Memorial Day Weekend

American Cemetery Flanders Field, Waregem, Belgium
Meer dan 260.000 Amerikanen sneuvelden op Europese slagvelden tijdens beide wereldoorlogen. Zonder hun tussenkomst zou West-Europa in de tweede helft van de twintigste eeuw ongetwijfeld onder het nazisme of onder het communisme geleefd hebben. Sinds 1865 herdenken de VS op Memorial Day hun gesneuvelde soldaten. Ik woon op ongeveer een kilometer afstand van de Amerikaanse militaire begraafplaats Flanders Fields in Waregem, in de volksmond "het Amerikaans kerkhof" genoemd. Er liggen 368 gesneuvelden uit de Eerste Wereldoorlog. Jaarlijks wordt er op de zondag van Memorial Day een herdenkingsplechtigheid gehouden. Op de lagere school leerden wij samen met de Belgische nationale hymne ook het Amerikaanse volkslied The Star-Spangled Banner, zodat we dit op Memorial Day konden zingen op de plechtigheid. Aanwezigheid op die plechtigheid was evenwel niet verplicht. Uit mijn jeugd herinner ik me van die plechtigheden nog een paar details, zoals de overvliegende straaljagers, de Amerikaanse soldaten die urenlang stokstijf in de houding bleven staan, en waarvan er na een tijdje altijd wel een paar bewusteloos neervielen (urenlang stokstijf staan blijkt toch niet zo makkelijk te zijn, of kwam het door de warmte?), en de Amerikaanse legervoertuigen die steevast beschilderd waren met de merkwaardige tekst "for official use only". Op een keer, toen ik niet naar de plechtigheid ging maar thuisbleef, vloog er een helikopter zeer laag boven ons huis, op zoek naar een landingsplaats. Geïntrigeerd sprong ik op mijn fiets en volgde de helikopter. Even verder landde hij in een weide vlakbij het restaurant 't Oud Konijntje. Enkele ogenblikken later stond ik oog in oog met David Eisenhower, zoon van de Amerikaanse ambassadeur in België, kleinzoon van de voormalige president Dwight Eisenhower, en schoonzoon van de toenmalige president Richard Nixon. Dank zij Google en het web weet ik nu dat dat omstreeks 1970 moet geweest zijn. In België liggen in totaal zo'n 14.000 Amerikanen begraven, vooral in de Ardennen, op de begraafplaatsen van Neuville-en-Condroz en Henri-Chapelle. Ter gelegenheid van Memorial Day plaats ik hieronder nog enkele foto's die ik drie weken gelden nam op het Flanders Field kerkhof. De fotosite van Visual Hugo bevat een prachtige fotoreportage van het Brits-Canadese militaire kerkhof van Hotton. Het Nieuwsblad meldt intussen dat de Waregemse politie extra veiligheidsmaatregelen genomen heeft om de plechtigheid vlot te laten verlopen. "We zetten op eigen initiatief extra manschappen in. Gezien de internationale spanningen willen we niets aan het toeval overlaten. Neen, het gebeurt niet op verzoek van de Amerikanen. Wij zullen ook geen speciale controles uitvoeren", zegt Luc Beckaert, woordvoerder van politiezone Mira. Misschien zijn die extra veiligheidsmaatregelen niet helemaal overbodig, want ...

... in Nederland heeft een anti-globalistisch groepje al een betoging aangekondigd op de begraafplaats van Margraten. Een betoging die niet alleen gericht is tegen de Amerikaanse interventie in Irak, maar eveneens tegen "de Amerikaanse invasies in Italië en Normandië in 1943 en 1944". Volgens de organisatoren stierven de 8.000 Amerikanen die daar begraven liggen, niet als bevrijders, maar als "veroveraars". De platformtekst, die te lezen is op de Nederlandse Indymedia-website, stelt onder andere: "In werkelijkheid verschilde de Normandië-landinge van 1944 niet zoveel van de inval in Irak in 2003, of van de Amerikaanse interventies in Vietnam, of Haïti, of Guatemala, of zoveel andere landen". In één adem wordt deze Amerikaanse invasie (door de meeste mensen "bevrijding" van Europa genoemd) als oorzaak aangeduid van het huidige "Europa der nationale staten", iets wat de initiatiefnemers verwerpen. Zij verklaren zich voorstander van een "continentale staatsvorming". De betoging richt zich dan meteen ook, naar eigen zeggen, tegen het liberalisme en het nationalisme.

Bij dit alles stel ik mij toch een aantal zeer pertinente vragen:

1) Hadden de initiatiefnemers liever gehad dat Hitler aan de macht bleef, of hadden zij liever gehad dat de Sovjets heel Europa binnen hun invloedssfeer hadden gekregen?

2) Waarom protesteren de betogers wel tegen de VS-deelname aan WO2, maar niet aan de Sovjet-deelname aan diezelfde oorlog?

3) Mogen wij veronderstellen dat de initiatiefnemers, die liberalisme en nationalisme verwerpen, bijgevolg de Oost-Europese socialistische "volksdemocratieën", zoals die tussen 1945 en 1990 in Oost-Europa bestonden, als het de staats- en maatschappijmodel van hun voorkeur beschouwen?

Ook op het Belgische Indymedia-platform wordt verder doorgeboomd (1, 2) over deze geplande betoging. In een reactie stelt iemand daar in alle ernst: "Of het alternatief, deel uitmaken van een sovietimperium slecht zou zijn geweest is niet bewijsbaar, gelet op de propaganda". Ik citeer dit alles uiteraard om te wijzen op het irrationele extremisme en de blinde Amerika-haat die stilaan wel het handelsmerk van de anti-globalisten lijkt te zijn.

Amerikaans Kerkhof, Waregem

Amerikaans Kerkhof, Waregem

Amerikaans Kerkhof, Waregem

Reacties

#152

aergn

 

Als anders-globalist roept deze betoging en je refererende post (het mag je verbazen) ook bij mij vragen op.

Het is inderdaad verkeerd om door een blinde Amerikahaat alles wat rijmt op de Amerikaanse vlag als verwerpelijk te beschouwen. Even verkeerd als door een blinde Amerikaliefde alles wat rijmt op de Amerikaanse vlag te verafgoden.

Wat mensen nodig hebben is een kritische ingesteldheid, waar ze voor zichzelf kunnen uitmaken wat goed is, en wat slecht.

#908

rebel

 

Die anders-globalisten zijn uitschot van de maatschappij.

Verrot schoppen die handel

#3941

SIMON

 

wat is de naam van het amerikaans volklied ?

#6692

Big Jim

 

het is dankzij deze amerikanen dat zulke figuren nu in vrijheid kunnen demonstreren, onder Hitler werden ze gelijk in kampen gestoken.Denk daar maar eens goed aan !!!!!!

#6694

ivanhoe

 

"....die stilaan wel het handelsmerk van de anti-globalisten lijkt te zijn."

Wie is DE antiglobalist dan? Dr zullen zeker extreemlinkse leeglopers tussenzitten maar niet generaliseren aub...

#8647

Hendrik

 

Het is dankzij onze Amerikaanse soldaten dat we nu vrij zijn en in een vrij land wonen. Zij zorgden voor deze vrijheid en zij doen dat nog steeds, tot op heden.

Dankzij hun spreken we nu geen Duits en zijn we niet onder het Nazi-regime gevallen.

God bless our troops and God Bless the USA.

Show some respect and support our troops. Always and everywhere.

If you don't like that, you should move to Iraq!!

#18198

Henk

 

gasten wat is de naam van het amerikaanse volkslied ?

#18210

flagpost

 

star sprangled banner

#18211

LVB

 

"sprangled"? nee, "star spangled banner"

#18216

Jöe

 

Ik dacht eerder aan "En we gaan nog niet naar huis, nog lange niet, etc..."