Een typisch Europese visie op liefdadigheid

Der Spiegel: Veertig Amerikaanse superrijken hebben aangekondigd dat ze ten laatste na hun overlijden minstens de helft van hun vermogen zullen wegschenken aan goede doelen. Wat was uw eerste reactie? (...)

Peter Krämer: Ik vind deze VS-actie zeer problematisch. In de VS kan men giften grotendeels fiscaal aftrekken. Daardoor staat de rijke voor de keuze: schenk ik liever weg, of betaal ik belastingen? De schenkers stellen zich in de plaats van de staat. Dat gaat niet.

Der Spiegel: Maar het geschonken geld komt toch de gemeenschap ten goede?

Peter Krämer: Dat is een slechte transfer van de staatsmacht naar de persoonlijke smaak van de miljardair. Alsof de staat niet moet beslissen wat goed is voor de mensen, maar de rijken het wel zullen beslissen. Dat is een ontwikkeling die ik werkelijk slecht vind. Wie geeft deze mensen het recht om te beslissen waar dergelijke reusachtige bedragen naar toe gaan? (...) De heren Gates en Buffett hadden er beter aan gedaan hun geld aan kleine gemeenten te schenken ter vervulling van openbare opdrachten.

De Hamburgse reder en multimiljonair Peter Krämer, geïnterviewd door Der Spiegel, 9 augustus 2010 [verkorte webversie]

Reacties

#97678

Elhaz

 

Het beste wat Herr Krämer zou kunnen overkomen is dat hij helemaal door zijn geliefde staat zou worden uitgekleed.

#97679

Neverbeendead Religion

 

Strikt genomen moet je met liefdadigheid, zolang dat het noodzakelijke onacceptabele is, mensen in leven houden die op het punt staan te sterven. En ook hier kan dan het vrije markt principe spelen. Als je er meer in leven kan houden voor een goedkopere prijs, niet nalaten.
In het andere geval ben je een of ander laat die en die maar sterven for the greater good type.
En het is wederom simpele wiskunde.
Wanneer is de strikte noodzakelijke onaccepatabele liefdadigheid niet meer nodig?
Wanneer iedereen op de planeet die afhangt van dit strikte fenomeen daar op kan rekenen terwijl er iets bijkomend is dat niet zo srikt hoeft te zijn en er voor zorgt dat er zelfstandigheid of onafhankelijkheid van dat strikte fenomeen optreedt. Een bijkomende kettingreactie want de visser die de hongerige heeft in leven gehouden om hem te leren vissen heeft een visser gemaakt die op zijn beurt hetzelfde kan doen.
Liefdadigheid volgens het strikte plan.
Volgens het for the greater good type onhaalbaar want daar is niet voldoende liefdadigheid voor.
Hoe dan nog verder te redeneren en logisch te concluderen is ook simpele wiskunde en laat ik dat hier nu voor de verandering eens over aan wie daar eens zin in heeft. En laat het ons dan aub niet hebben over of ik dat voor een of ander greater good doe.

#97680

Karl

 

Successieplanning.

Ik denk bv. aan schenkingen aan het 'goede doel' WWF.

Ik denk bv. aan de constructie van Ingvar Kamprad met Nederlandse stichtingen.

Successieplanning.

Ze kunnen hun geld toch niet ten goede laten komen aan de kudde?

#97682

Cogito

 

Old money, big business and big government. "We're all socialists here".

Doet me denken aan de film "The Aviator" over het leven van de neurotische luchtvaarttycoon Howard Hughes toen die Catherine Hepburn leerde kennen en met haar op familiebezoek was in Massachusetts. De überrijke mater familias zei tijdens het diner: "We're all socialists here."

"The representatives of old money are hostile to economic change because they worry that it can only undermine their upper-class status. Hence, old money may, paradoxically, support socialist or antibusiness policies because they hamstring the entrepreneurial activities that lead to the formation of new money. To preserve its privileged position, old money may favor government intervention in the market that hinders the accumulation of new wealth by the next generation.
"
http://mises.org/daily/2609

Het doet me ook denken aan dat moment toen ik sommige PVV-ers hoorde fulmineren tegen Verhofstadt en zijn toen nog oprecht libertarisme eind jaren tachtig en ik bij mezelf dacht: "De PVV is de partij voor mensen die AL geld hebben, niet voor wie nog geld moet verdienen."

#97684

BC

 

Zie ook gisteren: De Standaard Online - Rijke Denen betalen vrijwillig meer belastingen: http://www.standaard.be/art...

"KOPENHAGEN - Terwijl de meeste Belgen en Europeanen over te hoge belastingen klagen, bestaat er in het fiscaal koude noorden een kleine groep burgers die vadertje staat nog meer van hun centen willen geven.

In Denemarken schreef een inwoner enkele weken geleden de minister van Financiën aan met het aanbod om vrijwillig meer belastingen te betalen. Met dit geld dient de regering de welvaartsstaat uit te bouwen, aldus de briefschrijver.

(...)

Het ministerie van Financiën in Kopenhagen liet zich niet smeken en richtte een speciale rekening op."

#97692

Questing Beast

 

"Wie geeft deze mensen het recht om te beslissen waar dergelijke reusachtige bedragen naar toe gaan?" Dit vind ik zonder meer de meest problematische zin in het bovenstaande citaat en de meest kenschetsende voor de overheersende mentaliteit in Europa. Het feit dat die reusachtige bedragen het eigendom zijn van de genoemde miljardairs en dat het hen dus vrij staat daarmee naar goeddunken te handelen wordt hier compleet van tafel geveegd.

#97696

EricJans

 

Wel... dit verschil tussen Europees en Amerikaans denken is in mijn (volksnationalistische) ogen geen kwestie van juist of fout denken.
Het Amerikaanse denken is sterker ingegeven door koloniaaldenken, natuurlijk: Europa is uit zichzelf (niet in het minst door de cultuurverschillen) honkvaster, dus ook 'staats'-gerichter.
Het zijn individuele kolonisten die 'the states' hebben gegrondvest: het land heeft andere wortels, dus heeft ook het denken andere wortels.

#97697

Neverbeendead Religion

 

Ze werd zelfs gespot on a seven-a meet & greet ( anonymous and always above artifinancial aid addicts ) want ze is zowaar everywhere en in the end is dat ook niet zo rare.
https://www.youtube.com/watc...

#97698

Neverbeendead Religion

 

Zowaar everywhere baby maybe.
En so it is still true dat baby turninto has been seen at the table with kings like the man still sings.
https://www.youtube.com/watc...

#97699

Neverbeendead Religion

 

En zo kan tenslotte het vorige nummer in een ander oud en rijmend jasje door the man met het voortreffelijk identiteitspasje( http://lvb.net/item/8533#97634 ).
One look at his size and everyone denies...