Luc Beirens over computercriminaliteit

Enkele klanten van Dexia zijn bestolen door computercriminelen, zo raakte gisteren bekend. Hun computers waren besmet met een Trojaans paard, een virus waarmee hackers de controle over de PC kunnen overnemen. Woensdagavond gaf hoofdcommissaris Luc Beirens van de Federal Computer Crime Unit (FCCU) van de Federale Politie een presentatie op het congres van Feweb, de federatie van webontwikkelaars. In een half uur legt hij uit hoe computers die met Trojaanse paarden zijn besmet samen "botnets" vormen die door de georganiseerde misdaad, door terroristen of zelfs door staten kunnen gebruikt worden voor allerlei soorten aanvallen. Misbruik van identiteit vormt daarbij de grootste bedreiging.


[VIDEO]

Reacties

#73183

joe

 

luc: (niet 100% off-topic naar mijn mening) telkens als ik een pagina op jouw site open krijg ik een warning dat lvb.net me wil afleiden naar xxxxx.friendsconnect.gmodules.com. het zal wel geen trojaans paard zijn, maar hoe kom ik hiervan af?

#73185

Neverbeendead Religion

 

Hackers hebben maar 1 motivatie en dat is geld.
Deze post toont dan aan dat alle andere motivaties daar op neerkomen.
Want als hackers officieel weten dat ze niet meer aan geld kunnen geraken via het internet en met name via de meest onkundige internetgebruikers, zal het heel wat rustiger worden.
Dat is wanneer regeringen alle sites die financiele transacties toelaten van het internet halen en op een ander internet zetten waar men apparatuur voor nodig heeft die zo beperkt is op het vlak van surfen en toepassingen dat zelfs de eindgebruiker geen virus kan toelaten omdat het hele operating system als het ware dichtgemetseld zit.
Het nadeel is een extra toestel in huis maar het is een éénmalige investering die zeker loont op de lange termijn wanneer uw regering een website, bv. een online krantensite met online abonnement buiten het internet, eerst van voor tot achter checkt vooraleer die mee in het geisoleerde netwerk buiten het internet wordt opgenomen. Als ik dan van die krantensite ben zit ik er ook niet mee in dat mijn site op een database van de regering zit en dat ikzelf daar dan enkel maar aan kan in die zin dat ik daar enkel nieuwe artikels op kan zetten zoals ik hier op deze site enkel een nieuwe reactie kan bijzetten. Voor meer ingrijpende veranderingen, bv. het financiele gedeelte, moet men dan contact opnemen met de regering waarin dan een groter deel van de bevolking vertrouwen legt dan enkel diegenen die bv. maandelijks automatisch hun loon van hun regering krijgen omdat ze bijvoorbeeld lichamelijk niet in staat zijn om arbeid te verrichten in de economische maatschappij.
In het slechtste geval hackt dan iemand je computer die voor het originele internet dient en moet je je operating system volledig herinstalleren na het volledige wissen en kan je al je persoonlijke gegevens buiten je financiele sfeer daar terug opzetten indien je lokale of online backups hebt.

#73191

LVB

 

@joe: Je browser is waarschijnlijk op maximale veiligheid ingesteld... Maar bedankt voor de tip, ik heb de "Google Friend Connect" widget verwijderd uit de rechterkolom en ook het korte artikel over Google Friend Connect van de homepage verwijderd. Nu zou je die waarschuwing niet meer mogen krijgen.

#73202

joe

 

luc: OK, bedankt. waarschuwing is weg!

#73312

Eddie Voorspoels

 

@Luc,
Onder alle computerspecialisten zitten vele "would-be's" (zoals in alle beroepen). Ik heb hier enkele PC's in huis en wens goed beveiligd te zijn. Hoe kan ik nu zeker zijn dat ik een goede beveiliging heb? of met een vakkundig iemand te doen heb?

Als Luc Beirens zegt "... en gij vindt die verborgen trojaanse paarden (of virussen...) NIET! ...", waar staat Jan met de pet dan (LB sprak daar wel degelijk tegen software specialisten denk ik).

Het interesseert mij om eens een goede uiteenzetting te krijgen over "huis-tuin-keuken-PC-beveiliging". indien u weet waar/wanneer daar een goede opleiding over gegeven wordt, dan ben ik kandidaat om in te schrijven. Liefst met indeling "basis - gevorderden - expert - hackers".

of is een gewone Norton-AV of AVG kopen volgens u voldoende?

#73580

TheGhozzt

 

Een goede huis tuin en keukenbeveiliging is bijna utopisch. Meeste thuisgebruikers gebruiken windows,daarop staat weliswaar een softwarefirewall en een antivirus (die hopelijk steeds up-to-date is) en eventueel ook een antispyware zoals malwarebytes.org (gratis). Daarnaast voor draadloze netwerken GEEN wep versleuteling gebruiken, nooit! en een degelijk wachtwoord (niet admin - 1234 - 0000 - password - ...) Zet ook een wachtwoord op je router / accesspoint, laat dat niet staan op de fabrieksinstellingen.
Hang je computer nooit rechtstreeks aan je adsl modem of je kabelmodem van Telenet, de eerste laag die je beschermt is NAT (netwerk adres translatie - je pc krijgt dan een privaat adres - geen publiek ip adres). Vetrouw niemand :-) als het gaat over wachtwoorden, je bankrekening, visakaart, paypal, ebay, ...) en zet die zaken ook niet op je pc, doe je dat wel zorg dan voor encryptie.

Met bovenstaande kom je als thuisgebruiker al ver, maar voor geavanceerde hacks is een hardwarefirewall met IDS en Antivirus en Antispyware op gateway niveau nodig, dan raakt het je netwerk niet in en niet uit (over de http poort 80 - die outgoing bij iedereen openstaan wegens poort voor websitebezoek, bijvoorbeeld). Dat kost allemaal wat geld, maar kostbare zaken in je woning, die bescherm je toch ook met een alarmsysteem of brandkast?

#74115

johdek

 

Het probleem van al die virusscanners is dat ze jouw computer mateloos vertragen...