Hugo Claus 1929-2008

Het zal vandaag wel geiligschennis [pun intended] zijn om het te schrijven, maar een auteur als Hugo Claus kon mij niet boeien. Noem mij maar een cultuurbarbaar. Zeker, ik kan Nederlandstalige taalkunstenaars appreciëren, maar alleen als ze de moeite doen om in de standaardtaal te schrijven. Wie zijn werk doorspekt met Vlaams idioom, of dat nu gebeurt om een historisch accuraat beeld te scheppen, of uit romantisch bevlogen nostalgie, of om het allemaal te ridiculiseren, moet niet rekenen op mijn belangstelling. Ja, ik heb wel eens een toneelstuk van de man gezien, maar dat eeuwige navelstaren op muffe gezinssituaties en dito machtsverhoudingen ging mij al snel vervelen. Geef mij maar een Willem Elsschot, een Johan Daisne, of ja, zelfs een Jef Geeraerts. Maar ook al laten leven en werk van Claus mij eerder koud, zijn dood laat mij niet koud.

Hoed af voor de manier waarop Claus een einde liet maken aan zijn leven. In plaats van langzaam uit te doven als een verdorrende plant, verkoos de dementerende kunstenaar om gebruik te maken van de mogelijkheid tot euthanasie. Ja, ik vind het een goede zaak dat mensen die daar bewust voor kiezen, hun zelfbeschikkingsrecht kunnen uitoefenen en op een legale wijze een einde kunnen laten stellen aan hun leven. Er is ook geen enkel argument om daar tegen te zijn, tenzij wanneer men dit zelfbeschikkingsrecht ondergeschikt maakt aan een verzonnen goddelijk opperwezen waaraan men het monopolie toekent om het leven te geven en dus ook om het eigen leven te nemen. Wie zo'n verhaal wil volgen mag dat van mij gerust doen, maar moet zijn visie en de daarmee gepaarde sociale restricties niet opdringen aan anderen.

Dit gezegd zijnde, was Claus natuurlijk het ultieme rolmodel voor de bobo, de bourgeois bohème of bourgeois bohémien. Tegen de schenen stampend van establishment en commercie, de volgzaamheid van het klootjesvolk ridiculiserend, maar intussen zelf wel modieus trendsettend en trendvolgend. En wat zijn modetrends anders dan de ultieme vorm van commercieel gecreëerde volgzaamheid? Dat is het kantje van Claus dat mij wel interesseert. Als een cultuurpaus als Claus een veredelde lassersbril mooi vindt, dan moet zo'n bril wel goed zijn, en dus koopt de premier er ook één.

Reacties

#61182

Briggs

 

Hugo Claus is dood, zoals velen is hij gestorven. Ik ben geen romanlezer, poëzie is niet meteen iets voor mij. In't kort: Ik heb gisteren veel gezapt tijdens het 19u journaal tot het echte nieuws herbegon.

#61183

dM3

 

Zijn naam alleen al deed me huiveren. Helaas.

#61184

Willy

 

Wie doof blijft voor de stem van de dichter is een barbaar, hij mag zijn wie hij wil. Zo verkondigt een duits spreekwoord. U noemt uzelf een cultuurbarbaar, dus u weet het. U bent eerlijk, en dat is heden een groot pluspunt. Velen vinden zich geroepen om met de cultuurvlag te zwaaien, en weten niet eens of er wel een museum in de gemeente is, laat staan het verschil tussen een gedicht en een zeefdruk.
Voor wat uw beoordeling van Claus als mens betreft, volledig akkoord met u. Hij ging heen als een propagandist en militant van een politieke groep, helaas al wauwelend. Was hij toen al onder "invloed" ?

Maar wat de kunstenaar, schrijver, dichter betreft kan Claus gerust post vatten naast de door u vernoemden, aangevuld met Paul Van Ostaaijen, Teirlinck, Boon, zelfs een Brusselmans.
Voor mij blijft Hugo Claus een monument in de wereld van de Letterkunde. Ik heb bijna al zijn romans, toneelstukken en verzenbundels gelezen, en heb er van genoten.

#61185

Krist

 

@Luc.

Laat ik beginnen met te zeggen dat ook ik voor het zelfbeschikking van het individu ben, inlcusief het recht zijn leven te beëindigen.
Ik wil je er echter wel op wijzen dat er tegen euthanasie argumenten in te brengen zijn waar geen verzonnen opperwezen bij komt kijken. Een arts die ik ken, en die kategorisch tegen euthanasie is, argumenteert als volgt:
"Willen sterven is een ziekte. Als arts probeer je zieken te genezen."
Deze arts zal dus nooit aan aktieve euthanasie meewerken.
Je kan natuurlijk debateren over de vraag of "willen sterven" inderdaad een ziekte is of niet, maar een opperwezen zal daar niet bij komen kijken.

#61186

Cogito

 

In het geval van depressie is willen sterven inderdaad onderdeel van de ziekte en kan euthanasie niet. Zelfmoord wel, maar dat kan altijd natuurlijk. het gaat erom dat je iemand die depressief is (en niets anders) niet helpt sterven want dat is misdaad.
Ik heb het vraagstuk Euthanasie van dichtbij meegemaakt, een tante met ALS. Zij blies het op het allerlaatste moment zelf af. Dat maakte grote indruk op mij --> ook wie volledig bij verstand is beseft niet altijd wat voor zware, intense keuze dit is. zij heeft nog bijna een jaar geleefd en is dan stillekens doodgegaan. Haar kinderen waren heel erg dankbaar voor dat jaar dat ze nog is willen blijven.

O ja Hugo Claus: zoals Annemans op zijn blog vermeld en ik hier al in een andere reactie heb gezegd: zijn ouders waren vervolgde Vlamingen, in de bak gestoken door het Belgische regime dat Claus` vader op dezelfde wijze in het kruis heeft getast als zijn beroepsgenoot Plantin. Ook die eerste boekdrukker kreeg het al aan de stok met het toenmalige regime wegens onbeschaamd drukken van zijn eigen mening.

Daar hebben we curieus genoeg niks van gehoord in de regimemedia.

#120161

Gaston D'Haese

 

Vind jij de collaboratie van vader Claus dan verantwoord.

#61187

steven

 

Bedankt Luc,

U bent omzeggens de enige (officiële media en bloglandschap inbegrepen) die enige relativering met betrekking tot de goddelijkheid van Claus durfde neer te schrijven.

Ik wou er nog aan toevoegen :
-Claus had zijn tijd mee : Claus stamt uit een tijdperk waarin niet alleen de pastoor, de non, de huisdokter en de burgemeester , maar ook de kunstenaar en de dichter op handen gedragen werden. De concurrentie was beduidend minder. De heilige huisjes, een goudmijn voor een kunstenaar, des te talrijker. De mediakanalen waren schaars, werden gecontroleerd en behandelden kunstenaars met respect en sérieux. Zoute voetnoten via het internet bestonden nog niet.
-Claus had zijn looks mee : zoals voor iedere mediafiguur is ook voor de schrijver uiterlijk belangrijk
-Claus kreeg weinig tegenspraak, en waarschijnlijk kreeg hij daardoor ook enige kapsones en rocksterallures (zie ook de lassersbril, waarin ik eerder een Elvisbril herkende, en de vele andere zonnebrillen).

Maar hij blijft een indrukwekkende dichter.

#61188

traveller

 

Zoals hier in een ander commentaar geschreven, van de doden niets dan goed en daarom houd ik mijn mond.

#61192

joe

 

Als schrijver en filmmaker kon Claus me ook weinig boeien, als mens ken ik hem niet goed genoeg, dat laat ik an zijn intimi over. Ik doe wel mijn hoed af voor zijn energie en creativiteit.

Nu, Luc, met je laatste paragraafje moet ik niet echt ja-knikken. in welke mate was Claus dan modieus trendsettend? die bril? hij was toch niet bij de eersten om zo'n bril te dragen? en zijn bril gelijkt toch in de verste verte niet op die Gucci-bril van Verhofstadt???
En ik zie geen inconsequentie tussen schoppen tegen establishment en klootjesvolk en het dragen van een niet onhippe bril. Of vind je dat Claus een ziekenfonds- of fietswiel-montuur moest dragen? Als je die nog in de brillenwinkels vindt...

#61194

A.Rouet

 

Uitvoerige beschouwingen over Claus' bril komen m.i. van wie weinig of niets van 'de meester' heeft gelezen. Dan liever Briggs' eerlijkheid.

#61197

ivandeboom

 

@Luc, ik hou evenveel als u van de standaardtaal, het Nederlands, maar ik verloochen mijn afkomst niet. Mijn dialect -- "Vlaams idioom" -- is de enige taal die ik vloeiend spreek, ik zie niet in waarom die taal niet op uw belangstelling kan rekenen en al zeker niet als Hugo Claus er prachtige gedichten mee kan schrijven. Ik ben leraar Nederlands maar geen vakidioot. Ik hou van mijn taal maar ik knuffel ze liever niet dood.

#61198

LVB

 

@ivandenboom: Begrijp me niet verkeerd, Claus beheerste het standaardnederlands perfect, wat hij in menig interview, dichtbundel en boek bewezen heeft.

Maar als ik een boek opensla en daar staat al op de eerste pagina een dialoog in Vlaams dialect, dan sla ik dat boek weer dicht en dan denk ik "ik heb wel wat beters te doen". Hoewel ik ook opgevoed ben in het dialect vind ik het heel vermoeiend en tijdrovend om dialectteksten of teksten in een typisch Vlaams idioom te moeten lezen.

#61199

Demosthenes

 

Ik vind het navelstaren van Claus ook niet boeiend. De verhalen over incest en overspel in Vlaamse middens trokken niet mijn aandacht. Geef mij dan inderdaad ook maar een Elsschot, of een Harry Mulisch of W.F.Hermans.

De dood van Claus, net zoals bij ieder mens, is uiteraard een tragedie op zich, maar hij was inderdaad moedig om zelf te beslissen wanneer hij uit het leven zou stappen.

#61202

joe

 

zou de dagkeuze symbolisch zijn: 1 dag voor de intrede van een tsjeef-premier?

A.Rouet: uitvoerige beschouwingen van Claus' bril, schoenen, sjaaltje, eetgewoonten, etc... komen m.i. van wie verder kijkt dan naar 's mans boeken. Jij die zo graag kokketteert met je authentieke mexicaans hoedje klinkt nu toch zielig schoolmeesterachtig...

#61204

VI

 

Wie is Hugo Claus?

#61206

LVB

 

@VI: één van de lezers van deze blog, ik zal zijn naam niet noemen, schreef vooraleer ik dit artikel had gepubliceerd, in een commentaar bij een ander artikel iets over het overlijden van "Hugo Camps". Hij heeft het gelukkig zelf verbeterd, als geregistreerde gebruiker kon hij dat. Maar omdat ik van elke commentaar een email krijg op het moment dat het gepost wordt, weet ik dus dat hij eerst "Hugo Camps" had geschreven. Slip of the tongue, wellicht te wijten aan wishful thinking, zullen we maar denken.

#61207

joe

 

Hij had eigenlijk eerst "Hugo Broos" geschreven maar kon het nog corrigeren alvorens op de "toevoegen"-knop te drukken.

#61208

joe

 

VI: de broer van Fanta

#61209

VI

 

Ik kan me niet van de indruk ontdoen dat de pers en politiek dit thema overdreven in de verf zet. Interviews, specials, newsflashes, de koning terug uit vakantie, de 2 premiers op TV, nationale rouw, ... Maar hoeveel mensen lazen al een boek van hem? Ik niet. En hoeveel mensen hebben een boek van hem, maar lazen het niet?
Maar als morgen Jacques Vermeire of Urbanus sterft krijgt hij zeker geen full page op de eerste bladzijde van de gazet. Toch hebben die mensen meer harten veroverd dan Hugo Claus.
Geen wonder dat velen hem niet kennen.
@ Briggs: ik heb ook gezapt.

#61210

Demosthenes

 

En deze die Hugo Schiltz schreef, leed aan Alzheimer.

#61212

A.Rouet

 

@ joe

Welke van ''s mans boeken' konden je maar weinig boeien en waarom? In geval van nood zijn Googlen en kokketteren (sic) je toegestaan.

#61218

joe

 

A.Rouet: oooh, help help, je brengt me in nood! paniek paniek. inderdaad, ik ga nu gauw google intikken, of liever direct naar de wikipedia!
Je moet dat meer doen: voor elke evaluatieve uitspraak niet alleen een namenlijstje gaan opeisen, maar ook de "waarom". en mag ik nu pipi gaan doen, meester?

#61220

Benny Z.

 

Op dezelfde dag is ook 1 van de grootste sf-schrijvers overleden, nl Arthur C. Clarke (2001: A Space Odyssey).

#61222

EricJans

 

Hugo Claus trop fobie.
Ik heb Vrijdag ooit gespeeld in de toneellessen. Een stuk zonder bezieling dat illustreert hoe hard het bestaan wel niet is. Maar - zoals in haast alle Vlaamse toneelwerken en ook films - volstaat het niet om de hardheid van het bestaan te illustreren. Sorry, Claus... een stuk toneel moet het hebben van zijn contrasten en een toeschouwer verstaat het wel maar 'beleeft' het daarom nog niet. De beleving ervaar je maar door het contrast.
Wat is het contrast van 'het harde leven'? Juist ja: geloof, hoop, liefde, enz. ... maar dat stonk voor Claus dan weer teveel naar Rooms-Katholicisme... in zijn hardnekkige, typisch Vlaamse weigering om in te zien dat er een fundamenteel onderscheid is tussen R-Katholicisme en... de Bijbel.

Dat hebben die Spanjaarden in de 16de eeuw hier in Vlaanderen toch wel klaar gekregen. Vooral bij de Belgische vrijzinnigen weigert men dat ondrscheid te zien.

Zo heeft Claus voor mij als christens zin hele leven lang een thema aangesneden waarbij hij systematisch geheel naast de kwestie bleef discussiëren. Zinloos. Net als zijn bejubelde dood waarvoor ik overigens vind dat er wettelijk ruimte voor moet zijn.
Euthanasie is immers zelfmoord met assistentie.
Het heeft geen zin je druk te maken over iemand die het recht op zelfmoord in een wet wil gieten.
Zelfmoord doe je in de overtuiging dat je leven van jezelf is. Ik geloof daar niet in maar kan noch wil anderen verbieden dat wel te doen.

Ik wens Hugo Claus het beste toe.

#61223

EricJans

 

Positieve noot

Als republikein kon ik Claus wel appreciëren: op een boekenbeurs in Duitsland werd hem tijdens een persconferentie in het oor gefluisterd dat hij in België tot baron zou worden geslagen. Daarop reageerde hij in een voor hem zo typische rebelse reflex: "Dan vraag ik hier en nu politiek asiel aan!"
Fantastisch vond ik dat.

#61225

A.Rouet

 

'help help, je brengt me in nood!'
Geen paniek joe, ik verwees gewoon naar Claus' bundel uit 2004 (alsof jij dat niet wist!).

#61229

Pieter_Cleppe

 

zijn recht op euthanasie staat buiten kijf, maar ik vind dat dit losstaat van de vraag of het goed is dat hij van dat recht gebruik maakt.

Enkel de persoon in kwestie kan daar uiteindelijk de juiste beslissing in maken en elk geval is dus verschillend.

#61232

Cogito

 

Hugo Camps? dat was ik. Dat was een schrijffout waar je niets achter moet zoeken. Ik wenste Camps niet dood of zo, hoewel ik `m liever alleen over de sjot zou willen zien schrijven. Allitererende namen en rijmwoorden sla ik wel eens meer door elkaar. Zo noem ik voortdurend iedere Herman Walter en vice versa.
Ik heb echter geen moment Claus voor Camps gehouden of vice versa.

@A.Rouet: koketteren.

@Eric: Iemand het beste toewensen bij diens dood zal ik maar interpreteren als een blijk van groot geloof :-)

#61233

Alexander Victor Colen

 

Hoe kan iemand als Hugo Claus, die zo 'n ongeïnspireerd slecht Nederlands schreef, (H.Conscience had nog een excuus, de Belgen hadden alle volksscholen die de Hollanders in Vlaanderen opgericht hadden,gesloten) een groot schrijver zijn?
De Hollanders waaronder Mulish zien de zaak genuanceerder. Zij heten Hugo Claus een BELGISCH auteur!

#61234

A.Rouet

 

Van iemand met een Latijnse nick mag je toch verwachten dat hij die 'sic' begrijpt? Niet dus.

#61235

joe

 

@Cogito: highbrow A.Rouet bedoelt simpelweg: de eer van die kokketten komt mij toe. Ik had dat woord eerder gebruikt ivm zijn sombrero.

#61237

joe

 

A.Rouet : Allez-gij, "Help me help me uit de nood" (of de jager schiet me dood) zong ik al op school, dat was ver voor 2004!

Ik mis een (sic)-je van jou bij AV Colen's Mulish. Ik had toch van iemand van jouw "kaliber" verwacht dat je die kent. Niet dus.

#61240

Leo Norekens

 

Luc, jouw verknochtheid aan de Standaardnederlandse norm siert je, maar laten we toch niet overdrijven. Klap je elk boek dicht waarin een Franse, Engelse, Duitse of Spaanse uitdrukking voorkomt? Klap je elk Engels boek dicht dat 'slang' termen bevat?

Bovendien is de norm niet in stenen gebeiteld. Hij is voortdurend in beweging. Slaafse onderworpenheid zorgt er alleen maar voor dat 'anderen' de norm naar hun hand zetten, terwijl wij braaf toekijken.
Ik meen mij te herinneren (uit een interview met de aflijvige) dat de Winkler Prins bij de naam Claus vermeldt dat hij de Nederlandse taal beïnvloed en aangevuld heeft. Uit zijn reactie daarop ("Wow!") mogen we afleiden dat dit zijn (alom bekende) ijdelheid in hoge mate streelde. Welke Vlaamse woorden of uitdrukkingen onder invloed van Claus vandaag als Standaardnederlands beschouwd worden weet ik niet (goesting hebben? met een ei zitten? een kleed aandoen?). Maar als ik zie dat er vandaag (om PC-redenen) allerlei Surinaamse nieuwigheden in de woordenlijst van "onze" taal worden opgenomen, die door niemand aan deze zijde van de oceaan gebruikt of zelfs maar verstaan worden, dan kan ik alleen maar zeggen dat die enkele toevoegingen uit de streek waar de historische wortels van het Nederlands liggen, minstens evenveel recht op erkenning hebben. Dus wat dàt betreft hoort hier eigenlijk: bedankt, Hugo Claus. Met onze *klak* in onze handen, zou ik haast zeggen.

----------

@AV Colen: Ach, wat *heet* 'slecht Nederlands'?...

#61241

Marco

 

@Alexander Victor Colen : Ik verdenk er Mulish van, Claus in te delen als Vlaams auteur en niet als Nederlandstalig auteur omdat H.M. anders niet zelf aanspraak kan maken op de titel "Grootste Nederlandstalige Auteur uit de 2Oe Eeeuw". Ik vond zijn reactie op Claus zijn sterfdag zeer kleintjes.

#61244

EricJans

 

@ Cogito:

<<@Eric: Iemand het beste toewensen bij diens dood zal ik maar interpreteren als een blijk van groot geloof :-)>>

Tja, Cogito... groot geloof? Een mens die in niets gelooft heeft ook een groot geloof, hé. Een geloof in het niets.
Wat wil je... mensen zijn altijd gelovers... ze kunnen niet anders. Ze hebben geen hoger bewustzijn want ze zijn zich niet van iets hogers bewust. Ze hebben wél een bewustzijn TOT het hogere.
De éne noemt het 'niets', de andere noemt het 'God' en maakt er geen beelden van.
Waarmee ik niet zeg dat dat allemaal hetzelfde is. Wél zeg ik dat het allemaalgelovers zijn.
Vraag is: wat is geloof-waardig.

#61248

Benny Marcelo

 

Het enige dat ik van Claus echt weet is dat hij vlaamsgezinde, dus foute, ouders had en dat hij P. Jansens ging feliciteren met zijn verkiezingsoverwinning.

Het feit dat de BRT daarop zinsspeelde deed mij denken aan Dirk Van Esbroek. Net als Claus het febbekakske geworden van de BRT, beiden met "foute ouders", en beiden bekeerd tot de zaligmakende doktrine van de belgische omroep.

De bewieroking van Claus begon bij de BRT inderdaad genante vormen aan te nemen en heb zoals Briggs de batterijen van mijn zapkast leeggezapt om maar niet naar de lofzang te moeten luisteren. Ik heb afgehaakt toen ze begonnen met interviews van mensen die de dood van Claus tot een "bijna ramp voor de vlaamse literatuur" begonnen te bombarderen

Van Esbroek heeft dan tenminste nog mooie muziek gemaakt.
Niks blijvends, niks pretentieus, gewoon mooi.

Claus was zo bescheiden dat hij nooit begrepen heeft waarom hij de nobelprijs voor literatuur niet heeft gekregen. Ik vrees een beetje dat Claus model staat voor belgische zelfverklaarde inteligentia. Vandaar die BRT-aandacht.

#61252

Elhaz

 

De ultieme lakmoesproef voor een schrijver is de tijd. Zal Claus over vijftig jaar nog gelezen worden of ondergaat hij het lot van de gevierde Vlaamse schrijvers die hem zijn voorgegaan? Wie leest nog Streuvels of Timmermans? En nochtans hebben die ook werken geschreven die de moeite lonen en waren zij "groot" in hun tijd. Maar geen schrijvers van wereldklasse. Daarvoor zijn ze te anecdotisch en te zeer in de Vlaamse klei geworteld, net zoals Claus. Daar is in sé niets verkeerd mee. Een enkele zonderling zal ze nog lezen, so what.
Ik ben al blij als een auteur één of twee werken schrijft die bijblijven. En dat heeft ie wel gedaan.
Maar vooral als dichter heeft hij een paar weergaloos mooie gedichten geschreven en daarvoor alleen al verdient Claus een pleintje met zijn naam. Poezie is echter zo een marginaal gebeuren dat hij ook daar slechts door een enkeling herinnerd zal worden.
Uiteindelijk was het "fenomeen" Claus alleen echt belangrijk in dat tijdsgewricht toen hij als jonge rebel tegen de ballen van het muffe Vlaamse establishment trapte. Maar al snel haalde de tijd hem in en werd hij zelf deel van dat establishment en ging hij op zijn lauweren rusten, als een echte West-Vlaamse kleine neringdoener handig de media bespelend en zijn imago van groot en vrijgevochten kunstenaar omzettend in geldelijk gewin.
Een boeiend leven heeft hij geleefd, en daarvoor doe ik mijn hoed af.

#61253

Demosthenes

 

Elhaz, daar ben ik niet volledig mee akkoord. Charles Dickens bijvoorbeeld (nog steeds een gevierd en gerespecteerd schrijver) is voor velen vandaag de dag niet meer leesbaar. Idem dito voor Streuvels en Timmermans. Toch hebben ze meesterwerken geschreven (tot op de dag van vandaag)/

#61255

EricJans

 

@ Benny Marcelo:

Wat je zegt is raak, zéér raak. Claus heeft als literator een aantal belangrijke dingen gedaan: uitstekende Shakespeare vertalingen, bijvoorbeeld.
Maar... so what?

De kunstenwereld in België is vals en hypocriet. Het gaa niet om links en progressief zijn, het gaat niet om anti-klerikaal zijn, het gaat niet om pro-euthanasie zijn, het gaat niet om intelligent en deel van de intelligentia zijn, het gaat om... Belgicist zijn.
Had Claus of had Van Esbroek (goede artiest nochtans) zich één keer flamingant geprofileerd... hun carrière zou naar de kloten zijn geweest. Alle voordelen, alle lofbetuiging, alle camera's en microfoons, persartikels en overheidssubsidie... het zou allemaal in één klap wegvallen.
Alles wat de transfers, de voordelen van de francofonie kan bedreigen gaat eraan. Dat is het verzwegen credo en het criterium van de cultuurbezetting die La Belgique sinds 1830 is. Min noch meer. Het is de enige constante in dat Vlaamse artiestenwereldje: bel-gi-cis-me. Claus was daarin dus een lafaard.

Dáár en dáár uitsluitend en alleen gaat het om.
Nu mag iemand voor mij gerust belgicist zijn... het probleem is echter dat het omgekeerde niet mag.
Dit is wat Franse bezettingen doen... zij kopen de intelligentia weg van het volk op kosten en ten koste van het volk.
Juist ja: kolonialisme. Maar heel sluw.

#61256

EricJans

 

Het is dat wat me als Vlaamse burger écht boos maakt op schijtlaarzen als Claus, Van Esbroek, ...

Is Nederland speciaal racistischer, fascistischer, enz. ... dan Frankrijk? Maar neen!
Waarom zou Vlaanderen dan speciaal racistischer en fescistischer zijn dan Nederland of Frankrijk?
Wat een bullshit!
Maar dit soort cultfiguren is dit soort gedachte over Vlaanderen en de Vlamingen nu al 50 jaar en langersystematisch aan het kweken en cultiveren.

Het resultaat vinden we terug in dat soort UNO-rapporten over onze taalcode... een politiek die in tal van EU-landen de normaalste zaak van de wereld is: integratie is bereidheid tot het leren van de taal en daar hangen sociale voordelen aan vast. Niks aan de hand.

Maar Vlaanderen staat daarbij internationaal geportretteerd als de grote fascist van Europa.
En onze hyper-Culturelen? Zij genieten van subsidies OMDAT ze die gedachte mee cultiveren.
Zoiets heet collaboratie met een culturele bezetter. België is en blijft een culturele bezetter.

En ter illustratie twee dingen:
- eind 2007 hield Libération hier in Vlaanderen een enquête in Vlaanderen over meer of minder Vlaamse autonomie. Geen enkele beroepsgroep telde zoveel Belgisch gezinden en zo weinig Vlaamsgezinden als de artiesten. Tenminst: als de artiesten die krant, radio en tv halen.
- Voor enkele maanden hield SABAM op haar website een enquête tegen de splitsing van de auteursrechtenorganisatie en er werd geworvenvoor het behoud van België. Excuus maar: niet alle auteurs en componisten zijn Belgisch gezind en dus gaat zo'n monopolieorganisatie haar boekje zwaar te buiten.
Schansdalig.

#61258

traveller

 

Bertje de cultuurverkwister heeft me toch nog doen verschieten toen hij zei dat de nobelprijs armer is geworden sinds Claus stierf zonder hem te krijgen.

#61262

Benny Marcelo

 

Moest er een nobelprijs voor stommiteiten bestaan, Bert Den Bleiter zou de eerste winnaar zijn.

#61264

joe

 

We kunnen nog altijd meedingen met Jef Nys....

#61308

EricJans

 

@ Joe:

Wel nu je 't zegt: ik verkies Professor Gobelijn vér boven Al Gore. Stukken geloofwaardiger.

#61318

joe

 

Je vergeet Rocco Granata.

#61333

Alexander.colen

 

Heeft iemand de verzamelde werken van Joost van den Vondel?
Wie is de Meester van de Nederlandse taal?

#61345

G. Joris

 

So what's next: euthanasie in een live-uitzending van de VRT?

#61349

joe

 

Wil jij misschien de hoofdrol spelen, Guido?

#61410

Neverbeendead Religion

 

God heeft ooit eens het volgende geschreven over de mens en het fictieve opperwezen:
Hoe goed ik er ook voor zorg dat het niet met een onvoorspelbare lotto wordt vergeleken, het feit dat er enkel van de levenden het eeuwige niets wordt gemaakt bij hun sterven heeft enkel de kenmerken van een onvoorspelbare lotto voor diegenen die maar tijdelijk leven onder hun fictieve opperwezen. Hun zelfdefinitie na het tijdelijke leven kunnen ze niet geven na het tijdelijke leven omdat ze die al kunnen definieren tijdens het tijdelijke leven: het eeuwige niets, enkel een variatie van zichzelf vanwege logische beperking.
Want een tafel in het eeuwige niets veranderen is maar even onmogelijk als een levende in het eeuwige niets veranderen of, na pun intended, even lotto-mogelijk voor de tijdelijke aanwezigen.
Ik zorg er niet goed voor en dat stemt dan wel overeen met wat de mensen hun booskleurige toekomst onder een opperwezen ( waarvan maar voor even wordt uitgegaan dat het bestaat om wat niet bestaande exacte gevolgen te kunnen concluderen ) noemen, want een opperwezen legt enkel verantwoording af aan zichzelf, ook bij keuze van niet goed te zorgen voor ondergeschikten.
Zo zorg ik er ook zeer slecht voor dat de mens denkt van niet te kunnen beschikken over een way out of life onder een opperwezen dat slecht zorgt voor alles dat een mens zich kan voorstellen in verband met hemzelf.
Het enige waar ik dan wel goed voor ga zorgen is het grote podium waar elke mens zich eens apart met mezelf geconfronteerd zal zien om het wat over het fictieve opperwezen te hebben dat de wereld al even slecht liet verder gaan als datgene dat zou gedaan hebben indien het werkelijk bestond.
Want met zo een komende confrontatie zorg ik er uitermate goed voor dat de uitleg van elke mens niet met een onvoorspelbare lotto zal worden vergeleken.

Mijn uitleg ligt al klaar want als je op speciale lottos aan het spelen bent, loont het om tricky te kunnen zijn with knowledge of where cold fronts went.

http://nl.youtube.com/watch...

Has beens moeten daar nog wat aan werken like as if it's for the rent.

#61446

Jean-Paul

 

Nu de katholieke schrijfster Hugo Claus gestorven is kunnen we zijn oeuvre vertalen naar het Nederlands.
Met beste groeten. Jean-Paul