Stop de persen, schrap Kabouter Wouter

De Nederlandse minister van Financiën Wouter Bos heeft het duidelijk verkorven bij de Belgische pers. Na zijn uitspraak dat Nederland erin geslaagd is om het gezonde deel (lees: het Nederlandse deel) van Fortis te vrijwaren van "besmettingsgevaar" door delen die wat minder gezond zijn (lees: de Belgische delen), schuwen de Belgische media enig ad hominem niet. De krant Het Belang van Limburg titelt: "Hippe socialist blijkt giftige, natrappende Nederlander".

Wouter Bos

Karin De Ruyter
Maar de hoofdvogel werd vandaag afgeschoten door Karin De Ruyter, redactrice economie bij De Standaard. Zij bakte het zo bruin dat de krant zich genoodzaakt zag om, terwijl de persen al draaiden, haar column te schrappen en te vervangen door een nieuwe, volledig herschreven versie. Sommige abonnees kregen een krant met de "giftige" versie, maar in de losse verkoop was alleen nog de krant met de gekuiste versie te vinden.

Oorspronkelijke, "giftige" versie, mij doorgestuurd door een abonnee van De Standaard.


Nieuwe, "gekuiste" versie, als PDF beschikbaar voor abonnees van De Standaard Online.De oorspronkelijke versie van De Ruyters opiniestuk droeg de titel "Kabouter Wouter", met als bijschrift "Bos heeft zich gedragen als een klein, revanchistisch mannetje". Ik laat u even genieten van de sterkste passages uit haar artikel:
Wat Bos zei, is immers niet zomaar een frivole opmerking. Met zijn uitspraak heeft hij het hele bancaire systeem en daarmee de economische fundamenten van een bevriend buurland, een Europese medelidstaat en een belangrijke handelspartner onderuit proberen te halen. Om nog maar te zwijgen van de jobs van de 45.000 mensen die nog voor Fortis België werken. Nochtans noemt Bos zich een socialist. (...)

Wat Bos gedaan heeft, bewijst dat hij geen greintje staatsmanschap in zich heeft. Hij heeft zich gedragen als een klein, revanchistisch mannetje. Het toont aan dat hij geen enkel besef heeft van de ernst van de bancaire crisis, van de werking van het internationale bankstelsel en van de gevolgen van zijn uitspraken. Nochtans noemt het kaboutertje Woutertje zich minister van Financiën.

Doe geen moeite, u zult nergens een digitale versie van bovenstaande citaten terugvinden. Niet op Mediargus, niet in de PDF-versie van De Standaard, niet op De Standaard Online, niet in de Google cache. Alle digitale sporen zijn zorgvuldig uitgewist. Hebt u een papieren versie van De Standaard waarin u bovenstaande tekst terugvindt, bewaar dan het exemplaar: verzamelaars zullen er ooit geld voor bieden.

De nieuwe, gekuiste versie van de column verscheen in een deel van de papieren oplage, en was vanaf 16 uur ook op de web- en PDF-versie van de krant te vinden. In de nieuwe versie bleef geen zin van de oorspronkelijke versie over. Het artikel was volledig herschreven. De toon was nog steeds hard, maar de ad hominems waren weg. De titel luidde nu "Tussen Den Haag en Parijs", met als bijschrift "Bos heeft als een volleerd raider Fortis gedestabilseerd". Als verschil kan dat tellen: van een "klein, revanchistisch mannetje" naar een "volleerd raider"!
De Nederlanders hebben het slim, maar allesbehalve proper gespeeld. Minister van Financiën Wouter Bos was vorige week maandag al niet meer van plan om het eerder gesloten akkoord na te leven. Hij heeft nooit één euro gestort voor de overname van Fortis Bank Nederland. In de plaats daarvan begon hij Fortis verder te destabiliseren. (...) Met die giftige uitspraak ondermijnde hij het heel broos herstellende vertrouwen in Fortis opnieuw volledig. Willens en wetens. Want dat het om een ongelukkige of lichtzinnige uitspraak ging, kan van een minister van Financiën moeilijk aangenomen worden. (...)

Op 6 oktober 2008 verschenen er dus twee versies van De Standaard op papier, met als enig verschil het opiniestuk van Karin De Ruyter. En net op de dag dat Marco Derksen een blogpost publiceerde over de integriteit van digitale krantenarchieven, bevat het digitale archief van De Standaard niet het artikel dat een deel van de abonnees te lezen kregen. Nu lijkt de eerste, boze en giftige versie geschreven te zijn vooraleer het nieuws van de overname door BNP Paribas bekend was. De tweede, propere versie bevat wel een allusie op de Franse overname. De officiële uitleg van De Standaard zal dan ook vermoedelijk luiden dat nieuwe elementen een nieuwe versie van de column hebben verantwoord. [hat tip: Raf]

Reacties

#69601

Cogito

 

"giftige, natrappende Nederlander".

Is dat geen voer voor 't Wit Paterke?

#69602

Cogito

 

Merk ik een ondertoon van vunzig nationalisme en verwerpelijk wij-zij denken tegen Nederland in al deze kritiek?

#69604

dendof

 

Hulde, gelijk dat zij daar zeggen.

Ik wou dat wij ook een Wouter hadden, in plaats van die kabouter Reynders, die er niet eens slaagt belastingen te laten innen in reserve-Frankrijk.

#69606

melodius

 

Ik wens de Nederlanders veel plezier toe met hun gloednieuwe staatsbank annex zwart gat voor overheidsgeld. Het spijt me om te moeten toegeven dat de Belgische regering het veel slimmer heeft gespeeld door de boel door te spelen naar een van de stevigere Europese banken. Dit neemt niet weg dat het spelletje van Bos nog maar eens aantoont dat het hele Europese verhaal niet veel om het lijf heeft als het water woeliger wordt.

#69610

joe

 

Cogito: als het gaat over de Kezen is dat toch toegestaan?

#69619

EricJans

 

@ Melodius:

Ga je zo'n klap nu ook nog komen verpakken als 'Belgicistische intelligentie', als overwinning?
Waar is onze goede vriend Lippens dan gebleven om op de intelligente overwinning te klinken? Was hij toevallig wat ziek deze week?
Haaahahahaaa!

Je begint op die pr-man van Saddam le gelijken, Melo!
Perikelen van een verdwijnend onland?
2009 is het zover. Het staat nu écht te gebeuren.
Of het Vlaams-Nationalisme een waardig alternatief zal zijn moet uit de feiten nog gaan blijken. Maar zéker is dat het het énige alternatief aan het worden is.
Als het kot helemaal uitverkocht is zal er de Vlamingen niets anders overblijven dan Flamingant te zijn. En nóg hebben ze het nietb allemaal begrepen.
Tjongejonge.

#69633

Nicolas R

 

Melodius, wie zegt dat de Nederlanders Fortis nationaal zullen houden. Ze zullen die verkopen of privatiseren van zodra ze de tijd rijp achten.

#69639

Willy

 

Is Kabouter Wouter wel als verwijt bedoeld ? Als mijn geheugen nog gezond is, bestond er in nl een succesrijke partij die zich de kabouters noemde ? Waarvan de verkozene zich per witte fiets naar de zitting begaf.
Trouwens, zowel Harry Potter als de Boskabouter zijn figuren uit de boekentop. Uit Boman's Eric en het groot insectenboek werden ook de zo bekende mestkevers gehaald, u weet wel, die nuttige insecten die andermans vuiligheid opvreten.
De gekheid daargelaten, hetgeen Bos verwezenlijkt is je van het. Daar zal Dexia-loodgieter geen puntje kunnen aan zuigen. En DS ? Nou ja, elk krantje kwettert zoals het gebekt is, als er maar genoeg vogelzaad in 't bakje komt.

#69640

Karin De Ruyter

 

Als auteur van het bewuste commentaar - of de bewuste commentaren - wil ik toch wel even duidelijk maken dat ik de wijziging volledig op eigen initiatief heb doorgevoerd.
De nieuwe versie heb ik inderdaad gemaakt om er het intussen bekendgeraakte nieuws over de overname door BNP Paribas in te verwerken. Ik vond zelf dat het niet veel zin meer had onze lezers op maandagochtend een opinie te leveren die uitsluitend sloeg op iets wat vrijdagavond al gebeurd was, en geen rekening hield met de gebeurtenissen van zondagavond.
De toon van het nieuwe commentaarstuk was misschien wel minder giftig, zoals u zegt, maar indedaad nog altijd hard. Maar inmiddels wilde ik ook wel een enigszins andere boodschap geven.
Overigens: het eerste commentaarstuk is inderdaad verschenen in een deel van onze gedrukte oplage. Onder meer in de kranten die voor het buitenland bestemd waren, en die dus ook op de Nederlandse krantenredacties beland zijn. NRC Handelsblad heeft een samenvatting van mijn eerste, 'giftige' commentaar overgenomen op zijn opiniepagina's in de krant van maandagnamiddag, 6 oktober.
Van een doofpotoperatie of censuur, zoals u suggereert, is dus helemaal geen sprake.
Vriendelijke groet,

#69642

raf

 

Luc schreef: "De officiële uitleg van De Standaard zal dan ook vermoedelijk luiden dat nieuwe elementen een nieuwe versie van de column hebben verantwoord."
QED!

#69644

raf

 

@Karin De Ruyter:

In NRC Online lees ik vandaag een opiniebijdrage van Sweder van Wijnbergen:

Veilig geland ondanks geblunder
Gepubliceerd: 6 oktober 2008 13:47 | Gewijzigd: 7 oktober 2008 14:50

Is dit geen elegantere oplossing dan die van DS?

#69652

Mark Peeters

 

PROT-anal-yse over de situatie is heel duidelijk.
Dit is het einde van Belgie.
Vlaanderen kan zich misschien beter aansluiten bij Nederland...

#69667

joe

 

Mark: zou de raket van wallace en gromit nog marcheren?

#69670

De Ijzeren wil

 

ik wil iets
ik wil dat LVB blijft bestaan
dat hij blijft gewoon herhalen wat hij altijd zegt
dat hij en zijn lezers niet veranderen
dat andere theoriën sowieso 'te lijf' gegaan zullen worden
keer op keer
kost wat kost
dat hij daardoor nog veel meer lezers en camera's kan bijwinnen
dat ze mee de wetten goedkeuren die internet binnenkort aan banden legt want het werd maar eens tijd dat die terroristen niet zomaar meer konden communiceren

ik wil dat echt
omdat ik weet dat zij over een paar jaar dood zijn
dat gaat me willoos maken

#69674

Bartvs

 

Wie gelooft dat druksel nog?

#69708

raf

 

@Karin De Ruyter:

Uw eigen Bernard Bulcke geeft een ander beeld van Wouter Bos dan het door u naar voor gebrachte in uw eerste 'giftig' stuk (Commentaar DS). Hij was blijkbaar goed geïnformeerd, goed voorbereid en goed omringd. Dat kan je van 'de Belzen' niet zeggen...
Het lijkt erop dat u zich heeft laten leiden door (begrijpelijke) sentimenten. Uw uitleg over een 'nieuwe druk' voldoet niet. Ofwel is uw hoofdredacteur bang geworden en heeft hij geanticipeerd, ofwel zijn er telefoontjes gekomen uit Brussel en/of Den Haag.
Zedenles: eerst even een rondje lopen, dan driemaal diep inademen en dan pas aan het toetsenbord.

http://standaard.typepad.co...

#69724

De Staat

 

vervuild deze site door belgicisten
mais au moins les français restent polis

#69784

Karl

 

@de staat

Beleefd als ons geld afpakken, bedoelt u?

#69875

Effe

 

Ach het heeft eigenlijk geen nut meer van nu nog te reageren, maar toch:

Laat ons alstublieft maar ophouden de "ollanders" na te trappen, wij zouden juist hun een compliment moeten maken. Immers "onze" baron Lippens is met de stille trom maar MET medeneming van een enorm pak geld vertrokken. De familie Lippens zou, indien zij daartoe bereid waren geweest, met eenvoudige pennenstreek de ganse Fortis hebben kunnen redden, maar dachten daar blijkbaar niet aan. Hun kapitaal, vergaard in de publieke sector, is veiliggesteld voor vele generaties Lippens. Voor de Lippens inderdaad, daar ergens in Wallonie of zo, niet voor u en mij. Karin de Ruyter moet zich diep en diep schamen met haar ondermaatse en welhaast zielige schrijverij. Karin de Ruyter... is dat geen Nederlandse naam??

#69878

Belgica Dividenda Est

 

@ Effe

"de Ruyter... is dat geen Nederlandse naam??"

Inderdaad en wel een van Nederland's beroemdste namen: http://nl.wikipedia.org/wik...

Noem Michiel De Ruyter echter geen Ollander, want hij was een Zeeuw uit Vlissingen

#69924

Corse

 

European States of Socialist Republics

De Europese Unie beslist het reisverbod voor de communistische president Alexander Loekasjenko van Wit-Rusland op te heffen.

Het grootschaligste communistische wereld plan ooit van de overheid wordt gestart.

Staatsinterventies om het kapitalistische systeem te redden.

Het nationaliseren van privaat banken en andere multinationale bedrijven in de wereld, naar het model van Hugo Chaves van Venezuela heeft resultaten.

De rode Europese Unie kameraden heten Alexander Loekasjenko van Wit-Rusland en Hugo Chaves van Venezuela welkom voor hun ideeën voor de verstatelijking van Europa.

Duitsland heeft reddingsplan van 480 miljard klaar
13/10/2008 17:05
Maandagnamiddag heeft een buitengewone ministerraad van de Duitse regering het reddingsplan voor de bankensector ter waarde van 480 miljard euro goedgekeurd. Het plan bevat hoofdzakelijk staatsgaranties die kunnen oplopen tot 400 miljard euro voor leningen die banken onderling afsluiten.

Ook Frankrijk en Spanje hebben bekendgemaakt tot welk bedrag ze borg willen staan voor interbancaire leningen.
Over dat principe werd zondag in Parijs een akkoord bereikt tijdens een top van de 15 landen van de eurozone - de eerste top van de Eurozone ooit.

Parijs stelt zich garant tot 320 miljard euro.

Madrid gaat niet verder dan 100 miljard euro.

#69965

Corse

 

Het bestraffen van bank, hypotheek, krediet en immobilia:

Angela Merkel van Duitsland is de eerste op de wereld die initiatief neemt om de veroorzakers van deze ellende te bestraffen.

Afwachten wat de straffen zullen zijn en of deze geen averechts effect hebben en de misdaden (witteboordencriminaliteit) van bank, hypotheek, krediet en immobilia nog aanmoedigen!

Voldoende controle en zware gevangenisstraffen zijn noodzakelijk, het gaat immers om diefstal, de grootste hold-up aller tijden!

Over het terug recupereren van de gelden van deze grootste hold-up aller tijden werd niet gesproken!

Een alternatief is, op elke marktplaats van elk dorp en stad op onze planeet een schavot plaatsen en de koppen in manden laten rollen, er zijn genoeg gedupeerden die met plezier en zonder een zak over het hoofd het schavot willen bedienen!
Een degelijke oplossing voor de volgende 40 jaar!
Het volgende probleem zal zijn dat we niet genoeg manden vinden om deze koppen op te vangen.

De vraag aan Angela Merkel van Duitsland of dit het einde was van het kapitalisme in zijn huidige vorm?

Het antwoord was:

Wij willen geen kapitalisme maar een sociaal democratie.

#71873

Roelof

 

Belgen. Ge hebt uw frietzak nog.

Draai h'm om en zet h'm op uw hoofd.

#71887

Leo Norekens

 

Done and done, Roelof.
En nu?