Oplossing van de prijsvraag

Bij een volgende gelegenheid moet ik de vraag zeker wat makkelijker maken, want het was deze keer te moeilijk. Hoewel het geluid 128 keer werd gedownload, heeft slechts één lezer van LVB.net het aangedurfd om na de publicatie van deze prijsvraag een oplossing in te sturen. En die inzending was dan nog recht in de roos: het knallende geluid werd veroorzaakt door Jean-Marie Dedecker, die maandag de deur van het VLD-partijbestuur nogal hard achter zich dichtsloeg, na een hoog opgelopen woordenwisseling met partijvoorzitter Bart Somers [link werkt momenteel niet wegens technische problemen bij De Standaard]. Concrete aanleiding was een interview in Het Nieuwsblad, waarin Dedecker had verklaard: "De Vlaamse politici zijn prostituees. Ze laten zich weer eens met de glimlach naaien door de Walen".
Bekijk het video-fragment uit het VTM-middagnieuws van woensdag 27 april (WMV, 263 kbps, 443 KB, 12 seconden)

De enige én juiste inzending kwam van Thomas Leys, adjunct-woordvoerder van de partij Spirit. Hij krijgt eerstdaags een exemplaar van het jeugdboek "Waarom een buitenboordmotor eenzaam is" toegestuurd.

Reacties

#7982

Koen Godderis

 

't Is wel opvallend dat Coveliers buiten de partij werd gezet toen hij openlijk toenadering zocht met het Vlaams Belang, maar dat dit met Dedecker niet gebeurt nadat hij het Deense model had voorgesteld.

Ter herinnering, de woorden van Somers van enkele maanden geleden: "Wie binnen de VLD nog publiekelijk durft te pleiten voor samenwerking met het Vlaams Belang zet zichzelf buiten de partij(lees: die gooien we (de SS van de VLD) er uit.)"

Awel, waar wacht Somers op om Dedecker er uit te gooien?

De VLD, ooit als een stevige opvolger in het leven geroepen voor de PVV ... en uiteindelijk eindigend als een partij vol onnozelaars.

Dat die VLD'ers onnozelaars zijn dat is hun goed recht, maar de kiezer hoeft daarom al die larie niet meer te geloven.

Je zult maar een lokale VLD afdeling hebben waarbij er goed wordt bestuurd. Wat heeft het allemaal voor zin als de VLD-oversten een bende kiekens bij mekaar zijn?

Totaal ongeloofwaardig. Bij de volgende federale verkiezingen halen ze geen 15% meer. Hebben ze enkele aan zichzelf te danken. Van hun idealen blijft niets meer over.

Resultaten zijn er ook al niet.

#7983

Raoul THEEUWS

 

Misschien moeten de scharnieren van die deur(en) van het VLD- hoofdkwartier toch even geölied worden?!

Ofwel...worden de deuren misschien al te dikwijls dicht gegooid!

;-)

#8004

Joe

 

Dedecker, ne gestampten boer. Zo'n 7 jaar geleden, toen hij officieel nog geen politieke ambities had, heb ik hem met Wim Schamp (nog zo nen boer) zien praten in de bar van de carting van Groot-Bijgaarden, wellicht om zijn toekomstig imago uit te tekenen.

#8020

Kauwgum

 

Rare kerel die Dedecker, wel is hij veel sterkere figuur dan Somers, de tafelspringer. Het is klaar als een klontje dat de VLD afstevent op een heerlijke nederlaag, eindelijk en oef. Heel die troep zogezegd democratisch verkozen partijbonzen mogen dan hun schup afkuisen. Bij de volgende verkiezingen (gemeenteraad of parlement?)wordt Somers gedegradeerd tot gewoon gemeenteraadslid of hooguit schepen, voorzitter af, volksvertegenwoordiger af, burgemeester af... Het zit er dik in! In Mechelen is hij zijn kortstondige populariteit grondig zelf gaan afbreken. Zijn blabla optredens in de media zijn veelzeggend. Hij praat over veel mee maar staat ideologisch zwak omdat hij geen ideologie heeft en zijn dossierkennis en staatsmanschap is te oppervlakkig. De ballon is snel doorprikt.

Dedecker schijnt erg inteliggent, doet radikaal (maar hierbij is veel show!), kent de enkele dossiers waar hij het dan ook volmondig over heeft, heeft zeker economsich inzicht maar zijn optreden zal de VLD niet redden. Hooguit kan hij er persoonlijk zeer sterk door scoren en zijn persoonlijk resultaat zal de partij ten goede komen, alleen - als het zo zou zijn - zal Dedecker het puin mogen ruimen in de VLD, hij zal voorzitter worden en mogen proberen terug iets uit de grond te stampen. Maar met wie?

De VLD dreigt immers leeg te lopen. Uiteindlijk een goeie zaak, we hebben aan deze 'beleidspartij' meer last overgehouden dan ze ernstige dingen zien verwezenlijken.

Alvast hebben Verhofstad en zijn aanhang bewezen dat ze het beter konden dan de CD&V... Nog onderdaniger, nog slaafser, nog holler, nog onnuttiger voor Vlaanderen: een prestatie die kan tellen. Slechts één waarheid: ander en beter...

#8081

Eric Jans

 

Mensen, mensen toch. De VLD heeft gewoon (stilletjes en in weerwil van Verhofstadts Burgermanifesten) gekozen voor een pro-Belgisch bestuur.

De volgende grote machtspartij zal hetzelfde doen. Ik maak me daarover geen enkele minste illusie. Ik herinner me in de jaren '90 Vandenbrande nog met zijn stoere Vlaamse verklaringen. Maar als Federaal opperhoofd De Haene de kop opstak bleken al die Vlaamse verklaringen een maat voor niets.

Toen Verhofstadt in '95 na een onverhoopte verkiezingsnederlaag op bezinning naar Toscane ging, vertrok hij nog als Vlaming en kwam als Belg terug thuis: klaar voor de macht.

Dát, en dát alléén, was zijn 'bezinning'.

De verbeten, omfloerste verzwegenheid van Yves Leterme - als het over communautaire aangelegenheden gaat - is niets anders dan dat hij zich klaar houdt om Belg nummer 1 te worden.

Straks zou hij wel eens federaal opperhoofd kunnen worden en daarvoor mag zijn Vlaams palmares niet té Vlaams klinken.

Die n-va vliegt er binnen de kortste keren uit als Yves aan de beurt is. Wees gerust.

Vraag vandaag maar eens aan Yves tot waar voor hem de Vlaamse autonomie moet reiken: je zal veel woorden horen, maar geen duidelijk antwoord.

Hierin hebben De Standaard, De Morgen, HLN, HBVL, GvA, Journaal en Nieuws en de andere 'Vlaamse Media' een verpletterende verantwoordelijkheid... die zij halsstarrig weigeren waar te nemen.

Anders gezegd: de Vlaamse kiezer mag vooraf niet en nooit weten 'hoe Vlaams' hij kiest. Dat is de alfa en de omega van de Belgische politiek.

Voor de rest mag je hier als politicus lullen wat je wil.

#8093

NoName.

 

"Straks zou hij wel eens federaal opperhoofd kunnen worden en daarvoor mag zijn Vlaams palmares niet té Vlaams klinken.

Die n-va vliegt er binnen de kortste keren uit als Yves aan de beurt is. Wees gerust."

Ja EJ, dat heb je natuurlijk als degene die druk uitoefent eigenlijk toch niet zo krachtig is. Of bedoel je dat het VB de plaats van de CD&V kan innemen ? Want in essentie gaat het daarover.

De "Walen" zullen maar schrik krijgen van het VB als het VB effectief "bestuursvaardig" wordt, dus als ze in de regering kunnen stappen en de plaats innemen van de CD&V of de VLD of de SPa. Zolang dat uitgesloten is (dus zolang de "groei" primeert op de resultaten), staan die andere partijen over de grens in hun vuistje te lachen.

Want ja, ze jutten Flipke wat op, hij doet wat "sterke" uitspraken en dan vallen ze gewoon terug op het traditionele strategie en sluiten ze elk gesprek met het VB uit. En dat is voor iedereen praktisch, de Vlaamse partijen weten dat op die wijze één speler uitgeschakeld is, en de Waalse partijen hebben "de democratie en het land gered".

Dus dan wordt het weer "caramboleren" tussen de drie "democratische" partijen om het voortouw te nemen. En daarvoor mag je natuurlijk niet "te Vlaams" zijn want anders word je gestigmatiseerd door het zuiden, je weet toch wel wat ik bedoel, niet ?

In het zuiden van het land is het natuurlijk anders, daar moet je uitgesproken Waals zijn en de Waalse belangen verdedigen om de leiding te kunnen nemen.

Nu, zeg eens, waar zit de grond van het "probleem" dan ?

"Vraag vandaag maar eens aan Yves tot waar voor hem de Vlaamse autonomie moet reiken: je zal veel woorden horen, maar geen duidelijk antwoord."

Ja, dat is nogal evident, als je maar 26% van de kiezers achter je hebt, moet je uitkijken wat de coalitiepartner voor ogen houdt. Doe je dat niet, wel dan zit je niet mee aan tafel, dan sluit je jezelf uit van elke discussie, want je weet toch ook dat de SPa toch wel nauw aan de PS-mouw hangt. Dat heeft GV al zeker vijftien jaar begrepen.

En YL moet echt geen rekening houden met de wensen van de Vlaamse kiezer die voor het VB stemt, want die kiezer telt toch niet mee, want zijn parlementaire vertegenwoordigers hebben gekozen om de strijd te voeren eerder dan in gesprek te gaan met de Waalse tegenstroom, dus op de "barricaden" veel lawaai, maar bestuursmatig niks en dus geen resultaten.

Dus moet YL politiek kiezen tussen :

- veel lawaai en geen resultaten,

- iets minder lawaai en een beetje resultaten.

De derde mogelijkheid, geen lawaai en veel resultaten, wel daarvoor heb je die vierde partner nodig die ook 25% der kiezers achter zich heeft.

Dus begrijp ik best waarom JMDD met de "deuren slaat". Moest ik in zijn schoenen staan, je zou nog wat glasgerinkel horen.