Terzake brengt binnenkort bloggers in beeld

Begin januari zal het Canvas-magazine Terzake een reportage uitzenden over het weblog-fenomeen. In vijf minuten worden fotoblogger Herman, lifeblogster Lilith en 'nieuwsblogger' LVB aan het woord gelaten en in beeld gebracht. Terzake-reporter Bjorn Rutgeerts en een cameraploeg van Persbureau Jan Verbeke zijn hier zonet anderhalf uur bezig geweest voor wat uiteindelijk anderhalve minuut uitzending zal worden. De reportage is een zogenaamd "schapstuk" over een minder tijdsgebonden onderwerp dat in nieuwsluwe periodes van het schap kan gehaald worden. Uitzending vindt ten vroegste begin januari plaats.

Reacties

#3452

Dominique Dewitte

 

Als ik het goed begrijp haalt men LVB nog eens van het schap. Proficiat!!

#3455

Frederik

 

LVB BV

#3456

Raoul THEEUWS

 

Ik heb deze info even vermeld op een der fora van Seniorennet.

Groetjes.

P.S. Niet op het schap blijven zitten!!

#3457

Herman

 

Snik, is het al verplaatst naar begin januari ... :( Tegen mij zeiden ze dat het misschien deze week nog werd uitgezonden. Ze zijn vorige week vrijdag ongeveer 3 uur (!) bezig geweest om mij te filmen, ben benieuwd wat daar nog van overschiet! :)

#3458

lilith

 

Ze zijn deze morgen ook bij mij langsgeweest. De reportage is verplaatst omdat het jaaroverzicht eraan komt en er nog een hele uitzending aan de premier wordt gewijd. De izegemse camera-man was helemaal oke, trouwens. :)

#3461

Huug

 

Een "schapstuk". Met andere woorden, als ze eens een paar seconden moeten volkrijgen dan gooien ze dat erin. Hmm, het zal dus nog een tijdje duren alvorens (nieuws)bloggen door de gevestigde (nieuws)kanalen serieus zal genomen worden. Een achterhoedegevescht ?

#3462

Joe

 

Luc, je had voor een onverwachte uitsmijter moeten zorgen als die van canvas langskwamen. vb: je aankleden als la esterella, een johnny-interieur met overal foto's van prins filip, een topless assistente die constant haar nagels zit te lakken, wat grafzerken in je tuin, etc... Dan hadden ze een "klapstuk" gehad ipv een "schapstuk".

#3465

bernard

 

Voor je het zelf goed beseft doe je jeezelf iets aan : je staat toe dat je uitroepen wordt tot , inderdaad, een VL BV." Heroes ... just for one day" , zong D.Bowie.

Pas op van ( amongst others ) het soort volk dat daarachter zit.

Als je die leert kennen, is er : " Imagine : the world is actually consisting of nothing more and else than their so - called brain".

#3466

ivan

 

Het zijn toch altijd dezelfde he die in het nieuws komen. LVB: de Jean-Marie Dedecker van de bloggers! Hoe dan ook, proficiat.

#3468

Herman

 

@Luc: Hebben ze trouwens al gevonden wat het blogje is van de geluidsvrouw? :)

Ps Ik heb een trackback gedaan maar zie hier niks verschijnen? Ligt het probleem hier of bij mijn Wordpress?!

#3469

bernard

 

Wel vergaat het de Jean Marie Dedeckers van om het even welke wereld, pol. of blogs, maakt niet uit.

De échte invloed / macht laat zich op TV niet zien.

Zien wat het geeft, LVB.

#3470

LT

 

Tja Luc...

De kunst is om vóór de verkiezingen van het schap gehaald te worden hé!

(knipoogje)

Laat ons hopen dat er nog na-schapse-verkiezingen komen, en dat ze je dan wél op tijd uit de rekken goochelen.

Het zal je de kosten van een reclamecampagne in "De Burgerkrant" besparen.

Voor de rest feliciteer ik je weer eens met die erkenning die je absoluut verdient.

Je blog is verzorgd en zeer goed.

#3472

LVB

 

@LT: de advertentie in de Burgerkrant was een boodschap die nuttig was, ook zonder verkiezing. Of waarom dacht je dat ik de enige kandidaat was die géén foto van zichzelf in zijn advertentie geplaatst heeft, maar wel een foto die een duidelijke ideologische boodschap vertolkte?

Als die advertentie in de Burgerkrant niet nuttig was, dan is ook deze weblog niet nuttig. Quod non. Nuttig voor de boodschap, niet voor mezelf.

#3473

yupie

 

Dat schapstukken gemaakt worden, lijkt aannemelijk. Het tegenovergestelde zou als verkwisting van belastingsgeld moeten beschouwd worden: elke dag verse stukjes moeten hebben, zou onvermijdelijk weggooien van reportages met zich meebrengen als de nieuws-agenda in illo tempore aangepast moet worden, en er zijn op deze manier wellicht winsten in efficientie te maken. De nieuwswaarde en de relevantie van blogs vervalt overigens niet binnen de veertien dagen.

Erger, of minstens verontrustender, lijkt de wanverhouding tussen geheel van interview en video-bite die we er maar van te zien krijgen. Het komt me voor dat tendentieus editeren op die manier wel heel gemakkelijk wordt.

Gelijkaardige vragen stel ik mij ook overigens over die straatinterviews die de wereld maar niet uitgaan. Ze krijgen onvermijdelijk het aureool van representativiteit, en het is vermoeiend als kijker jezelf telkens weer de vraag te moeten stellen of met eenvoudig knipwerk hier geen onrealistisch beeld geschapen wordt (nog los van het feit of zelfs alle straatinterviews van die dag samen dat uberhaupt ook maar zouden kunnen vermijden).

#3474

LVB

 

@yupie: dat er veel "geëditeerd" wordt is duidelijk, maar dat dient mijns inziens vooral om aan de kijker een duidelijk, samenhangend en interessant verhaal aan te bieden. Laten we niet de illusie koesteren dat alles wat we in dat interview vertelden, even interessant is voor de modale kijker. Televisie is niet alleen een vluchtig medium, het moet tegenwoordig ook "flitsend" zijn, elke seconde staat in het teken van het vasthouden van de aandacht van de kijker. Wij zullen nooit langer dan 15 seconden aan een stuk in beeld zijn; het beeld moet snel afwisselen of de kijker zapt weg. Dat is tegelijk de zwakte en ook de sterkte van het medium televisie: vluchtig, snel, oppervlakkig, maar juist daardoor een grote toegankelijkheid voor het grote publiek. Terzake haalt gemiddeld driehonderdvijftigduizend kijkers, zeiden ze mij vandaag, plus waarschijnlijk nog honderdduizend die niet meegeteld worden tijdens de heruitzendingen 's nachts.

Volledig akkoord wat straatinterviews betreft. Die leveren geen informatie, maar puur amusement. Volgens mij gebeurt de selectie van de straatinterviewfragmenten dan ook niet op basis van de gewenste uitkomst, maar van de amusementswaarde van de antwoorden. Tja, we leven blijkbaar niet in de informatiemaatschappij, maar in de infotainment-maatschappij :-)

#3475

bart

 

@herman : join the club. Ik ben er ook nog nooit in geslaagd een trackback te leggen, maar ik gebruik Nucleus. Iemand zal ons toch eens het geheim ervan moeten uitleggen :)

#3477

LT

 

@Luc

Ik weet het dat "de boodschap" nuttig was. Je was trouwens niet de enige die "een boodschap" had in die periode.

Het resultaat is er, en dat vooral dankzij "de boodschappers".

Wat ik in mijn reactie wilde aangeven is: als wij, jij, vele anderen en ik, iets te boodschappen hebben, zouden we op de "invloeden" van de tele-tubies (of zoiets) moeten kunnen rekenen.

Dan komt eender welke boodschap wél wanneer het voor hen (ons) het beste past.

Ik gaf het eerder al eens aan, kijk eens wie en hoe ze invloed hebben op de traditionele media, en wat ze ermee aanrichten.

Én... ook jij kreeg de nieuwjaarsboodschap van de Premier. Mooi, eervol, waardevol en medemenselijk is ze. Maar wat bakt die media er weer van die "het initiatief" meteen anders doet overkomen bij de nieuwsconsument.

Een boodschap hebben die niet gebracht wordt zoals ze bedoeld is, kan andere invloeden hebben dan dat de bedoeling van de boodschapper was.

Met andere woorden: in de boodschap van de Premier was duidelijk te zien dat "de boodschap" ook bij hem was doorgedrongen. De man deed er wat mee, en anderen hebben er weer iets anders van gemaakt.

Conclusie: de boodschap daar brengen waar ze voor bedoeld is, kan in dit geleidde regime niet meer.

Vraag: wat noemt men nog democratie, als "machten" de boel "verkrachten".

Of zoals mijn jongste dochter zei: papa sinds die Italiaan uit Mons hier de skepter zwaait, gaan zelfs de ontwerpen van grote bouwwerken naar Italianen...(gerechtshof Antwerpen, gevangenis Hasselt, etc...)

Ze gaf me nog enkele voorbeelden...

En dan vraag ik je; welke boodschap hebben we nog die aankomt daar waar ze moet aankomen?

Men smeekt om correcte en onafhankelijke media, wel ja ik hoop dat die wens van ons uitkomt.

En dan komt ONZE boodschap wél over.

#3484

Matthias

 

Luc, zoals Yupie het al zei, het is mooi dat er eens iets over ons volkje wordt verteld, maar dat dat zo kort, bondig en vooral zwaar verknipt moet gebeuren, daar heb ik wel wat moeite mee.

We leven in een infotainementmaatschappij, maar ik heb de indruk dat inhoud en meerwaarde in traditionele media zoals televisie ver te zoeken is. Persoonlijk denk dat dit onder andere een factor is die het succes van blogs kan verklaren.

#3486

Eric Jans

 

Schapstuk?

En weeral is de 'r' van rechts geschrapt.

Die jongens van TerZake zullen er naar gewoonte een schrapstuk van maken met veel 'links'.

Maar allee... ik zal al blij zijn als 'Siegfried Slapstick' de boel niet aan mekaar gaat praten want dan wordt het voor mij een zoveelste zapstuk naar Netwerk.

Enfin, blij je eens bezig te zien, Luc!

Een beetje pub is goed voor 't fenomeen.

@ Lt: Vlamingen zijn eisende partij. Ze willen verandering. Walen hebben hun slagen binnen dankzij 'VI' en 'VII'.

Zij willen natuurlijk alles bij het oude laten want hebben aan Vlaamse revolte alles te verliezen.

Als Verhofstadt in zo'n omstandigheid over 'vrede' begint te praten... welk landsdeel heeft dan daar het meeste bij te winnen?

Het revolterende of het behoudende?

Als Vlaming heb ik 'V' niet nodig om de publieke agenda te bepalen.

Het lijkt wel alsof Koning Guy I (zoals Vanderkeelen zegt in HLN) nog nooit gehoord heeft over 'open debat-cultuur'.

Wie had dat begrip ook weer bedacht?

#3513

Herman

 

@bart: Er zitten een paar foutjes in de trackback van Wordpress, heb ze er net uitgehaald.

#3518

VisualHugo

 

De keuze door Canvas van LVB als blogger is zeker niet onterecht, en dat is een understatement. LVB.net is een monument geworden om twee redenen.

Ten eerste heeft LVB door omstandigheden de tijd en de energie om een blog constant en gedreven vol te houden. Ten tweede biedt LVBlog een mix van persoonlijke indrukken met een *feitelijke* meerwaarde over de Belgische politiek en de IT-wereld. De analyses van LVB zijn steeds vlijmscherp, met een morele authoriteit die je moet verdienen, dag na dag, week na week.

De politieke visie van LVB is subjectief en uitgesproken, maar nooit gespeend van feitelijke links die toelaten een eigen mening te vormen. Dat is wat een blog meerwaarde geeft.

Heb je er problemen mee? Start je eigen blog.

#3544

Jef

 

Ze hebben bij de VRT het bloggen ontdekt. Vanavond had het Stubru-programma Mekka een gesprekje met Lieve Van de Velde, de coördinator van De Standaard Online. Nog tot morgenavond 19u te herbeluisteren op stubru.be

#3590

bjorn rutgeerts -journalist Terzake

 

ik wist niet dat het woord 'schapstuk' zo'n reactie zou uitlokken. Het klink misschien minderwaardig maar dat is het allerminst. Er worden altijd reportages gemaakt, die pas enkele dagen later worden uitgezonden. Wij(Terzake) zoeken altijd naar het geschikste moment om een reportage te spelen. Dat heeft niet met vulling te maken maar alles met de actuele waarde van een onderwerp. Voorlopig staat de weblog-reportage gepland voor 3 januari. Begin januari wordt nog altijd de balans opgemaakt van het jaar 2004 en blijkbaar is het woord 'weblog' gekozen tot het woord van 2004. Toch een geschikt moment om dan de reportage te spelen niet??

#3600

Eric Jans

 

Wat voor reactie bedoelt u eigenlijk? Wie zou hier problemen hebben met het woord of de praktijk 'schapstuk'?

Geen probleem hoor... maakt u maar schapstukken naar hartelust!

#3826

Mike

 

Verdomme zeg! Een artikel in de Standaard over webloggers en dat verwijst niet naar LVB.net! Schande! Luc, dit kan nu toch nietmeer dat ze jou gewoon overslaan!!

#7196

johan

 

Sinds kort heeft SeniorenNet ook blogs gratis aan te bieden, ik kwam dit artikel per toeval tegen wanneer ik meer info zocht over de blogs.

Adres is dus te vinden op http://blog.senio... en daar staan de blogs