Doctoraatsthesis: "VRT-wetstraatverslaggeving was rood gekleurd"

Lieve Desmet uit Brugge behaalde afgelopen week haar doctoraat in de communicatiewetenschappen aan de Gentse universiteit met een proefschrift over de evolutie van het VRT-journaal tussen 1953 en 1990. Opmerkelijk: het eerste Vlaamse tv-journaal op de toenmalige staatsomroep N.I.R. werd uitgezonden op 31 oktober 1953, twee maanden eerder dan de BBC en twee jaar eerder dan de Nederlandse publieke omroep.

Klopt het dat de BRT in de jaren '70 en '80 een "rode burcht" was, waardoor niet-socialistische politici uit ongenoegen de weg vrijmaakten voor de commerciële omroep VTM? "Ja, dat klopt als we spreken over de Wetstraat-journalistiek. Neen, dat klopt niet als we het hebben over de voltallige nieuwsredactie", zegt Lieve Desmet in een interview met Stefaan Van Volcem in de West-Vlaamse editie van Het Nieuwsblad. "Bijna alle journalisten die binnenlandse politieke berichtgeving deden, waren van linkse signatuur: Kris Borms, Gui Polspoel, Geert Van Istendael, en Tuur Van Wallendael".

Andere opvallende tendenzen die uit de doctoraatsverhandeling naar boven komen: in de jaren '60 lag de nadruk vooral op buitenlands nieuws, in de jaren '70 sloeg de balans helemaal om en was het vooral nieuws uit Vlaanderen dat aan bod kwam. In 1990 piekte de buitenlandse verslaggeving opnieuw, ten gevolge van de Rwanda-crisis.

Benieuwd wat de doctoraatsthesissen over een jaar of 20 gaan schrijven over de VRT-berichtgeving in de jaren nul.

Meer informatie: www.wgfilmtv.ugent.be


Reacties

#17298

Rikea

 

En over de opkomst van VRT-watchers. En hun invloed? :)

#17303

Sven

 

Is het jullie ook opgevallen hoe die leugens van Freya VDB ivm 100 miljoen euro worden verzwegen op vrtnieuws.net? Vrijdag stond er op een sub-pagina helemaal onderaan wel heel een klein berichtje, maar daar werden enkel twee liberalen in vernoemd (Verhofstadt en iemand van MR), terwijl dat Freya hier de hoodfbetrokkene is...

#17304

Peter Fleming

 

Sven: je mag niet zeggen 'liegen', het is: 'verkeerd communiceren'

#17307

Willy

 

Et puis ? Et allors ? Wie kan er wat aan doen ?

#17310

Rick

 

@ Willy

Et ALORS? 't Is zoals met spellingsfouten: je kan er altijd wat aan doen!

Tenzij je een rode VRT verkiest, wat - gezien de politieke verhoudingen in Vlaanderen en de objectiviteitsregels die de VRT zou moeten respecteren - een intrieste zaak zou zijn...

#17319

Kevin

 

Ik zou dit ook niet verkeerd communiceren noemen maar eerder het bespelen van de pers en doelbewust informatie achterhouden.
De regering diet voor alles wat ze doen verantwoording af te leggen en zeker dit niet achter houden.
Wat Johan Vande Lanotte zei in Terzake vanavond, trok ook op niets. Hij sprak alle ministers uit de regering tegen (zelfs uit zijn eigen partij) en dat terwijl hij in principe er niets over te beslissen heeft want hij zit zelf niet in de regering. Wat hij zei kwam er op neer dat de 100 mln wordt terugbetaald aan de sector zonder intrest en dat daarna de sector dit terug moet geven door middel van extra belastingen die aan de pomp niet door mogen gerekend worden aan de consument.

#17322

Sven

 

Vandaag een berichtje op VRTNieuw.net: "De regering ging een woekerlening aan". Alweer wordt Freya totaal niet vernoemd. Moet het prijsbeest van de SPa beschermd worden?

#17327

Benny Marcelo

 

@Sven: Met die uitspraak proberen ze drie dingen te bereiken:
a- Freya wordt door de firma van nonkel Siegfried uit de wind gezet.
b- Als er al iemand van de regering verantwoordelijk is, dan is het ''de regering''.
c- Het zijn de smeerlappen van de oliesector die woekerwinsten aanrekenen.
Over het perverte ''cliquette-systeem'', een liberale uitvinding notabene, wordt met geen woord meer gerept.
Eén groot voordeel: met Freya is eindelijk het cliché van de domme blondjes uit de wereld geholpen.

#17344

Sven

 

Ondertussen gaat de VRT leuk verder: gisteren op teletekst de titel "Freya Van Den Bosssche lag even onder vuur", alsof het om een onnozelheidje ging van enkele lastigaards.

#17349

Eric Jans

 

En wij hier maar grommelen en afgeven onder elkaar. Twaalf man een een paardenkop. En de VRT ging verder.

We dronken een glas, deden een plas en alles bleef zoals het was: Belgique en haar instrumenten van de culturele verwarring en onderdrukking van Vlaanderen.