Internet en censuur als wapen

Ik heb veel wapens gezien in mijn carrière. Maar dat internet... Ik kan er niet bij. Zo snel, zo'n bereik!

Een hogere militair in de fictieserie "Cordon" op VTM, 3 oktober 2016.

In het verleden werkte censuur door het blokkeren van de informatiestroom. In de eenentwintigste eeuw werkt censuur door de mensen te overspoelen met irrelevante informatie. (...) In de Oudheid betekende macht dat je toegang had tot informatie. Vandaag betekent macht dat je weet wat je mag negeren.

Yuval Noah Harari, "Homo Deus: A Brief History of Tomorrow"

Reacties

#119980

fcal

 

@LVB,

Bedankt voor de verwijzing naar Yuval Noah Harari. Daar ik nogal geïnteresseerd ben in de menselijke geschiedenis, overweeg ik binnenkort zijn eerste boek "Sapiens" aan te schaffen. In dit boek gaat hij naar verluidt diep in op de gecombineerde culturele, maatschappelijke en materiële evolutie van de mens. D.w.z. vanaf de-jager-verzamelaars tot de huidige stedelingen. Hij belicht hierbij volgens sommige recensenten ook de godsdienst evolutie van de natuurgoden tot het monotheïsme. Daar door tamelijk recent gefundeerd onderzoek door enkele Duitse historici is komen vast te staan dat de Islam een creatie is van een tijdperk tussen 800 en 1000 n.C. en dit als een uitvloeisel van een vroegere christelijke 'ketter'-sekte van Ariaanse oorsprong, ben ik benieuwd of zijn hypothesen, dit ook kunnen verklaren.

Ten aanzien van zijn nieuw werk "Homo  Deus", ben ik zonder het gelezen te hebben ietsje sceptischer. En dan vooral t.a.v. het gedeelte, dat de toekomstige ontwikkelingen betreft. Naar mijn bescheiden observatie zijn de meeste door experten gemaakte voorspellingen niet uitgekomen daar er steeds weer op de meest verscheidene gebieden vernieuwingen en doorbraken ontstonden in de ontwikkelingen. Maar als het 1ste boek me bevalt zal ik dit ook kopen.

Qua censuur wordt nog steeds door autoritaire regimes aan de blokkering van de informatiestromen gedaan direct of via derden. Zie hiervoor o.a. de Arabische staten, Erdogan, China en niet te vergeten onze politiek correcte overheden. Deze laatsten laten dan bijvoorbeeld de netbeheerder uw account afsluiten. Dat door een overvloed aan niet-ter-zake doende informatie men de gewone man een rad voor het hoofd draait is ook waar. Ik denk echter dat een vrije mens met behulp van zoekmachines veel kan vinden waarop het dan wel staat. Internet is geen vrijbrief voor de overheid dat hebben de Brexit en ook het Nederlandse nee-referendum aangaande de handel met Oekraïne recentelijk weer bewezen. Ik zie het dan ook voorlopig niet zo zwart in.

#120180

fcal

 

Wie tijd over heeft en een Canadese psycholoog over ons eigen tijdbestek wenst te horen praten komt via deze link aan het goede adres.

https://youtu.be/8ABa4RdNPxU