Gigapan en Eyetronics op Next-beurs

Gisteravond was ik te gast op de nocturne-opening van Next, een gaming- en elektronicabeurs die vandaag en morgen open is voor het publiek. Ik doe niet aan gaming en was dus vooral geïnteresseerd in nieuwe digitale snufjes. Twee dingen zijn mij opgevallen: EyeBcom van Eyetronics en Gigapan van Charmed Labs.


GIGAPAN
Voor het maken van foto's in zeer hoge resolutie bestaan er een aantal oplossingen. Het Gigapixl-project werkt met analoge technologie (fotofilm die ontwikkeld wordt en daarna wordt ingescand). Daarnaast zijn er allerlei digitale methodes die zich baseren op het nemen van een groot aantal foto's die daarna aan elkaar "genaaid" worden. Microsoft Photosynth, waarover ik onlangs schreef, is één van die technologieën. Gigapan is ook zo'n digitale naai-technologie. Terwij de fotograaf bij Photosynth quasi-lukraak foto's neemt in verschillende richtingen van verschillende details, wordt bij Gigapan een kleine robot, de Gigapan Imager, ingezet om een scène te fotograferen. Een gewone digitale camera (geen SLR) wordt op maximale zoomfactor ingesteld en op de robot vastgeschroefd, die op zijn beurt op een statief wordt geschroefd.

Gigapan imager

Gigapan imager - controls

Daarna gaat de robot aan het werk en fotografeert tientallen of honderden detailfoto's, van links naar rechts en van boven naar onder.Als de opname klaar is (wat enkele minuten kan duren), worden de foto's overgebracht naar een computer waar ze aan elkaar genaaid worden. Omdat geen enkele foto-hostingdienst voorzien is op foto's die meerdere gigapixels groot zijn, heeft Gigapan zijn eigen hostingdienst. Hier een voorbeeld van een Gigapan-panorama van San Francisco, gemaakt door Randy Sargent.
Of hier, een opname door Sports Illustrated van een baseballmatch op 4 juli 2008 in het Yankee Stadium in New York City:Vertegenwoordiger Tom Lauwers over het ontstaan van Gigapan: "Gigapan wordt gemaakt door Charmed Labs, maar is eigenlijk ontworpen aan Carnegie-Mellon University in samenwerking met de NASA. De stitching-software is gebaseerd op de software die de NASA gebruikt om detailfoto's van het Marsoppervlak aan elkaar te naaien. Het ontwerp van de Gigapan Imager is open source en de plannen en schema's zullen binnenkort online gepubliceerd worden ten behoeve van doe-het-zelvers". De Gigapan Imager is in de huidige beta-fase te koop voor 279 dollar (BTW en invoerrechten niet inbegrepen). Aan die prijs heb ik wel zin om er één te kopen. Het belangrijkste nadeel vind ik dat het toestel met 1,6 kilogram wel vrij zwaar is, door de elektromotoren die het bevat.


EYEBCOM
Twee maanden geleden had Stefaan Nicolay mij via Facebook al gewezen op EyeBcom, een interessante nieuwe en Vlaamse technologie om hoofden driedimensionaal in te scannen. Gisteren zag ik het Eyetronics-team dan aan het werk op de Next-beurs. Nadat ze klaar waren met het inscannen van het hoofd van de spruit van Patricia Ceysens, begonnen ze aan het inscannen van mijn hoofd, een klus die in een minuut geklaard was. Het resultaat is een Flash-applet dat op Facebook of op websites kan geplaatst worden en waarmee bezoekers het hoofd van de gescande persoon in drie dimensies kunnen manipuleren. Er worden ook filmpjes gegenereerd die op Youtube of op een GSM kunnen geplaatst worden.

Door op de linkermuisknop te blijven duwen en over het applet hieronder te bewegen, kan je deze driedimensionale scan van mijn hoofd in alle richtingen bewegen en bekijken. Het inladen van het applet kan wel even duren, en de gebruiksvriendelijkheid is naar mijn mening nog niet optimaal.Als het inladen van bovenstaand applet niet lukt, kan deze link misschien soelaas bieden, of kan je nog altijd dit Youtube-filmpje bekijken dat een idee geeft:Eyetronics staat vaak op publieke events zoals beurzen, conferenties en filmfestivals, waarbij ze de hoofden van de bezoekers die dat wensen gratis inscannen. De bestanden en instructies kunnen dan opgehaald worden met een persoonlijke toegangscode.

Reacties

#71406

Leo Norekens

 

Rare effecten krijg je met dat aan elkaar naaien van losse foto's. Uiterst links op het panorama van San Francisco ligt zomaar een mensenhand los op dat muurtje. Luguber hoor.
:-)

Wat is de uiteindelijke bedoeling van de EyeBcom-technologie? Toepassing in identificatieprocedures? Politiefoto's?

#71408

LVB

 

@Leo: die scan-apparatuur zou gebruikt worden om 'echte' mensen mee te laten spelen in computergames of 'echte' acteurs in animatiefilms te laten meespelen.

#71410

Cogito

 

haha inderdaad een afgehakte hand.

Om de GigaPan foto's echt interessant te maken zullen ze bij GigaPan toch wat straffer materiaal moeten aanschaffen, zoals een goeie SLR met zo van die witte (waar we 't laatst over hadden) zoomlenzen met hoge Hubble-factor.

#71419

BC

 

Nu alleen nog de mogelijkheid nodig om je gezicht als volgt te manipuleren: https://www.youtube.com/watc...

:-)

#71614

Peter Verstraeten

 

De toepassing van Eyetronics hangt nog met haken en ogen aan mekaar als je het mij vraagt. Je ziet er heel erg star uit en de huidskleur lijkt op die van iemand die 5 weken dood is. Hier is ook nog ontzettend veel werk aan als je het mij vraagt...