Hoe de VRT Fox News outfoxte

Op dinsdag 24 maart zond de Amerikaanse nieuwszender Fox News een reportage uit over de aanwezigheid van islamitische immigranten in Brussel. Diezelfde avond kon u de video al bekijken op LVB.net, en 's anderendaags ook op Zatte Vrienden en Brussels Journal. En de mainstream media? Douglas De Coninck berichtte erover in De Morgen van 28 maart, La Libre Belgique schreef erover op 7 april, waarna de RTBF enkele fragmenten uit de reportage uitzond. Op 8 april verspreidde minister van Gelijke Kansen Joëlle Milquet via haar woordvoerder Benoit Lannoo een boze persmededeling waarin ze het eenzijdige karakter van de reportage veroordeelde. De dag daarop, 9 april, besteedde ook de VRT er aandacht aan. Dit is hoe Terzake op Canvas berichtte over de Fox-reportage:

Kathleen Cools: "Het gebeurt niet zo vaak, maar België heeft nog eens de headlines gehaald van één van de drukst bekeken nieuwszenders in de Verenigde Staten. Fox News is het nieuwskanaal bij uitstek voor rechts-conservatief Amerika. O ja, hun slogan luidt: "fair and balances" [sic, moet zijn: "fair and balanced"], eerlijk en evenwichtig. Oordeelt u zelf." Volgen enkele fragmenten uit een reportage van Greg Burke, begeleid van sarcastische VRT-commentaar, en waarin zo te zien één persoon wordt geïnterviewd: Filip Dewinter van het Vlaams Belang.
Welke indruk laat zo'n Terzake-item nu na op de Vlaamse kijker? Ofwel een reactie van "only in America, toch goed dat we hier de evenwichtige, objectieve VRT-berichtgeving hebben in plaats van zo'n eenzijdige, rechts-conservatieve zender als Fox News". Ofwel een kritische reactie in de andere richting, zoals die van Jan Callens in een lezersbrief in Het Nieuwsblad van 11 april:

Het item werd op een spottende toon gebracht om op die manier de hele zaak belachelijk te maken. Geen enkele keer ging men in op de situatie in Brussel. Nee, ridiculiseren van alles wat Dewinter en de reporter van Fox News zegden, daar was het om te doen.

Veel bedenkelijker dan de giechelende toon van de VRT-commentaar, lijkt me het feit dat een essentieel onderdeel uit de reportage werd weggeknipt. De VRT verzweeg namelijk moedwillig dat Fox News niet alleen Filip Dewinter, maar ook Philippe Moureaux, PS-burgemeester van Molenbeek, had geïnterviewd. Het interview met Moureaux werd door de VRT-monteurs weggeknipt.

Dit is wat de Amerikaanse kijkers van Fox News écht te zien kregen:
Ja, de conclusie van Greg Burke stemt meer overeen met de mening van Dewinter dan met de mening van Moureaux. Maar dat Fox News vanuit een gezonde journalistieke reflex ook een tegenstem van Dewinter aan het woord liet komen, mocht de Vlaamse tv-kijker blijkbaar niet weten van de VRT. Fox News moet immers gestigmatiseerd blijven als "rechts-conservatief" (in werkelijkheid: mainstream-Republikeinsgezind) nieuwskanaal, en de slogan "fair and balanced" moet vooral een bron van gegniffel kunnen blijven voor de links-progressieve VRT-duiders.

Reacties

#78729

Flor

 

Serieus, Fox News (en hun compleet onnozele slogan) verdedigen, LVB? De laatste paragraaf vat het mooi samen: Fox=mainstream-republikeins=rechts-conservatief=allesbehalve fair and balanced.

#78730

LVB

 

@Flor: Als Fox News hier op de kabel zou zitten, zouden we dan niet beter geplaatst zijn om daarover te oordelen?

Wat vindt u trouwens van de Engelstalige versie van Al Jazeera (hier wel te ontvangen in tegenstelling tot Fox News), heeft die volgens u al even weinig legitimiteit/bestaansrecht als Fox News?

#78731

anoniem

 

Het is een schande, meer woorden zijn daar niet voor.
De reportage in kwestie in heel goed gebalanceerd en evenwichtig. Maar de linkse media ziet een kans om Vlaams Belang belachelijk te maken en sprint erop.

#78732

Flor

 

Dat komt trouwens ook in de reportage naar voren. Filip Dewinter wordt niet gekwalificeerd als "Far right", "right" of wat dan ook, terwijl de burgemeester wel als "socialist" wordt 'ge-out' (een woord dat voor Fox News kijkers bijna hetzelfde betekent als terrorist.

De hele reportage laat een bikkere smaak na. Natuurlijk is er in Molenbeek criminaliteit, maar zelf heb ik me hier op straat nog nooit onveilig gevoeld en het voorstellen alsof je binnen de 5 seconden neergestoken wordt als je een camera bij hebt is belachelijk. Fear-mongering van het ergste soort.

#78733

Flor

 

@Luc https://www.youtube.com/watc... Dit is hun "journalistiek" m.b.t. Nederland. Typ "fox news" in op YouTube en val achterover. Al Jazeera vind ik nuttig voor nieuws over de regios die op CNN en in de Vlaamse media minder aan bod komen (Afrika en het Midden-Oosten vooral). Natuurlijk hebben zij ook een bias (zoals elke zender), maar het is nergens zo cartoonesk als bij Fox.

#78734

LVB

 

@Flor: Net zoals de VRT bewust knipt en selecteert, staan op Youtube natuurlijk die schokkende of geselecteerde fragmenten die geen staalkaart geven van de doorsnee-berichtgeving op Fox News.

In mijn artikel schrijf ik dat Fox News Republikeinsgezind is, net als CNN Democratischgezind is. Niets mis mee, zolang de kijker via verschillende zenders verschillende klokken kan horen luiden, en zolang er geen belastingsgeld gebruikt wordt om één klok te laten luiden. Het knipwerk van de VRT vind ik dus veel erger dan de bias van Fox News.

#78735

Michel Vuijlsteke

 

When did socialism become an OK thing in our country?

Comrade Obama!

https://www.youtube.com/watc...

#78736

steven

 

Ik heb het uitzending van Fox over Nederland op you tube bekeken en ik vind er niets stuitends aan. Ik heb de wereld afgereisd maar had Amsterdam vergeten. Deze kerstvakantie kwam het er toch eens van. De koffieshops om de 100 m zijn toch wel choquerend, ook al heb ik tijdens mijn jeugd ook wel eens een joint gerookt. De sfeer in Amsterdam zou ik omschrijven als "gedateerd progressief", iets in het genre van nog-wel-willen-choqueren-maar-niet-meer-kunnen. Vooral op de walletjes met zijn vele afgeleefde hoeren, wordt dit duidelijk. Ben ik abnormaal als ik dit doodgewoon vies vind, als ik meen dat dit in de marginaliteit thuis hoort (hoewel ik begrijp dat het in Amsterdam doodgewoon een toeristische attractie is). Ook andere progressieve dada's, o.a. mbt homohuwelijk, homoadoptie, gay pride, vind ik doodgewooon lachwekkend. Sorry, maar voor mij is heteroseksualiteit de norm. Ik zal ook wel iemand "zonder niveau" zijn zeker. En wie het Rijksmuseum bezoekt, kan inderdaad alleen maar zoals Fox verwonderd zijn over hoe de strenge Calvinistische moraal, die Amsterdam zo rijk en machtig gemaakt heeft of daar alleszins voor een stuk verantwoordelijk voor is, omgeslagen is naar deze karikatuur van progressiviteit.

#78737

LVB

 

@Michel: Bedankt voor de leuke link. Mooi infotainment, en een goed tegengewicht tegen Keith Olbermann op MSNBC.

#78738

BC

 

Bij de meiden van halal in Phara was het soortgelijk: volgens het Nieuwsblad was "Filip Dewinter verslagen door 3 moslima's." Niets van gemerkt. En blijkbaar zijn bij de progressieven de vijanden van je vijanden per definitie je vrienden. Voor de progressieven bestaat er geen spectrum tussen Dewinter en de meiden van halal, geen spectrum tussen Dewinter en struisvogelgedrag.

Ik zie dit soort zaken als een teken dat bij de progressieven de wanhoop stilaan toeslaat.

Ook priceless in die terzake-aflevering: het einde van het interview met zus van Rompuy die opkomt voor de PVDA+: de camera bleef steken op Kathleen Cools terwijl Lieven Verstraete al het volgende onderwerp aan het inleiden was: http://terzake.canvas.be/ui... - vanaf 27:50

#78739

NR

 

@ Luc: die man is een kijkcijferkanon - http://www.nytimes.com/2009...

#78741

Michel Vuijlsteke

 

@Luc: je moet meer Daily Show / Colbert Report kijken, ze halen er Beck regelmatig door de mangel. :)

#78742

Ruben

 

Het irritantste aan die reportage is imo de sarcastische commentaar van Cools en de commentaarstem. Om de domme kijker toch maar duidelijk te maken dat je niet te veel aandacht aan de reportage moet besteden.

@BC: dat dacht ik, de meeste mensen trouwens, er ook over. FDW (mja, eigenlijk PDW) was imho de winnaar van het debat. Ik kreeg gewoon een degout van Kwik, Kwek en Kwak: constant onderbreken, door elkaar zitten tetteren, vraag beantwoorden met een vraag, enz.

#78747

NR

 

Ik vind de venijnige reacties van onze linkse elites tegen Fox-news altijd belachelijk. Fox-news is inderdaad rechts, maar heel wat andere zenders zijn ook gewoon links maar stellen zich dan wel voor als "main stream". Iets wat de linkse journalisten hier in Vlaanderen ook wellustig doen: hun eigen mening beschouwen als de enige en allesomvattende waarheid en ieder afwijkende mening is onmiddellijk niet meer main-stream en dus afkeurenswaardig. Denk maar aan wat A.Rouet hier altijd verkondigt over dat hij behoort tot "het centrum", terwijl hij zich eigenlijk aan de linkerkant van dat centrum bevindt.

Zo willen de Democrats ook talkradio aan banden leggen, omdat er teveel Republikeinen in dat segment zitten.

#78748

oxbow

 

Nu, als je alleen maar de zevende dag gewend bent, zou ik Foxnews ook "opmerkelijk" vinden na het zien van bijvoorbeeld een Bill O'reilly..

#78749

mrtos

 

Mooie blogpost Luc, proficiat; dit is een staatszender onwaardig.

#78750

Cogito

 

Prachtig, ze kunnen zich niet inhouden. De doodzwijgaanpak was aan het werken, maar als ze zich niet kunnen beheersen en het VB en FDW openlijk beginnen te bespotten denk ik dat de hoogste score voor VB in de toekomst ligt.

#78751

Neverbeendead Religion

 

Uiteindelijk is de islamitische wereld ook zoals de westerse wereld maar daar wordt hier minder over gepraat omdat er geen hollywood aan gekoppeld is. Men is niet opgegroeid met de midden oosten versie van de serie dallas.
Het is nog altijd eenrichtingsverkeer en het zal wel waar zijn dat de verhoudingen niet evenredig zijn maar het model is wel hetzelfde afgezien van het ontbrekende hollywood, iets waar enkel nuclear power machten met een land of sunshine konden mee uitpakken als zijnde het entertainment van the leaders of the world zodat enkel amerika met zijn monopolie overbleef en weet waarom het de aandacht verdient die een monopoliehouder toekomt.

En de verhoudingen zijn belangrijk.
Wie geld wil verdienen moet eerst aan een baan zien te geraken. Dan ontvang je geld van personen die dat voordien al op hun eigen beurt hadden verdiend met hun eigen baan. Als zelfstandige van je klanten en als arbeider van je baas en zo verder.
Het geld dat verdiend wordt, is al verdiend zodat er geen bij komt. Het circuleert enkel terwijl er af en toe wat bijgemaakt wordt omdat geld nog altijd van materie is en er jaarlijks een deeltje onbruikbaar geworden is om een voorbeeldje van een omgekeerde subregel van de hoofdregel te geven.
Kapitalisme is de leer van het succesvolle zakendoen en hoe meer succes hoe groter de beurs en hoe meer onevenredigheid in de circulatie van het geld waar geen nieuw geld bij komt.

Die onevenredigheid is dan altijd het gespreksonderwerp omdat het de arme buurten over de hele wereld zijn die gevolgd dienen te worden omdat er daar gevaarlijke toekomstscenarios in de maak zijn.

We hadden het dan ook al over de religie gehad ( http://lvb.net/item/2320#78200 ) en doen dat in dit geval nogmaals volgens het exact zelfde principe omdat er nu een grote groep gestigmatiseerden is in achtergestelde buurten die op hun beurt de boodschap geven dat er toekomstgewijs rekening zal dienen gehouden te worden en dan deze keer met hun atheistische almachtigheid, in stijl van de schorpioen indien nodig zijnde vernietiging van de andere cultuur door middel van grootschalige oorlog in de straten van de moderne westerse steden en daarbuiten terwijl men zelf mee ten onder gaat, indien de succesvolle onevenredige circulatie tot op het punt komt dat ze stilvallen op het vlak van een dagelijkse nog leefbare routine en er enkel georganiseerde tegenaanval overblijft.
http://www.deezer.com/track...

#78752

Neverbeendead Religion

 

En zo met het kernwoord uiteindelijk in gedachten de luide versie voor de hoofdtelefoon voor de uiteindelijken.
Beginners zitten nog steeds in de 3 questions fase ( http://neverbeendeadreligio... ) en een beter begin kan men zich nog steeds niet indenken.
He caught my radiowaves ( http://www.azlyrics.com/lyr... )
http://www.imeem.com/people...

#78754

Baudouin Van Humbeeck

 

est-ce qu'il y a beaucoup de néerlandophones qui regarderaient Fox news ? Zijn er veel nederlandstalige die naar Fox News zou kijken ?

#78755

joe

 

https://www.youtube.com/watc...
https://www.youtube.com/watc...

Luc of andere Calimero's: geef eens een gelijkaardig voorbeeld van een zender die hetzelfde doet (en liefst op een even domme lachwekkende manier) maar met republikeinen?

#78760

Publius

 

"VRT" de zender bij uitstek van links en politiek correct..

Misschien een struisvogel als logo voorstellen ?

#78763

Cogito

 

Gisteren in de Carrefour te Schoten rondgelopen. Waande mij via een wormgat naar Molenbeek gebeamd. Twee schattige moslimkleuters hadden een speelgoedje vast en sprongen vragend tegen hun moeder op om het te krijgen. Ik geef toe: ik heb onbewust gekeken of het de Hamas-versie van Mickey Mouse was. Het was niet zo, maar op een dag in de niet al te verre toekomst is die gewoon te koop in "onze" Carrefours.
Kwestie van tevreden "terug te keren".

#78765

joe

 

dream on, cogito

#78766

dendof

 

Bush was toch een republikein? En Palin? en McCain? Arme Joe is blijkbaar al vergeten wat voor behandeling die kregen op CNN.

#78768

joe

 

maar niet op zo'n lage manier en met schrijnende leugens en verdachtmakingen. that's my point.
vergeet ook niet dat de laagste aanvallen op mccain van het bush kamp zelf kwamen. palin ja, die is zelf lager dan laag, die behoeft zelfs geen commentaar. en wat bush betreft, was ik ted turner, ik had mijn audience opgeroepen om hem te lynchen.

#78769

NR

 

De stijl van Fox is niet die van mij, maar ik ben wel tegen de opvatting dat die zenders daarom van meet af aan, slecht en vooringenomen zijn. Als je ziet hoe Ter Zake er een soepje van maakt en het interview met Moreaux er uitknipt, dan besef je dat het aan de "andere zijde" toch ook niet veel beter is.

#78771

joe

 

ik ga VRT en Terzake niet ophemelen en/of verdedigen, maar qua laag-bij-de-grondsheid moeten ze toch nederig in Fox hun verre meerdere erkennen.

#78777

Neverbeendead Religion

 

Wanneer een ter dood veroordeelde nog een laatste zin mag uitspreken heeft dat objectief gezien totaal geen zin. Deze wil iets zeggen waardoor hij verder kan blijven leven maar dat strookt niet met de definitie van een toestemming tot laatste zin. De gever doet ook iets totaal zinloos vanuit zijn standpunt en omdat dat even kon.
Voor de ontvanger maakt het ook niet uit of zijn laatste zin ergens later zal worden uitgezonden of niet want deze strookt niet met de definitie.
Het zich afvragen wat zulke basic psychology met deze post zou kunnen te maken hebben. Strookt dat wel met de definitie aangaande een zichtbaar verband en zo ja welke definitie van een zichtbaar verband.
Questions spinning and ringing like a bell
The living ain't easy when...

#78781

LVB

 

Enkele reacties uit de blogosfeer:

9lives.be: http://www.9lives.be/forum/...

politics.be: http://forum.politics.be/sh...

Bart B. Van Bockstaele: http://thamno.com/blog/?p=860 en http://www.digitaljournal.c...

#78791

Mark Peeters

 

Past de islam zich aan de westerse waarden of is het omgekeerd?

12-4 was officiele verjaardag van de eerste bemande ruimtevaart en de eerste Space Shuttle en nu zegt men dat het de verjaardag is van de profeet Mohammed... (en van Pasen)

PS. lees meer op mijn site
http://markpeeters.skynetbl...

#78828

EricJans

 

@ Joe:

<<ik ga VRT en Terzake niet ophemelen en/of verdedigen, maar qua laag-bij-de-grondsheid moeten ze toch nederig in Fox hun verre meerdere erkennen.>>

Ik denk dat dat niet onwaar is wat je zegt maar daar gaat het niet om.
Het gaat erom dat VRT links georiënteerd is met publieke middelen in het Vlaamse medialandschap dat voor het overige - en steeds meer met publieke middelen - 'exclusief' links georiënteerd blijft.
Fox is een rechtse zender naast linkse zenders in een gediversifieerd Amerikaans landschap.
VRT is een links medium in een voor 98% exclusief links medialandschap. Dat is waar het om gaat: de kijker krijgt geen keuzemogelijkheid; enkel één doctrine.

#78835

EricJans

 

@ Baudouin Van Humbeeck:

est-ce qu'il y a beaucoup de néerlandophones qui regarderaient Fox news ? Zijn er veel nederlandstalige die naar Fox News zou kijken?

Flandern is einsprachig: sie brauchen sich hier nicht zweisprachig aus zu drücken. Belgien ist kein 3-sprachiges land. Es ist einen Staat mit 3 Sprachgebiete und diesen Flämischen Weblog LVB ist einsprachig Niederländisch.

Die Zeit dass der Belgischen Staat die Wallonie einsprachig Französisch und Flandern zweisprachig Französisch-Niederländisch behandelte ist definitif vorbei. Handeln sie danach, bitte.
Ich rate ihnen das zu respektieren und empfinde ihre zweisprachigkeit als höchst unhöflich. Ich spreche auch ohne weiteres kein Deutsch-Französisch auf einen Französischsprachigen Weblog in Strasburg wenn meiner Meinung nach diese Region zweisprachig sein soll. Das wäre sehr unhöflich. Amsonnsten habe ich nichts gegen die Französische Kultur oder Sprache aber bitte: in England, die Niederlande, Deutschland, Schweden¨... oder Flandern wird kein Französich gesprochen, auch nicht als Zweitsprache, als wäre dass eine Selbstverständlichkeit.
Thank you. Tak. Bedankt.

#78836

LVB

 

Reactie van Bart B. Van Bockstaele uit Toronto op http://www.digitaljournal.c... (vertaald):

"Voor mij is deze VRT-reportage een mooie herinnering waarom ik mij verdrukt en oncomfortabel voelde in België, en waarom ik positiever naar de VS en de voormalige Sovjetunie keek. Ik wist niet wat er echt gebeurde in die landen. Ik voelde alleen dat ze beter moesten zijn dan wat er mij verteld werd, want al de negativiteit waarmee we geïndoctrineerd werden hield geen steek. Dit geldt ook voor de haat tegen de Nederlanders waarmee we opgevoed werden."

#78845

joe

 

EricJans: Fox is een rechtse zender, vind ik ook. Ik vind niet dat VRT een linkse zender is. Al vind ik wel dat de nieuwslezers hun enthousiasme voor Obama wel iets hadden mogen temperen. Maar vergelijk dit met de pers in België (uitgezonderd de bruine pers uiteraard) die ook zijn geluk niet kon verstoppen toen ze van de nazi's afwaren, dat zijn verzachtende omstandigheden. idem voor die VRT reporter (ben haar naam vergeten) die Patrick Janssens bijna aan blowjob gaf toen hij Flupke Dewinter een uppercut had gegeven.

#78857

drd

 

'k wil nu niet off topic gaan, maar zouden die Obama-believers deze statistieken al eens hebben vergeleken?

http://www.gallup.com/poll/...

http://www.gallup.com/poll/...

#78861

joe

 

'k wil nu ook niet off topic gaan, maar ik denk dat nog voor de verkiezingen het LDD crapuul al zwaar door de mand zal vallen en ik hoop dat de VRT dit goed in de verf zet, net zoals ze dat judocoachke gesponsord door Daikin vroeger zoveel airplay gegeven hebben.

#78979

jodel

 

Och ja ik weet het nog van vorige week. Een van de volgende items in die Ter Zake was een interview met een of ander PvdA wichtje dat familie was van Van Rompuy. Wat gepruttel over het Kiwi model en hoe idealistisch ze was en veel beleefd geknik van de interviewers. Wat een geluk dat het mooi weer was die dag.

#78995

alain de saint aubin

 

hoe kan men nog ooit een reactie van Joe voor "serieux" nemen,nu hij vindt dat de vrt geen linkse zender is.Onvoorstelbaar zijn objectiviteit!

#79002

Frederik

 

Off topic, maar over de media aandacht voor politici tijdens de verkiezingen in 2007 (onderzoek door Bart Maddens) kwamen in mijn ogen toch verontrustende cijfers naar voor. Dit kan nagegaan worden op volgende link http://www.doorbraak.org/115 en daar kan je het volledige artikel nalezen.

#79007

joe

 

onvoorstelbaar hee, sint!

#79014

Cogito

 

Saint is hier duidelijk nieuw. Joe serieus nemen, ahahahaha. Daar dient Joe niet voor hier.

#79019

joe

 

jaja, the saint zal wel vlug leren!

#117331

perlmutter

#119252

BC

 

"één persoon wordt geïnterviewd: Filip Dewinter"

Filip Dewinter koos gisterenavond Fox News als 'favoriete zender' (http://www.radio2.be/5-voor-12...)