James Taranto over bloggen en journalistiek

Blogger-journalist James Taranto van The Wall Street Journal heeft twee weken vakantie, en die brengt hij door in Europa. Hij bezoekt Brugge, Londen en Stockholm, maar afgelopen weekend was hij in Brussel, waar ik de gelegenheid had om hem een paar vragen te stellen over zijn job. De papieren versie van de Wall Street Journal heeft in de VS een oplage van 1,8 miljoen exemplaren, de website WSJ.com heeft 700.000 betalende gebruikers. Voor het opiniegedeelte heeft de krant een afzonderlijke website, OpinionJournal.com. Naast columns van gastauteurs heeft OpinionJournal een vaste dagelijkse rubriek, Best Of The Web Today. Die lijkt wat op een blog: veel citaten en links, en een stevige portie woordspelingen en sarcasme. De rubriek haalt 120.000 dagelijkse bezoekers via het web, maar is ook beschikbaar als e-mail nieuwsbrief.

James Taranto

James Taranto, op vakantie in een Brusselse achtertuin


LVB.net: James Taranto van Best of the Web Today, beschouwt u zichzelf als een blogger, als een journalist, of beide?
James Taranto: Wel, ik ben een journalist, want ik werk voor The Wall Street Journal, een belangrijke krant, en ik schrijf er een column, Best of The Web. Ik noem het een column in blogformaat. Het is geen echte blog, want ik publiceer de column éénmaal per dag, in plaats van op willekeurige tijdstippen. Ik denk niet dat er noodzakelijkerwijze een scheiding bestaat tussen bloggen en journalistiek. Veel mensen vragen: is bloggen journalistiek? Het is eigenlijk een misleidende vraag. Je kan je evengoed afvragen: is het weekblad The New Yorker journalistiek? Wel, het grootste deel van The New Yorker is journalistiek, maar ze publiceren ook fictie, wat geen journalistiek is, en ze publiceren cartoons die niet over politiek gaan, en die je evenmin journalistiek kunt noemen. Bloggen is gewoon een medium. Of het jounalistiek is, hangt af van wat de blogger publiceert.


LVB.net: Beschouwt u "journalist" als een beroepstitel? Is een amateur-blogger een journalist?
James Taranto: Nogmaals, dat hangt af van wat voor materiaal hij produceert. Er zijn heel wat freelance-journalisten in Amerika. Zoals je weet staat de vrijheid van meningsuiting en de persvrijheid ingeschreven in het Eerste Amendement van onze Grondwet. Dat houdt het idee in dat het een vrijheid is die aan iedereen toebehoort. De overheid mag geen vergunningen uitreiken aan journalisten.

LVB.net: Wat denkt u over high-profile politieke nieuwsbloggers in de VS, zoals de kerels van PowerLineBlog.com of zoals Glenn Reynolds? Is wat zij doen een vorm van journalistiek, of iets anders?
James Taranto: O, ik denk dat het een vorm van journalistiek is, als je de brede definitie hanteert zodat ook commentaar erbij hoort. Als wat Paul Krugman doet journalistiek is, namelijk stukken schrijven met veel opinie en zeer weinig feiten die dan verschijnen op de pagina's van een belangrijke krant, als dat journalistiek is, dan is wat die kerels doen zeker journalistiek.

LVB.net: Sommige mensen noemen u de Rush Limbaugh van de blogosfeer. Wat vindt u daarvan?
James Taranto: Wel, ik bewonder Rush. Il luister niet naar shock radio, omdat ik in New York woon en geen auto heb, maar af en toe stem ik af op zijn programma, en het is een boeiende en interessante kerel. Ik stel vast dat hij veel van zijn onderwerpen bij mij haalt, en dat ook regelmatig vermeldt. Niet alle talkshow-presentatoren hebben de klasse om dat te doen. Weet je, je zou kunnen zeggen dat Rush Limbaugh de James Taranto van de radio is.

LVB.net: Hoe vindt u de interessante zaken op het web? Gebruikt u een RSS-lezer, of favorieten in uw browser?
James Taranto: Wel, ik heb drie manieren, in volgorde van stijgend belang. Eerst en vooral zijn er websites zoals The Drudge Report en Lucianne.com die een heleboel nieuws samenbrengen. Ten tweede, en dat is belangrijker, heb ik een verzameling bookmarks naar sites die ik regelmatig bezoek, zoals de grote kranten, magazines, blogs enzovoort. Maar het belangrijkste voor Best Of The Web is de e-mail van de lezers. Ik krijg zo'n 300 à 400 mails per dag met tips van lezers. Daarmee kan ik een veel breder gamma bestrijken dan als ik aangewezen zou zijn op mijn eigen surfen. Soms breng ik een grap die elementen combineert van grappen die door drie verschillende mensen werden ingestuurd. Het is dus eigenlijk een fantastische samenwerking van vele breinen die me helpen. Wat die RSS-lezer betreft, ik weet niet echt hoe dat werkt. Geloof het of niet, op technisch vlak ben ik een beetje achterop.

Audio-opname van het interview (MP3, 219 seconden, 3.4 MB)

Meer over James Taranto:
Wikipedia
Persoonlijke homepage met een selectie van artikels
NewYorkMetro.com: James Taranto's Best of Web Today Column Holds Political Influence
Een langer interview met James Taranto door Bernard Chapin

Best Of The Web Today:
RSS-feed van OpinionJournal.com
Recentste artikel
Taranto over bloggende politici: "They can run, but can they blog?"

Reacties

#11971

John

 

The Qwest coffee-mug is extremely intriguing for a Brussels-backyard ;)

#11973

Leo Norekens

 

Niet méér dan de kandelaar... vind ik.

#11976

LVB

 

En voor jullie alle attributen op het tafeltje gaan analyseren: de dikke sigarenpeuk in de asbak is Cubaanse import. Illegaal in de VS, maar volkomen legaal in Brusselse achtertuintjes.

Een kandelaar is een 'duurzame' vorm van tuinverlichting, zeer Kyoto-vriendelijk, en zeer praktisch bij het aansteken van Cubaanse sigaren. De Stars and Stripes en de geïmporteerde Qwest-coffeemug zorgen ervoor dat Amerikanen zich toch enigszins thuisvoelen in een vijandige omgeving. Met al die attributen wordt zo'n achtertuintje een gezellige kleine 'green zone'.

#12004

Joe

 

@ Luc: "De Stars and Stripes en de geïmporteerde Qwest-coffeemug zorgen ervoor dat Amerikanen zich toch enigszins thuisvoelen in een vijandige omgeving. "

Ben je nu cynisch of serieus?

#12065

Willy

 

Hoe zouden amerikanen zich hier thuis kunnen voelen ? B, B, B en B zijn heus geen vriendjes van de regering V. Vermaak u om deze soort van rebus op te lossen.