Parochieblad: afslanking van redacties bedreigt de persvrijheid

(...) In het buitenland sneuvelen op de krantenredacties duizenden banen. Ook bij ons staat in minstens twee krantengroepen een groot aantal banen op de tocht. Op zo'n momenten wordt de persvrijheid teruggeschroefd. Een journalist die bang is voor zijn baan kijkt wel uit wat hij schrijft. Een openbare omroep is het enige medium dat niet verplicht is te buigen voor de commerciële wetten, omdat hij precies op die 'staatswaarborg' kan terugvallen. Maar de VRT moet dan ook ophouden met van onbenulligheden en vulgariteit zijn handelsmerk te maken.

Marcel van Nieuwenborgh in "Kerk en Leven", 3 december 2008

Reacties

#72615

Avondlander

 

Izvestia en de Pravda moesten ook niet "buigen voor commerciële wetten". Of de journalisten van deze kranten dan ook niet bang waren voor hun baan en konden schrijven wat ze wilden durf ik evenwel te betwijfelen.

#72618

dendof

 

"Een journalist die bang is voor zijn baan kijkt wel uit wat hij schrijft."

Wil dat zeggen dat ze nu allemaal hun goesting doen?

#72620

Dr. Ernst

 

Een pastoor die bang is voor zijn baan in een finaal door één man bestuurde eenheidskerk...

#72621

traveller

 

@ Dr. Ernst

Al eens een pastoor gezien die bang is voor zijn baan?
Door één man bestuurd? Je kent de RK niet zo goed waarschijnlijk, één van de beste en best ingelichte administraties ter wereld met een beetje ervaring van een paar duizend jaar. Nog nooit in chapter 11 gegaan, niettegenstaande een paar dozijn "take-over attempts" tijdens die paar duizend jaar.

#72703

pepperjack

 

kwalitatieve quote! Blijkbaar heeft Vlaanderen er een nieuw kwaliteitsmedium bij?

#72715

Koen Godderis

 

Journalistiek als bijzondere openbare opdracht. God jongens, in wat voor een communistisch kutland leven wij hier toch???