Vuur, traangas en bloed in de straten van Teheran

Terwijl onze mainstream media het nog hebben over politie en regeringsmilities die "in de lucht geschoten" hebben, tonen Youtube, Twitter en Flickr een ander beeld. Waarschuwing: niet voor gevoelige kijkers, bloed en lijken te zien.


BBC Persian toont beelden van de straatrellen:
Videobeelden van een jonge vrouw die zou gedood zijn - vanuit twee verschillende gezichtspunten (niet voor gevoelige kijkers):


Een student wordt neergeschoten (op 1:05)
Een man is neergeschoten:
Een dode ligt op straat:
Gemotoriseerde politie chargeert met traangas maar wordt bekogeld met stenen:
Politie drijft zittende studenten uiteen:Een bus staat in brand:
En deze beelden dateren van eergisteren, toen Iraniërs 's nachts vanop de daken van hun huizen protesteerden door "Allahu Akbar" te roepen:
En de internetreacties in Europa? Vanuit Nederland liet een behulpzame ziel mij weten dat ik er niet te veel moest van geloven, want dat het toch allemaal opgezet is vanuit Israël:Een Vlaming vond dat onze media het allemaal opzettelijk negatief willen voorstellen:En op de nieuwssite van de VRT heette het zondagochtend om 2 uur nog steeds dat er "in de lucht werd geschoten". Alle begrip daarvoor, de laatste update dateerde van 16u06, 't is nu eenmaal weekend en van duidingsambtenaren kan je toch niet verwachten dat ze dan 's nachts nog op post zijn.
Blijf de situatie volgen via Twazzup, Youtube, Flickr en bij Andrew Sullivan.

Reacties

#83623

EricJans

 

@ Luc:

Het zullen ook hier de bloggers, de internetters zijn die het zullen moeten doen?

#83624

Flex Flint

 

Tien. Duizend. Maal. Dank.

Hier wacht ik al dagen op: hopelijk wordt dit opgepikt door onze MSM.

De naam van het meisje was Neda, toevallig genoeg betekent dat in het Farsi "stem"; ze is op een paar uur tijd een symbool geworden voor de revolutie die ginder nu plaatsvindt.

Antwoord op je mailtje volgt (nadat ik voor de zoveelste keer mijn tranen bedwongen heb).

#83628

Sander Van der Maelen

 

Deze filmpjes zijn in de meeste gevallen wel authentiek hoor, en worden op Twitter door betrouwbare bronnen en mainstream-bloggers (zoals ABC-reporter Lara Setrakian) ook als zo gerapporteerd. Wat dergelijke incidenten des te droeviger maakt natuurlijk.

#83629

Steffest

 

ha, @lvb noemt mij een vlaming :-) een schoon moment (Ik ben NL trouwens, maar niet dat dat er iets toe doet)

even een kleine toevoeging: Ik had het niet over de Belgische mainstream media he - dat is zo goed als een "regionale krant" in een internationaal conflict. Maar als je ziet hoe de berichtgeving van bv CNN en dan vooral FOX is, dan krijg ik inderdaad de indruk dat deze vooral ernaar gericht is om de Amerikaanse burger een bepaald beeld over Iran te laten krijgen. Politieke kleuring en subjectiviteit is bij FOX blijkbaar ook na de US verkiezingen mainstream geworden.

#83631

Rudyard Kipling

 

Het begint met dit:
https://www.youtube.com/watc...
Hoe het eindigt ...

#83632

Koen Godderis

 

We leven in dit land België zelf in een crypto Iraanse staat waarbij de media aan de overheid gerelateerd zijn. Kan je toch niet van hen verwachten dat ze objectieve informatie verschaffen.

Dankzij de (nog) niet gecensureerde weblogs (zoals deze LVB.net) lezen we in dit crypto communistische (dictatoriale) land wél de naakte waarheid over de gebeurtenissen in binnen en buitenland. In feite zou ik eerder geneigd zijn te betalen voor een abonnement op deze weblog dan voor een krant.

Er komt nog een tijd dat mensen abonnement betalen voor onafhankelijke weblogs en dat niet willen voor de aan de overheid gerelateerde kranten zoals die van Corelio, de persgroep, Concentra en uiteraard onze staatszender VRT.

De tijd dat mensen al die leugens, politieke manipulatie en het achterhouden van informatie slikken is voorbij.

#83634

Max van Dietschand

 

Ik roep Ayatollah Khamenei op al zijn aanhangers te bewapenen en te mobiliseren om deze liberale en progressieve poging tot staatsgreep de kop in te drukken. Samen met de politie, leger, Bassji militie, moet het mogelijk zijn de opstandelingen te verpletteren.

#83636

Matthias

 

Het is inderdaad écht opvallend dat mainstream berichtgeving hier de duimen legt voor on line burgerjournalistiek. En je kan 1001 motieven verzinnen waarom dit niet beter werd gecovered.

Dat de VRT nieuwsdienst hier het stopzetten van FC De Kampioenen belangrijker vond dan de prille revolte in Iran, dat was er dan wél weer ruim over. De laatste maanden heeft Iran toch wel wat aandacht gekregeven: denk maar aan de reeks waarin Dirk Thielemans terugkeerde naar Iran, een aantal documentaires over de revolutie van 1979,... Dat Jef Lambrechts een uurtje of twee in een kelder werd vastgehouden kreeg haast meer aandacht.

Het was pas in de tweede helft van de week dat er wat meer aandacht ging naar de revolutie: bij de VRT had men een Iraans/Belgische medewerkster achter een PC gezet om Twitter te volgen. Veel verder dan een interviewtje van 30 seconden met haar ging het dan weer niet.

Nochtans, wie de context kent weet dat Iran niet zomaar een moslim-fundamentalistisch land is. Ja, de Islam is er belangrijk, maar voor de komst van de Mollahs was het land onder het bewind van de Sjah vrij westers. Dat leeft daar nog altijd want in Iran is niets wat het lijkt. Het publieke leven staat in schril contrast met het verborgen leven achter de gevels. Bovendien is de overgrote meerderheid van de Iraniërs jonger dan 30.

Deze revolte is dan ook niet zomaar een uiting van ongenoegen. Het regime zal men echter niet opeens volledig afzweren, maar het volk wel wil dat het op zijn minst wordt gehoord. Wat in de laatste 10 dagen gespeeld heeft zal nog lang nazinderen in Iran. Ook zal dat niet tot uitting komen in de nationale en internationale media.

#83639

dendof

 

Ik kijk niet naar de BRT, die niet voor niets de bijnaam "Al-Jazeera van de Reyerslaan" heeft.
Gisteren of eergisteren hoorde ik in het voobijlopen van een TV dat de nieuwsduiders het over de "verliezers van de verkiezingen" had in de berichtgeving (nou ja) over de protesten in Iran. De BRT had duidelijk zijn kant gekozen, en kwam daar complexloos voor uit.

#83644

Cogito

 

Schandalig hoe Amerika deze mensen zo in gevaar brengt door deze opstand te financieren. Bush is de schuld. (obama niet want deze financieringen komen nog van Bush)

#83648

Cogito

 

Zou de jonge vrouw Neda opzettelijk geviseerd zijn omdat ze westerse kleding droeg?
Het is een vreselijke opname, waarbij je haar voor je ogen ziet sterven.

#83649

Cogito

 

Onruststokers en ordediensten volgens VRT.
Dit ook bij ons bij het uitroepen van de onafhankelijkheid van België?
Zal Filips de Taaie zich hiertoe laten verleiden?

#83650

Cogito

 

VTM dus, maar ook HLN: de onruststokers steken ziekenhuizen in brand. Wat hebben ze daar in Islamië toch met die ziekenhuizen? Die gaan er altijd als eerste aan in een oorlog?

#83651

LVB

 

@Cogito: 't Is weekend, de redacties draaien op minimumdienst, de Belga-berichten worden klakkeloos overgenomen. De schuld zal vermoedelijk bij Belga liggen.

#83653

Steffest

 

De conspiracy-theory-mensen zijn alvast ook druk in de weer: http://pakalert.wordpress.c...

één ding staat voor mij als een paal boven water: ALS er een gecoördineerde actie plaatsvindt om de publieke opinie te beïnvloeden door gekleurde berichtgeving, DAN zal twitter hun meest succesvolle kanaal zijn. De ingebakken gewoonte van re-tweets en copy-paste berichtgeving is een gevaarlijk gegeven om potentiele hoaxes schijnbare draagkracht te geven.
Voor jezelf blijven denken lijkt me een goed motto.

#83655

Flex Flint

 

NEE! NEE! NEE! NEE! NEE!: http://www.deredactie.be/cm..., ze konden het toch weer niet laten om er in te knippen (tweede video over het meisje is onvolledig). De onmacht over dat soort berichtgeving maakt mij letterlijk onwel ... je moet je maar eens voorstellen wat dat doet met de mensen ginder.

Steffest: "ALS ... DAN"; je loopt achter, of je hebt oogkleppen op, of alletwee tegelijk. Waarom denk je dat er een georganiseerde actie aan de gang is om die gasten te voorzien van een min of meer verzekerde internetverbinding?

#83659

Tuur Demeester

 

Net gezien op reddit: Basij headquarters in Tehran has been destroyed:
https://www.youtube.com/watc...

#83660

Flex Flint

 

"Zou de jonge vrouw Neda opzettelijk geviseerd zijn omdat ze westerse kleding droeg?"

Nee. ... Ze had er niets mee te maken, ze stond samen met haar vader een kilometer verder te kijken naar de betogingen, toen een scherpschutter haar in de longen schoot (en niet in de nek, Sigrid Spruyt).

Wat haar meteen het poster-child maakte voor de betogers, was natuurlijk ook hoe persoonlijk dit overkwam, in tegenstelling tot de vele gepixelleerde beelden die ons nog altijd ver genoeg van de actie lijken te houden.
Vrijwel meteen waren er twee gezichtspunten van het gebeuren te vinden op Youtube, maar in dat tweede filmpje zie je haar secondenlang de ogen (schijnbaar) naar de camera richten. Dan zakt ze langzaam weg, de ogen leeg. Of ze nu echt naar de camera bleef kijken, of was ze op dat moment al maar half meer bij bewustzijn, het doet er niet toe, maar VRT weet heel goed waarom ze er toch maar weer een keer met de schaar moesten in gaan. Je kan je de vraag stellen: stel dat Neda echt bewust in de camera bleef kijken, als zeggende "film dit, toon dit aan de mensen, vertel dit aan de wereld": VRT is dan meteen de tweede instantie die haar onrecht aandoet.

#83661

dendof

 

@Steffest

Er zijn natuurlijk ook nadelen verbonden aan het buitenkeilen van de internationale pers: berichten die niet bevestigd kunnen worden, kunnen dan ook niet ontkracht worden.

#83665

oxbow

 

Ik vind het nogal raar dat de olieprijzen niet reageren op die onlusten in een olieland. Normaal stijgen ze bij de minste scheet..

#83666

Cogito

 

Dat is logisch, oxbow. the clash of civilisations zegt dat een intern conflict binnen 1 beschaving de wereld niet verontrust. Zelfs een nieuwe oorlog Iran-Irak zou nog niet één procent de onrust veroorzaken van een dreigend Israël-Iran conflict.

#83676

traveller

 

@ Flex Flint

Aan je reacties te zien ben je waarschijnlijk zelf Farsi. Je hebt mijn oprecht medegevoelen. Ik heb zelf een pak vrienden gehad in Iran die nu allemaal buiten Iran leven. Ze waren meestal lid van de Bazaar.
Ik had steeds de zelfde discussies met hen: "waarom hebben jullie de Shah buiten gekieperd en vervangen door een middeleeuwse barbaar?". Telkens was het antwoord godsdienstig, Khomeini was de nieuwe imam en ik kon dat zogezegd niet begrijpen. Ondertussen is die generatie verouderd en heeft Iran met een bevolkingsexplosie te kampen. De "godsdienstige" leiders zijn zo corrupt als de pest, ze waren het altijd al, maar ze hebben het land naar de verdommeis geholpen. Hun enige uitweg is nu om vreemde vijanden te creëren om het nationale gevoelen van de Iraanse bevolking als eenheidscement te gebruiken.
Iran staat werkelijk op de rand van een bloedige revolutie en die "heilige mannen" zullen niet terug deinzen voor een bloedbad. Ik leef mee met jouw verdriet maar ik hoop dat Iran niet meer in de zelfde fouten verdwaald. Iran heeft een zeer goede jeugd en een zeer goede bevolking die alles heeft om gelukkig te zijn, ik hoop dat ze er nu in slagen om een moderne staat te verkrijgen.

#83717

EricJans

 

Het land van de Ariërs staat op stelten. Het zal moeten leren God te geven wat God toekomt en de keizer (kiezer) wat de keizer toekomt. Het zal moeten leren deze beiden niet langer te geven wat hen niet toekomt.
Ik hoor hen Allahu Akbar roepen, deze demonstranten. Zij roepen het net even luid als hun onderdrukkers.
Het is verscheurend voor iedere gelovige moslim.
Allah mag dan groot zijn; Hij is kennelijk te groot om zich met zulke bannaliteiten bezig te houden.
Wat wil Allah? Vrede? En wat mag die kosten? Hoeveel arrestaties? Hoeveel onrecht? Hoe duur mag die vrede zijn?
Betekent Islam ook vrede in de 'Islamitische Republiek'?
Of zijn het 'de Zionisten' die dit aanrichten?
En zijn de 'Alla-hu-Akbar' roepende demonstranten dan misleidde aanhangers van dat 'zionistische complot'?

God is groot. Misschien wel té groot voor een Islamitische Republiek?
Zou het niet wenselijk zijn dat God zich eens wat kleiner zou maken, zo klein dat Hij weet wat machteloosheid is?
Maar nee... God blijft groot... véél en véél te groot.
Arme moslims. En dat voor zo'n fiere natie als die van de Ariërs. Perzië... het land van de Ariërs.
Om te wenen. Of de grote Allah al die tranen zal tellen?

#83729

Flex Flint

 

Traveller: nee, niet Farsi. Maar de frustratie is er wel, doordat een dikke week geleden de doorsnee media alweer de bal misten. Na een dag of 8 hartverscheurende berichten bekeken te hebben wordt je meer dan emotioneel, en voor mijn part ook terecht.

"Ik leef mee met jouw verdriet maar ik hoop dat Iran niet meer in de zelfde fouten verdwaald."

Dit is niet per sé naar jou toe gericht, maar het is denk ik Westers wishful thinking om te gaan hopen dat de Iraanse bevolking nu meteen haar religie gaat buitenkieperen. Ze willen een andere president, ze willen een andere Imam, maar ze willen allesbehalve een Vernieuwde Maatschappij. De regels waar hun huidige maatschappij op gestoeld is zijn denk ik voor hen ok, alleen zijn die regels deze keer zwaar met de voeten getreden.

"Ik hoop dat ze er nu in slagen om ..."

Het verschil met vorige keer (of met bvb. de bloederige gebeurtenissen in China van een paar decennia geleden), is dat er nog steeds relatief veel informatie naar buiten kan komen (al kunnen wij ons waarschijnlijk amper voorstellen welke moeite daar ginder voor gedaan wordt).
Videomateriaal, audio, fotos, noem maar op. Later zullen hierover dikke papers en boeken geschreven worden, maar het internet speelt op dit moment een cruciale rol. Nogmaals, voedsel voor latere studies, maar hier en daar laat men al vallen dat het huidige Iraanse machtsbewind hier compleet niet op voorbereid was. Je kan alle journalisten buitengooien, als de helft van de bevolking rondloopt met digitale cameras en videophones, en de rest langs alle kanten probeert om verslagen buiten te krijgen, dan kan je daar weinig aan doen, tenzij je de eigen economie platlegt.

Speaking of which: morgen wordt er mogelijk gestaakt, er is al een tijd sprake van dat de Bazaari hun winkels zullen sluiten, gisteren kwamen er berichten dat ook de bussen zouden meedoen, en langzamerhand druppelt de hoop binnen dat er in de streken rond de petrochemie ook één en ander staat te gebeuren.

Hetgeen wij kunnen doen is, ondanks het skepticisme van velen, niet gering; ten eerste helpen met dit "naar buiten" te krijgen, het aan zoveel mogelijk mensen te vertellen. Of je kan verder gaan: helpen met info te verzamelen, er voor zorgen dat die info bij hen geraakt. Twitter vragen om hun onderhoudswerkzaamheden te verleggen naar de Iraanse nacht (reeds gelukt), Google vragen om hun satellietbeelden en luchtfotografie sneller up te daten (gelukt). De VN vragen om een speciale commissie op te richten die de schending van de Mensenrechten moet onderzoeken (is lopend). Een proxy server of een Tor-bridge opzetten, zodat ze via het net in contact kunnen blijven met elkaar en de buitenwereld, enzovoort.

Dus nogmaals dank u aan Luc om hierover te bloggen.

#83733

traveller

 

@ Flex Flint

Ze hoeven hun godsdienst niet buiten te kieperen, gewoon de macht van de ayatollahs weg nemen van het platteland.
Het witte boek van de Shah was de juiste politieke handleiding voor een moderne Iraanse staat.
Herverkaveling van het land voor de boeren die het bewerken.
Het geld uitleen systeem voor de zaaiperiode weg nemen van de Shia kerk en aan een landbouw bank toe vertrouwen.
Scholen uit de handen van de Shia kerk en privaat of staatsonderwijs in alle steden en dorpen.
Wegens die 3 punten hebben de ayatollahs de revolutie ontketend met de medewerking van idiote Carter.
Vandaag is de Shia kerk nog machtiger dan ooit.

#83802

EricJans

 

@ Luc:

Flex Flint lezend vind ik je belangstelling voor Perzië eerder aan de matige, verslappende kant.
En die van de vrt is helemaal bedroevend.

#83803

EricJans

 

Geef Vlaamse Iraniërs een forum, misschien?

#84984

De Staat

 

16/07 off topic?
Welwel mensen, het staat misschien niet in het nieuws, en ondertussen is er niets veranderd, of toch? Vrij gedegoeteerd groet ik u twitter people, 23 juni laatste interesse, of lees ik het vals?