Volg mijn locatie

De foto van de satellietschotels die al meer dan vier jaar de hoofding van deze blog siert, is tijdelijk vervangen door een kaart waarop u - als alles goed gaat - mijn locatie kunt volgen. Hoe dat technisch in zijn werk gaat, heb ik samengevat in deze ruwe schets:
Kort gezegd:

  1. Microsoft was zo vriendelijk mij een GSM te lenen met ingebouwde GPS: de HTC Touch HD. Dat toestel draait Windows Mobile 6.1 en heeft ook 3G-internetconnectiviteit.
  2. Op die GSM heb ik Mologogo geïnstalleerd, een programmaatje dat mijn geografische locatie periodiek kan uploaden naar een aantal webservices.
  3. Ik upload op die manier mijn positie op Yahoo FireEagle, een open webservice waar andere applicaties gebruik van kunnen maken mits authenticatie met OAuth.
  4. Input en output van FireEagle werkt met XML. Om het mijzelf zo gemakkelijk mogelijk te maken, doe ik beroep op nog een andere webservice die mijn FireEagle-positie omzet naar een RSS-feed: EagleFeed.me. Datzelfde scriptje injecteert mijn locatie ook nog in het Smartweb-platform van Fleetronic, zodat ik daar later allerlei intelligente analyses kan op laten uitvoeren.
  5. Op de webserver van LVB.net draait een klein php-programmaatje dat deze RSS-feed ophaalt, de positie in een databank opslaat (zodat ik later mijn reisweg kan visualiseren) en een statische kaart oproept bij Yahoo Maps.
  6. Wie mijn locatie wat gedetailleerder wil visualiseren, kan deze kaart aanklikken en komt dan op een BlogLoc-kaart terecht, een webservice die op zijn beurt gebruik maakt van Google Maps.

Het enige stukje in deze keten waarvoor ik zelf een programma heb moeten schrijven, was stap 5. Ik had deze stap kunnen elimineren door de BlogLoc-widget op mijn blog te plaatsen, maar moest ik mij ofwel tevreden stellen met een statische kaart van maximaal 640 pixels breed, ofwel met een interactief Ajax-venster, wat ik voor een bloghoofding iets te zwaar vind. Diezelfde breedtebeperking van 640 is ook de reden waarom ik geen beroep doe op Google Maps, maar op Yahoo Maps. Bij Virtual Earth van Microsoft vond ik niet direct in de documentatie terug hoe ik een statische kaart kon oproepen. Het kan, want Mologogo maakt er zelf gebruik van.

Waarom maak ik gebruik van Yahoo FireEagle, en niet van Google Latitude, dat enkele weken geleden gelanceerd werd? Met Google Latitude kan je je locatie meedelen aan je vrienden, maar je kan ze niet publiceren. En Google heeft (nog) geen API gepubliceerd voor Latitude, dus dat was geen optie.

Enkele zwakke punten in de ketting:
  • Vaak is het niet mogelijk een GPS-locatie te fixen, vooral in gebouwen. In de terminal van Brussels Airport, waar ik mij momenteel bevind en aan een groot venster zit, is er helemaal geen GPS-ontvangst mogelijk. Mologogo kan zich ook op de locatie van de GSM-mast richten, maar die optie heb ik voor mijn Proximus-account uitgeschakeld, omdat dit soms vreemde sprongen genereerde in mijn locatie, wanneer er om de haverklap versprongen wordt van GPS- naar GSM-locatiebepaling. Hoewel ik nu in Zaventem zit, localiseert het hele systeem mij momenteel ergens in Woluwe.
  • Het systeem vereist natuurlijk een werkende internetverbinding. U zult mij dus niet kunnen volgen tijdens mijn vlucht over de Atlantische Oceaan. Ik vat mijn reis aan met drie verschillende SIM-kaarten: Proximus met Vodafone Mobile Internet 50MB, Mobistar met Internet Everwhere met roaming geactiveerd, en een SIM-kaart van United Mobile, een Zwitserse operator met de landcode-prefix van Liechtenstein.
  • Kostprijs van draadloos internet via GPRS of 3G in de VS met deze SIM-kaarten: Proximus zonder Vodafone Mobile Internet: 12 euro per megabyte; Proximus met Vodafone Mobile Internet 50MB: 0,4 euro per megabyte; Proximus met Vodafone Mobile Internet 500MB: 0,15 euro per megabyte; Mobistar Internet Everywhere: 3 euro per megabyte; United Mobile: 1,19 euro per megabyte. Proximus met Vodafone Mobile Internet heeft het nadeel dat je met een maandelijks pakket werkt dat je hoe dan ook betaalt, of je het nu verbruikt of niet. Enkel United Mobile biedt het voordeel van een volledige prepaid-formule, een krediet dat niet gebonden is aan de tijd. En ja, ik heb onderzocht of er in de VS plaatselijke operatoren zijn die 3G-internet aanbieden in een prepaid-formule (zonder abonnement), maar die formules zijn gebonden aan speciale toestellen, zoals Boost Mobile.
  • Battery power is een probleem. De hele dag door om de 5 minuten een GPS-positie doorsturen is niet verstandig, want dan is de batterij al na een paar uren plat.


Reacties

#77410

Karl

 

Mogen we proberen u voor te steken?

#77411

Emmanuel

 

Ik gebruik al enkele jaren iets gelijkaardigs (maar veel minder uitgebreid): de "Live sharing" functie van Nokia Sportstracker. Zo kan iedereen volgen hoe ver ik al ben bij een fietstocht, of hoe ik aan het vorderen ben tijdens bv. de Dodentocht :) Je moet helaas wel telkens een "activiteit" starten, dus om constant je positie door te seinen is het niet echt geschikt.

Luc, voor Amerika: ik vertrek binnenkort ook voor enkele weken naar daar, en zou graag mobiel internet hebben. Ik dacht dan ook ginder een prepaid kaart te kopen, maar volgens jou is gewoon één maand een Vodafone optie nemen op mijn Proximus abonnement dus goedkoper?

#77412

oxbow

 

Cooool, LVB gaat interactief

#77413

Marcel Habran

 

C'est le moment, le fou est absent!!!

#77415

Neverbeendead Religion

 

Een gsm kan zijn data perfect naar de satelliet sturen. Diezelfde gsm op de plaats van de satelliet kan zijn data dan perfect naar de aarde sturen zodat de satelliet in gsm formaat een kwestie van nog wat te lang wachten is.
Want ook met je eigen gsm in een baan rond de aarde wordt dat gehele mobile internet kostenplaatje weer aanzienlijk goedkoper naar gratis.
Ondertussen komt de samsung 720hd eraan zodat we high definition van de eerste generatie kunnen opnemen en bekijken ( ook online via mobile internet ) op de gsm zodat de megabytes de pan gaan uitswingen.
We snappen het plaatje.
http://www.portablegear.nl/...
Het is een kwestie van bovenaan je weblog ook te laten zien waar je satellietje zich momenteel bevindt in google earth beginbeeld stijl.

#77416

Neverbeendead Religion

 

Is het wel een gps raadseltje?
Satelliet lukki
De wereld is in stukkie

Waar is stijn meuris?
Stijn meuris is waar de deur is
http://www.lyricstime.com/t...

#77422

Hugo

 

De HTC Touch HD is wel niet 3G in de VS maar Edge zal ook wel genoeg zijn.

#77423

joe

 

In de buurt is een lekker en goedkoop aziatisch "lounge"-restaurant: Café Asia, 1720 I Street NW. Vraag een tafel op de bovenste verdieping, dan heb je een zicht op de klanten op de benedenverdieping: nogal wat white-house medewerkers. laat je niet afschrikken door de troosteloze facade.
http://www.cafeasia.com/

En ga iets drinken/eten in de Willard Room van het gelijknamige imposante Willard InterContinental Washington (1401 Pennsylvania Avenue NW, op een blokje van het Witte Huis). 't is in dit hotel dat het werkwoord "lobbying" ontstaan is. Geef een tip aan de barman en hij vertelt je anekdotes over de groten der aarde die hij aan zijn tooh heeft zien passeren. (voor Dickens en Lincoln is hij nog te jong)

#77425

linda

 

Oei oei, momenteel bevindt lvb zich in het midden van een kruispunt nabij Mt Vemon Square in Washington.Gevaarlijke positie!!!

#77426

joe

 

gevaarlijk, linda? woont uw poedel daar misschien in de buurt?

#77427

Bruckmann

 

Mobistar is beduidend voordeliger dan Proximus voor mobiele data in het buitenland. Zo betaal je in de VS, Europa en China (behalve Macao en Hong Kong) zelfs zonder forfait ¤ 3,63 per megabyte. Bij Proximus betaal je geen 12 euro zoals aangegeven in het artikel maar wel ¤ 14,52 per megabyte. Dat kan tellen.

Met een databundel 50MB van Mobistar betaal je ook 49 cent per megabyte (0,49 is voor mij 0,49 en geen 0,4) maar ook hier is er een groot voordeel tov Proximus: het tarief is geldig voor gans de VS en niet enkel beperkt tot zogenaamde "partnernetwerken". (alle prijzen inclusief BTW)

Ook Mobistar heeft databundels op haar Internet Everywhere voor het buitenland waarmee je ook aan 0,4 euro/ megabyte (bundel 50 MB) surft. Maar hier opnieuw een belangrijk voordeel t.o.v. Proximus: de tarieven zijn geldig in gans de VS, ongeacht de operator en dus niet beperkt tot zogenaamde "partnernetwerken".

Juist is juist.

#77430

EricJans

 

Wat mot je in Washington?

#77432

Leo Norekens

 

Neen joe, er is daar onlangs een wildplasser gesignaleerd. (Al blijft het voorlopig bij geruchten.)

#77434

Rik

 

@ EricJans

quote uit de blogpost 'agenda' van enkele dagen geleden:

"Van 4 tot en met 7 maart neem ik in Washington DC deel aan Drupalcon, een conferentie over Drupal."

#77449

joe

 

sinds wanneer zijn wildplassers gevaarlijk, Leo?

EricJans: had je dat bewuste artikel dan niet gelezen? je had er anders kunnen op antwoorden "Dat medicament heet dus Drupalcon en dus niet Drupalonnozelaar. De belgiscistische koningsgezinden zitten hier achter. Trek de stekker uit Drupalcon. Vlaanderen onafhankelijk. Nu!"

#77452

Leo Norekens

 

Zeg, doe je 't erom, joe? 2 keer na mekaar...

#77455

wimadrid

 

@joe: lol om de tweede

En serieus: niet iedereen volgt lvb op de voet. Misschien had Luc in deze post naar zijn (reis-)agenda kunnen verwijzen/linken.

#77456

EricJans

 

C'est quoi, un Drupalcon?
@ Joe:

Maar ne Joe... daar maken Belgicisten zich niet druk om. Een eigen Vlaamse dyplomatie in de States... dát hebben ze kennelijk iets minder graag... daar zijn ze kennelijk dan toch een tikkeltje gevoeliger aan. Daarvan willen de Belgicisten lefst zo snel mogelijk de stekker uittrekken, is het niet?

#77461

joe

 

zeker Ericjans. allez, wanneer ga jij dat vlaams huis eens bezoeken? of was je stiekem verkleed als bakvis met scala binnengeglipt? ik dacht dat ik je herkende aan je grote tetten.

#77490

EricJans

 

@ Joe:

Grote tetten? Maar Joe... nu overschat je me toch een beetje.

#77640

dries

 

Je bent momenteel zo'n 2 km van mijn werk in Austin :)

#77647

joe

 

dries: en, is Austin een aangename stad om te wonen? ik ken een pak amerikaanse steden, maar Austin ontbreekt nog op mijn palmares...

#77829

Kristof

 

Hey LVB,

Al eens gekeken naar het onderzoeksproject http://www.iyouit.eu van de Universiteit in Enschede.

Service2media.com is er eveneens bij betrokken naar aanleiding van context aware services

#77834

Dixit

 

Prachtig spul ! Ik hoop wel, dat Luc alles tot in detail heeft uitgepluisd, want die buitenlandse dataforfaits zijn er om je uit te melken. Immers, je betaalt - stel - 15 euro per Mo, maar elke keer als je een sessie opent, dan wordt er 100 ko afgerekend. 1 Keer een positie doorgeven kost je dan EUR 1,50. Enfin, dat was toch tot recent de mode onder de Belgische operators...
Het eindresultaat krijg je in de brievenbus in de vorm van een factuur.
Ik ben niet verbaasd, dat lokale prepaid geen optie is. Prepaid in de US is overduidelijk voor sloebers zonder credit history, dus ook die worden uitgemolken. Ik ken overigens maar 1 land waar het kostenplaatje van prepaid identiek is aan dat van postpaid: België. Ik heb zelf nog steeds BASE om die reden.

#88058

Pete

 

<a href="http://www.itag.com">gps phone</a> tracking service