Elektriciteit uit zeewind (3): Kamagurka

Hoever staat het met het C-Power project? Woensdagavond was ik toevallig getuige van het uitvaren van de vijfde sokkel, de voorlaatste die dit jaar op de Thorntonbank wordt geplaatst. Op deze vijfde sokkel heeft cartoonist Kamagurka een gestileerde Don Quichote-figuurtje geschilderd. In plaats van te paard, zit de ridder die tegen windmolens vecht nu "te vis". Op zee zal bij hoog water alleen Don Quichote te zien zijn, bij laag water ook de vis. Het uitvaren verliep deze keer vlotter en sneller dan de eerste keer: de Rambiz ging niet tot in de achterhaven om daar te draaien, maar draaide in de voorhaven. Het staketsel was niet afgesloten, en enkele politieboten waaronder één met opschrift "Brussel-Bruxelles" patrouilleerden opvallend in de buurt van de werkzaamheden. Foto's zijn te zien op Flickr.

Van het uitvaren heb ik opnieuw een video-opname gemaakt die ik hieronder versneld laat afpelen. Doordat ik geen statief bij me had, heb ik moeten improviseren door de camera op de reling van het staketsel te leggen. Op de video is goed te zien hoe de sokkel van de kade wordt gehaald en vervolgens een paar meter in het water wordt gedompeld, zodat door het drijfvermogen van de sokkel de belasting op de Rambiz wat wordt verminderd. De video is 6 maal versneld, behalve het laatste stuk dat op normale snelheid wordt getoond. Het filmpje duurt 14 minuten en 20 seconden.

VIDEO


Afgelopen weekend heb ik vanop de zevende verdieping van een appartement op de zeedijk in Knokke een poging gedaan om een glimp van de bouwwerken op de Thorntonbank op te vangen. Dat is gelukt, maar zolang de windmolens zelf nog niet op de sokkels zijn gemonteerd, zit het wel op de grens van het waarneembare. Dat is ook normaal, gezien het feit dat ze dertig kilometer uit de kust staan en slechts 17 meter boven de zeespiegel uittorent. Met het blote oog is er alvast niets te zien, met een verrekijker kun je bij helder weer enkele blokjes uit de zee zien oprijzen. Met een camera van 6 megapixels en een zoomfactor van 10 valt er op een foto met moeite iets te zien.

DSC01107

Reacties

#64270

traveller

 

Bedankt Luc,

Een fantastische cameraman en een fantastische kraanman.

#64271

Cogito

 

Had beter gekund.

#64272

dM3

 

mooie reportage

#64274

Cogito

 

Ik bedoel natuurlijk: Kamagurka had beter gekund ;-)

#64282

joe

 

doet me denken aan zo'n totempaal in vancouver's stanley park

#64287

A.Rouet

 

been there, seen that....steamy time, ook aan de overkant in Seattle

#64290

joe

 

jaja, het is daar groovy. als de kids groter zijn wil ik terug en de Inside Passage doen.
Steamy voor jou vanwege het humiede klimaat of vanwege de plaatselijke etablissementen? 't is daar in BC ook zeer bedrijvig op filmvlak, hee.

#64292

A.Rouet

 

vanwege een klok die (niet echt) op 'steampower' werkt

Nieuwe reactie inzenden

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.