Mia Doornaert tegen Alex Agnew

[Alex] Agnew hanteert duidelijk ook een motto van het mindere deel van de Engelse pers: laat je nooit hinderen door de waarheid in een goed verhaal. Hij vertelt onzin over de stichting van Israël, en vergeet voor het gemak het VN-besluit van 1948 dat een Joodse en een Palestijnse Staat oprichtte - een oplossing waar we nu nog naar zoeken - waarop drie Arabische landen dat prille plan torpedeerden met hun militaire aanval op Israël en de bezetting van de westelijke Jordaanoever door Jordanië.

En hij kletst helemaal uit zijn nek wanneer hij een 'sorry' voor de Palestijnen vraagt. Je hoort verdraaid niets anders dan dat, ook vanwege vele Joodse groepen die zich inzetten voor vrede in het Midden-Oosten. Arabische regimes mogen onderdanen martelen en doden zonder dat er een haan naar kraait. Alleen de Palestijnse zaak staat in het centrum voor onze ngo's, voor de zogenaamde vredesbeweging, voor zoveel andere organisaties, en alleen tegen Israël wordt tot een boycot opgeroepen. Dat laatste is ook weer veilig. Israël is klein, heeft geen olie, geen grondstoffen, slaat niet terug. (...)

Het racistisch gebral van Agnew zou niet zoveel woorden waard zijn als het niet de zoveelste uiting was van een sluipend gif in heel West-Europa waarbij een als antizionisme vermomd antisemitisme het politiek-correcte racisme is geworden. Dat versterkt dan weer het onuitroeibare antisemitisme van uiterst-rechts.

In ons land eisen de moslim(a)s luidkeels het recht om overal uiterlijke tekenen van hun godsdienst te dragen. Joodse scholen daarentegen waarschuwen hun leerlingen hun keppeltje niet in de buurt van de school te dragen om geweld te vermijden.

Mia Doornaert in De Standaard, 22 februari 2008

Reacties

#59986

Bompa

 

Mia verwart zich tussen links en rechts.

#59988

A.Rouet

 

Geef mij maar 'Eén maat en één gewicht' van Ludo Abicht.

#59992

Cogito

 

Toch moet hij gewoon kunnen zeggen wat hij zei over de Joden, dat ze zich roemloos naar de slachtbank hebben laten voeren zonder verzet, in tegenstelling tot zijn grootvader aan het front.
Laakbaar, ja, racistisch nee, antisemitisch ja.
Maar juridiseren? Weg met het CGKR.
het was genant `m door het stof te horen kruipen op Radio 1 eergisteren. het was gelukkig briljant `m Chomsky te horen citeren.

Mia heeft helemaal gelijk. Soms denk ik dat ze " het licht" heeft gezien.

#59998

Benny Marcelo

 

"het onuitroeibare antisemitisme van uiterst-rechts"

Kan daar een woordje uitleg bij?

#60001

Benny Marcelo

 

Die Agnew altijd al een prul gevonden. Probeert grappig te zijn. Cultuur: niks. taalvaardigheid: Niks. Intelligentie: niks. Echt een BRT produkt.

#60004

raf

 

Boven het stuk van Mia Doornaert staat 'Ranzig'. Niet zo verkeerd vind ik, maar wat dan gezegd over het stukje dat is weggevallen in het citaat van Luc, waarin Mia via een 'guilt by association'-truc een blik gunt op haar belgicistische achtergrond?

[...]Dat de heer Agnew sympathie heeft voor Bart De Wever kan niet verbazen. De heer De Wevers formatie stamt uit de Volksunie die jaren en jaren amnestie heeft geëist, niet als humanitaire maatregel van strafvermindering, maar als kwijtschelding van schuld. Voor hen waren de collaborateurs de Vlaamse idealisten, en de mensen die hun leven riskeerden in het verzet de opportunisten. Inmiddels is die Volksunie uitgezaaid naar alle politieke formaties van dit land. Dat helpt misschien de lage drempel voor antisemitisch gebral als dat van Agnew verklaren.[...]

#60017

M.E. Storme

 

Wel Arouet, we zijn het dan toch eens eens.

#60031

joe

 

dat nieuwe legertje vlaamse grappigaards, met Raf Coppens op cop, 't is een zielig zootje. waarmee ik niet wil zeggen dat Geert Hoste geen lul is.

#60040

Cogito

 

Wie Nicolas? Zeg het nog eens?

#60047

joe

 

Cogito: Nicolas is Kamiel Kafka niet hee zeg.

#60048

Dragecq

 

Grappig vind ik dit persoonlijk, volgens mij kent Mia Doornaert Agnew zelfs niet vooraleer ze over deze rel had gehoord (dit forum bekijkende zou ze niet eens de eerste zijn geweest).
Agnew is een komiek, een vrij harde. Al zijn shows zijn voor mensen die zijn comedy te serieus opnemen er zwaar over, maar mits een korreltje zout te nemen, soms bij momenten hilarisch grappig. Veel van zijn woordgebruik en manier van doen komt in dat artikel terug, waarin dan vooral weer de scherpe woorden en felle overdrijvingen opvallen. Dat neemt weliswaar niet weg dat sommige feiten fout zijn (komieken zijn doorgaans verstandige mensen kunnen we uit De Slimste Mens Ter Wereld leren, maar Agnew bewijst dat in dit interview niet bepaald...), maar ook hier best met een 'korreltje zout' te nemen. Dat een deel van de Joodse gemeenschap hier op springt (is hier trouwens ook maar ergens al vermeld dat het Forum der joodse organisaties Agnews uitspraken niet eens de moeite vond om te reageren? Dat het enkel de hoofdredacteur van Joods Actueel is die een klacht indient bij het CGKR?) verbaast me niks, maar dat een van onze grootste Vlaamse intellectuelen als Mia Doornaert Agnew al nodig heeft om haar column te vullen met de correcte feiten, zegt vooral veel over haar inspiratie...
Trouwens, het hele interview van Agnew kadert vooral in zijn ijver voor een vergaand recht op vrije meningsuiting (zie in die strijd der komieken ook Hans Teeuwen vs de meiden van Halal), waarin ook de domste idioot op de domste wijze zijn zegje mag doen. De polemiek die op zijn uitspraken is ontstaan, bewijst enkel maar dat onze maatschappij daar nog ver van af zit, wat volgens mij zijn enige echte doel van het interview was.

#60050

Benny Marcelo

 

Wie is Kamiel Kafka Joe?

#60051

raf

 

@Dragecq:

"maar dat een van onze grootste Vlaamse intellectuelen als Mia Doornaert Agnew al nodig heeft om haar column te vullen"

Wie Doornaert leest kent haar gevoeligheden i.v.m. Israel en de Palestijnse kwestie, en ook haar bijna pathologische aversie voor het Vlaams-Nationalisme die ongetwijfeld een rol heeft gespeeld bij het verkrijgen van haar adelbrieven. Zij gebruikt Agnew als een dankbare kapstok om haar thema's te kunnen uitwerken en maakt en passant van de gelegenheid gebruik om Bart De Wever een trap te geven: twee voor de prijs van één.

#60052

A.Rouet

 

@ Benny

De broer van Tokyo?

#60053

EricJans

 

Mij hoor je die 'Franse' wetten omtrent negationisme en revisionisme niet verdedigen. Het zijn pseudo-groene communisten à la Cohn Bendid die dat soort wetten bedacht hebben in de eerste regeerperiode van Mitteramses met zijn socialistisch-communistische coalitie van begin jaren '80 in la France. Natuurlijk moesten onze Fransdolle Belgicisten dat soort rommel ook in onze grondwet erdoor duwen en de psychologische druk moet groot geweest zijn want zelfs het VB heeft ze mee goed gekeurd.

Ik ben geen holocaust-ontkenner noch revisionist, voor de goede orde en ik betreur zelfs soms de motieven van sommigen (maar daarom niet allen?) om dat wel te zijn. Maar ik vind dat zij de vrijheid moeten hebben om het wél te zijn.
Echter: ik herinner eraan dat West-Europa tussen 1945 en 1985 - dus 40 jaar lang! - niet minder democratisch was dan nu en die wetten waren er toen niet!

Die wetten verzwakken je in de verdediging van Israël omdat ze een ongezond privilege vormen in de grondwet.
Voor het overige ben ik een vurig verdediger van wat Mia Doornaert hier zegt: de staat Israël is wel degelijk door de wereldgemeenschap erkend in 1948 en het wordt tijd dat dictaturen als Syrië, Iran, Libië e.a. dat aanvaarden.
De bezette gebieden zijn 'bezet' als gevolg van een aanvalsoorlog die niet Israël maar Syrië, Jordanië en Egypte zijn gestart en niet omgekeerd.
Linkse wereldverbeteraars willen dat simpele feit niet gezegd hebben en dat is en blijft hypocriet als de pest en dus onverdedigbaar.

Er moet echter een oplossing gevonden kunnen worden met Hamas. Joden en Israëli's doen wel degelijk terechte aanspraken op het land Israël. Palestijnen niet minder.
Er was daar overigens ook 200 jaar geleden al Joodse aanwezigheid, zij het verdrukt.

#60057

joe

 

A.Rouet: en het kleinkind van Pistolero.
(maar hij verkiest liever broer Ferry)