Krantenredacties slanken af: probleem of opportuniteit?

Weg met de crisis in de media

Onder het motto "Weg met de crisis in de media!" staakten journalisten afgelopen donderdag. Foto: Han Soete.

Nauwelijks was het nieuws bekend over 60 afvloeiingen bij Corelio en 28 bij De Morgen, of de alarmkreten stegen op. Van parochieblad Kerk en Leven tot journalistenvakbond VVJ, van Bart De Wever tot Luc Van Balberghe, allen waren ze het erover eens: die inkrimping zou de persvrijheid ondermijnen, het kwaliteitsniveau bedreigen, en bovendien was de financiële crisis slechts een voorwendsel voor overdreven kostenbesparingen en - horresco referens – winstmaximalisatie. Dat de geschreven pers het niet alleen in Vlaanderen moeilijk heeft, bewijst ook het nakende faillissement van de Los Angeles Times, de vierde grootste krant in de VS.


De evolutie is duidelijk: nieuws en duiding worden steeds vaker verspreid via de bits en de bytes van het internet in plaats van via de pulp van dode bomen. Papier zal altijd een rol blijven spelen voor boeken en kwaliteitsmagazines. Maar waar snelheid en massadistributie cruciaal zijn, heeft het internet een technische voorsprong. Die verschuiving van papier naar internet vormt voor de kranten de belangrijkste uitdaging voor hun overleven op lange termijn.

Moeten we ons dan zorgen maken over die afslankingen op de Vlaamse krantenredacties? Komen de persvrijheid, het kwaliteitsniveau, of de opiniediversiteit in het gedrang? Moet de staat de subsidiebuidel nog verder openzetten? Sta me toe deze alarmkreten wat overdreven te vinden. De allereerste verantwoordelijkheid van uitgevers is natuurlijk om de continuïteit van hun publicaties te verzekeren. Wat ben je met een redactie van 90 in plaats van 60 man, indien dat impliceert dat de krant over een jaar failliet gaat? En moeten slecht draaiende kranten in leven worden gehouden met de opbrengst van goed draaiende kranten? Nee, dit is een verhaal van de krekel-en-de-mier waarbij Corelio en De Persgroep blijk geven van vooruitziendheid en goed bestuur, en waarbij de achterblijvers die pas dit jaar de tering naar de nering zullen zetten, het zwaarst zullen bloeden.

Overigens, wèlke “opiniediversiteit”? Inzake opiniëring is de hele Vlaamse krantenwereld eenstemmig centrum-links. Tegenover elke Bart De Wever of Marc De Vos die eens een keer een centrumrechtse mening mag vertolken, staan er tien Reynebeaus, pdw’s, Pinxtens en Van den Boogaards klaar om het linkse verhaal met de grootste vanzelfsprekendheid als de norm te presenteren en elke afwijkende rechtse stem als idioot, extreem of getuigend van de slechtste bedoelingen neer te sabelen. Zelfs een zakenkrant als De Tijd geeft antiglobalistische wereldverbeteraars kritiekloos een platform, terwijl verdedigers van de vrije markt of van conservatieve waarden er steevast in het defensief worden gedreven.

Het is precies die kloof tussen de centrumlinkse opiniemakers en de gematigd rechts-conservatieve onderstroom van de Vlaamse publieke opinie die websites, discussieforums en weblogs de wind in de zeilen heeft gegeven. Geïnteresseerden in actualiteit, politiek of economie laten steeds vaker de voorgekauwde brij van de kranten links liggen en zoeken hun weg door wat - toegegeven - op het eerste gezicht als een onoverzichtelijke jungle kan overkomen. Het is inderdaad voor de leek niet eenvoudig om op het internet het kaf van het koren te scheiden. Maar het zogenaamde amateurisme van veel bloggers en opiniemakers op het internet is tegelijk een positieve kracht. De beroepsjournalist zit ingekapseld in werknemersstructuren, redactiestatuten, vakbondsstructuren, sectorafspraken en het ons-kent-ons-wereldje van mediamakers en politici. Bovendien is een beroepskeuze voor journalist vaak het resultaat van een bepaald maatschappelijk engagement en een bepaalde kijk op de samenleving die vaker links dan rechts is georiënteerd. Dat volgens een recent onderzoek een meerderheid van Vlaamse journalisten in 2007 rood of groen stemde, is dus niet het resultaat van een complot of van een selectieve aanwervingspolitiek, maar een automatisch gevolg van de zelfselectie in de keuze voor een carrière als beroepsjournalist.

Meer ‘pro-ams’, professionele amateurs of amateurs die de zaken ernstig aanpakken vanuit een ander perspectief dan dat van de beroepsjournalist, zijn dus broodnodig om meer zuurstof te brengen in het troebele en links-verzuurde water van het Vlaamse opinieaquarium. Het nadeel van de versnippering, de chaos en de sterk wisselende kwaliteit van veel internetpublicaties kan voor een stuk worden opgevangen door initiatieven te bundelen in zogenaamde groepsblogs. In Flanders Fields en The Brussels Journal zijn op die manier uitgegroeid van experimentele beginners tot toonaangevende Vlaamse opinieblogs met tientallen schrijvers en duizenden lezers in binnen- en buitenland.

De economist Joseph Schumpeter populariseerde de notie van de “creatieve vernietiging” in de economie. Bedrijven die in een crisis verkeren, moeten volgens Schumperer niet worden ondersteund met subsidies of uitzonderingsmaatregelen. Net zoals het vallen van de verdorde bladeren in de herfst ruimte en een voedingsbodem schept voor nieuwe, jonge blaadjes in de lente, zo is het verdwijnen van niet-competitieve bedrijven ook noodzakelijk om nieuwe initiatieven een kans te geven en om de broodnodige innovatie te laten spelen. Zo is het ook met de kranten. De economische crisis, waarvan we nu nog maar de eerste schokken hebben gezien. vormt een opportuniteit voor nieuwe mediavormen die de opiniediversiteit alleen maar ten goede kunnen komen. Of het breekijzer dat het Vlaamse medialandschap zal openbreken zal worden gevormd door weblogs, digitale televisie, internetradio, of nieuwe publicatievormen die tot nu toe nog onder de radar bleven, zal de toekomst moeten uitwijzen.

Dit artikel verscheen eerder in Doorbraak van januari 2009

Naschrift: Luc Van Balberghe publiceerde intussen een reactie op mijn opiniestuk.

Reacties

#74698

Cogito

 

Wat Luc Van Balberghe over gatekeepers schrijft wist ik niet, het verbaast me niet, en het jaagt me de stuipen op het lijf. Ik hoop dat de morgen ook wat gatekeepers heeft kunnen buitenwerken, maar ik vrees het tegenovergestelde, namelijk dat ze vooral hun gatekeepers gehouden hebben. De ontslagenen gelieven daar nota van te nemen in dat geval.

#74700

OutlawMike

 

Heb jij dat artikel nu geschreven Luc? Ik vond het niet direct terug op die Doorbraak-site.

Kan de analyse alleen maar onderschrijven. Laat die schoften van De Stavda, De Morgen en tutti quanti maar bloeden. Laat ze eens een echte job zoeken. Als de gatekeepers blijven, geen nood. Het zal de neergang nog versnellen.

#74702

LVB

 

Als ik het niet zelf geschreven had, dan had het wel onder gastcolumns gestaan hé. Stond enkel in de papieren versie van Doorbraak (die ik nog niet gezien heb omdat ik geen abonnee ben), en niet op de website.

#74703

Neverbeendead Religion

 

Hoe erg iets ook mag zijn dat op deze planeet gebeurt, de kranten kunnen er altijd melding van maken voor de lezers die er dan hun eigen mening aan kunnen koppelen.
Dat gaat dan ook op voor afdankingen bij kranten en je krijgt er de leuke comic van de kranten ook nog altijd bij.

Het is het hogere kwaliteitsniveau van kranten dat de kritische geest maakt, of meer kritische geesten maakt zodat de wereld er beter op wordt.
Leuke stelling maar het is de kritische geest die wat bevestiging van zichzelf vindt in media die hij associeert met kwaliteit.
He maakt de wereld niet beter, het maakt geen kritische geesten met al dat gepreek voor de gelovigen.
En zonder die media zou de kritische geest dan verder gaan met de bevestiging te vinden maar dan in zichzelf.
De constante same as it ever was boodschap van de kranten gaat de kritische geest dan als kwaliteit bestempelen die als onderscheidend van de tijdelijke achter op hen zijnde anderen ervaren wordt. Doorzichtige contradictie maar het is zo belangrijk dat de illusie van belangrijk te zijn als een realiteit kan ervaren worden omdat men voor zichzelf anders geen plaatsje boven de primitieve media van tv kanaal aan de lopenden band kan realiseren.
En dit zonder te weten wat same as it ever was letterlijk betekent.
Zo voegen we er nog een doorzichtige contradictie aan toe omdat het even over dode bomen ging:
Een dode boom wordt geen levende boom en is nooit een levende boom geweest omdat hij dood is of onlevensvatbaar is.
Wat dood is is onlevensvatbaar.
Samengevat: Ook het verleden van iets onlevensvatbaar is iets onlevensvatbaar of hetzelfde want iets dat enkel zichzelf kan zijn zoals het onlevensvatbare is dat dan ook al altijd geweest zoals het dat dan altijd zal blijven.
https://www.youtube.com/watc...

#74704

traveller

 

@ luc

Helemaal raak, zowel het jouwe als de andere LVB.
Ik denk zelfs dat de doodsklokken voor de "kwaliteitskranten" onafwendbaar zijn. De "hoofdredacteurs" zijn helemaal niet in staat in hun eigen boezem te kijken. Hun broodschrijverij heeft hen totaal verblind en verslaafd aan het systeem.
Wel, hoe rapper ze verdwijnen hoe beter, hun brainwashing van het grote publiek heeft zich tegen hen gekeerd.

#74707

Matthias Storme

 

@Luc, Doorbraak-artikelen komen doorgaans met één maand vertraging op de webstek, om de papieren versie nog enige kans te geven.

#74709

Cogito

 

Blijft in Luc's column onderbelicht hoezeer de eenzijdige berichtgeving, gerealiseerd door zelfcensuur, gatekeepers, het CGKR en de cultuur van politieke correctheid, de lezers heeft doen afhaken. Het is geen toeval dat de gezondste krant van Vlaanderen - HLN - ook de meest rechtse is, en dat ze gezond is geworden nà haar verrechtsing. De Morgen, De Standaard: zij kunnen zich redden door ofwel verrechtsing, zoals een Standaard passen zou, of door zoiets unieks en ouderwets als objectivering, wat de Morgen passen zou. Prachtig vind ik dit, die burgerlijke ongehoorzaamheid van het publiek.

#74711

johan vandepopuliere

 

Dat de slabakkende verkoop te wijten is aan de vernoemde verzuiling, is slechts een hypothese, en hoogstens een deel van de verklaring. Ik denk niet dat wie eerder de Morgen las, snakt naar artikels van Pallieterke-signatuur. Wachtend op een onderzoek, kan ik enkel inwaarts kijken: waarom koop ik geen kranten meer?

1. Ik vind mijn nieuws op het net, dikwijls op de website van die kranten.
2. Ik vind vrijwel geen kwaliteitsartikels in de zelfverklaarde kwaliteitskranten. De hype van de dag regeert en ik kom duiding tekort.
3. Ik erger me vreselijk aan de taalfouten en de slechte schrijfstijl van de journalisten.
4. DS en DM komen in het weekend met bijlagen over lifestyle met huizen, auto's, reizen en andere producten die mijn koopkacht ver te boven gaan. Ik heb geen behoefte aan een constante confrontatie met praal.

Kortom: ik wil iets lezen in de krant waarvan ik denk, tiens, dat zou ik nu eens nergens anders kunnen lezen. Maar de journalisten zijn lui en nemen voortdurend van elkaar over. Volkomen eens met LVB dat de markt dan maar haar harde werk moet doen. Niet eens met de stelling dat politieke correctheid en gatekeepers de grote boosdoeners zijn voor de kwaliteit van een krant. Daarnaast is het Internet op sommige terreinen gewoonweg niet te verslaan.

#74712

Leo Norekens

 

Op de Doorbraak-site is het artikel van Luc voorlopig wel al terug te vinden als Word-bijlage bij het antwoord van Luc Van Balberghe.

Overigens: een Doorbraak-abonnement kost slechts 18 euro.
En nog beter: VVB-lidmaatschap, waar Doorbraak in begrepen is, kost slechts 17 euro, en dan krijg je er ook nog 'Binnendoor' bovenop... (Als ik me niet vergis was Doorbraak tot vorig jaar een euro goedkoper dan VVB-lidmaatschap. Nu is dat omgekeerd. Slimme truuk om méér leden aan te trekken, of gewoon even niet opgelet?)

#74713

Callao

 

Waarom nog een schrale Standaard lezen of een ditto Morgen op papier als je op het net de New York Times, de Frankfurter Allgemeine, Handelsblatt, Die Welt, de Herald Tribune, Le Monde, Trouw, de Guardian, de Telegraph, ALdaily, le Causeur en wat nog kunt lezen, waar je wel diversiteit, duiding, echt debat tussen visies en een rijkdom aan artikels die meer zijn dan persberichten van Belga kunt vinden?

#74717

LVB

 

@johan vdp: Ik maak bezwaar tegen jouw gebruik van het woord "verzuiling". In vergelijking met haar AVV-VVK-periode is De Standaard minder verzuild maar linkser geworden. Verzuild betekent: aanleunend bij een politieke partij en/of bij een drukkingsgroep. De Standaard leunde vroeger aan bij de CVP, Het Volk bij het ACV, De Tijd bij het VEV, Vooruit/DeMorgen bij de SP, HLN bij de PVV, enz. Nu is dat veel minder het geval.

De krantenredacteurs zeggen nu zelf dat er geen verzuiling meer is, en dat eventuele ideologische accenten louter moeten gezien worden in het kader van de commercialisering. Dat is bijvoorbeeld ook wat NoName hier vroeger in de commentaren stelde: als de kranten links schrijven dan is dat omdat de mensen dat willen. Ik zou eerder zeggen: omdat de journalisten denken dat de mensen dat willen.

@Cogito: Kan je mij verwijzen naar marktstudies die aantonen dat de daling van de oplage van kranten te wijten is aan een verlinksing van de inhoud van die kranten? Ik kan begrijpen dat jouw buikgevoel zegt dat het ene het gevolg is van het andere, maar er zijn nog tal van andere mogelijke verklaringen.

#74720

bloemperk

 

Laat ons de charme van een papieren krant niet vergeten.
In de Morgen en de Standaard bijvoorbeeld komen alle opinies aan bod.
Lees maar de Gedachte in de Morgen.
Ik stoot daar vaak op de meest uiteenlopende opinies. Ook het editoriaal van de kranten/magazines biedt stof tot nadenken en probeert zeker niet de lezer naar links of rechts te duwen.
Het is aan de lezer om er zelf een oordeel over te vormen.
Laat ons het kind met het badwater niet weggooien.
Dagelijks vind ik in de kranten pareltjes van journalistiek talent.
Soms maak ik mij de bedenking dat de internetlezers over zeeën van tijd moeten beschikken. Mijn papieren krant is een middel om op een aangename manier op de hoogte te blijven van
het reilen en zeilen in de wereld.

#74721

grootgelijk

 

Zijn de rechtse bloggers zo populair? Mischien in Nederland, waar een blog als GeenStijl wel lijkt door te groeien en misschien ooit een volwaardige media familie wordt. Maar in Vlaanderen draait het allemaal weer op vrijwilligerswerk en het punt waarop het rendabel wordt is er nog lang niet.

#74722

New Statesman

 

Misschien goed eens de vergelijking met het buitenland te maken: heeft er iemand cijfers over de evolutie van de oplages in pakweg de US, Duitsland of de UK?

In Vlaanderen: het is een feit dat alle kranten links tot centrum-links geworden zijn, al dan niet onder politieke dwang. Zie ook Stevaert en Verhofstadt.

Dat is 1 ding.

Ik denk dat een en ander ook correleert met de opkomst van het Internet als medium voor de burgerjournalistiek en het vrije woord waardoor ieder preciezer zoekt wat hij vindt, zonder de filler er te moeten bijnemen.

#74728

Cogito

 

@Luc: toegegeven, het is buikgevoel. Anderzijds zou mijn mond echt openvallen van verbazing dat zulk onderzoek zou gebeuren, en dat de resultaten, indien nadelig voor links, ook nog eens gepubliceerd zouden worden.

Misschien iets voor http://www.defrut.be, die een dergelijke marktstudie wèl zouden aandurven.

#74731

joe

 

johan vdp
"DS en DM komen in het weekend met bijlagen over lifestyle met huizen, auto's, reizen en andere producten die mijn koopkacht ver te boven gaan."
ik ken je koopkracht niet, maar geeft toche ens een concreet voorbeeld. bij FT komt er af en toe aan magazine "How to spend it", heb je dat al eens bekeken?

Cogito en Luc: ik denk dat de mensen inderdaad "rechtser" worden, maar dan van het domme en luiere soort. het mooiste bewijs zijn de 800.000 stemmen van Leterme. Dommere mensen betekent minder "kwaliteitskranten" die gelezen worden. Daarom ook het succes van Dag Allemaal. En "intelligente" mensen zoals ik en jullie, of je ze nu in het "linkse" of "rechtse" kamp onderbrengt, wel die hebben tegenwoordig minder tijd om deftig kranten te lezen, dat is ook een factor.
En we zitten ook aan de opkomst van de "entertain me" generatie. Kijk eens wat er thans zo nogal leeft aan de unief behalve neuken, zuipen, blowen, gamen en fuiven? (voor de havikken: ik zeg niet dat ik alle 5 die werkwoorden afkeur)

#74732

raf

 

@Johan Vdp:

Aan jouw #74711 zou ik een 5de punt willen toevoegen: de stilaan onuitstaanbare naveljournalistiek, waarbij iedereen om de beurt bij mekaar op de koffie komt. Het laatste staaltje levert dit weekend DS, waar Lotti op het pc-schild wordt gehesen en tot dienaar van de high-culture wordt uitgeroepen, o.m. omdat er amoureuze bindingen zijn met de 'literaire journaliste' uit de DS-stal Jelle Van Riet.

#74735

joe

 

de binding is al officieel en bepapierd, raf.
ossebolle o is ook al tot dat "geaccepteerde" kringetje gaan behoren, omdat ze ook wou/mocht meehuppelen op het barman-event.

#74737

Dixit

 

Een interessant en doorwrocht artikel van Luc Van Braekel. Uiteindelijk komt het allemaal neer op vraag en aanbod en daar zijn de volgende factoren in België ook nog eens van belang:
- overaanbod. Omdat we een pluriform aanbod hebben in alle landstalen is een Belgische krantenkiosk ongeveer even groot als de internationale boekhandel in bijvoorbeeld Nederland of Frankrijk. Dan moet er af en toe wel eens iets sneuvelen.
- Prijs. Vooral een probleem in Vlaanderen. Ik snap nog steeds niet waarom een Vlaamse krant bijna 2x zo duur moet zijn als een Franstalige. Er staat toch echt geen minder reclame in.

Wel heel apart, dat Lucs naamgenoot op dit goede opinie-artikel reageert met een aluhoedjesmanifest.

#74740

P Omachus

 

Luc,
goede bijdrage. Zoals je zegt zijn Flanders Fields en The Brussels Journal embryo's van nieuwe algemene media. De 1-man blog zal de MSM nooit vervangen. Maar vooraleer Flanders Fields en TBJ MSM kunnen vervangen moeten zij nog een cruciale stap zetten en schrijvers hebben die elk specifieke onderwerpen volgen ("coveren") en regelmatig commentaar geven in tegenstelling van de ad hoc wijze waarop het nu gebeurt. Maar ik heb goede hoop dat dit binnen een paar jaar een feit zal zijn. In een paar niches is het reeds zo ver dat blogs kunnen volledig konkurreren met old media; neem bijvoorbeeld Watts Up with That (http://wattsupwiththat.com/...). Het is duidelijk wie tijd aan zijn/haar zijde heeft...

#74745

Mvdr

 

De "klassieke media" ('de media' dus, blogs zijn een leuk tijdverdrijf, een reservaat voor schippers aan wal, die leven van elkaars gratie. Geen media.) berichten vanuit Bagdad en Ramallah. Bloggers berichten vanuit hun zetel, over alles waarover ze iets horen vallen hebben in -oh ironie- de media.

Niks tegen blogs, ze zijn soms leuk om lezen, sommigen zijn zelfs goed geschreven en enkelen komen sporadisch voor de dag met één of andere klein nieuwsitem dat de kranten ontgaan is. Maar laten we wel wezen. De gemiddelde blog heeft evenveel nieuwswaarde als een reactie op HLN.be of een lezersbrief in de DS. Zonder gedegen journalistiek vervallen we in een soort van "9/11-truth"-medialandschap, waarin men elkaars gekakel als waarheid aanneemt.

#74746

traveller

 

@ Mvdr

Eén naam van een Vlaamse journalist graag die in Ramallah zit voor het ogenblik?
En een andere naam voor een Vlaamse journalist die in Baghdad zit?

Ik zit in Frankrijk voor het ogenblik en kan meer over Pakistan en Afghanistan schrijven dan gelijk welke Vlaamse krant of magazine.
Een tiental bloggers hier kunnen meer over Vlaanderen en Belgie schrijven dan jouw geliefkoosde media.
Verder zijn het geen broodschrijvers die de regels van de "bazen" moeten volgen.

#74752

raf

 

@Mvdr:

SommigeN, enkeleN, één of anderE klein nieuwsitem...
Je mag een lans breken voor gedegen journalistiek (die we m.i. nauwelijks hebben) en je mag ook vrolijk doen over het gekakel in de bloggerswereld, maar houd dan eerst je vers gelegde ei even tegen het licht...

#74767

Mvdr

 

In de vlucht geschreven m'n beste en wat dingen verwijderd zonder na te lezen, het spijt me zeer.

#74786

Elveebee

 

@ Dixit

Wat is een 'aluhoedjesmanifest'?

#74790

Cogito

 

Alu-hoedje is Geenstijl sociolect: Uiting van achterdocht en/of scepticisme.

Oorspronkelijk: aluminiumfolie hoofddeksel dat bescherming zou moeten bieden tegen afluisteren door de regering middels kwaadaardige straling.

Alu-hoedje betekent dus zoiets als paranoïde gek.

#74791

Cogito

 

in het Engels: tin foil hat.

http://images.google.be/ima...

Maf, Lunatic, crackpot, kwiet.

#74792

Cogito

 

Maar voor alle duidelijkheid: Ik vind dat dat hoegenaamd niet op Elveebee kan slaan.

#74793

LVB

 

@Cogito: waar haal je die "uiting van achterdocht en/of scepticisme"? Dat is namelijk veel te zwak uitgedrukt en klinkt zelfs positief. Bedoeld wordt uiteraard paranoïd samenzweringsdenken.

#74795

Cogito

 

Wordt ook best wel duidelijk in de rest van mijn reactie hé Luc.

#74796

LVB

 

@Cogito: ... waarmee je dus je eerdere reactie *impliciet* terug introk?

#74800

Cogito

 

Ik zou eerder zeggen expliciet aanvulde.

#74801

Dixit

 

Juist, cogito heeft het begrip goed uitgelegd. Iedereen mag zijn mening hebben over onze kranten. De schrijver komt echter met het idee, dat er geheime 'gatekeepers' bij iedere krant staan opgesteld, die daar zijn gedropt door Linkse organisaties. Jawel vrienden... en de Staat heeft een krachtige radiozender geinstalleerd ! Hoedjes op !

#81004

eyes

 

Gatekeepers zijn waarschijnlijk zo oud als de media zelf, en spelen op nog wel een paar andere niveaus ook. Zo worden nogal wat kolommen gevuld met goodies die van de telex rollen, netjes aangeleverd door de persagentschappen. Wereldwijd zijn er maar een aantal grote spelers in deze markt, en zij zijn eveneens onderworpen aan een paar simpele wetmatigheden die ervoor zorgen dat er netjes geschift wordt.
Ik volg LVB wat zijn analyse van civil journalism betreft, maar word even niet goed bij de stelling dat de lokale kranten - inclusief De Tijd - in de greep van Links zou zitten. De assumptie dat de doorsnee journalist vorige keer eerder links stemde, neem ik graag aan (wegens te lui om het even te verifiëren), maar volstaat het niet om elke lokale titel 1 keer open te slaan om te merken dat kranten vooral 't Corporatisme als gatekeeper hebben, en dat noem ik dan weer "eerder rechts". Om het enigzins melodramatisch uit te drukken: zelfs onze kwaliteitskranten gooien de kolommen vol met "angst" (er leeft een De Gelder bij iedereen om de hoek), "verstrooiing" (Lotti huwt voor de 30ste keer). In steeds toenemende mate ontbreekt de ruimte voor grondige analyses (welke krant deed de moeite het "change"-verhaal van Obama tegen 't licht te houden? Welke krant wist ons te melden dat vorig weekend in Athene de Bilderberg-conferentie doorging - De Tijd deed dit in groter detail dan je voor mogelijk houdt, De Standaard piepte iets over prins Flippo, maar voor echte verslaggeving moest je bij The Guardian zijn).