Nieuw! Fanta World. Fanta Mango. Uit Thailand. In België.

Ik zal het maar bekennen: ik ben lichtjes verslaafd aan Pepsi Max®, zoals sommige andere mensen verslaafd zijn aan koffie, of zoals Michel Vuijlsteke verslaafd lijkt te zijn aan Coke Light®. En wie durft beweren dat dit een "politieke blog" is, daarmee insinuerend dat ik hier alleen over politiek zou schrijven, verwijs ik graag naar het hoge aantal artikelen over frisdranken op deze blog: Coke Light Fashion Edition, Coke Wars, een citaat van Annemie Neyts over Coke, Fanta en de globalisering, de Cola-index (in het Nederlands en in het Engels).

Na zes uur 's avonds drink ik geen cola meer, omwille van de cafeïne en mijn nachtrust. Net voor het slapengaan durf ik wel eens een ijskoude Fanta Orange® drinken. Mooi meegenomen dus dat reclamebureau Ogilvy in opdracht van Coca-Cola gratis blikjes van een gloednieuwe Fanta-variëteit opstuurde naar enkele Belgische bloggers, waaronder uw dienaar. Fanta World Mango uit Thailand zal gedurende vier à vijf maanden verkrijgbaar zijn in België. Daarna volgt weer een andere variëteit uit een ander land. Over de marketing-aspecten van dit Fanta-stuntje heb ik zonet in het Engels al een min of meer objectief tekstje geschreven.
De perstekst over dit nieuwe product draagt 14 februari als datum. De bloggers werden al op 10 februari verwend met een blikje en een tekstje. De blogosfeer kreeg dus de primeur, bij wijze van experiment. Maar niet de hele Belgische blogosfeer, en daar schort er mijns inziens toch wel iets met de aanpak die Ogilvy in dit specifieke geval heeft gevolgd.

Hoe kwamen de bloggers die meededen te weten dat ze konden meedoen? Via een commentaartje van Franky Willekens op een blogpost van Smetty.be. Als ik er niet toevallig in de commentaren bij Smetty over gelezen had, dan had ik van niks geweten. Wie Smetty.be alleen via de RSS-feed leest, krijgt de commentaren niet te zien, en weet dus ook van niets. Ach, het gaat maar om een eenvoudig blikje Fanta®. Niemand werd betaald, wie meedeed was niet verplicht om er iets over te schrijven, en wie er iets over schreef mocht schrijven wat hij wil: positief of negatief. Ja, het ging maar over een simpel blikje Fanta®. Maar ik vrees dat er de komende dagen een spontane 'blogstorm' zal opsteken: waarom wisten wij van niets?

In juli vorig jaar organiseerde Ogilvy een Blogstorm-event. Een praat- en brainstormingsessie met bloggers. Ik schreef er kort iets over in "Vakantiekiekjes". Ogilvy had, mag ik veronderstellen, de e-mail adressen van alle deelnemers aan de Blogstorm. Waarom werden die deelnemers niet gecontacteerd? Dat was het minste geweest wat Ogilvy kon doen, als erkentelijkheid voor de tijd die de bloggers toen in de deelname aan de Blogstorm hebben gestoken. Rekende Ogilvy op de buzz die de Smetty en haar bloggende lezers vooraf zouden maken? Moest het aantal deelnemers strikt beperkt blijven? Ik vind het een vreemde aanpak, en ik kan me niet van de indruk ontdoen dat het reclamebureau het hier niet zo nauw genomen heeft met de elementaire regels van de public relations. Sommige bloggers die nu voor het eerst over deze actie lezen, zullen ontgoocheld zijn in Ogilvy, vooral als ze vorig jaar al meegedaan hadden aan de Ogilvy-blogstorm. Twee specifieke blogs komen mij nu voor de geest: Blogologie van Maarten Schenk, omdat die specifiek de blogosfeer opvolgt, en Coolz0r, het marketing-blog van Miel Van Opstal. Beiden hoorden er pas van toen het al te laat was. En beiden waren aanwezig op de Blogstorm.

Het Thaise Fanta Mango-blikje smaakte zoet, maar sommigen zullen er een bittere nasmaak aan overhouden.

Reacties

#17730

Huug

 

"Waarom wisten wij van niets?" De vraag stellen is ze beantwoorden. Omdat dat de bedoeling is. Vermits bijna alle bloggers ontzettende dramaqueens zijn rekenen ze bij Ogilvy erop dat de storm nu zal komen. Het zal ze voor één keer wel lukken maar als ze het truukje nog eens keer gaan toepassen (of in een andere vorm) vrees ik ervoor (nouja, vrezen, niet echt) dat de 'blogosfeer' ze binnen de kortste keer gaan uitkotsen. Net zoals die Fanta trouwens: het ziet er niet uit dat blikje, precies een vat vergif. Wees er al de kippenziekte bij! Jaja...

#17731

Dominiek

 

Niet helemaal mee eens, Luc.
Eerst en vooral : ik zat ook in de testpoule, maar bovenstaande link was voor mij de allereerste keer dat ik op smetty.be belandde. Men hoéfde dus niet gereageerd te hebben (of van de actie te weten), Ogilvy heeft mij zélf gecontacteerd om naar mijn interesse te peilen.

Als projectleider heb ik altijd al het idee gehad dat "brainstormen en uitvoeren" twee totaal verschillende activiteiten zijn, die ook liefst door zo verschillend mogelijke groepen worden uitgevoerd. Waarbij men voor elke activiteit de béste doelgroep gaat zoeken : brainstormen over blog-marketing kan misschien best gedaan worden door mensen met kennis van het medium en/of interesse in de marketing die er mee gecombineerd kan worden [het sprak mij alleszins indertijd niét aan], terwijl het economisch logisch is dat men uiteindelijk voor "door ons doelpubliek vaak gelezen weblogs" gaat kijken. Ik weet niet hoe die laatste groep geselecteerd werd ("weblogs die reeds geregeld in de kijker liepen"?), maar ik denk dat Ogilvy een vrij logische keuze heeft gemaakt...

En als er webloggers op hun pik getrapt zijn omdat ze geen blikje Fanta ontvangen zouden hebben : ze moeten van de zomer maar eentje op mijn terras komen drinken.

#17736

linda

 

Ik wist niet dat een blogger zoals Luc "nachtrust" kende. Ik dacht eerder aan ochtendrust of voormiddagrust!

#17737

Huug

 

'k Moet zeggen , ik heb mijn verrassingspakket uitgeprobeerd en het was verdomd lekker! Dank U , Ogikalle!

#17739

Pietel

 

Franky had 15 mensen op zijn lijst staan, waarvan 9 Nederlandstalige en 6 Franstalige. Daar zaten er ook enkele 'hem verwante bloggers' tussen. Een kleinschalig experiment dus. Een test-case.

Of er daardoor meer Fanta toestanden gedronken betwijfel ik ten zeerste. Gratis weggeven in de winkelstraten lijkt me daarvoor nog steeds de grootste hit en is niet eens zo belachelijk duur ivm een tv of krantencampagne. Mensen proberen alles wat gratis is.

#22756

thimo zegers

 

Als iemand voor mij zo'n fanta-blikje (of meerdere) heeft voor mijn verzameling frisdrankblikjes, ik houd me van harte aanbevolen.

#46101

leentjeeeuh

 

ik ga naar thialand voor 2 weken dus die fanta zal ik zeker proeven ook al heb ik hem al geproefd !!! :p

#60639

chris

 

ik moet gaan wachten omdat het erg goed is om te gaan spelen.