Nieuwste groene spitstechnologie: biodynamische voeding!

In de biodynamische teelt wordt de behandeling van de grond en de planten afgestemd op de stand van de maan, de zon en de planeten. De astronomische kalender vertelt welke dagen gunstig zijn om de bladeren te behandelen, om het fruit te plukken of om de bodem te bewerken. Om de planten te stimuleren en beter bestand te maken tegen ziekten wordt een verdunning van anderhalve gram silicium per hectare in een paar honderd liter water geroerd en over de bladeren gespoten. Die behandeling zou de bladgroenwerking stimuleren, wat betere vruchten oplevert. Maar het silicium wordt niet zomaar in het water gemengd. Het water moet in twee richtingen tot 'chaos' geroerd worden, waardoor het 'gedynamiseerd' wordt. In de boomgaard wordt neerstromend water door ronde betonnen kommen geleid die de stroom in tweeën splitsen, beide stroompjes in tegengestelde richtingen doen draaien en vervolgens samen in een spaarbekken afvoeren. Ook hier met de bedoeling om het water te dynamiseren voor het in de boomgaard wordt gebruikt. Ook de verrijking van de grond verloopt heel specifiek: men laat koemest vooraf zes maanden rijpen in een koehoorn die wordt ingegraven in de grond. Pas na dat rijpingsproces wordt de mest in de boomgaard verwerkt.

Terwijl een conventionele boomgaard 65 tot 85 ton fruit opbrengt per hectare, oogst [Benoît] Van Ossel maar 22 tot 30 ton. 'Maar het is fruit met een betere smaak. (...)'

Het Nieuwsblad, 10 juni 2009

Reacties

#82802

LVB

 

En dat stond dus in de krant zonder één kritische noot, zonder één greintje duiding van een wetenschapper of zo... En met een tikfout in de URL.

#82803

Benny Marcelo

 

Die silicium moet toegevoegd worden bij volle maan en er mogen geen zwarte of gestreepte katten in de te bewerken boomgaard lopen gedurende 1 etmaal. Het beste zet men ook enige rugtreeppadden uit maar deze mogen zeker niet beginnen kwaken voor zonsondergang. Als er toch eentje te vroeg van zijn oren maakt kan men best de boom waaronder het geluid vandaan kwam, met een kettingzaag die door een pater Jezuiet gezegend is, verwijderen en dit tijdens het ochtendgloren onder het uitspreken van de toverspreuk inneminnemutte :-)

#82804

johan vandepopuliere

 

Ik heb het ook gelezen, Luc, maar ik vond de ondertoon van de reporter tamelijk ironisch. Maar aangezien die ironie vooral aanwezig was in het oog van deze eigenaar, vond ik ook dat enige zakelijke duiding op zijn plaats was.

"Gedynamiseerd water" is sindsdien wel een weerkerend motief geworden in situatiehumor ten onzent.

En bij die passage over de koehoorn dacht ik echt: "Wacht eens, we zijn toch al juni?"

#82816

sankulot

 

Het artikel verscheen dit weekend in DS, en was van wetenschapsjournaliste Kim De Rijck. De bedoeling was meer een portret te maken van die Vlaamse teler, dus denk ik ook dat een ironische toon volstond, en er niet meteen een horde wetenschappers moesten bijgehaald worden. Ze schreef trouwens ook dat ze ergens achteraan in een schuur over een lading (toegelaten) pesticides (of iets dergelijks) gestruikeld was.
"Nieuw" is het overigens niet; het is een uitvinding van Rudolf Steiner (wat een veelzijdig man!) en is al lang populair in Bourgogne (zelfs bij Romanée-Conti denk ik)

#82819

Karl

 

Als ik in de bijna bordeau-kleurige aardbeien uit mijn eigen tuin bijt, top-rijp en enkel regenwater om te spuiten... dan besef ik dat we Bayer niet nodig hebben voor ons eten. Die aarbeiplanten kun je dan weer laten schieten... echt veel werk is het niet als het wil doen, anders moet je ook naar de winkel rijden en dat kost ook tijd. Soms heb je eens een kolonie mieren die wil meegenieten maar echt veel last hebben we daar niet van.

Als ik zo de arme koeien zie in de weide naast ons, verplicht geforceerde melk en vleesmachines... en dan de boer met zijn geel bakske achter zijn traktor. Na onze bouw stond onze tuin vol distels... echt grote... kwak afgemaaid met de (4-takt) bosmaaier... weg er mee... en de boer die sproeit.

Koop in de supermarkt een kip en het is watervlees zonder smaak. Ik voel me wel te goed om smakeloze koolhydraten naar binnen te werken van geforceerde beesten.

Ik denk altijd Bayer op het eten, is misschien wel Bayer bij de dokter. Kassa kassa.

Idem verhaal voor de genetisch gemanipuleerde zaden. De chemische industrie heeft op alles een antwoord, ook op die zaken waar met wat gezond verstand eigen geen vragen zijn.

#82821

Karl

 

... eigenLIJK geen vragen zijn.

#82846

fcal

 

@ sankulot

Romanée-Conti... Alleen supertopwijngaarden met kleine productie, die hun wijn aan hogere prijzen kunnen verkopen, verkeren in de mogelijkheid om aldus nog rendabel te blijven.

Een ander passend voorbeeld is Nicolas Joly van het Château de la Roche aux Moines (Loire). Bepaalde aspecten zijn uitstekend en zeer natuurlijk, andere zaken zijn te gek om los te lopen.
Link:
http://www.coulee-de-serran...

#82864

Karl

 

Ik heb het citaat nogmaals gelezen en vraag mij af welk fysisch proces gestart wordt door met zand verrijkte vloeistoffen in tegengestelde vortexen te laten vloeien.

Er is iets intrigerends ivm de energie-toestand van roterende objecten.

Iemand?

#82869

Cogito

 

...Bayer niet nodig voor onze voeding...

neeeee Karl dat staat er niet echt? Je weet toch dat zonder kunstmest drie kwart van de wereldbevolking van honger omkomt? Reken daar ondertussen ook GGO's bij.

Je "viertakt" bosmaaier produceert NOx'en. Je weet wel die scherpe geur die in je ogen snijdt. Een tweetakt spuit kwistig met onverbrande koolwaterstoffen, maar daar gaan mijn ogen tenminste niet van tranen. Nog zo'n kwakkel tweetakt viertakt. Dat komt ervan om systemen voorop te stellen ipv resultaten.

Maar het doet goed te zien dat zelfs Karl ironisch wordt bij zóveel gedoktervogel.

#82870

LVB

 

@Karl: Zand is siliciumoxide. In het artikel spreekt men van silicium, ik begrijp daaronder de zuivere vorm van het element, niet het oxide.

#82876

Karl

 

@Cogito: hoe ga je met kunstmest hongerig Afrika ontvoogden? (Sorry als ik even ver doordenk)

@Luc: ik lees onder meer dat silicium een constructief element is in biologische wezens, ttz het dient voor de bouw van celwanden...

Maar welk fysisch proces kan in gang gezet worden door het te roteren?

Welk zou bv. de relatie kunnen zijn met de oscillerende eigenschappen van kwartz?

En hou zou de betere smaak daarmee relatie kunnen houden.

#82877

LVB

 

@Karl: Ik zou het niet te ver zoeken. Als je per hectare minder opbrengst eist, lijkt het mij logisch dat er meer voedingsstoffen beschikbaar zijn per plant. Of andersom: als je het onderste uit de kan wil halen qua opbrengst per hectare, lijkt het mij niet onlogisch dat de smaak het eerste is wat daaronder lijdt. Al de rest, de vortices en de silicium, lijkt mij irrelevante 'hocus pocus'.

#82941

Karl

 

Akkoord met het eerste deel dat opbrengst en voedingsstoffen per hectare wel een relatie hebben. Dat silicium zelf is een bouwsteen die het organisme kan gebruiken om te groeien.

Maar ik heb al heel wat gelezen over al die alternatieve zaken, en ik geef toe, daar zitten veel onnozelaars tussen. Maar er is iets met 'vortexen', eigenlijk een duur woord voor materie die een draaiende beweging maakt, meer is het niet. Maar er is ergens een energetisch effekt dat door de wetenschap nog niet onderkend wordt. Ik moet nog wat verder lezen om mezelf een duidelijker beeld te geven, want de theorieën errond zijn nog vrij incoherent.

Grappig Luc, dat je wat je niet begrijpt, hocus pocus noemt... komt overeen met primitieve volkeren die hetgeen ze niet begrepen aan de God(en) toeschreven.

Het doet met denken aan 'Beyond Mirrors' van Yello:

The age of science has failed to explain our universe in rational terms.
Consequently, the power of magic has gradually emerged from our conscious minds to fathom the unfathomable.
Our most distinguished scientists reluctlantly admit that mankind is nothing but some billion creatures sitting on a piece of solar driftwood, floating in space.
Magic is the art of influencing the course of events by the intervention of spiritual forces or some other occult device.
According to Arthur C. Clarke any sufficiently advanced echnology is indistinguishable from magic.
Early civilizations often mistook the unexplained world around them to be magic.
Rupert Sheldrake in his book "Seven experiments that could change the world" has stated that scientists attitude towards the experiments affect the results of their experiments.
There is no such thing as a definite fact in science and therefore the irrationality of magic plays an important part in our rational world.
Werner Heisenberg, the leading 20th century physicist has stated that mass is a physical interpretation of energy.
Religious organisations have understood the power of magic and therefore monopolized the interpretation of the supernatural to control the human mind.
The universe as a whole is beyond explanation. Only at the end of the 20th century the Roman catholic church admitted that the great visionary Galileo Galilei was in fact correct.
The second millennium has come to an end. Scientists have to admit that the universe is magic.