Tsunami, Kyoto, media en vedetten

Bron: NOAA.gov - Copyright status: public domain
De aardbeving die aan de basis lag van de Tsunami in Zuid-Oost-Azië, heeft de landkaart van Azië gewijzigd. Door de beweging van de aardplaten zijn sommige eilanden aan de zuidwestelijke kust van Sumatra naar het zuidoosten opgeschoven in een grootte-orde van 10 meter. De noordwestelijke punt van Sumatra is vermoedelijk 36 meter naar het zuidwesten opgeschoven. Ook de hoogte van de eilanden is gewijzigd. Het is ook mogelijk dat de rotatiesnelheid van de aarde gewijzigd werd (door de gewijzigde massaverdeling), waardoor de lengte van een dag ingekort of verlengd wordt in de grootte-orde van een microseconde.

De aardbeving vond plaats op tweede kerstdag om 01:59 Belgische tijd, 07:59 Indonesische tijd. Het duurde een tweetal uur eer de tsunami de kust van Sri Lanka, 1.600 kilometer verderop, bereikte. Een goed uitgebouwd waarschuwingssysteem, zoals dat bestaat in de Stille Oceaan, had levens kunnen redden. Wat ik persoonlijk mis in de mediaverslaggeving over de tsunami, is een gedetailleerde tijdslijn die aangeeft op welk tijdstip elk gebied werd getroffen. Het zou ons een idee kunnen geven van de voorbereidingstijd in geval van een goed werkend waarschuwingssysteem.


IS EEN ATLANTISCHE TSUNAMI MOGELIJK?
Kunnen ook de westkust van Europa en Afrika, of de oostkust van Amerika getroffen worden door een tsunami? Een inslag van een grote meteoor in de oceaan is altijd mogelijk en zou ongetwijfeld voor dodelijke tsunami's zorgen, maar statistisch is die kans klein. Vulkanische activiteit is een andere risicofactor die tsunamis kan veroorzaken. In 1999 publiceerden geologen van University College London een documentaire uit waaruit bleek dat een vulkaanuitbarsting op La Palma op de Canarische eilanden het afbreken van een stuk land zou veroorzaken, waardoor een reusachtige tsunami zou ontstaan. In 2000 zond de BBC er een documentaire over uit. Omdat de vulkaan zich aan de westelijke kant van het eiland bevindt, zou vooral Amerika getroffen worden. New York, Florida en de Bahama's zijn bijzonder kwetsbaar voor een eventuele Atlantische tsunami. Canarische tsunami's hebben in de prehistorie al plaatsgevonden en er zijn bewijzen van gevonden op de Bahama's.

BUSH-BASHING EN KYOTO-PUSHING
Sommige media maken van de tsunami gebruik om het verband te leggen met de opwarming van de aarde. In De Morgen schreef Maarten Rabaey gisteren:
Al sinds de aanslagen van 11 september 2001 proberen sommige politici, zoals de Amerikaanse president George W. Bush, en academici, zoals Samuel Huntington, ons hardnekkig een wereldbeeld op te dringen waarin de botsing van beschavingen als onvermijdelijk, of zelfs noodzakelijk, wordt voorgesteld. Alleen hun beschavingsbeeld, stellen ze, is als beste geschikt om de toekomst van de planeet te verzekeren. Hun controle willen ze desnoods met miljarden dollars en militaire middelen afdwingen.

Ondertussen verwijzen ze Darwins evolutieleer naar de prullenmand. Hooghartig leggen ze de grote uitdagingen die de planeet zelf aanreikt naast zich neer. De opwarming van de aarde ontkennen ze. Internationale overeenkomsten zoals het Kyoto-verdrag, dat de uitstoot van broeikasgassen moet tegengaan, beschouwen ze als dode letter. Aan de onafwendbare stijging van de wereldzeeën doen ze niets.

Het is te hopen dat het voorbeeld van wat enkele losgeslagen golven kunnen aanrichten wereldwijd tot nadenken stemt. Dat men inziet dat beschavingen niet horen te botsen met, maar zich moeten aanpassen aan hun menselijke natuur. En hun kwetsbaarheid.


Ook milieureporter Alister Doyle van het persagentschap Reuters legde de link met de opwarming van de aarde:
Het langzame stijgen van de zeespiegel dat verband houdt met de opwarming van de aarde, de vervuiling en de schade aan koraalriffen, zou de kusten in de toekomst nog kwetsbaarder kunnen maken voor rampen zoals tsunami's of stormen. [...] Wetenschappers zeggen dat de stijging van de broeikasgassen in de atmosfeer ten gevolge van het verbranden van fossiele brandstoffen, voor krachtige stormen en een stijging van het zeeniveau dreigt te zorgen, zodat de kusten zullen blootstaan aan meer erosie.


Björn Lomborg, voormalig Greenpeace-medewerker en nu een notoir tegenstander van de obsessie over Kyoto: "Klimaatverandering is een belangrijke kwestie, maar er is zeer weinig dat we eraan kunnen doen". Lomborg en zijn Copenhagen Consensus vinden dat de wereld beter zijn aandacht kan richten naar belangrijke problemen die wel oplosbaar zijn, zoals AIDS, armoede en gebrekkige gezondheidszorg.Madsen Pirie van het Adam Smith Institute zet nog eens alles op een rij wat betreft de opwarming van de aarde, en schrijft over een zopas verschenen thriller waarin eco-terroristen natuurrampen veroorzaken om te bewijzen dat de opwarming van de aarde een ernstige bedreiging is. "We zitten in het midden van een natuurlijke opwarmingstrend die begon omstreeks 1850 toen de Kleine IJstijd, die vierhonderd jaar duurde, ten einde kwam", aldus Pirie.

Globalist Johan Norberg waarschuwt tegen defaitisme en tegen de bewering dat we machteloos staan tegenover het geweld van de natuur. Met technologie kunnen wel degelijk levens worden gered, aldus Norberg.

TSUNAMI TROF OOK BEROEMDHEDEN
Petra Nemcova
Petra Nemcova
Intussen blijkt dat de regio een populaire vakantiebestemming is. Bekende Vlamingen Jacques Vermeire, Brigitta Callens en plastisch chirurg Jef Hoeyberghs bevonden zich in het gebied op het ogenblik van de ramp, volgens de Showbizzsite. Ook Thomas Siffer, hoofdredacteur van Menzo en tv-presentator op het Nederlandse Net5 en het Vlaamse VT4, ontsnapte aan de dood. Siffer heeft een concreet voorstel voor wie de bevolking in het getroffen gebied wil helpen. De voormalige Duitse kanselier Helmut Kohl, de Zweedse skikampioen Ingemar Stenmark, topmodel Petra Nemcova (foto) en verschillende spelers van voetbalploeg AC Milan overleefden de ramp. Onder de slachtoffers bevinden zich de kleindochter van acteur-regisseur Lord Richard Attenborough en een kleinzoon van de Thaise koning Bhumibol. Science-fiction-auteur Arthur C. Clarke, van Britse afkomst maar intussen van Sri Lankese nationaliteit, verloor zijn duikschool maar is zelf ongedeerd. In zijn eerste boek over het eiland beschreef hij de tsunami van 1883 ten gevolge van de uitbarsting van de Krakatau in dezelfde regio. Toen kwamen 36.000 mensen om door de tsunami's.

Gawker.com stelt dergelijke op beroemdheden gerichte verslaggeving aan de kaak. "Natuurlijk is er niets nieuwswaardig tenzij er beelden kunnen gemaakt worden van rijke blanke mensen". Eén van de eerste gedetailleerde ooggetuigenverslagen die op het internet verschenen, van WP-reporter Michael Dobbs die aan het zwemmen was voor de kust van het privé-eiland van zijn broer op Sri Lanka en de tsunami overleefde, wordt door Gawker.com afgekraakt als "wat een tragedie om je privé-eiland te verliezen en te moeten leven van de restjes van het kerstmaal". Tja, beste Gawker, nieuwsverslaggeving moet wel factueel correct zijn, maar niet noodzakelijk politiek correct. Volledige proportionaliteit is niet alleen onrealistisch, het is zelfs onwenselijk. Aan elk van de tienduizenden slachtoffers evenveel aandacht besteden als aan een beroemdheid of iemand die op sensationele wijze aan de dood ontsnapte, zou de media ongenietbaar maken. Spanning, sensatie en beroemdheden horen er nu eenmaal bij, hoewel daarin niet moet overdreven worden. En als ik Gawker.com zo even overloop, hebben ze daar wel boter op hun hoofd als het om overdreven aandacht voor beroemdheden gaat.

Reacties

#3685

palmer doubel

 

Volgens Ta&d Murty een tsunami expert aan de universiteit van Winnipeg zijn de golven geheel voorspelbaar.

Hij zei aan de New York Times :

We hebben de snelheid waarmee ze over de Indische Oceaan gaan volledig in kaart gebracht.

Vanaf de plaats waar de zeebeving plaatsvond hebben de golven er vier uur over gedaan om de kust van India te bereiken.

Dat is genoeg tijd voor een waarschuwing.

Een dergelijk waarschuwingssysteem zou echter geen garanties bieden .

In mei 1986 gebeurde er iets dergelijks in Hawaii.Maar volgens tsunami expert Gerard Fryer was het vals alarm.

Er wordt al jarten over het opzetten van een waarschuwingssysteem gesproken rondom de Indische Oceaan in de Intergouvernementele Oceanografische Commissie van de Verenigde Naties.

In juni van dit jaar werd nogmaals daartoe een oproep gedaan.Landen als Indonesie en Thailand zijn wel aangesloten bij het Pacific Tsunami Warning Center PTWC.

In Honolulu werd de zeebeving van zondag gerigistreerd en doorgegeven;

maar de info bereikte niet de plaatsen waar de slachtoffers zijn gevallen,omdat daarvoor de infrastructuur en de alertheid om te handelen ontbreken.

In Californie is alleen Crescent City "tsunami ready" volgens de lokale autoriteiten.Op verschillende nieuwszenders op TV zagen we evacuatie routes met de borden waarop sa

taat "tsunami gevarenzone".

Het is ook een wereldwijde trend om dichter bij het water te bouwen,op plaatsen waar het gevaar zeer groot is en die makkelijk lkunnen overstromen.

Het schijnt dat op sommige plekken mensen naar het strand lipen om de spectaculaire golven te zien,maar dat ze te laat waren om te vluchten voor de tweede golf.

De amateur filmbeelden van een nederlandse toerist die op diverse zenders deze middag is getoond,spreekt boekdelen.

#3686

Pieterjan Viaene

 

La Cicciolina is ook vermist verneem ik net. Maar die vinden ze drijvend en wel terug op haar rug!

#3689

VisualHugo

 

@Tsunami, wat bemerkingen, zie ook mijn item http://vh.skynetblogs.be/?d...

De aandacht focust zich op de resort-steden en op de beroemdheden die de dood al of niet ontsnapt zijn. Begrijpelijk, toeristen hebben videocams, fotocams, en GSM's.

De miljoenen arme vissers die vlak bij de Zuid-Oost Aziatische kusten wonen niet. De ravage zal binnen een paar weken duidelijk zijn. Bij 100,000 blijft het niet.

Verder bij mijn item nog een paar links naar amateur-video en foto van ooggetuigen.

De simulatie met tijdslijn vind je op de Belmont Club.

Mijn voorstel voor een waarschuwingssysteem is het volgende. Vissers en hun familie hebben geen telefoon, radio, en meestal ook geen electriciteit. Sterke sirenes (zoals hier ook gebruikt door de burgerbescherming) kunnen door iedereen in een straal van 5 km worden gehoord, ook op zee. De kust is (zeker in de Filippijnen) bezaaid met GSM masten. Voor weinig geld kan zo'n mast worden uitgerust met een sirene, getriggerd via een centraal signaal van de provider.

#3690

VisualHugo

 

@Palmer Doubel:

"Landen als Indonesie en Thailand zijn wel aangesloten bij het Pacific Tsunami Warning Center PTWC."

- En niet gebruikt, zie het item op de Belmont Club weblog http://belmontclub.blogspot...

"omdat daarvoor de infrastructuur en de alertheid om te handelen ontbreken."

- Als Manila ooit een waarschuwing zou krijgen, duurt het uren voor het doorsijpelt op de eilanden. Alleen het leger heeft een goede infrastructuur, maar die kunnen nooit op tijd de stranden bereiken.

"Het is ook een wereldwijde trend om dichter bij het water te bouwen,op plaatsen waar het gevaar zeer groot is en die makkelijk lkunnen overstromen."

- In de Filippijnen leeft 30% onder de armoedegrens. De stranden zijn staatseigendom. Dat betekent dat het vol squatters zit, die een pover leven pogen op te bouwen met vissen. Op stranden worden ze niet verontrust, op privégronden worden ge gewapenderhand verwijderd. Ze hebben geen andere keus.

"Het schijnt dat op sommige plekken mensen naar het strand lipen om de spectaculaire golven te zien"

- Toeristen wel ja. Vissers gaan dat nooit doen, die weten wel dat je als de bliksem bergop moet lopen. Alle info die we *nu* hebben komt uit verwesterde badplaatsen. Wacht maar tot reportages de kusten in Sumatra en de eilanden bereiken.

#3698

JVS

 

Markant VRT-nieuwsbeeld deze avond: twee Vlaamse toeristen, een kakjuffrouw die er graag als An Van Elsen wil uitzien en haar beau als Tom Boonen, toen ze van de touroperator te horen kregen dat ze huiswaarts zouden keren: "maar allee, we willen hier blijven, we willen excursies doen in het gebergte waar er geen schade is, om nog van onze verdiende vakantie te kunnen genieten".

Marinake en Johnnyke, als ik jullie bakker was, je kon voortaan naar mijn brood fluiten.

#3700

El Hombre

 

Wat betreft global warming en de Copenhagen Consensus (CC):

Het CC-project (initiatief van het instituut dat Lomborg gestart heeft; wordt gesteund door The Economist) bestond erin de volgende oefening voor te leggen aan een panel van 8 vooraanstaande ekonomen: allokeer 50 miljard USD, over 5 jaar tijd, om de belangrijkste wereldproblemen aan te pakken, hierbij uiteraard de 'return-on-investment' optimizerend. De 50 miljard USD moet beschouwd worden als 'extra' middelen (bovenop alle bestaande inspanningen) die de welvarendste staten zouden kunnen besteden.

Enige bedenkingen: 50 miljard is niet echt veel, 5 jaar is niet echt veel. Het is dan ook niet echt verwonderlijk dat global warming als minst 'interessante' challenge te voorschijn komt; het is het meest complexe, moeilijke, lange termijn probleem (in tegenstelling tot bv disease control en AIDS etc). De definiering van de CC-challenge op zich zorgt dus al voor een sterke bias.

Ten tweede: het panel, bestaande uit louter economen (een feit dat eigenlijk voor nog meer bias zorgt), kreeg voor elk wereldprobleem een enkel background paper en twee 'opponent papers' om hun mening te vormen. De papers circuleerden een paar weken, en het panel had 5 dagen voor de uiteindelijke groepsdiscussie om tot een evaluatie van elk van de 32 vooropgestelde wereldproblemen te komen. Dit is niet de manier waarop aan goede wetenschap kan worden gedaan; hiervoor is een uitgebreide circulatie en discussie onder experts van de bestaande peer-reviewed literatuur nodig.

Het CC-initiatief, hoewel conceptueel heel interessant (een hele bank vooruit vergeleken met de horden stompzinnige websites van lobbygroepen out there), blijft qua uitwerking dan ook zwaar in gebreke, en hun eindrapport is misschien interessant voor politici en beleidsmakers die zich een aura van wetenschappelijkheid willen aanmeten, maar noem het aub niet wetenschappelijk.

Jeffrey Sachs, editor bij Nature, heeft in Nature Vol 430, 12 Augustus 2004, overigens een beknopte en uitstekende rebuttal van het CC eindverslag neergeschreven (ben te lui om de link op te zoeken).

Meer info over global warming: zie het volume aan publicaties in Nature, Science, en The New Scientist; en zie bv de wikipedia voor een meer leesbare uitleg. Samenvatting: antropogene global warming is real; over de gevolgen en noodzaak/manieren om er iets aan te doen is er discussie...

#3701

El Hombre

 

Correctie:

Sachs is geen editor bij Nature - zijn stuk over de Copenhagen Consensus was een opiniestuk - ik had de hardcopy van Nature gelezen en de abusievelijke conclusie getrokken dat het een editorial betrof...

#3702

Bema

 

Euh El Hombre... ik ben maar een drukker. Zou je dat eens in het nederlands willen vertalen?

#3705

Dr. Ernst

 

Als de jet-set verzuipt vind ik dat zeer erg... daar leven wij toch voor? Wij werken zodat zij zich kunnen verrijken aan ons en in ruil schenken zij ons mooie films en goede politiek.

Wat blijkt? Zij verzuipen zoals die stinkende vissers. Daar wil ik over lezen, natuurlijk!

Zó kun je het ook bekijken, hé? Het kan niet altijd geld zijn waar ze in zwemmen.

Ach wel neen... ik meen dit niet echt, natuurlijk. Maar soms...

Neen. Dit heeft geen niveau. En als je over Tsunami's wil vertellen, doe je dat best op een zeker 'niveau'.

#3708

Filip

 

Ook iets vreemds: blijkbaar hebben de (andere)dieren zich wel uit de voeten kunnen maken: http://www.alertnet.org/the...

#3709

Koenraad

 

Weeral bedankt voor dit interessant Blog-artikel Luc.

Hier steek ik meer op dan van die rampjournalisten die bij bosjes naar ginder trekken. Ik vraag me af waarom, want van verslaggeven is geen sprake.

En gaan ze nu eens zeggen hoeveel pedofielen en sextoeristen het leven hebben gelaten ?

#3710

Joe

 

@ Koenraad: Als ze moeten zeggen hoeveel pedofielen en sextoeristen het leven hebben gelaten moeten ze dan ook niet de aantallen vermelden van: huurmoordenaars, sweatshop-uitbaters, drugdealers, pooiers, maffiosi, buitenwippers, bankiers, immobilienmakelaars, plastische chirurgen, badkamerverkopers, ornithologen, postzegelruilers, etc... Waar ligt de grens? En staat die slachtoffers hun bezigheid vermeld op hun paspoort?

Als je zo gretig bent naar de pedofielen en de sextoeristen: die zitten, zoals ik meen gehoord te hebben, vooral in Patpong (Bangkok), een goed eindje van Phuket verwijderd....

#3711

Koenraad

 

@Joe; Ik ga hier geen discussie beginnen, ik denk wel dat je weet wat mijn punt was. Die sukkels van mensen worden al uitgebuit op alle manieren, nu krijgen ze er nog een aardbeving er bovenop. De schijnheiligheid druipt er vanaf met hun steun. Wees er maar zeker van dat de hotels snel zullen heropgebouwd worden, voor de andere sukkels; zij mogen opnieuw beginnen.

Gehoord hoeveel van de beloofde steun er naar de aarbeving in Iran is gegaan van vorig jaar ? Nee, u hoeft er niet op te antwoorden.

#3712

palmer doubel

 

Door dit blogartikel van Luc zijn we met heel andere ogen beginnen kijken naar dit natuurfenomeen.

De laatste transoceanische mega tsoenami die de regio teisterde was in 1882.In het collectieve geheigen van de actuele generatie is dat waarschijnlijk weggewist.Volgens ir.Costas Sylonakis van de University of Sothern Californie zijn er recent twee innovaties die de tsoenami voorspelbaarheidcapaciteit opdrijven via twee nieuw instrumenten.Meten is weten.

Er is nu een tsunamimeter en er zijn de numerische modellen van tsunamidynamics.

De combinatie van deze twee middelen heeft het accent verlegd tussen detectie naar voorspellen ervan.

Men bekijkt nu de tsoenamis (met oe of met u geschrven?) op beelden van de stormen in Flores in 1992,Oost Java in 1994,Irian Jarya in 1996,Papua Nieuw Guinea in 1998 en Vanuaton in 1999,regio's met gelijkaardig landschap en kustconstructies.

In Chili was er één in 1960 met 1000 doden,61 in Hawaii en 199 in Japan.

Als gevolg van de tsoenami in 1964 in Alaska met 12O doden werd er een Alaska Tsunami Warning Center in PALMER (Alaska)opgericht.

Ook in 1968 werd er binnen de Unesco zo een centrum opgericht met 26 niet betalende leden op de 129 VN leden.,de IOC.

Bij een aardbeving in 1992 (Ms. 7,2)

in Californie waar we vrij recent nog Lucs prachtige rapportage op deze blog konden meemaken,vielen er geen doden.

In 1997 werd de National Tsunami Hazard Mitigation Program ,de NTHMP opgericht.

Kan een deel van het vele geld dat momenteel terecht in de nazorg van de catastrofe gestoken wordt,ook niet besteed worden aan deze preventieve ingeneieurs onderzoeken?

Een editoriaal in De Tijd deze morgen gaat daarover trouwens.

Wat van het geld zal arriveren waar het moet arriveren?

#3713

Eric Jans

 

Was het 00-0000012-12 ?

Grappig hoe op het VRT een persverantwoordelijke van het Rode Kruis moest komen uitleggen dat materiële giften niet welkom zijn.

Massa's Vlamingen willen graag helpen maar durven hun geld kennelijk niet toevertrouwen aan het Rode Kruis.

Het was hét moment om prinses Astrid ten tonele te voeren! Zij is toch 'hoofd' van die organisatie, niet? Dat zou zéker vertrouwen kunnen wekken!

Tip aan alle Vlamingen: stort op Rode Kruis Nederland. Ik doe dat via mijn Nederlandse bank op Giro 555.

#3715

palmer doubel

 

Onafgezien van de vraag of het verre oosten zelf niet rijk genoeg is om zichzelf te behelpen in deze cartastrofe,

zien we dat de regering Bush 15 miljoen dollar als hulp heeft voorzien.

Dit is de helft van de DAGELIJKSE verkoop van honden en kattenvoeding in Amerika,dit is tien keer minder dan een dag oorlogvoeren in Irak voor het amerikaanse leger of dat is de helft van de prijs van een F16 jachtvliegtuig.

Terwijl Azie en dan vooral China en Japan,honderden miljarden dollar beleggen in Amerikaanse schatkistbons en dus de hoofdbankier en financier zijn van de amerikaanse schuldeconomie.

Ik ban alleszins geen Amerika hater maar dit is toch een blunder van formaat.

Intussen vernemen we dat de regering Bush snel het bedrag verdubbeld heeft.

Wat is de mtivatie hiervan?

#3717

palmer doubel

 

Het buitenland sponsort Amerika voor tien triljoen dollar en iedere dag komt er twee miljard dollar bij en de dollar is nu al tegenover de euro met 8,1 procent gedaald dit jaar.

Wat als hij nog eens met tien percent daalt in 2OO5De aziatische en europese gulle sponsors van de torenhoge amerikaanse deficiten verarmen dan zichzelf....

#3718

Pieter Cleppe

 

De motivatie van George Bush is de motivatie van elke politicus: macht uitbouwen.

Een politicus heeft een natuurlijke drang om zoveel mogelijk geld uit te geven en zich met zoveel mogelijk zaken te bemoeien als hem toegelaten wordt. Wat niet wegneemt dat politici ook een oprecht engagement hebben om de wereld te verbeteren. Maar het instrument hiertoe is, op enkele uitzonderingen na, het overheidsgeweld uitbreiden. Zoniet behoudt een politicus zijn job moelijk.

Ik heb een dubbel gevoel bij de enorme sommen belastingsgeld die worden vrijgemaakt voor deze ramp.

Enerzijds is een dergelijke crisissituatie een typische opportuniteit voor Staten om hun macht uit te bouwen.

Anderzijds zijn de gelden die afgestaan zijn als belasting nu eenmaal in de handen van de overheid, en niet in de handen van private liefdadigheid. In die situatie moet men er dus zoveel als mogelijk naar streven om overheden efficiënt te doen werken, en dan moet duidelijk zijn dat het inderdaad goed is om de gevolgen van deze ramp met belastingsgeld aan te pakken.

Concurrentie van overheden met private liefdadigheid en betere informatie van de burgers zorgen er trouwens in het algemeen voor dat overheidsfouten sneller aan het licht komen en minder getolereerd worden.

Zoals voor overheidsbedrijven, is het ook voor overheden beter om deze te privatiseren indien ze goed werken, liever dan indien ze slecht werken.

#3721

Tijl

 

Geachte,

Mag ik misschien opmerken dat er in Japan zoiets bestaat als een voorlichting om zijn leven te redden bij het voorkomen van een tsunami Er word reeds op school aan zeer jonge kinderen een simulatie van zo een tsunami getoond en wat men moet doen. Ik heb dit gezien op ARD. Toch wel iets dat ook zou kunnen opgestart worden in de oost-aziatische landen en trouwens niet veel geld zou kosten wat trouwens noodzakelijk is in deze arme gebieden. Het aanschouwelijk voorstellen van iets is tot op heden het beste wat men kan doen en het blijft zeer lang in het geheugen van de mensen hangen.

Japan die zeer gevoelig gelegen is en te kampen heeft met veel aardbevingen is wel een goed voorbeeld.

#3732

palmer doubel

 

Volgens het Brits medisch tijdschrift The Lancet,gekend om zijn betrouwbare informatie (of vergis ik me?) zou het aantal oorlogslachtoffers in Irak nu opgelopen zijn tot 100 000.

De regering Bush vraagt voor 2OO5 alleen al 8O miljard dollar bij voor de VS defensiesteun in Irak.

Gisteren beloofde de VS en ik ben absoluut geen VS hater,

de steun aan de tsunami catastrofe op te trekken tot 35 miljoen dollar.

Dit is 0,04 procent van de oorlogssteun aan Irak.

35 miljoen dollar is ook de kost van de oprichting van een enkel vakantie toeristen resort in de Malediven.

#3763

bram

 

Ter info: Siffer is geen hoofdredacteur van Menzo meer.

#3783

Eric Jans

 

Ik hoop dat de Amerikanen uiterst voorzichtig zijn met elke cent die ze investeren in Indonesië. Het motto moet zijn: voor elke cent steun die je daar uitgeeft moet er 2 cent worden voorzien voor de controle op de besteding ervan. Die islamitische republiek is agressief tegenover andersdenkenden en absoluut te wantrouwen. Het is meermaals een op nationale schaal corrupt regime gebleken.

Geen steun zonder strenge controle aan Islam-republieken. Neen. Wat heeft Iran trouwens al in Bam gerealiseerd?

't Is bijzonder mager.

Dus: Allah lost het wel op!

Ik meen dit niet. Als humanist vind ik deze redenering niet door de beugel kunnen, maar aan alle Islamieten laat ik bij deze weten dat ik het er als christenhond bijzonder moeilijk mee heb om niet zo te denken. Ik wil dat zij weten dat vele niet-Islamieten zich vandaag de inspanning getroosten om er niet te zeer aan te denken dat zij volgens Mohammeds on-ethische ideologie als een minderwaardige soort staan geboekstaafd.

Na dit gezegd te hebben, zeg ik nu: de Amerikaanse steun mag inderdaad wat meer bedragen. Maar hij zit toch al in stijgende lijn, niet?

#4010

Evelien

 

Bericht aan JVS. Ik denk dat ik het johnny en marinakoppel waarover je spreekt ken. Was dat tijdens het journaal van 20u? Toevallig toch niet opgenomen? Wanhoopspoging om aan beelden I know, maar wie niet waagt niet wint zeker? XXX

#4011

Evelien

 

@ JVS (zie net hoe ik best op iemand zijn bericht reageer) de euro is ... jawel... gevallen hahahahaha

#4097

Huug

 

Iets over dat waarschuwingssysteem: ik zie het al voor me. Bericht: "Binnen anderhalfuur zal een Tsunami de Belgische kust bereiken met een golf tot in pakweg Brugge." Ik zou de piek op de autostrade naar de Brussel en de Ardennen niet willen tellen...

#4335

Jaqueline

 

briep brap briep brap Bleeeeeeeeeh

#4389

PuNKeR

 

Ja tuurlijk, het is allemaal weer de schuld van Amerika.

Terwijl Europa nog zocht naar een datum om te vergaderen over de hulpverlening, had het Amerikaanse leger al een vliegdekschip ter plaatse met tientallen helikopters om hulp te verlenen...

Ga eens iets nuttigs doen!

BTW: "Een miljoen dollar zou genoeg geweest zijn om tienduizenden levens te redden."

Nu ga je me toch niet vertellen dat India, Indonesie en Sri Lanka samen geen 1 miljoen dollar kunnen missen om een detectiesysteem te installeren? Je vergelijking is mooi gedaan; zo'n boei kost niet zo veel in verhluding metde nadere uitgaven die een land moet doen. Om nu al-weer alle schuld bij het Amerika te leggen (geeuw), is compleet misplaatst en overdreven.

#99994

wannaknow

 

Hoe betrouwbaar is de informatie uit de eerste alinea (die begint met 'de aardbeving die...')? Ik ben op het moment bezig met een onderzoekje en zou de informatie graag gebruiken.