De cola-index

Het Britse weekblad The Economist introduceerde jaren geleden de Big Mac Index. Volgens de theorie is de prijs van een Big Mac in een McDonalds-restaurant een goede indicator voor de reële koopkracht van een munt. Bij een vergelijking van deze prijs met de prijzen in andere landen, vormt de Big Mac Index een aanwijzing voor de onder- of overwaardering van een munt. The Economist keek ook naar de consumptie van coladranken, en vond een correlatie met rijkdom en ontwikkeling.

Met vakantie in de VS dompel ik me niet alleen graag onder in de cultuur en de natuur van het land, maar ook in de geneugten van de consumptiemaatschappij. Tijdens een bezoek aan een supermarkt zag ik de ruime variëteit aan coladranken, en bedacht ik dat het aantal verschillende variëteiten coladrankjes die The Coca-Cola Company en PepsiCo Inc. aanbieden, misschien wel een indicator kan vormen voor de keuzevrijheid van de consument. De consumptiemaatschappij wordt immers niet alleen gekenmerkt door de koopkracht van de consument, maar ook door de variëteit van het aanbod. De consument in het communistische Oost-Duitsland had een vrij hoge koopkracht voor een beperkt aanbod aan levensnoodzakelijke producten, maar voor luxegoederen was zijn koopkracht zeer laag. Waar de Big Mac Index een indicator vormt voor de "diepte" van de koopkracht van een consument, zou mijn cola-index dus een indicator kunnen zijn voor de "breedte" van het consumptie-aanbod.

  Coca-Cola Pepsi
regular Classic Pepsi
sugar-free Diet Coke Diet Pepsi
caffeïne-free Classic Caffeine Free Pepsi Caffeine Free
sugar-free & caffeïne-free Diet Coke Caffeine Free Diet Pepsi Caffeine Free
50% sugar C2 Pepsi Edge
1 calorie low sugar   Pepsi One
vanilla flavor Vanilla Coke Pepsi Vanilla
vanilla flavor & sugar-free   Diet Pepsi Vanilla
cherry flavor Cherry Coke Pepsi Wild Cherry
cherry flavor & sugar-free Diet Cherry Coke -
lemon flavor - Pepsi Twist
lemon flavor & sugar-free Diet Coke with Lemon Diet Pepsi Twist
lime flavor - -
lime flavor & sugar-free Diet Coke with Lime -
seasonal - Pepsi Holiday Spice
 TOTAL 10 12
 Cola Index for country: USA 22  

Begin volgend jaar zal ik dit idee lanceren op de nog te lanceren Engelstalige versie van mijn blog, zodat mensen uit andere landen de cola-index voor hun land kunnen berekenen. Ik zal bij mijn terugkeer in België ook de Belgische cola-index berekenen. Ook al is de economische relevantie van deze denkoefening beperkt, economie mag best wel eens op een luchtige en speelse wijze onderzocht worden.

De spelregels: de meting mag gecumuleerd worden in de ruimte (men mag meerdere winkels of supermarkten bezoeken om de inventaris op te stellen), maar niet in de tijd (een speciale kerst-variëteit en een speciale zomer-variëteit die niet het hele jaar door verkrijgbaar zijn, mogen niet samen meegerekend worden), enkel de cola-dranken van Coca-Cola en Pepsi-Cola worden meegeteld (geen Dr. Pepper, geen Mecca Cola, geen Sprite, Fanta of Canada Dry). Variëteiten inzake verpakking worden niet meegeteld. Wie nog gaten kan opvullen in de bovenstaande tabel voor de VS, mag het mij altijd laten weten.

Diet Coke heet in Europa "Cola Light", Diet Pepsi heet er "Pepsi Max". Op het vliegtuig zag ik ook een "Pepsi Light", ik vermoed dat dit de Britse variant is.

Louter ter info: hier in de VS zag ik volgende verpakkingen voor cola-dranken: PET-flessen van 2 liter, een halve liter en 237 ml., blikjes van 355 ml. en blikjes van 237 ml.


Reacties

#2825

Hoegin

 

Oei, de Noren zullen hier niet opgezet mee zijn. Ik kan me amper voorstellen dat de Cola-index hier hoger dan 6 zou zijn, misschien zelfs maar 3 of 4. Er gaat hier op TV een spotje waar de clou van de zaak is dat een winkel met maar weinig keuze eigenlijk een voordeel is, want dan hoef je niet te kiezen («het eenvoudigste is vaak het beste»). Het duurde maanden eer ik het spotje überhaupt begreep, en zelfs nu verbaas ik me er nog over. Een collega van mij komt trouwens uit de voormalige DDR, en haar opmerking dat het keuzeaanbod hier in de winkels vergelijkbaar is met dat in de DDR zegt eigenlijk genoeg.

#2840

bart

 

Niet overtuigd. De culturele elementen (wat wordt waar lekker gevonden) wegen te zwaar door in deze. Zo zal je in Noord Korea misschien een uitgebreide rijstkeuze hebben of in Frankrijk kunnen kiezen tussen tientallen oestervarieteiten, maar de relevantie ervan zal even hoog zijn als die van het aantal verkrijgbare colasmaken.

#2857

Dirk Verliefden

 

Ter vervollediging van je overzicht: in Frankrijk en nog een aantal landen bestaat er ook nog Pepsi X (Energy Cola - tegenhanger Redbull). Hier scoort dan USA ééntje te kort! of gaan we ons spiegelen aan de US voor wat het 'ideaal' beeld is van aanbod consumptie artikelen? Cola produkten zijn inderdaad over de hele wereld te verkrijgen maar smaken verschillen en cherry en vanilla bijv zullen het niet overal even goed doen en door het marktmechanisme niet meer aangeboden worden indien de verkoop niet rendabel is.

#2860

john

 

Lol.

Onze 'keuzevrijheid'....

Ik kan in de Delhaize kiezen tussen kanonballen van geimporteerde advocado's, tomaatjes en sla gekweekt op water, groene matraccen van bananen en groentjes in plastic. Vergelijk dat eens met het aanbod groenten en fruit op een lokale 'feria' in San Jose, Costa Rica; alwaar ze overigens exact 2 soorten Coke hebben.

Idem voor de koffie (ik laat de 'breedte' van het koffieaanbod met de meest crazy chocodips en slagroomtoefjes in de gemiddelde Starbucks even buiten beschouwing).

En wie heeft dan precies de 'breedste' keuze?

#7412

Eric

 

In Nederland heb je zowel Pepsi Light als Pepsi Max.

Ik weet zo niet wat het verschilis, maar loop eens een supermarkt binnen.

#9658

Maartje

 

Zoals Eric al zei, we hebben in Nederland inderdaad Pepsi Light en Pepsi Max, Pepsi Max heeft geen suiker, en meer caffeine.

In Engeland heb je trouwens ook nog Diet Coke Vanilla, die ik hier in Nederland erg mis =(

#14949

Evi

 

jah jah
ROTSITE!!

#18281

dave

 

ik ben in de vs geweest en mij was vertelt dat de coke daar heel lekker moest smaken ik drink thuis altijd coke of pepsi
maar wat was dat spul daar smerig alles wat aan hun gerelateerd was kreeg ik niet mijn keel af
had zo een rare bijsmaak
als een restaurant of zo coke had hoefde ik niks
pepsi daarintegen was gewoon normaal
dus van mij uit pepsi rules