zijn er hoe langer hoe meer die een mening durven hebben; niet voorgeschreven door vakbonden of maatschappijmakers. Dat het nogal eens uit de hand loopt hebben de maatschappijmakers wel aan zichzelf te danken; zie maar eens naar de autoindustrie; waar ondertussen zoveel demonen zijn opgeroepen dat zelfs een inquisiteur niet meer weet hoe ze te bedwingen.

De auto moet uit de maatschappij verbannen worden maar de arbeiders in de autoindustrie moeten riante lonen krijgen.

Meer hypocrisie heb ik in mijn leven nog niet meegemaakt.

#58908

melodius

 

Deze kaart toont alvast NIET aan dat de PS beter is dan je zou kunnen denken.

Wat ze wel aantoont is dat de Vlaamse politici ongelooflijke regelneven zijn - er zijn voorbeelden genoeg van hun drang om de maatschappij te "maken" en de macht te centraliseren. Het bedroevende palmares van de Vlaamse regering inzake gemeentelijke autonomie is een teken aan de wand.

Ik ga niet beweren dat die vaststelling een reden zou zijn om een onafhankelijk Vlaanderen af te wijzen, maar je moet wel heel naief zijn om te geloven dat die mentaliteit niet nog meer naar voren zal komen als het Franstalig tegengewicht wegvalt.

#58910

Benny Marcelo

 

Melodius, zoals velen ben ik tegen regelneven. Er bestaat echter een tegenovergestelde: laten we niks regelen en doen wat ... 'tja, wat?
Duidelijke regels, of afspraken zo je wilt maken "creatieve arrengementen" onmogelijk of teminste moeilijker.

Het enige franstalige tegengewicht bestaat er in dat vlaanderen eurootjes overmaakt aan het franstalig belgisch ethablissement. Maak daar een einde aan en het belgikske stopt. Simpel

#58915

joe

 

"Links = autohaat WANT auto = vrijheid."

De winnaar van de gouden schuif van vandaag gaat naar......
ja dames en heren, eeeuh, u kent hem allemaal... eeuh.... Perc.... euh jaja, inderdaad ..... Cogito!

#58917

lvanc

 

Jongens, wat hebben verkeerspalen nu met de "maakbaarheid van de samenleving" te maken? Het gaat er toch gewoon om de wet te doen naleven en te vermijden dat iemand wordt weggemaaid door één of andere gek die denkt dat hij zijn onbenullige zelf moet bewijzen door door de straten te vlammen. Cogito je simplisme is te grof voor woorden. Dat de Vlaamse regering tendens heeft tot duffe regelneverij en zelfgenoegzaamheid, ik zal het zeker niet ontkennen maar die verkeerspalen zijn een slecht voorbeeld.

#58918

lvanc

 

Grappig toch dat precies al die verdedigers van Bush's invasie in Irak nu zitten te zagen over het geloof in de maakbare samenleving als ze een verkeerspaal zien.

#58919

Nicolas

 

Ik vind dat Joe toch de nagel op de kop slaat. Een aanval op de wagen is nog geen aanslag op de vrijheid. Hoeveel mensen zich niet aan de maximumsnelheid houden, en dan niet op de autosnelweg of op plaatsen waar de maximumsnelheid verkeerd is opgesteld, maar wel in bebouwde kommen, in gevaarlijke bochten, bij scholen en dergelijke.

#58920

Thomas

 

Maar Ivanc & Rouet, het gaat helemaal niet om die palen, maar om het feit dat er in Vlaanderen zoveel meer staan.
Uiteraard is iedereen voor veiligheid (en milieu etc), de Walen echt ook hoor, maar dit is niet waar het om gaat : je ziet toch met je eigen ogen dat dit in het geheel niets met veiligheid (meer) te maken heeft ? Initieel uiteraard wel, wie is er nu geen voorstander van flitspalen op gevaarlijke kruispunten, dat zullen zelfs de meeste libertariërs appreciëren ! Rij eens rond op de ring rond Leuven, en kom me dan nog eens uitleggen wat dit met verkeersveiligheid te maken heeft.

#58921

New Statesman

 

Ik moet de mening van Cogito onderschrijven: al dat geleuter over het OV als enig alternatief is een uitloper van jaren rode excellenties op mobiliteit waarbij je de formule socialisme+verkeersbeleid=calamiteit kan hanteren.

Het gaat niet alleen om het inperken van de persoonlijke vrijheid.
Wanneer meer mensen gedwongen worden om de bus of trein te nemen, groet het overheidsapparaat en zijn er meer lucratieve postjes onder de kameraden te verdelen.

En inderdaad, we worden constant om de oren geslagen met het taboe van meer asfalt, steevast vertolkt door een of andere droplul van een "middenveldorganisatie", in de praktijk mantelorganisaties van de SP.A of

En dat terwijl een dubbeldeksnelweg of meer rijstroken onnoemelijk veel fileleed zouden kunnen verzachten.

Toen de nood aan Internet bandbreedte steeg, zijn we met z'n allen overgeschakeld van dialup naar kabel of ADSL.

Als we dezelde linkse filosofie hierop moesten toepassen zouden we minder moeten surfen, zouden ADSL en kabel weer teruggeschroefd moeten worden naar een 14.4 Kbps dialup connectie en die zou dan nog beheerd en verdeeld worden door de overheid zelf, uiteraard met een linkse minster van telecommunicatie.

#58923

Cogito

 

"Het gaat er toch gewoon om de wet te doen naleven en te vermijden dat iemand wordt weggemaaid door één of andere gek die denkt dat hij zijn onbenullige zelf moet bewijzen door door de straten te vlammen"

Wat bedoel je nu eigenlijk? Dat 70 km/u normaaal is en 71 km/u gelijk staat met gekkenwerk?

30-50-70 is extremisme. Dat bestaat nergens op de wereld, net zomin als het grootste boeteproject in de wereldgeschiedenis. Dat bestaat ook nergens. Nog eens: wraakzucht zit erachter.
Van zwart wit gesproken. Ik wil normaal rijden, dat is alles. Geen 30-50-70 maar 60-100-160. 50-90-130 kan ook nog.

#58924

Cogito

 

Nog eentje voor U Joe: links kan niet verdragen dat mensen zichzelf besturen. In de auto doe je aan zelfbestuur. Die macht dient van het individu afgenomen te worden en gecollectiviseerd. Zoals alles in een communistische maatschappij moet ook mobiliteit door de overheid worden bestuurd, van bovenuit en centraal. Vandaar de linkse autohaat ten dele verklaard.

Heb ik nu nog zo'n "schuif"(?) verdiend? 't goud is goed aan 't stijgen dus laat maar komen.

#58925

Nicolas

 

Dat is niet waar Cogito. Als je me zegt dat je voor een anarcho-kapitalistische maatschappij, bent, ok, dan heb je recht van spreken.

Maar als je toch in zekere zin de staat aanvaardt, dan moet je kerntakendebat aandurven gaan. In beperkte mate kan mobiliteit daarom wel onderworpen worden aan staatscontrole, zoals de wegcode.

En als je beweert dan dit evengoed aan de mensen kan overgelaten worden, wel dan laten we dan samen een akkoord sluiten dat je in mijn stad maar 50 mag rijden. Wie binnenkomt aanvaardt dit of blijft buiten.

#58926

EricJans

 

@ Herteleer:

<<Was het niet Bert Anciaux die ons met de draconische verkeersmaatregelen, inclusief flitspaalrepressie opzadelde?
Een volbloed flamingant-Vlaamsnationalist bij mijn weten......>>

Volbloed flamingant-Vlaamsnationalist?????!!? Vlaams lullen Belgisch zakken vullen, bedoel je! En het eerste vóór, het andere ná de verkiezingen.

Weet dat ik iedere oprecht-gelovige Belgicist (hoe anachronistisch ook!) vér, hééél vér verkies boven een politieke oplichter als Bert Anciaux.

En voorts: het Belgische regime doet er alles, alles, alles aan om Vlaamse autonomie zo antipathiek mogelijk te doen ogen.
De flitspalenpolitiek is er doorgeduwd door Vlaamse mensen met Belgische, dus anti-Vlaamse bedoelingen.
Het is nit omdat iemand 'Vlaams' roept en met een leeuw zwaait dat-ie ook een Vlaams-Nationalist is... ik zeg je: niet eens noodzakelijk een Vlaamsgezinde.

In de 19de eeuw werden Vlamingen al opgeling door de 'Vlaamse Meeting Partij'. Dat is net hét waarmerk van het Belgische regime: Vlamingen oplichten... liefst van al in hun autonomiestreven, natuurlijk.

Ik schreef hier al zo vaak dat partijraden van Vlaamse partijen niets, nul, nada invloed hebben op de partijbesturen. Dát is de ramp van de Vlaamse politiek.
De partijleden (van de Vlaamse grote partijen) zijn in hun raden Vlaamsgezind genoeg. De partijbesturen zijn echter Belgisch-gezind.
En die Belgisch-gezinden - ook jij niet - zullen geen kans ongelegen laten om Vlaamse ontvoogding, Vlaamse autonomie en Vlaamse vrijheid de zwarte Piet toe te schrijven.
Dus neen: Bert Anciaux is géén Flamingant. Hij eet uit de Belgische ruif... en dát gegeven is de alfa en de omega van zijn carrière.
Zoals de cafébaas van Hasselt zijn Belgische macht (in het Vlaamse parlement) kocht door alle cafébazen het leven zuur te maken, zo 'koopt' de zgn. 'Flamingant' zijn macht door de Vlamingen (ook inzake verkeer) het leven zuur te maken.
Dit vaste gegeven, deze constante in de Vlaams-Belgische politiek maakt juist dat België geen land maar een zwaar repressieve bezetting is. Het regime heeft het zondermeer gemunt op het geld van de Vlamingen. Daarom staan die palen hier... de rest is garnituur en Bert Anciaux is daarbij het ideale voorwendsel met het label 'flamingant'. Zoveel is toch wel duidelijk, dacht ik.

#58928

sankulot

 

@ cogito:
op uw eigen eigendom moogt ge zo rap rijden als ge wilt (cmiiw), en da weet ge maar al te goed; als ge uw toch per se op collectief terrein wilt begeven dan moet ge u aan de regels, waar ge zelf aan meegestemd hebt, houden

#58929

Cogito

 

Ach Arouette, ik heb er tegen gestemd en zeker er niet aan mee.
Bovendien zijn de extremistische snelheidslimieten altijd buiten het publiek debat en de partijprogramma`s gehouden. Plots waren ze er als een net dat sloot. democratisch hoor.

het aanhalen van evidenties als "je mag geen gevaar voor anderen zijn op de weg" edm. moeten suggereren dat ik zou vinden dat je wel een gevaar mag zijn voor anderen op de weg en dat ik een fantasiewereld voor ogen zou hebben waar iedereen (maar vooral IK) 250 per uur kan rijden over het dorpsplein. Ik begrijp niet dat iemand dat ook maar denkt. Ik vind uiteraard ook dat verkeer veilig moet zijn en dat je geen gevaar voor anderen mag zijn.

Ik contesteer dat dat enkel mogelijk zou zijn bij 30-50-70. Dat zijn extremistische en opzettelijk disfunctionaliserende snelheden.

de paus is niet tegen sex. Is dat zo? De paus is niet tegen voortplanting, maar wel tegen sex. Daarom is sex wel toegelaten, maar niet meer zodra het echt op sex lijkt. Voortplanting moet zo weinig mogelijk op sex lijken.

Zo is het met deze autobestrijders ook. Ze zijn "niet" tegen auto`s. In werkelijkheid zijn ze niet tegen verplaatsing, zolang het maar zo min mogelijk op autorijden lijkt, en moet OV leidinggevend zijn. Daarom de opzettelijke vertraging van het autoverkeer, want snelheid was een troef van de auto, niet van het OV. Het is het omdraaien daarvan dat achter de extremistische disfunctionalisering van het autorijden zit.
Dat is een van de redenen. Er zijn ook psychologische achtergronden van autofobie, die hebben te maken met collectivistische reflexen tegen het individualistische karakter van autorijden (ga dat nu niet ontkennen alsjeblief).

#58930

melodius

 

EricJans, je verwoede pogingen om uit te leggen dat "België" verantwoordelijk zou zijn voor wat Vlaamse politici doen beginnen echt lachwekkend te worden.

#58939

sankulot

 

@cogito:
er tegen stemmen is er toch aan meestemmen ?

#58941

Cogito

 

Ja Sankulot, en Arbeit macht Frei, War is Peace, Freedom is Slavery, Ignorance is Strength.

#58943

New Statesman

 

In de Knack van vorige week stond er een artikel over het fileprobleem.
Uiteraard mochten weer een aantal verkeers"deskundigen" hun zeg komen doen en weer was het resultaat een voorspelbare serie van pestmaatregelen, de automobilist "diep in de portefeuille treffen" en meer communistische onzin.

Wat kan je anders verwachten van een bende geitenwollen sokken die bijna uitsluitend op universiteitscampussen resideren en er een utopische kijk op verkeer nahouden?

Wat zou het een prachtoefening zijn om deze mensen 1 jaar lang in de prive te doen meedraaien in een functie waar ze een wagen nodig hebben en heel wat kilometers moeten afleggen.
Liefst van al in een salesfunctie met zware targets in hun nek en 2 afspraken per dag.
De tientallen verkeersboetes die ze ongetwijfeld zullen oplopen moeten ze wel uit eigen zak betalen.

Na 2 weken zouden ze smeken om terug achter hun bureautje te mogen kruipen, maar misschien zouden ze het dan wel laten om idiote Duurzame Ontwikkelingsplannen te schrijven.

#58952

A.Rouet

 

@ melodius

Even lachwekkend als Jans' pogingen om, zoals je zegt, ook hier weer "uit te leggen dat België verantwoordelijk zou zijn" is natuurlijk jouw " Deze kaart toont alvast NIET aan dat de PS beter is zijn dan je zou denken". Zelfde bedje.
Toch worden jullie in 'belachelijk argumenteren' met tientallen lengten geklopt door New Statesmans bandbreedte-vergelijking, om nog maar te zwijgen (deed ik dat maar!) over ons aller ijkpunt als het over verkeer gaat, 'Cogito 60-100-160'. Soit.
Maar wil er nu eens iemand ingaan op die spectaculaire reductie van verkeersdoden en -slachtoffers? Klopt het wel wat Thomas zegt dat "uiteraard iedereen voor veiligheid is"?
Er zijn uitzonderingen.

#58956

Questing Beast

 

@A. Rouet: dat het aantal flitspalen een reductie van verkeerdsdoden en -slachtoffers teweeg heeft gebracht, dat wil ik nog wel aannemen. Toch vind ik dat enigszins een zwak argument. Ik zou daarop kunnen repliceren: een verbod op auto's zal het aantal slachtoffers nog spectaculairder doen dalen. Elke verkeersdode is er één teveel, begrijp me niet verkeerd, maar de vraag die men zich dient te stellen is (ook al klinkt het misschien cru): welke hoeveelheid doden en gewonden is de prijs die we bereid zijn te betalen voor onze mobiliteit. Ik vrees dat de discussie omtrent het aantal slachtoffers een beetje kadert in de hedendaagse "zero-risk" utopie. Ik wil hier, met het dichtbebouwde België voor ogen, niet pleiten voor wegen zonder snelheidsbeperking, maar de ideologische blindheid van onze politici en hun drang tot regelneverij en scoren kennende, denk ik dat met 30-50-70-120 het eindpunt zeker niet bereikt is. Ik zie ons nog evolueren naar 30 in de bebouwde kom (quasi gans België dus), 50 op die enkele millimeters provinciewegen die tussen twee bebouwde kommen vallen en 90 op de autosnelweg. Met massa's overtredingen en dus een rinkelende kassa voor de overheid tot gevolg. Want wars van alle ideologie en mooie uitleg is dat uiteindelijk waar het hem volgens mij om te doen is. Ik heb namelijk stellig de indruk dat veel van die levensreddende flitspalen staan op plaatsen die goed opbrengen in plaats van op plaatsen waar het gevaarlijk is om snel te rijden. Heb ik trouwens eens niet ergens gelezen dat daarover zelfs studies worden gemaakt: "wanneer betaalt zo'n paal zichzelf terug?". Voeg daaraan nog de complete wildgroei aan verkeersborden toe en je hebt een voor de overheid bijzonder lucratieve cocktail. Ik ben zelf nu niet bepaald iemand die de drang voelt om tegen 160 voorbij een school te scheuren, maar het aantal keren dat ik pas merkte dat ik in een zone 30 zat bij het zien van het bord dat het EINDE van die zone aangaf zijn ondertussen niet meer te tellen. Het gevolg is dat als ik een bekeuring krijg voor overdreven snelheid (bvb. 52 km/h waar 50 is toegelaten: boete 50 EURO), ik eerder het gevoel krijg "pech gehad, betalen", dan een gevoel van schaamte omdat ik iemand in gevaar zou hebben gebracht.

#58960

New Statesman

 

@Rouet

Wat is er belachelijk aan bandbreedte vergelijkingen?
Het is juist de beste metafoor om een parallel te trekken met verkeer.
Verkeer neemt toe, data neemt toe.
Oplossing voor verkeer: zoveel mogelijk hindernissen bedenken, snelheid naar omlaag halen en andere Stevaert-maatregelen.

Kan jij 1 zinnig argument bedenken waarom meer rijstroken geen valabele oplossing zouden zijn?
Trouwens het aantal verkeersdoden is weer wat gestegen dus je redenering slaat al helemaal nergens op.
En als het al gedaald was: betere wagens en technologie zorgen ook voor meer veiligheid. Alleen is het toch zo lekker scoren om dit toe te schrijven aan het communistische verkeersbeleid in Vlaanderen.

#58961

Cogito

 

Het aantal verkeersdoden was voor de verkeerswurging 1200 en daarna 900. dat is inderdaad 30%. Maar al bij al blijft het slechts gaan om 300 mensen en vergeleken met andere doodsoorzaken is dat een marginale doodsoorzaak. Er sterven meer mensen in hun badkamer dan op de weg.

Maar wee wie het verkeersleed in perspectief plaatst!
Daar zitten ze op te wachten, om dan net als palestijnen met kinderlijken voor je neus te gaan bengelen. Dat houdt hun tegenstanders wel koest.

bovendien zijn deze cijfers niet uitgesplitst. Ik neem aan dat de meeste van die 300 minder doden zwakke weggebruikers zijn. Voor auto`s is het dus niet veiliger geworden - misschien in tegendeel door toegenomen drukte.
Autoverkeersdoden zijn er waarschijnlijk maar de helft of zo van het totaal en conclusie kan niet anders zijn dan dat wij erg veilig autoverkeer hebben en hadden, voor en na de verkeerswurging.
veiligheid van zwakke weggebruikers realiseer je door zoveel mogelijk scheiding van fietsers en auto`s, wat bewust tegengewerkt wordt omdat zwakke weggebruikers moeten dienen als levende verkeersremmers ter bestrijding van de auto.
Bovendien bereik je meer veiligheid voor fietsers en voetgangers door ook onder hen VOORZICHTIGHEID te promoten, quod non.
Het laatste woord is hier nog niet over gezegd.

#58965

pepperjack

 

wat een heisa.

Inderdaad overvalt mij een zeker gevoel van vrijheid telkens ik Walenland binnenrijd. Jullie?

Daarnaast is het wel kaartje komiek, maar toont dit volgens mij enkel aan dat in Vlaanderen er een soort gedeelde/gedragen wil is regels na te leven / af te dwingen die belangrijk lijken. Ik denk niet dat Vlamingen regelneven zijn, maar wel denkt dat àls er een regel is, dat die moet nageleefd dan wel afgeschaft worden.

Op zich niets op tegen, mocht dat geïnd geld dan ook weer in Vlaanderen geïnvesteerd worden. Lijkt me logisch. Nu geeft dit het pervers beelt dat "wie braaf is betaalt, wie laks is krijgt".

Tevens dacht ik, Rouet, dat in Wallonië het aantal doden vergelijkbaar verminderd was de afgelopen periode. Dus of flitspalen primordiaal dienen voor veiligheid...j'en ai franchement mes doutes. Dit hangt m.i. meer samen met het overbodig woud verkeersborden die we zien opduiken. Zelfs politici hekelen dat regelmatig. Ik heb al gesuggereerd dat de klepel op een ander niveau hangt, genre schepen Stevens in Mechelen.

#58966

pepperjack

 

sorry voor mijn Decrem-achtige manier van woordinversie in 2e alinea vorige reactie :-)

#58972

joe

 

even iets anders in deze context: kunnen motorrijders ook geflitst worden? Af en toe kruisen er zo een paar laagvliegers mijn pad die zich outlaw (met kleine letter hee Mike) wanen. Die wil ik dan graag neerkatapulteren als ik mijn materiaal bijhad.

#58973

A.Rouet

 

' j'en ai franchement mes doutes '

Voor 331 minder verkeersdoden in Vlaanderen, staan er 42 in Wallonië. Daar mag die in Walenland almachtige en alomtegenwoordige PS wel eens over nadenken. Zullen weer, als zo vaak , met nepargumenten afkomen....

#58976

Filip

 

Beste Luc,

Kan je ons vertellen wat de bron is van je afbeelding? Dankjewel.

#58978

LVB

 

Wat de bron betreft: deze kaart bereikte mij via de rondzendlijst van professor Matthias Storme, waar geen verdere bronvermelding bij stond.

Vermits er in het commerciële circuit en daarbuiten allerlei lijsten circuleren van flitspalen (met hun geografische coördinaten) voor import in GPS-sytemen en dergelijke, vermoed ik dat iemand een dergelijke lijst gebruikt heeft om een dergelijke kaart te genereren.

#58981

Benny Marcelo

 

Motorrijders kunnen zeker geflitst worden Joe, al zou een bijhorende decibelmeter zeker van pas komen voor die sukkels op hun fallussymbool.
Die speciale knalpotten die van een motor een huilbak maken dienen enkel om anderen te storen. Zelf hebben ze daar weinig aan aangezien het geluid achter hun is en de valhelm enorm isoleert. Schaf die brol gerust af, dat heeft niks met persoonlijke vrijheid te maken maar alles met puberaal aandacht trekken.

#58988

joe

 

300% akkoord, Benny.

#58996

pepperjack

 

Tja Rouet, ik denk dat mijn bron Radio 1 was, en dat het wel degelijk 'verhoudingsgewijs' was dat het verkeersbeleid vergeleken werd, binnen België EN Europa. Het is mij bijgebleven doordat er opvallend veel beleid gevoerd werd in Vlaanderen, en de cijfers niet buitengewoon waren.

Tevens was mij bijgebleven dat er veel verschuiving werd gezien van dood naar zwaargewond; (mi vooral door technische veranderingen aan wagens, zoals hierboven geschetst). Opnieuw trek ik daar geen conclusie uit (ik zou ook niet weten wat), maar zet dit wel aan het denken.

Voor mijn regio weet ik pertinent zeker dat flitspalen NIET kwamen op plaatsen die 'gevoelig' of 'slachtoffergekend' waren. Jij?

Zoals eveneens gemeld ben ik niet persé tegen flitspalen, alleen heb ik vaak het vervelende gevoel als er zo'n paal staat aan te komen ik niet altijd weet wat de maximumsnelheid is, dankzij de vele en onlogische snelheidslimieten in ons land. Ik vind de Nederlandse wegen merkelijk duidelijker wat dat betreft. Hun ruimtelijke ordening laat natuurlijk meer toe op dat punt.

#58997

pepperjack

 

@Joe: let er maar op, hun plaat is opvallend vaak geplooid om niet geflitst te kunnen worden.

#59003

joe

 

pepperjack: wel, dan mag er een nieuwe regeling komen die die plooien verbiedt. simpel. maar ik denk dat vele pakkemannen zelf graag op de moto rijden.

#59007

Benny Marcelo

 

Joe, er zullen vast pakkemannen zijn die graag motorrijden en ikzelf heb er ook een gehad; maar die liep zo zacht als een naaimachieneke.
Wat dat knalpottengedoe betreft; ik vind dat dat ook opgaat voor auto's en vrachtwagens hoor. Als je een microgram co2 teveel uitstoot wordt je gezocht als staatsvijand nr1.
Een heel omgeving terorriseren met onnodig lawaai blijft ongestraft, in naam van de verdraagzaamheid. Dat is één van de (vele) redenen dat ik de groene ecofascisten zo hypocriet vind.

#59009

Benny Marcelo

 

Nog iets Joe, je nr-plaat plooien IS verboden. Die plaat moet duidelijk leesbaar achteraan het voertuig bevestigt worden.
Een motor te pakken krijgen is echter wel een probleem; ze zijn wendbaar en ontzettend snel. Achtervolgen met een auto is haast onmogelijk. Zelfs de beruchte zwaantjes kunnen veelal niet op tegen die racemachienes en de risico's dat die bestuurders ervan nemen om te ontsnappen.

Hoe het precies in mekaar zit weet ik niet maar bij de politie bestaat er wel een code dat de risico's van een achtervolging in verhouding moeten staan tot de strafbare feiten.

Onlangs zijn er voor de rechtbank van Dendermonde enkele motorrijders zwaar veroordeeld omdat ze tussen de ronde punten van Verrebroek en Kallo, een nieuwe havenweg, aan het racen waren. Dat er politiemensen zouden tussenzitten was wel een hardnekkig gerucht maar werd in geen enkele krant of door de rechtbank vermeld.

Daartegenover moet gezegd dat de politie van Beveren veel moeite heeft gedaan om die racers te pakken te krijgen.

Er is hoop Joe, optimistisch blijven.

#117694

Anonymous

 

Het gaat alleen om geld geen veiligheid en dan voetganger moet ook maar uitkijken

#117696

Cogito

 

Dat motorfietsers zwaar veroordeeld worden (door bigotteur D'Hondt natuurlijk, die een persoonlijke strijd tegen gemotoriseerd verkeer voert in de hoedanigheid van als rechter vermomd politieke activist) is helemaal tegenstrijdig. Immers, de reden waarom traagrijden noodzakelijk wordt geacht is de mate waarin je met je voertuig potentieel schade kan aanrichten aan anderen. Je wagen wordt beschouwd als een "projectiel" met een schadepotentieel van mv²/2 (kinetische energie, massa maal snelheid in het kwadraat) . De schade die je aan jezelf potentieel kan aanrichten geldt niet als argument, immers, daar kies je zelf voor en dat is tot dusver nog toegelaten. Als je dus alleen op een motorfiets zit, en je massa ( motorfiets + bestuurder) is 5 keer kleiner dan die van de gemiddelde wagen + bestuurder, dan mag je dus wortel 5 keer sneller rijden voor dezelfde impact. op de snelweg betekent dat dus 120*2.236= pakweg 270 km/u. Omgekeerd dient de snelheid van vrachtwagens (30 ton) volgens deze redenering gelimiteerd te worden tot 26.66 km/u of, als voertuigen dus de impact van een dertigtonner bij 90 km/u mogen hebben, tot pakweg 400 km/u voor personenwagens en tot 900 km/u voor motorfietsen.

 

#117697

Karl (ni)

 

Dat is puur op kinetische energie. Rijden is ook anticiperen en corrigeren, en dan kom je op andere maximumsnelheden uit. Kom net terug uit Frankrijk en ik kan me goed vinden in de snelheidsbeperkingen. Rijden is ook vakantie. Hier en daar een halve zot tegengekomen die ze mogen van de weg halen, maar dat is slechts beperkt. Met hun puntenrijbewijs zijn de Fransen heel wat rustiger geworden. Niet dat ik dat systeem verdedig want het is ridgide; maakt niet uit hoeveel km/jaar je doet, van de andere kant moet je ook geen ovetredingen begaan.

Ze werken daar ook aktief aan preventie; de vaste camera's worden met borden aangekondigd en her en der staan borden die je je snelheid tonen. Voor mij is de openbare weg geen racecircuit

#117724

Gonzo.Jr

 

@Cogito schreef: 

"De schade die je aan jezelf potentieel kan aanrichten geldt niet als argument, immers, daar kies je zelf voor en dat is tot dusver nog toegelaten"

Hier kan je, vind ik, ook over discussieren. Je bent tenslotte een product van een samenleving. Een samenleving die in jou geïnvesteerd heeft. Ziekteverzekering (minstens bij je geboorte), Onderwijs enz... 

#117700

Cogito

 

Hun "projectiel" en "wapen" argumenten gààn puur over kinetische energie Karl, vandaar. Anticiperen is inderdaad het belangrijkste verschil tussen traag en snel rijden. Dat anticiperen is een gewoonte en een vaardigheid die je kan aanleren. Ik denk dat die "halve zot" (hou je eigenlijk gewoon niet té weinig rekening met eventueel zéér snel rijdende voertuigen?) jou persoonlijk risico bar marginaal verhoogd hebt, in ieder geval te weinig om hem met sabel en geweer te lijf te trekken. Zoals eerder gezegd: het gaat niet om "racen" (dat is om ter eerst willen zijn) maar om een efficientere mobiliteit door hogere snelheid, dezelfde reden waarom we snel willen rijden met de TGV.

#117725

Gonzo.Jr

 

@Cogito Stel dat je mensen die regelmatig rijden en dus beschikken over de vaardigheden waar je over spreekt toelating zou geven om sneller te rijden, dan hebben zij die niet regelmatig rijden dus niet die vaardigheden. (De oude man met de pet waar we allemaal wel eens over sakkeren ;-). Is je uitspraak:

"hou je eigenlijk gewoon niet té weinig rekening met eventueel zéér snel rijdende voertuigen?"

daar dan niet totaal mee in tegenspraak? Of is de rijweg dan voorbehouden aan mensen met door jou geachte voldoende vaardigheden om snel te rijden én rekening te houden met (té?) snel rijdende voertuigen?

#117706

Karl (ni)

 

De marginale investeringen per extra km/h die de TGV presteert zijn anders ook niet mis. Wat je eigenlijk voorstelt is een soort autobahn die heel hoge snelheden toelaat. Dan moet je beginnen met een veel meer vloeiender trajekt. Je mag bv. in Duitsland tussen de steden ook onbeperkt vlammen, maar onderaan, in de uitlopers van de alpen, slingeren de banen danig dat je het moeilijk kunt praktiseren. Wat je ook zou moeten invoeren is een 'keep your lane' verplichting, of een soort snelheids-range per rijvak want je wil/kunt niet remmen voor de tuf-tuf-club die eens op het jaar het derde rijvak komt proeven. Technologie kan hierbij wel helpen, door het bijstaan van onze zintuigen. Zo zou de auto een minimumafstand tot de voorligger kunnen respecteren, ifv diens snelheid en een head-up display zou je een beeld kunnen geven van de verkeerssituatie verderop zodat je beter kunt anticiperen. Veel technologie die nu al in de duurdere merken zit.

Maar vergis je niet dat je om dat te bereiken net als bij de TGV een grote meerkost zult hebben die je zult betalen als tol om die weg te mogen gebruiken. Vraag is in hoeverre dit allemaal rendabel en nuttig zou kunnen blijken.

Je zou bv. ook kunnen opteren, voor lange trajekten, de auto op de TGV te rijden, een oud idee dat men noodgedwongen toepast in de Chunnel. Voordeel is dat de infrastructuur al grotendeels bestaat, je hoeft enkel nog oprijstations te bouwen (akkoord niet te versmaden kostenplaatje - daarmee dat het aantal oprijstations beperkt zouden blijven, wat gezien de mobiliteit met je eigen wagen een minder euvel is). Vraag is of de genationaliseerde spoorwegbedrijven soepel genoeg zijn voor een dergelijke organisatie. Ik vrees ervoor. Ik zou zo wel op vakantie willen gaan. Bv. in Rijsel oprijden, eventueel in Parijs over-rijden en dan richting Zuidwaards ergens. Je zou die rijtuigen voor auto's aan een gewone TGV kunnen koppelen. Onderweg kun je reeds vakantie nemen want je hoeft niet te rijden en daar waar je afrijdt beschik je over je voertuig mét bagage. Makkelijk. Kosten is ook iets natuurlijk, want ik gaf ongeveer 200 euro uit aan diesel en péage om naar de Auvergne te rijden + 10 uur arbeid aan het stuur. Als ze dat zouden kunnen voor 400 euro zou het kunnen aanslaan. Ik vrees ervoor, want vervoer per spoor is gigantisch duur per gewichtseenheid.

#117709

Cogito

 

Die maatregelen zijn allemaal niet nodig Karl. Wij hebben hier in België en Vlaanderen prima geschikte snelwegen voor hoge snelheden, hoewel hier en daar het wegdek wel beter moet en drie rijvakken wel haast een must is, tenzij er zeer weinig verkeer is. 200 in een geschikte auto is niet erg verschillend van 100 hoor. Geschikte technologie en wat voorzichtige gewenning (dat anticiperen moet je leren en dat doe je best geleidelijk. 3 keer per jaar naar Duitsland rijden om daar te rijden aan snelheden dubbel zo hoog als wat je gewend bent is niet zo'n goed idee). Je idee om met de auto de trein op te gaan lijkt mij alsof, alsof je iemand anders die beter kan eten dan jij meeneemt naar het restaurant om zelf niet te moeten eten.

#117710

Cogito

 

.

#117711

Cogito

 

Er zijn trouwens statistische bewijzen dat zeer snel rijden veilig kan. Er is een groep bestuurders die dit legaal doet, namelijk de politie die "snelheidsduivels" achternazit op de snelweg. Ik verwacht niet anders dan dat ze schitterende veiligheidscijfers kunnen voorleggen. QED.

#117714

Leo Norekens

 

Sirene en zwaailichten zijn wel nuttige attributen...

;-)

#117712

Thinker

 

@Cogito

Heel juist, snelheidsbeperkingen zijn ingesteld naar de kleinste gemene deler.  120km/h is meer dan voldoende voor de Peugeot 106, volkswagen Polo e.d. terwijl dit voor grote bijv. duitse wagens een slakkengang is.  Waar 120km/h voor oma en opa als vliegen lijkt is dit voor ervaren bestuurders een saaie bedoening.

Hoe los je dit verschil op?  Simpel, mentaliteit.   In Duitsland rijden de kleine auto rechts aan 100km/h terwijl de grote duitsers zonder probleem aan 200km/h komen voorbijgevlogen.  Geen duitser die het in zijn hoofd zou halen om aan 100km/h ff het linker rijvak op te zoeken.

Uiteraard ben ik al een paar keer zwaar in de remmen moeten gaan op het linker rijvak daar... maar ALTIJD is het een hollander die door hun communistisch verkeersbeleid in eigen land zich gedraagt als een idioot en nog nooit van spiegels heeft gehoord... ze zijn daar, net zoals in Belgie veel te druk bezig met het kijken naar dat naaldje op hun dashboard.

Het heeft dus alles te maken met metaliteit.

Ik heb in m'n leven al meer dan 500.000km gereden en ik heb de pretentie te beweren dat ik veiliger 180km/h kan rijden dan veel anderen 100km/h.  Waarom mogen zij dit doen en ik niet?  Conclusie:  het heeft niks met veiligheid te maken, anders was er al lang een wetswijziging die het mogelijk maakt bepaalde bestuurders van de autosnelweg te weren.

 

Dat zou pas een idee zijn.  Iedereen moet een serie testen afleggen vooraleer ze op de autoSNELweg mogen.  En dan heb ik het niet over het omvormen van de snelwegen tot een eliteclubje maar het weren van mensen die er zelfs niet in slagen 80km/h te rijden op een veilige manier.  En aangepaste boetes zoals:  te weinig afstand houden tot je voorligger, 1 maand snelwegontzegging.

Wie maakt een voorstel?

#117713

fluke

 

Dan is men in de VS heel communistisch, daar mag je op de meeste autowegen niet max dan 110 km rijden. VS is ook wel vrij hypocriet. Met wapens rondlopen dat mag, maar owee wanneer je 5 km teveel rijdt. Dan ga je de bon op of nog erger de gevangenis in

 

#117717

Rick

 

Ha, dank zij Fluke begrijp ik waarom bepaalde Amerikanen het 2de amendement willen afschaffen: om sneller dan 110 km/u te mogen rijden.

#117715

Cogito

 

http://en.wikipedia.org/wiki/F...

@Fluke: de VS heeft die reputatie, maar dat heb ik er niet gezien. Je mag in de VS 65 tot 80 mph,  het wiki kaartje toont dat je in de helft van de VS 120 mag. Bovendien is het mijn ervaring dat iedereen er 5 tot 10mph sneller rijdt dan toegelaten, en ik heb mijzelf regelmatig aan 80 mph kruisende geweten (in Arizona en Massachussets) al meerijdende met de rest van het verkeer. Er wordt nogal ijverig geflitst maar niet te vergelijken met de heksenjacht die we hier kennen, detectieapparatuur is er toegelaten en op de snelweg laten de achtervolgingspatrouilles je gerust beneden 100 mph. Rij sneller dan dat en je staat verbijsterd hoe snel er eentje uit het niets opduikt om je staande te houden. Eerlijk gezegd is dat een limiet die mij al politiek inactief maakt, het is dan allang goed voor mij. En die typisch amerikaanse car culture, die te maken heeft met een vanzelfsprekende acceptatie van individualisme, is bepaald niet communistisch, gelukkig.

@Leo: Ik kan je verzekeren dat ze je uiterst stealthy achtervolgen en inhalen, aan zeer hoge snelheid en vanop een flinke afstand (reken maar dat wanneer jij 180 rijdt, dat ze je tegen +220 komen naderen, in alle verdokenheid) om dan op het allerlaatste moment, als ze vlak achter je komen bumperrijden, al hun toeters en bellen te ontsteken. Ik spreek uit ervaring.

@Thinker: ik kan me daar helemaal in vinden, maar ook hier geldt waarschijnlijk: "It's earlier than you think".

 

#117716

Karl (ni)

 

Tja, voor mij is het afleggen van lange afstanden eerder een last. Ik zou ook liever mijn eigen helicopter hebben daarvoor. Helaas veel te duur. Als ik mij op een TGV wagon mag parkeren, kan ik makkelijk een 5-gangen menu in alle veiligheid verorberen en toch vooruitgaan. We zijn nogal inventief als het komt op pick nick wegens oneetbare wegrestaurantrommel.

Wat thinker schrijft over de snelwegslakken is ook juist. Er zijn er altijd die denken dat hun verkeersbelasting hun recht geeft op hun vast deel op de weg. Het sociale aspect van rijden is juist dat je de ander zijn plaats gunt als dat nodig en mogelijk is.

Er zijn ook heel veel wagens die slechts gemaakt zijn voor de maximumsnelheden. Als de maximumsnelheid 170 km/u is, dan is dat niet de bedoeling dat je constant tegen die limiet doorraast. De (Duitse) scheurijzers kunnen wel sneller, maar zijn eigenlijk ook geoptimaliseerd voor de limieten of de gemiddelden in DE. Als je met je BMW doorraast jaag je er verhoudingsgewijs veel meer brandstof door dan dat je er tijdswinst voor realiseert. Zie waar je prioriteit ligt. Misschien hoor je wel bij die paniekzaaiers die bij ijzel en sneeuw vinden dat ze niet snel genoeg kunnen rijden, in plaats van eens een paar dagen op traag tempo te genieten van het witte landschap.