Le Soir wil gratis zwembeurt voor alle N-VA'ers

P. Bouillon
In Le Soir van zaterdag jongstleden doet editorialist Pierre Bouillon een oproep om alle N-VA'ers te vermoorden. Meer bepaald: breng ze samen in de haven van Oostende, laat ze inschepen in een vrachtschip, laat dit schip naar het midden van de Atlantische Oceaan varen, en doe het hele geval zinken. Alleen zo kan ervoor gezorgd worden dat de regering Leterme-I haar volle ambtstermijn haalt, aldus Bouillon. Voor alle duidelijkheid: niet alleen het partijkader van de N-VA dient geëlimineerd te worden, niet alleen de leden van de N-VA, maar ook alle sympathizanten en kiezers.

Let wel, make no mistake: het is allemaal maar om te lachen. Le carnet du samedi is een luchtig, humoristisch cursiefje. De hele column van de heer Bouillon baadt in een satirisch sausje. En in de titel van zijn column omschrijft hij zijn vondst als "een heel dwaas plan om Leterme 3/4 te redden". Verfijnde, zelfrelativerende humor, met de pink in de lucht, en in de taal van Molière.

Het is dan ook overduidelijk dat er helemaal niets mis is met de sublieme literaire ontboezeming van de heer Bouillon. Meer nog: wie daar aanstoot aan neemt, zal ongetwijfeld ofwel een beotiër zijn die te lomp is om die fijnzinnige satire te smaken, ofwel een extremistische Vlaams-nationalist die blijk geeft van een stuitende onverdraagzaamheid tegenover alles wat Franstalig is. In de eerste kritische reacties over die bewuste column herkennen we onmiddellijk de - uiteraard bloedserieus bedoelde - racistische ondertoon: amalgaam over de "luie Walen", etnocentrisme, aanzetten tot overdraagzaamheid, aanwakkeren van haat, oproepen tot oorlog.

Ongetwijfeld zullen er wel enkele intolerante vlegels zijn die het niet zullen kunnen laten om een klacht in te dienen bij het CGKR. Dat Centrum-Dewitte zal de klachten onderzoeken, maar het zal antwoorden dat dergelijke zaken nu eenmaal in hun context moeten bekeken worden, en onder de artistieke vrijheid vallen. De directie van Le Soir, de krant die onlangs nog samen met De Standaard ijverde voor een beter begrip tussen alle Belgen, zal uiteraard haar columnist voluit verdedigen. Maar ondergetekende, die het waagde om zonder toestemming een vertaald citaat te publiceren en, wat meer is, een grafische afbeelding van de volledige oorspronkelijk column te reproduceren om aan zijn lezers toe te laten kennis te nemen van de volledige context, die kan eventueel wel - net als Google destijds - een proces aan zijn broek krijgen wegens schending van het o zo dierbare copyright.

O ja, voor ik afsluit, wil ik u toch nog deze raad meegeven: veronderstel even dat de zus van Bart De Wever, die in Wallonië woont, straks het slachtoffer zou worden van één of ander gewelddadig misdrijf, dan zal dat betreurenswaardige feit uiteraard totaal los staan van de verheven pennevruchten van de heer Bouillon. Meer nog, wie daar dan een verband zou durven suggereren, dàt zou pas een verfoeilijke demagoog zijn.

Reacties

#61373

Herman

 

Beste Luc,

Ik ga hoegenaamd niet akkoord met jouw analyse en mening. Draai de zaken even om: een Vlaamse journalist schrijft in een al dan niet humoristisch stuk iets dergelijks over pakweg de MR, de PS, het CdH of het FDF. Enig vermoeden wat de reactie zou zijn?
Inderdaad, het kot zou te klein zijn en het zou voor de Walen nog maar eens een bewijs zijn van het feit dat die Vlamingen bijzonder racistisch en xenofoob zijn.

Maar o wee als je als Vlaming durft te reageren als een Waal zoiets schrijft. Dan ben je een lomperik, een demagoog en bijzonder intolerant.
Dat het een Vlaming is die bij voorbaat de Vlaamse medeburger dergelijke verwijten toeslingert, maakt het stukje van Le Soir nog verwerpelijker.

#61375

Pieter_Cleppe

 

Pierre Bouillon schrijft wat hij wil, en eenieder die zich geroepen voelt om te reageren, moet dat maar doen.

Jammer dat in deze context ook aan het CGKR moet worden gedacht. Dat instituut schaffen we beter zo snel mogelijk af. Niet enkel is het geen deel van de rechterlijke macht en zou het zich dus ver van alle geschillenbeslechting moeten houden.

Bovendien zijn de zaken die het wil bestrijden (racisme, etnocentrisme en onvervraagzaamheid, tenzij dan van politici die de bevolking opjutten tegen succesvolle hard werkende ondernemers) misschien minder fraaie kanten van onze medeburgers, maar niettemin zaken die onder de absolute en totale vrijheid van meningsuiting zouden moeten vallen. Enkel met dat laatste kan men in een vrij en beschaafd land genoegen nemen.

#61377

raf

 

@Herman:

Het zal wel aan mij liggen zeker: ik begrijp jouw reactie niet. Is de ironie van Luc je ontgaan?

#61378

Herman

 

@Raf:

De ironie of satire in het stuk van Luc ontgaat me inderdaad. Ik ben nochtans heel erg vertrouwd met Britse humor en alle mogelijke vormen van ironie, cynisme, sarcasme, enz. maar dit vind ik zelf in het stukje van Luc niet terug.
Ik zag het stukje van Luc eerder als uitnodiging om het spel mee te spelen en eens flink de eigen mening te ventileren.
Ik ga er dan ook van uit dat Luc m'n reactie in die zin wel zal kunnen appreciëren ;-)

#61382

Nicolas (niet ingelogd)

 

Voor mij moet het CGKR niet ingrijpen. Vrijheid van meningsuiting, weet je wel. Daarnaast, en ja, ik weet dat het artikel van Luc ironisch bedoeld is, betwist ik hierbij wel ten zeerste dat mijn reacties bij het citaat "racistisch" zijn. Ik noem Walen niet lui of onbekwaam om Nederlands te leren.

Ik eis wederzijds respect én dat geldt ook voor Franstalige journalisten.

#61384

Briggs

 

Just Nicolas, maar alleen al om hen te kloten zou het geestig zijn moest men alle wettelijke middelen tegen hen gebruiken.

#61385

Michel Vuijlsteke

 

En is er werkelijk niemand dan zoals mij in lachen uitgebarsten toen hij het voor het eerst las?

#61387

Demosthenes

 

Haha. Nu goed, Michel

#61394

Benny Marcelo

 

Wederzijds respect Nicolas? Van welke planeet kom je? Er is nooit respect geweest voor de vlamingen sinds het ontstaan van deze onstaat en nu komt gij af met "wederzijds" respect.

Of bedoeld ge met "wederzijds respect" dat de vlamingen terug onderdanig moeten zijn aan het franstalige herrenvolk?

Wederzijds respect,
-zou dat niet zoiets zijn als het naleven van gemaakte afspraken, zoals rond de taalgrens.
-Is dat niet zoiets als niet smossen met het geld waar een ander voor gewerkt heeft.

Er zullen nog wel enkele vormen van "wederzijds respect" zijn, dat respect heeft de vlamingen tot hiertoe enkel maar geld en verloren moeite gekost.

#61395

EricJans

 

Haaahahahaaahahahahaaa! En, hihi, haahahaha kunnen we haha dan nu hihihihahahaaa België hahahahaaahahaaa splitsen? Hahaahaaaaahahahaaaaaa!

#61396

EricJans

 

Leuke kolonistenhumor, toch?

#61398

Benny Marcelo

 

Ja lap zeg: al heel mijn leven heb ik mijn best gedaan om geen artiest te zijn. Vind ik dat de walen lui zijn en plots word ik tot artiest gebombardeerd omdat die uitspraak tot de artistieke vrijheden behoort. Moest ik het nu nog in dichtvorm aangebracht hebben; zoiets als

De walen zijn lui,
de vlamingen rijk.
Wat is er teveel aan:
het belgisch gezeik.

In zo een geval is er wel degelijk sprake van artistieke vrijheid en zou het centrum volledig voor schut staan. Maar neen, ik heb gewoon gezegt dat de walen lui zijn en weer noemt men dat artistieke vrijheid, zo moeten ze bij het centrum niet in actie schieten. Precies walen:-)

#61399

EricJans

 

Ik moet denken aan 'vliegt de blauwvoet... recht door zee!' Haahahahaaa!

#61400

traveller

 

Pierre Bouillon is een racistische Vlamingen hater sinds jaar en dag. Zijn geschriften worden regelmatig in "Le Figaro" gepubliceerd. Het is een gepatenteerd stuk vuil.

#61404

Rick

 

Nochtans, wat was Bouillon's reactie op de RTBF-uitzending over de vermeende Vlaamse onafhankelijkheid?
"Ce n'est pas dans les statuts de la presse de susciter des émotions à partir d'un scénario, fut-il 'réaliste'"
http://www.eurotopics.net/f...

#61407

EricJans

 

@ Traveller:

Hoe splits je België?
Bel-gië of Bel-gi-ë of Belg-ië?
Ik geef toe: 't is niet eenvoudig.
Net zo moeilijk als o-ceaan of o-ce-aan of oce-aan...
Niet simpel.

#61408

Benny Marcelo

 

Als ge België opheft moet ge het niet meer splitsen Eric. Dat is dan een taalkundig probleem opgelost en bespaard ons een herdruk van het groene boekje.

#61412

EricJans

 

@ Benny:

Zo zie je maar: onvermoede voordelen waar zelfs niemand ooit eerder aan gedacht heeft!
En Bruxelles?
Bru-xel-les of Brux-el-les?

#61415

Benny Marcelo

 

Brussel ligt in vlaanderen Eric, geografisch en geschiedkundig, dat hoeft niet gesplitst.

#61418

Briggs

 

LVB. Zit een fout in uw tekst, namelijk de link 'oproepen tot oorlog'. Casus Belli is niet oproepen tot oorlog. Het betekent dat kleine a,b en c uit de tekst van Bouillon de oorzaak ZAL vormen van een oorlog. Een gelegitimeerde oorlog want het voorstel van Bouillon komt neer op etnische zuivering. Dat is niet oproepen tot oorlog, dat is reageren manu militari tegen een agressie.

#61419

Briggs

 

Accerso Bellum zou oproepen tot oorlog zijn, denk ik.

#61421

Benny Marcelo

 

Ken geen bal latijn maar dacht dat casus belli oorzaak van oorlog of aanleiding van misdaad betekend.

Als Bouillon dan vind dat zelfbeschikking een oproep is tot oorlog, dan is hij minstens zo kolonialistisch als Leopold II.

#61422

Briggs

 

Hier, wat minder leuke lectuur:
http://www.lalibre.be/forum...

#61425

yupie

 

Ik ben er nog altijd niet uit wat ik het ergste moet vinden:
- het bestaan van een Centrum (CGKR) ter inperking van de vrije meningsuiting
- de de facto opheffing van de rechtsstaat doordat dit Centrum naar eigen goeddunken de ene "oproep tot haat" ongemoeid laat en de andere als staatsgevaarlijk beschouwt.

Bij nader inzien toch nog altijd het laatste.

#61429

Leo Norekens

 

Ik ben net zoals iedere normaal begaafde en beschaafde mens voor de afschaffing van het CGKR (met terugvordering van de lonen van alle "medewerkers"), maar zolang het ding bestaat moet elke meningsuiting waar een luchtje aan zit aanleiding geven tot massale klachten.
Laat die lui er zich dan maar uitlullen waarom de ene mening wél en de andere niet kan. De snelste manier om ze te laten vastlopen in hun valse argumenten.

#61438

Briggs

 

Leo: Ben van hetzelfde gedacht.

#61443

yell

 

Waarom pleegt Jean Jaques (sic) DE GUCHT geen euthanasie?
Dan kan eindelijk Brussel Halle Vilvoorde conform aan de wet, gestemd in het parlement,aangepast worden!

#61449

willy van walleghem

 

Satire moet uiteraard kunnen.
Maar zijn stukje nu "een sublieme literaire ontboezeming "noemen is er wel ver over.
Ken de heer Bouillon eerder als rasechte Vlaminghater dan als stand-up comedian.
Hoe meer artikelen van zijn hand met gifmail hoe eerder we van de chaotische,geldverspillende Belgische constructie af zijn.Verder doen jongens de boedelscheiding komt naderbij.
Met dank

#61471

dendof

 

Nu ik er nog eens over nadenk meen ik dat we dhr Boejon dankbaar mogen zijn.

Ik zie ons nog vele jaren in de toekomst gebruik maken van kleine a, b en c, de zinkende boot, en wat nog.

Zeker nu het blijkbaar mag van het centrum-dat-afgeschaft-mag-worden. Of is dat nu het centrum-dat-we-beter-mee-op-de-boot-zetten?

En zeg nu zelf, "Den boot op!" klinkt toch heel wat beter (en uiteindelijk ook finaler) dan het povere "Den boom in!".

#61476

Demosthenes

 

Weet iemand waar Dendof het in hemelsnaam over heeft? Of is hij klaar voor...

#61485

dendof

 

Dat dhr Boejon ons van een fraaie nieuwe Vlaamse zegswijze heeft voorzien, net zoals voorheen de Berlaymont.

"Den boot op!" is "Weg ermee!".

#61540

Asskicker

 

De schriftelijke vragen en antwoorden van de Kamer zijn altijd leuke lectuur:

http://www.dekamer.be/QRVA/...

Zie p. 1759 en 1760 en let even op het verschil in aantal contractuelen van de Franse en de Nederlandstalige taalrol bij de FOD Justitie.

Is dit een Waals tewerkstellingsproject of hebben ze bij Justitie de helft van hun Vlaams personeel eens op "uitje" naar Oostende gestuurd?

#61545

EricJans

 

@ Benny Marcel:

<<Brussel ligt in vlaanderen Eric, geografisch en geschiedkundig, dat hoeft niet gesplitst.>>

Twee dingen:

- Brussel ligt in het Vlaanderen van vandaag... zéér zeker. Waaruit leidt je af dat ik dat anders zou zien?
- Brussel ligt historisch in Brabant... en daar werden 'Belgische' (= Nederduytsche) talen gesproken, zelfs volgens alle Franse, ja Parijse literatuur tot medio 18de eeuw. Dat 'Nederduyts' is wat wij vandaag verstaan onder 'Vlaams', in al zijn streekaccenten en schakeringen van West-Vlaanderen tot Limburg.
Nederduyts was echter een betere term omdat die taalschakkeringen nooit zijn gestopt aan de Belgisch-Nederlandse staatsgrens van 1830.

Maar goed... Brussel is dus onmiskenbaar een historisch als actueel 'Vlaamse', Nederduytsche stad.

Wat meer is: het 'Nederlands' is de grote stroom die gevoed wordt door al zijn bijriviertjes: West-Vlaamse, Noord-Brabantse, Zuid-Limburgse... bijriviertjes.
Ook Manneke Pis voegt zijn deel toe aan de Grote Stroom der Nederlandse taal.
Een Francofone Brusselaar die dat ontkent bedriegt elke Brusselaar en nog het meest zichzelf!
Zoiets kán onmogelijk goed aflopen.

#61569

Benny Marcelo

 

Ik leid dat niet af Eric, het was maar een reactie op het splitsen van Brux-el-les.
Over vlaamse kwesties zullen wij weinig ruzie maken denk ik.

#61650

EricJans

 

@ Benny:

Ik ben bang dat je gelijk hebt.

#62004

Rikkert Bal

 

Degoutant, stel je voor dat Luc Van der Kelen zou neerpennen over het FDF of het CDH. Voorpaginanieuws, extra journaal op RTBF, tussenkomst van de premier, rapporteur van de raad van Europa en de VN, klacht bij het Centrum voor gelijkheid van kansen en voor racismebestrijding, ...

#62005

Rikkert Bal

 

Vorig week stond hier nog de originele versie in het Frans. Waar is die naartoe ?

#62006

LVB

 

@Rikkert: Klik op de tweede link in dit artikel. Daar staat en stond die originele versie in het Frans.

#65085

Huug

 

Paf! Vandaag is het zover, een beotiër die te lomp is om die fijnzinnige satire te smaken klaagt Le Soir aan voor racisme:

http://www.demorgen.be/dm/n...

#65090

traveller

 

Ik heb de NVA vanaf de eerste dagen van het verschijnen een e-mail gestuurd in dezelfde zin: aanvallen zoals zij zouden doen.
De frank is gevallen.

#65094

Leo Norekens

 

Correctie: geen klacht, louter aangifte.

#79574

dendof

 

Voetbalsupporters, anderzijds, zijn boertige kloten in plaats van fijnzinnige satiristen;

"Tweedeklasser Antwerp krijgt een boete van 13.288 euro met uitstel voor de scheldliederen van haar supporters eind februari. Tijdens de thuismatch tegen Virton zongen de Antwerp-supporters "Walen buiten!" en "Les Wallons sont pédophiles".

http://www.gva.be/nieuws/sp...

#118917

Anonymous

 

Inspiratie gevonden bij de Franse Revolutie?

http://fr.wikipedia.org/wiki/Noyades_de_Nantes#Noyades_des_galiotes