Journalistiek in Vlaanderen, anno 2012

Sinds de beroepsgroep, in strijd met de informatieplicht van de journalist, de politiek-correcte ideologie aankleeft die ondermeer geleid heeft tot een "cordon sanitaire" tegen één partij, die met alle middelen bestreden kon worden, is de journalistiek in Vlaanderen geworden tot een maffiose organisatie, die gemeenschappelijke richtlijnen uitvoert. Er is een doctrine gegroeid waaraan niet mag worden getwijfeld. Er is een kaste die de leer uitdraagt, die oordeelt over goed en kwaad, die penitentie uitdeelt en in de ban doet. Maar die zelf onaanraakbaar is.

De behoudsgezindheid van deze strekking is alarmerend en heeft het begrip progressiviteit dat ze beweert aan te kleven, tot een bespotting gemaakt. In plaats van haar informatieplicht na te leven en midden in de werkelijkheid te staan, is journalistiek in Vlaanderen verworden tot een klasse apart met totalitaire pretentie. Want u weet, progressieve mensen zijn graag tolerant, tenzij het gaat om mensen met een andere mening.

Mark Grammens in zijn dankrede bij de uitreiking van de penning van de Marnixring, 20 oktober 2012, gepubliceerd in Journaal, 1 november 2012

Reacties

#118265

traveller

 

Ik hoop dat Mark het nog lang gaat volhouden maar ik twijfel of hij er de gezondheid nog voor heeft.

Eén van de beste Vlaamse journalisten en met voorsprong de moedigste. Ik hoop dat hij zijn bronnen e

kan doorgeven aan iemand met de zelfde klasse als hij stopt.

#118328

Frederik ni

 

Grammens stopt er jammer genoeg volgend jaar mee.  Naar wat ik hoorde wilde hij zijn cliëntenbestand niet te gelde maken en zal er (jammer genoeg) vermoedelijk niets nieuw uit ontstaan...

#118343

Jean

 

Een sterke jonge journalist met scherpe pen is Peter Casteels.  Hij publiceert heel regelmatig goede politieke analyses op www.apache.be .  Voorlopig heeft hij helaas nog niet veel weerklank gekregen.

#118344

jvn1k

 

Helaas voorlopig nog niet veel weerklank, inderdaad, Jean.  Net als de sterke jonge beenhouwer/charcutier Vital Keutelaars.  Hij verkoopt heel regelmatig goede fricadellen bij www.slagerijdepreut.be   

#118345

OutlawMike

 

En natuurlijk moet joe weer met de cynische noot komen, terwijl het zonneklaar is dat Grammens over de hele lijn gelijk heeft. Het is bijna niet te geloven, maar het Vlaamse medialandschap lijkt bijkans nog met de dag politiek correcter, lees roder te kleuren. En dat gaat dan van een hagiografie van Gaby Colebunders, ACV Ford Genk (compleet met een fotosessie als vlammende fresco's en opbeurende citaten dat als wanneer mr Colebunders zich een beetje depri voelt hij het dagboek van Che Guevara leest), over de komst van Walter Pauli en Jorgen Oosterwaal naar de Knack, de defenestratie van Van Cauwelaert en Meulenare bij datzelfde blad, het gifspuwen van Kris Hoflack naar het VB, tot de betweterige slogan in DS het voorbije weekend waarin die snotneus van 'de paradox van parys' meent te moeten verkondigen dat de evenaar niet door de bilspleet van elke ondernemer loopt.

De enige fora waar andersgezinden hun hart eens kunnen luchten zijn blogs, het Pallieterke en de marnixring godbetert, en laat ons wel wezen, hun publiek is marginaal. Vraag maar eens aan de man op de straat of hij zijn nieuws op blogs haalt.

En Joe maar de fictie van objectiviteit ophouden hoor. Als het niet zo tragisch was zou je je bescheuren.

#118346

jvn1k

 

iemand met wat meer hersens dan een dinosaurus begrijpt natuurlijk onmiddellijk dat ik enkel de draak stak met de sluikreclame van Jean.  

Met het Pallieterke en die kwasten die daar aan meewerk(t)en heb ik geen enkele uitstaans.  Idem met die would-be reporter Koen Meulenaere, waarover ik trouwens al eens mijn mening gegeven heb, en meer dan dat wil ik niet aan dat soort verspillen.

#118347

OutlawMike

 

En vlam. Gisteren heb ik het nog over Kris 'In de jaren negentig werd het Vlaams Blok steeds groter en “dat konden we toch niet zomaar laten gebeuren. We moésten iets doen.”' Hoflack.

Vandaag stelt diezelfde Kris Hoflack zijn boek 'De wereld volgens Louis Tobback' voor.

En onze Joe? Diens repliek over mijn aanklacht tegen het hopeloos ON-divers Vlaams medialandschap gaat over sluikreclame plus het feit dat ie van Meulenare niet moet weten.

#118348

jvn1k

 

wijdt maar uit Mike, i rest my case :-)

#118349

Marc Huybrechts

 

Sorry, Joe, but you did not present a valid (relevant) case. So you cannot "rest" it. You chose a cop-out.

By the way, I have now reached the Atlantic Coast and am moving down into the old heart of American 'liberalism' or naive-leftism, Massachusetts, the state that elected a Harvard egghead (who falsely claimed Amerindian heritage to get special treatment) to the US Senate over average Joe workingman Brown. Will not hang around for long in Taxachusetts!

#118350

jvn1k

 

Yes, hurry up Huybrechts, or the naive leftists of Mass will catch you, or the jolly people of Provincetown attack you from behind.

And now let's all sing-a-long:

Talk about the life in massachusetts, 

Speak about the people I have seen, 

And the lights all went out in massachusetts 

And massachusetts is one place I have seen.