Dylan Casaer wil internet censureren

Dylan Casaer
Dylan Casaer, kamerlid voor de SP.A, wil dat de internetproviders de toegang verhinderen tot de website van de excentrieke zakenman en straatracer Kim Schmitz. "Ik ben van plan aan Minister van Justitie Laurette Onkelinx te vragen te onderzoeken of websites die straatraces verheerlijken en mensen tot straatraces aanzetten van het web kunnen worden geweerd. Als de grote providers in ons land, met name Skynet en Telenet de toegang tot deze sites afsluiten, zijn we al een eind op de goede weg", verklaart Casaer woensdag in De Standaard.

Schmitz kwam onder de aandacht van Casaer nadat het VTM-nieuws er een reportage over had uitgezonden. Dylan Casaer: "In de uitzending was te zien hoe Kimble met zijn auto tegen bijna 270 km per uur over de Belgische wegen raasde. Hij maakte hierbij 733 verkeersovertredingen in korte tijd. Het is duidelijk dat hij alle mogelijke verkeersregels negeerde en geen enkel respect voor de andere weggebruikers toonde. Die werden door zijn race herhaaldelijk en met opzet in gevaar gebracht. Kimble gebruikt zijn wagen als een wapen om 'fuck you' te zeggen tegen de mensen. Ik vind het programma verdacht veel lijken op een verheerlijking van een verkeersterrorist. Veel jongeren voelen zich hierdoor aangesproken, zoals blijkt uit de bewonderende reacties die Kimble krijgt op zijn website".


De Standaard en Casaer waren niet volledig correct in hun berichtgeving. Zo noemde de krant de Duitse zakenman systematisch "David Kimble". Dat is zijn pseudoniem, zijn echte naam is Kim Schmitz. De krant had het ook over de website www.kimble.org. Op die website zijn evenwel enkel wat onschuldige foto's te zien, niet van illegale straatraces, maar van de zogenaamde "gumball races", georganiseerde autowedstrijden waarbij rijkelui in speciaal opgefokte wagens in enkele dagen tijd enkele landen doorkruisen. De discussie over het wangedrag van Schmitz op de Belgische autowegen woedt echter in volle hevigheid op het discussieforum van een andere website van Schmitz, onder de titel "Kim goes crazy in Belgium again". Daar lezen we ook dat een kompaan van Schmitz een vrouw heeft aangereden in Kessel bij Nijlen, waarna Schmitz halt hield om minutenlang de gewonde vrouw te filmen. Op dezelfde plaats wordt ook stevig gespot met de gewonde vrouw. De discussie is op dit ogenblik al negen webpagina's lang en wordt rijkelijk doorspekt met al dan niet getrukeerde foto's.

Verontrustend is dat Dylan Casaer zich niet zozeer geschokt voelt door de snelheidsovertredingen van Schmitz, of door het feit dat hij geen hulp bood aan een gewonde vrouw (maar dit voorval was blijkbaar noch bij De Standaard, noch bij Casaer bekend), maar dat hij zijn pijlen richt op de discussie die daarover woedt op allerlei websites en discussieforums, en waarbij hij zich vooral ergert aan het feit dat sommige jongeren goedkeurende en aanmoedigende reacties uiten aan het adres van Schmitz. De houding van Casaer is verontrustend voor de vrije meningsuiting, en hij lijkt nogal licht te tillen aan censuur op het internet. Maar ik heb - gelukkig - de indruk dat Casaer met zijn standpunt vrij geïsoleerd staat.

De voorbije dagen voerde de Duitse zakenman een hack-aanval uit op de websites van de SP.A en van Dylan Casaer, die daardoor enkele uren onbereikbaar werden. De website van Casaer is niet meer bereikbaar via www.dylancasaer.be, wel nog via http://users.pandora.be/dylancasaer.

Schmitz nam in 2001 het failliete internetbedrijf LetsBuyIt.com over. In datzelfde jaar haalde hij het BBC-nieuws doordat hij door hacken de bankrekening van de Duitse bondskanselier Helmut Kohl op nul gezet had bij wijze van stunt. Eén van zijn nieuwste initiatieven is de MegaCar, een auto met ingebouwde internetconnectiviteit en videoconferencing.

(met dank aan Frederik Van Cauwenberghe, webmaster van www.carstyling.net, die mij achtergrondinformatie verschafte over gumball races en over Kim Schmitz)

UPDATE: Uit een officiële persmededeling van staatssecretaris voor Informatisering van de Staat Peter Van Velthoven valt op te maken dat deze een ingreep op het internet verantwoord vindt, met als argument dat de staat van het internet gebruik maakt voor e-Government. "E-government draait om vertrouwen: mensen moeten vertrouwen hebben in on line diensten, of ze maken er geen gebruik van. Fantasten als Kimble zorgen ervoor dat rond het hele internetgebeuren een waas van anarchie en misplaatste vrijheid hangt. De gebruikers haken af op dit soort cyberterrorisme: ze verliezen hun vertrouwen in de diensten die wij aanbieden. Uiteindelijk zijn er geen winnaars in dit soort streken. [...] Het Internet is voor mij een essentieel middel om onze overheid klantvriendelijker te maken en dichter bij de mensen te brengen. Het zou onverantwoord zijn om het geïnvesteerde (belasting)geld te verliezen omdat een verwende, asociale miljonair beslist dat hij het met deze of gene niet eens is.”. Een beangstigend standpunt, vind ik. e-Government maakt gebruik van het internet als medium, maar dat geeft de staat nog niet het recht om zich met alle niet-overheidswebsites te bemoeien. Uiteraard mag de bestaande wetgeving over laster en eerroof, over aanzetten tot haat, discriminatie en racisme, toegepast worden op de verantwoordelijke uitgevers van websites. De door Van Velthoven ontwikkelde argumenten zijn evenwel beangstigend omdat het bestaan van e-Government ingeroepen wordt als reden om strikter in te grijpen op het internet.

Het Nieuwsblad publiceert in zijn zondagseditie een interview met Schmitz.

Reacties

#2204

Siegfried

 

Men moet de pest niet met de cholera bestrijden. De socialisten, zowel de Vlaamse als de Waalse zijn ziek, ze lijden aan betuttelitis. Zijn het geen kinder-gsm's dan zijn het websites die niet beantwoorden aan hun politiek correct denken en het opwerpen van een cordon sanitair van alles wat niet in dat plaatje past. Trouwens als de Waalse socialisten dan toch zo begaan zijn met de jeugd dat ze dan FN opdoeken, de producten van dat staatsbedrijf maken mijn inziens nog altijd meer slachtoffers dan gsm's of onverantwoorde Duitse miljardairs.

Zou het misschien niet beter zijn om het probleem aan de basis, zijnde de heer Schmitz/Kimble in eigen persoon, aan te pakken? Deze egoïst teistert de wegen en betaalt braafjes de boetes. Het is wel duidelijk dat het effect van die geldboetes zo goed als nihil is, het is aan politie en parket (en niet de politiek) om zo goed als mogelijk paal en perk te stellen aan de praktijken van Schmitz en co. Het lijkt me dat er genoeg bewijsmateriaal te verzamelen is om Schmitz minstens te verhoren, ook in Duitsland.

#2211

Cataclast

 

Schmitz lijkt me een compleet oninteresante en zelfingenomen idioot, maar het "idee" van Caesar overtreft Schitz moeiteloos qua idiotie.

Welke sites zullen de volgende kandidaten op zijn censuurlijst zijn?

#2212

Edwin

 

Schmitz betaalt moeiteloos zijn boetes? Niet helemaal waar dus... de man filmt een gewonde vrouw en weigert zo hulp te verlenen. Welke boete heeft hij daar eigenlijk voor gehad?

Voor de boetes die hij wel betaalde ben ik blij voor de staatskas.

Werd zijn rijbewijs al ingetrokken?

Komaan zeg... als we ergens voldoende wetten voor hebben dan is het toch wel om de autobestuurders te laten dokken voor elke pekelzonde die hij begaat.

En nu moeten socialisten plots de cencuur heruitvinden? Begrijpe wie begrijpe kan!

#2214

Reagens

 

Wat het artikel bewijst is dat de zogenaamde superboetes niet werken voor een welbepaalde categorie van mensen (en laat dit nu toevallig de mensen zijn met de zwaarste/ snelste auto's). Misschien wordt het op dat gebied wachten op een voorstel om het Noors systeem toe te passen (namelijk op basis van vermogen/ inkomsten van de overtreder de boete betalen), maar dan zou het meer dan wenselijk zijn moesten de belastingen hun werk beter doen en de fraude eens grondig aanpakken. Eens te meer (is dit een socialistische ziekte??) wordt niet de kern van het probleem aangepakt maar wordt een randfenomeen dat nog weinig uitstaans heeft met de kern eruit gehaald en bekritiseerd. Buiten het feit dat internet censuur een utopie is, is het in dit geval geen oplossing.

Men moet niet klagen over het feit dat die beelden op het net beschikbaar zijn, men moet een wetgeving bekomen die voldoende afraadt of op zijn minst herhaling voorkomt dat iemand dergelijke dingen doet.

#2216

bram

 

Peter Vanvelthoven, ook 'socialist', gaat voor de harde aanpak: http://politiek.net/cgi-bin...

#2218

Joe

 

Wat je Casaer kan aanwrijven is niets maar dan ook hoegenaamd niets vergeleken met wat Kim Schmitz zich permitteert.

Gefrustreerde dikzak, per ongeluk rijk geworden en kan zich nu dure rommel aanschaffen, groot ego, klein pietje. Lynchen volgende keer.

#2219

LVB

 

@Joe: de gevolgen van de daden van Schmitz zijn beperkt in tijd en ruimte. Gerechtelijk optreden is verantwoord, maar dit is geen zaak voor de politiek. De bestaande wetgeving volstaat, het is voldoende om ze toe te passsen.

De standpunten van Casaer en Van Velthoven bedreigen echter de vrijheid van meningsuiting van elke burger, nu en in de komende jaren, decennia of eeuwen.

#2220

Obelix

 

We hebben nu éénmaal de politiekers die we verdienen. Is gewoon de prijs die we betalen voor de democratie en daar maakt Casaer deel van uit. Eigen schuld dikke bult. Achteraf niet komen klagen.

#2221

LVB

 

@Obelix: inderdaad, achteraf niet komen klagen, daarom moeten we vooraf des te meer klagen. Ook dat maakt deel uit van het democratische debat.

#2222

dof

 

"Fantasten als Kimble zorgen ervoor dat rond het hele internetgebeuren een waas van anarchie en misplaatste vrijheid hangt."

Indymedia ware een beter voorbeeld geweest.

#2223

Edwin

 

Jongens toch! Moeten we nu echt internet gaan cencureren (of er zelfs nog maar een discussie over voeren!) omdat er ook idioten, klootzakken of schurken op het net zitten en omdat ook de Belgische overheid van het net gebruik maakt?! (Wat een zelfoverschatting, zelfingenomenheid om met zo'n argumentatie te komen aanzetten!)

Dan moet ook maar het gebruik van 'de fiets' gesanctionneerd worden, vind ik. Ik herinner mij namelijk dat er ooit een bankoverval per fiets gepleegd werd en er waren zelfs gewonden!

Om nog maar te zwijgen van fenomenen als 'de telefoon', 'het waterpistool' of 'de concertzaal' (herinner u de terreuraanval in Moskou).

Geachte heren Vanvelthoven & Casaer: allee de gratis pub is meegenomen maar nu is 't wel genoeg zo...

Of kiezen jullie dit soort van 'ideeën' omdat jullie als parlementairen zodanig onder de knoet gehouden worden en jullie dus de politieke moed missen om eens in één of ander onderwerp tégen de partijtucht in te gaan?

Is het leven dan zo zwaar bij de SP.a?

Kom, jullie namen zijn weer eens gevallen. En dan nu: terug naar de orde van de dag.

#2224

Huug

 

Morgen gaat 'Schmutz' tegen een boom rijden en dan is het probleem opgelost.

Verder: censuur ? Wat een lul zeg, doet me denken aan de discussies over horrorfilms en moordfilms (en nog andere dingen) en dat dit de jeugd zou aanzetten tot ... trr. Dan moeten ze de film met James Dean en zijn race naar de afgrond ook maar helemaal verbannnen. En de romans van Gerard Reve, want dat zet aan tot homoseksualiteit, enz ...

#2225

Tom Mertens

 

We moeten ten allen tijden de vrijheid van meningsuiting blijven garanderen. Zolang de wetgeving niet overtreden wordt, mag censuur absoluut niet aanvaard worden.

#2228

yupie

 

Wanneer, ja wanneer, gaat er nu eens een einde komen aan die ziekelijke en ergerlijke betutteling en bemoeiing van de overheid en waar in het bijzonder bepaalde partijen zich menen te moeten in specialiseren. Gebruik de bestaande wetgeving om dit probleem op te lossen.

#2234

tx

 

interessant om een beetje meer over die Kimble te lezen. Ik kende hem niet. Heb er nu enkele uren over gelezen. Interessant wel, rare man, vrij gestoord.

En die internet censuur is idd idioot! Daar zou protest tegen moeten komen als ze er verder over beginnen nadenken

#2245

Maarten Schenk

 

Van Velthoven, lichtjes geparafraseerd:<i>

"De Vlaamse Infolijn draait om vertrouwen: mensen moeten vertrouwen hebben in telefonische diensten, of ze maken er geen gebruik van. Fantasten als Kimble zorgen ervoor dat rond het hele telefoongebeuren een waas van anarchie en misplaatste vrijheid hangt. De gebruikers haken af op dit soort teleterrorisme: ze verliezen hun vertrouwen in de diensten die wij aanbieden. Uiteindelijk zijn er geen winnaars in dit soort streken. [...] De telefoon is voor mij een essentieel middel om onze overheid klantvriendelijker te maken en dichter bij de mensen te brengen. Het zou onverantwoord zijn om het geïnvesteerde (belasting)geld te verliezen omdat een verwende, asociale miljonair beslist dat hij het met deze of gene niet eens is.”</i>

Klinkt het al dommer?

#2249

Huug

 

@Maarten: "De telefoon is voor mij een essentieel middel om onze overheid klantvriendelijker te maken en dichter bij de mensen te brengen."

Ik hoop dat de 'telefoon van de overheid' nooit bij me belt. Ik wil nml. NIET 'dichter' bij de overheid staan.

#2250

koen

 

censuur vs alles moet kunnen ?

even doorredeneren (waarbij ik ruiterlijk toegeef dat ik de site van Kimble (nog?) niet bezocht (ik denk daar niks interessants te zullen vinden)

(en ook even abstractie gemaakt van het ireële karakter van het controleren van de internet inhoud)

maar zo maar principieel alles moet kunnen ? hoe ver willen we daarin gaan ? wat met kinderporno bvb ? wat met oproepen tot of aanzetten tot crimineel gedrag in het algemeen ?(en vooral waar vloeit 'info geven over' over in 'aanzetten tot'?

ter info : deze vragen houden geen standpunt in, ik zou hier niet graag pretenderen er zomaar op te kunnen antwoorden.

#2251

Mike

 

Dan moet de website <a href=http://www.speedycam.be>www... (time lapse road movies) zeker ook gecensureerd worden... Daarin wordt ook snel over belgische wegen gereden, maar alleen doordat de techniek van de omgekeerde slow motion werd toegepast... Als men met censuur begint, waar is dan het einde?

#2252

Reagens

 

Kinderporno is strafbaar net zoals te snel rijden. En kinderporno publiceren op gelijk welke manier is ook strafbaar. Dit is geen censuur van het internet maar gewwon het naleven van de strafwet. Zoals hierboven al enige malen gezegd is censuur geen oplossing en moet "de wet" in het algemeen uitkomst bieden zonder dat daar censuur voor nodig is.

#2260

JVS

 

Die Kimble is zelf ook niet vies van censuur. Op zijn guestbook staan enkel positieve berichtjes. Ik en een paar anderen hebben een paar dagen geleden als proef een negatief berichtje gepost, maar die kwamen er niet op!

Je zit dus enkel ophemelende berichtjes van "fans", de meesten kunnen (begrijpelijk) niet eens foutloos schrijven. Die staan in volle bewondering voor onze held, en willen een leventje zoals hij met Mercedessen, jets, babes en champagnefuiven. Het echte leven, allee.

#2262

LVB

 

@JVS: beide gevallen van "censuur" zijn totaal niet met elkaar te vergelijken, althans niet vanuit het standpunt van burgerrechten en de rol van de overheid. Een eigenaar van een website heeft het volste recht om zelf te bepalen wat er al dan niet op komt, en dus te snoeien in de reacties. Het komt wellicht niet echt sympathiek over en het getuigt niet van een open geest, maar zowel juridisch als moreel valt er niets tegen in te brengen. Het is geen censuur in de echte betekenis van het woord. Als de overheid beperkingen oplegt aan wat mensen kunnen schrijven op websites, dan is dat wel een ingrijpende beperking van de vrije meningsuiting. Er bestaan verantwoorde beperkingen, zoals kinderporno, maar het i s uiterstgevaarlijk als de politiek zich gaat uitspreken voor nog meer beperkingen, zoals Casaer doet. De vrije meningsuiting is een hoogstaand goed. Als men die vandaag gaat beperken omdat de mening van Schmitz en zijn volgelingen sommigen niet aanstaat, dan ligt de weg open om morgen jouw en mijn meningsuitingen te verbieden, omdat ze als "ongewenst" beschouwd worden.

#2272

Bema

 

Toch raar dat beperking van vrije meningsuiting zowat altijd vanuit dezelfde hoek komt.

Ik vind het weerzinwekkend dat VTM die man een forum biedt om zijn krankzinnigheden te etaleren. Het lijkt inderdaad op het goedkeuren ervan, al hebben ze misschien gezegd dat ze het er niet mee eens zijn.(heb het zelf niet gezien en zal dat ook niet doen)

In het dorpje waar ik woon hebben een paar onverlaten naar aanleiding van wat cafépraat wat jaren geleden een een wedstrijdje gehouden: om ter snelste door het rode licht een hoofdbaan over te rijden. Van internet voor iedereen was toen nog geen sprake.

Ik zou de heren Casaer en Van Velthoven dan ook aanraden om cafépraat af te schaffen. Daarvoor kan je dan de brouwers aanspreken om dat café te sluiten want die zijn verantwoordelijk voor het feit dat er café's bestaan. Of de thee- of koffiefabrikanten als het over moslimgelegenheden gaat. Anders discrimineer je weer en krijg je het CGKR op je donder.

Ik blijf het toch nog altijd raar vinden dat er tegen de verkoop van ''de weg van de moslim'' nog altijd geen klacht is ingediend. Die roept toch rechtstreeks op tot geweld tegen vrouwen en homosexuelen. Of heb ik het weer verkeerd voor?

#2286

Koen G.

 

Censuur op het internet. Waaauw! Get a life.

Meer dan grappig is die Caesar niet.

#2299

Peter VDB

 

Wanneer je alles op een hoopje gooit, heb je natuurlijk gelijk. Maar je doet de waarheid geweld aan, net door alles op een hoop te gooien. En dat is net niet fair.

Dylan Casaer heeft het niet over censuur: hij volgt de weg van het gezonde verstand, door aan de Minister van Justitie de vraag te stellen of het zomaar kan, wat gebeurt op de site(s) van Schmitz. En dan vooral het posten van de video's. Net zoals je je de vraag kunt stellen of het uitzenden van die video's op TV zomaar kan. Blijkbaar oordeelde het parket in ieder geval dat de video's bezwarend genoeg zijn, om ze bij VTM in beslag te laten nemen.

Daarna roept Schmitz op om de websites van Casaer en van de sp.a 'plat te leggen' door een DoS-attack.

De reactie van Casaer en Staatssecretaris Vanvelthoven gaat uitsluitend over dat feit: kunnen we het zomaar toestaan dat wie dan ook, om welke reden ook, het recht in eigen hand neemt en oproepen doet om sites te hacken? En dan ook nog eens slaagt in zijn opzet? En dan ook nog eens uitpakt met die actie?

Wie pleegt dan censuur?

Vanvelthoven 'claimt' het Internet op geen enkel moment. Hij klaagt (terecht) aan dat je types als Schmitz niet ongestoord moet laten, indien ze acties als het platleggen van sites opzetten. En omdat dat nu éénmaal zijn bevoegdheid is, voegt hij eraan toe dat dergelijke acties bijzonder nefast zijn voor het vertrouwen van mensen in het Net, en bij uitbreiding dus ook voor e-government, waarvoor we met ons allen betalen.

#2300

LVB

 

@Peter Vandenberghe: over alles op een hoop gooien gesproken, als het parket een video in beslag neemt bij VTM, dan is dat om bewijsmateriaal te verzamelen over misdrijven, en NIET om de uitzending van die video te verhinderen of te bestraffen. Casaer heeft daarentegen uitdrukkelijk gesproken over ingrepen bij de providers om het raadplegen van sites of filmpjes onmogelijk te maken. Hij heeft inderdaad een vraag gesteld maar ook aangegeven in welke richting hij het antwoord ziet, en die richting was censuur. Onze aanklacht tegen de censuur-ideeën van Casaer heeft niets te maken met het hecken en met het terechte protest van Casaer tegen dat hacken. Casaers oproep tot censuur kwam er vooraleer er gehackt werd, maar in uw reactie veegt u het wel op één hoop. In de eerste oproep van Casaer was geen sprake van hacken.

#2305

voiceless

 

het schijnt dat Kimble zich in België wil komen vestigen.

Een bondgenoot van Dedecker?

Een nachtmerrie voor de sossen?

#2313

haedesch

 

?Dit bewijst alleen maar dat zo?n figuur moet aangepakt worden. Alles wat hem stoort, ruimt hij uit de weg.[...]Opmerkingen die hem niet zinnen: vernietig de websites. Dit kan niet langer." dixit Casaer

Hoorde ik daarnet niet iemand de term "Tragically Ironic" gebruiken?

#2326

Pieter

 

Censuur, een van de lelijkste dingen in de wereld beknot het vrij denken en het vrij zijn. Als men censuur gaat toepassen komt de informatie er op een andere weg terug door, alleen beseffen er dan meer en meer mensen het belang van een censuurloze maatschappij. De communistische trekjes van die politieker hebben weer enkele stemmen opgebracht, hiep hiep hoera voor de desbetreffende oelewapper .

#3394

FRANK horemans of is het LAUREN? kessel

 

mannekes toch mannekes toch waar zijn wij mee bezig? Ten geldt op een internet een "vrije spraak" dus men MAG en KAN zeggen wat len wil zonder dat daar iets aan gedaan wordt en zo moet dat ook blijven DYLAN CEASER FU boy!!!

#42048

NWE581

 

hi all!

ik ben dus ook zo'n wezenloos die verschrikkelijk hard rijdt.

motor rijbewijs haal ik niet want dan rij ik me dood.

autorijbewijs heb ik niet en daarom leef ik nog..

Maar wat ik eigenlijk wou vragen hier.. Die site van Kimble doet het niet meer? Is hij gestopt daarmee?

#59545

[email protected]

 

neen ze hebben de site geblockt bij de providers
http://www.kimble.org/cgi-b...

daar kan je een deel zien