Barcamp Gent #2

Wat betekent "een Pieter De Cremmeke doen"? Bram Vanderhaeghe die online communities ontwerpt en begeleidt, introduceerde zaterdag die term in zijn Barcamp-presentatie. Zich dictatoriaal opstellen bij het modereren van online discussies, onder meer door aan pre-moderatie te doen, dat wil zeggen berichten pas publiceren nadat ze gescreend zijn door een moderator, is af te raden. Berichten na publicatie verwijderen omdat ze indruisen tegen bepaalde regels, dat kan wel.Video: Bram Vanderhaeghe legt uit wat "een Pieter De Cremmeke doen" betekent.

Een Barcamp is een informele bijeenkomst van techneuten waarbij elke aanwezige iets bijdraagt, hetzij onder de vorm van een presentatie hetzij via logistieke ondersteuning. Zaterdag waren er een honderdtal aanwezigen op de tweede aflevering van Barcamp Gent in de kantoren van het IBBT. Deze timelapse-video, gemaakt door Filip Bunkens, geeft een beeld van de lounge-ruimte over de hele dag:


Video: Versnelde weergave van de Barcamp lounge.

Zelf gaf ik een presentatie over de resultaten van mijn DNA-analyse door 23andme, een onderwerp waarover ik later nog wel eens een blogpost zal schrijven. Ik registreerde enkele presentaties van andere aanwezigen op video. De slides van heel wat presentaties zijn te bekijken op Slideshare.

Waarover gaan die presentaties op Barcamp? Soms gaat het over het delen van levens- en ondernemerservaringen. Zo gaf Bart De Waele tien tips voor startende ondernemers:


Video: Bart De Waele geeft tips voor startende ondernemers.

Interessant waren ook de eerlijke 'switch'-getuigenissen van Litrik De Roy en Tom Adriaenssen, die overschakelden van Windows naar respectievelijk Ubuntu en Apple Mac. Dat ze daarbij niet enkel over de voordelen maar ook over de nadelen spraken, maakte het dubbel interessant.


Video: Tom Adriaenssen over zijn switch van PC naar Mac.

Het beste voorbeeld van een bedrijf dat de intern verworven technische kennis niet angstvallig geheim houdt, maar meedeelt met gelijkgestemden, is ongetwijfeld Netlog. De resultaten van intensief onderzoek naar database- en search-optimalisatie werden gepresenteerd door Jurriaan Persyn en Jayme Rotsaert. Technische presentaties waarvan de inhoud bruikbare tips en tijdsbesparing oplevert voor wie gelijkaardige zaken wil doen, zoals het toepassen van "sharding" bij databases en het gebruik van de Sphinx searchengine.


Video: Jurriaan Persyn over database sharding bij Netlog.


Video: Jayme Rotsaert over het gebruik van Sphinx search door Netlog.

Andere deelnemers presenteerden dan weer projecten die zich nog in de ontwikkelings- of experimenteerfase bevinden. Zo bracht Tijs Vrolix een presentatie over zijn nieuwe project Ttrack, dat tot een nieuwe manier moet leiden om links te publiceren op Twitter.


Video: Tijs Vrolix presenteert Ttrack.

Tot slot een groepsfoto van de deelnemers, gemaakt door Filip Bunkens.Reacties

#72405

mrtos

 

Voor zover ik weet heeft De Crem toch nooit opgeroepen tot pre-moderatie? Het volstaat dat de media een beetje zelfdiscipline aan de dag legt en dergelijke ongecontroleerde berichten niet tot nationaal voorpaginanieuws bombardeert.

#72593

martin bloemperk

 

Sterke blog, LVB,alias Luc Laarmans, je blijft mij verbazen ook na meer dan 25 jaar.
Het leven is veel spannender, dankzij jou presence op internet.

#72594

Cogito

 

Laarmans?

#72597

joe

 

Cogito luisterde vroeger uitsluitend naar BRT2?

#72628

Cogito

 

ff googlen op luc laarmans was verhelderend.