Advalvas-pionier leidt Google Belgium

Jean-Paul Dewever, in 1995 oprichter van Belgium Advalvas, staat aan het hoofd van het Belgische Google-filiaal dat begin maart operationeel wordt. De Belgische afdeling van Google fungeert als reclameregie. Hoofddoel is meer Belgische adverteerders aan te trekken voor Adwords, het contextuele advertentiesysteem van Google. Adwords-advertenties verschijnen op de zoekresultaten-pagina's van Google, maar ook (onder de naam "Adsense") op andere websites, zoals LVB.net. De Tijd bericht dat het aantal opzoekingen vanuit België op de websites van Google meer dan 1 miljard per maand bedraagt. Het Franstalige Trends-Tendances schrijft dat de Belgische reclamewereld Google niet graag ziet komen. Google Adwords maakt de reclamebureaus overbodig, door adverteerders rechtstreeks en volautomatisch (gebaseerd op sleutelwoorden) in contact te brengen met eigenaars van websites.

Google Belgium NV, met maatschappelijke zetel in de Koloniënstraat 11 te Brussel, werd opgericht op 19 december 2005 met een maatschappelijk kapitaal van 100.000 euro [PDF]. Jean-Paul Dewever maakte mij gisteren attent op een aantal vacatures voor commerciële functies bij Google Belgium, met de vraag om dit door te geven aan vrienden, ex-collega's en eventuele andere geïnteresseerden. Wat bij deze dus gebeurd is.


De portaalsite Belgium Advalvas, destijds opgericht door Jean-Paul Dewever naar het voorbeeld van Yahoo (toen nog een pure web directory), werd in 2002 overgenomen door Roland Duchâtelet. In 2004 werd de portaalsite eigendom van de NV Globesee, waar naast Duchâtelet ook Charles Laurencin en Frédéric Cornard tot de aandeelhouders behoren. Pittig detail: de vennootschap waaronder Belgium Advalvas oorspronkelijk werd opgericht fungeert nu als voetbalploeg, na een naamsverandering [PDF] in "Koninklijke Sint-Truidense Voetbalvereniging", afgekort "K.STVV".

Reacties

#18151

Confucius

 

Geen kwaad woord over Google als zoekmachine. Wat mij wel stoorde gisteren bij Google News, was dat in verband met de demarche van Guido van Tastenhoye de site van Blockwatch werd gebruikt als nieuwsbron. Je kan nu van linkse of rechtse strekking zijn, maar het is toch voor iedereen duidelijk dat Blockwatch een rode mantelorganisatie is en uitsluitend dient om rechts te bezwadderen. Wat meer neutraliteit in nieuwsgaring zou Google News sieren.

#18152

LVB

 

@Confucius: ik ben het niet eens met uw kritiek. De bronnen van Google News hoeven niet objectief of onafhankelijk te zijn. Bij elk nieuwsonderwerp zie je meerdere bronnen staan. Bij het onderwerp over Tastenhoye staan naast Blokwatch ook andere bronnen vermeld, bijvoorbeeld Politiek.net. Het is aan jou als lezer om zelf je conclusies te trekken aan de hand van de lezing van de verschillende bronnen die Google aanwijst.

Als Google Blokwatch als bron zou weigeren, dan pas zouden we ons zorgen moeten maken. Want dan weet je niet waar zo'n selectie op politieke gronden ophoudt.

#18215

Jöe

 

"De portaalsite Belgium Advalvas, destijds opgericht door Jean-Paul Dewever "

moet het niet zijn: MEDE opgericht?

#18219

LVB

 

@Joe: wel Joe, het zou inderdaad "mede-oprichter" moeten zijn, maar aangezien Jean-Paul de enige was die zowel de oprichter was van de site (in 1995) als de oprichter van de vennootschap (in 1996), kan men hem wel als sleutelfiguur en rode draad beschouwen. En een mede-oprichter is een oprichter.

#18225

Jöe

 

@ Luc:
OK, dat hij de enige oprichter was van de site en de vennootschap wist ik niet :-) Ik had van Advalvas de perceptie van een team, sinds het prille begin.

#18230

LVB

 

@Joe: we hebben het hier over Belgium Advalvas hé. Niet over Advalvas Group.

#18240

Prins Laurent

 

Als het inderdaad dezelfde JP Dewever is, dan is dit geen goed nieuws voor Google Belgium. Advalvas was de topsite in België en is er nooit in rendabel te worden. Groot commercieel inzicht kunnen we de Advalvas medewerkers niet toeschrijven. Misschien tijd om mijn aandelen te dumpen?

#18282

Jöe

 

Beste Prins, als het glamourduo van AdValvas UK destijds nu Google UK zou gaan leiden, dan zou ik me pas echt zorgen om Google gaan maken...

#19142

Fredo

 

Prins Laurent, ouf. Eindelijk iemand die een objectieve mening kan geven. Ik denk dat er was -600 miljoenen per maand.

Volgens Google Benelux, is mijnheer Dewever maar een "account manager".

Vreemd is dat onze website werd plot in een blacklist gezet. Nu als je een bepaalde keywords kiest, val je op de Advalvas website in vierde positie. Dit website was niet in de top 50 van de resultatent voor de 11 april ( ik heb bewijzen daarvan).

Wat is de echte job van mijnheer Dewever bij google ? Adwords promoteren. Het is dan een slechte begin want ik heb al duizenden euros ge-investeerd maar nu geef ik geen cent meer.

#19157

Jöe

 

En hoe zou het nog zijn met die andere Advalvas corifee: Pieter Casneuf?