Bourgeois wil ontvangst satellietzenders aan banden leggen

In Vlaanderen kan je volgens Bourgeois nog steeds Arabische haatzaaiende satellietzenders ontvangen zoals het omstreden Hezbollah-televisiestation Al Manar, dat uitzendt vanuit Libanon. Programma's van deze tv-zender omschrijven joden als honden en varkens en roepen vaak op tot terreuracties tegen joden, Israël en de Verenigde Staten.

'In de Vlaamse mediadecreten staat duidelijk dat omroepen geen programma's mogen uitzenden die oproepen tot haat', zegt minister Bourgeois. 'Televisiezenders die dat wel doen, kunnen uit de ether gehaald worden'. Dat is conform met de Europese richtlijn 'Televisie zonder Grenzen'.

De distributie van Al Manar via satellietondernemingen in de EU kon op basis van die richtlijn in 2004 worden stopgezet. Sommige Arabische landen laten Al Manar en gelijkaardige omroepen echter nog steeds toe om programma's uit te zenden. Dankzij de krachtige ArabSat en NileSat-satellieten zijn ze nog steeds in Europa te ontvangen.

De Standaard Online, 25 mei 2008

Reacties

#64042

LVB

 

En zodra die ontvangst aan banden is gelegd, kunnen we niet meer met eigen ogen vaststellen dat Al Manar "haat zaait". Vanaf dan moeten we onze overheid op haar woord geloven dat het om een "haatzaaiende zender" gaat. Want die zender blijft natuurlijk gewoon uitzenden in Libanon, alleen zullen we hem hier niet meer mogen ontvangen en bekijken.

#64043

Briggs

 

De overheid die weer gaat bepalen wat haatzaaierij is. Ok, Al Manar lijkt mij niet al te kosher (gniffel) als de Vlaamse overheid kan bewijzen dat er sprake is van systematisch haatzaaierij dan kunnen zij dat afsluiten (hun 'recht', kuch) maar zolang het niet illegaal is om het dan illegaal te bekijken. Eens zien of Al Manar online te zien is. Ik zou liever Al Manar en Al Jazeera verplicht zien (met ondertiteling) op de Vlaamse kabel. Niet om de Joodse gemeenschap te shockeren, maar dan kan het doorsnee publiek de 'verdraagzaamheid' gade slaan en tegelijk eens nieuws zien vanuit 'Arabisch oogpunt'. Maar dan wil ik ook een Israëlische zender :)

#64048

Cogito

 

Was Geert Bourgeois niet degene die het Vlaams Belang tout court wou verbieden? "Zolang het Vlaams Blok bestaat zullen er mensen op stemmen" was zijn standpunt. Hij is van denktrant niet veranderd dus.

#64049

Rudy

 

Misschien dat Bourgeois eerst eens de VRT doorlicht en vooral iemand zoals Wim Willems, Hoofdredacteur Nieuwsuitzendingen, die er voor zorgt dat de VRT meestal anti-Israelisch nieuws brengt en zo ook haat zaait. Zo weigert dezelfde Willems expliciet om het Vlaams publiek op de hoogte te brengen dat de zaak Al Dura eigenlijk een hoax was:
http://www.theaugeanstables...
en
http://www.debriefing.org/i...

#64060

joe

 

luc: akkoord, maar toch vraag ik me af of Bourgeois toch geen punt heeft. dus misschien zijn die moslimheethoofden hier in B beter af zonder die zenders en is de kans groter dat ze zich kalm houden.... want bij die gastjes is een vonkje genoeg om te exploderen, dus hoe minder vonken....

#64061

joe

 

Rudy: wie bracht er onlangs een uitmuntende reportagereeks over 60 jaar Israel? De VRT-nieuwsdienst, niet? En had dit een anti-israelische teneur?

#64067

EricJans

 

Verbiede? Waarom? Omdat ze de Koran lezen en die willen toepassen op een tv-zender in Libanon? Pfff. Vertel eens wat nieuws!

#64072

LVB

 

@joe: Die poging van Bourgeois om 'haatzaaierij' tegen te houden met een verbod is gewoon zielig, en een typisch voorbeeld van Vlaamse betuttelingsdrang.

Het kwade hou je niet tegen door er je oren of ogen voor te sluiten. Je moet het aan de kaak kunnen stellen, je moet het kunnen ontmaskeren. Door het te verbieden gaat het clandestien en wordt het ongrijpbaar.

"die moslimheethoofden hier in B beter af zonder die zenders en is de kans groter dat ze zich kalm houden.... want bij die gastjes is een vonkje genoeg om te exploderen, dus hoe minder vonken...."... typisch voorbeeld van slachtofferdenken, het idee dat die 'minderheden' domme zwakke willoze wezens zijn die de speelbal zijn van uitbuiters of van ophitsers. Als die 'heethoofden' tot geweld overgaan, dan is dat hun verantwoordelijkheid en dan moet zij ervoor gestraft worden, en niemand anders.

Die gasten moeten zoals iedereen leren om kritisch om te gaan met wat ze op hun tv-scherm zien, en zelf kritisch te leren nadenken. Dat ga je in ieder geval niet bereiken door alles wat te ver gaat weg te censureren en te verbieden.

#64073

Benny Marcelo

 

Het kwaad ontmaskeren Luc, dan gaat hier de verkeerde party nog gelijk krijgen. Dat is nu net wat ze hier ten allen prijzen willen vermijden.
Je kan het vergelijken met het gebruik van het woord "jongeren". Het zijn pogingen om te verdoezelen dat de multi-culti-droom altijd bij een droom zal blijven.
Het komt er in feite op neer dat je een deel van de bevolking de mond moet snoeren om een ander deel maar niet voor het hoofd te stoten aangezien die lange tenen hebben, om het eens anatomisch te omschrijven.

#64076

ivan janssens

 

Principieel is het inderdaad angstwekkend dat er een stel bureaucraten zich bezighouden met het screenen van alle mogelijke televisiezenders op eventuele haatzaaiende boodschappen.

Praktisch: Al Manar, hoeveel kijkers zou die sattelietzender hebben? En hoeveel daarvan zouden al niet overtuigd zijn van hun eigen gelijk? Dit is een zender die preekt voor de eigen kerk. Of we ons daar nu mee bezig moeten houden?

Ten slotte: "Programma's van deze tv-zender omschrijven joden als honden en varkens". Dat doet de Koran ook. Bourgeois = Wilders?

#64077

joe

 

@luc: "Die gasten moeten zoals iedereen leren....."
Ik begrijp je nobele bedoelingen, maar ga eens een paar keer in de brusselse metro zitten en wellicht ga je je zoals ik ook afvragen of die gastjes het wel kunnen leren. Wat er in hun kopke omgaat en hoe ze op pulsen reageren kun je niet simpelweg omturnen met straffen.
De term "slachtofferdenken" laat ik op jouw account want zo zie ik hen niet. Wel: gemanipuleerd. Zoals iedereen in onze maatschappij in min of meerdere mate gemanipuleerd wordt, zij het door ideologen zij het door marketeers, en niet iedereen is daar even resistent voor. Ja, veelal door naiviteit en/of onwetendheid, maar remedie hiertegen is niet voor iedereen een instantproduct.
Maar amokmakers en vandalen moet je straffen, laat ik daar duidelijk over zijn. Ikzelf wordt voor 10 minuten over mijn parkeertijdlimiet ook gestraft.

#64080

Cogito

 

@(echte)Joe, iemand maakt misbruik van Uw nickname om min of meer nuttige bijdragen te posten!

#64081

joe

 

@cogito: neenee, het probleem ligt weer bij je schuifje!

#64089

pepperjack

 

Joe, je hebt misschien een klein puntje, maar ze 'opzuigen' in onze samenleving, zou m.i. alleen gaan door totale breuk met rchtstreekse invloeden uit de thuislanden. Dat is onmogelijk met alle huidige media.

Bourgeois'plan is regularitis, of machtswellust tot in het absurde of op dwaze manier in maakbaarheid geloven.