Zatte vrienden doen peiling van La Dernière Heure mislukken

De mediastorm rond het optreden van prins Filip op buitenlandse handelsmissies (zie mijn citatenblog voor enkele persknipsels) lijkt maar niet te luwen. Vrijdag moest de website van de Franstalige krant La Dernière Heure een peiling weghalen, nadat de Vlaamse groepsblog ZatteVrienden.be zijn bezoekers had opgeroepen om daarop te stemmen.

Renaud Hermal, journalist en webmaster van de websites van La Dernière Heure en La Libre Belgique, onthult het verloop van de gebeurtenissen op zijn weblog:De aanvallen van een bepaalde Vlaamse pers tegen prins Filip hebben voor een geanimeerde vrijdag gezorgd op onze multimediaredactie. Op DHnet hebben we de gewoonte om een peiling te presenteren. Die heeft uiteraard geen enkele wetenschappelijke waarde, maar maakt deel uit van de prettige gadgets die men op de meeste websites kan vinden. Gisteren hadden we dus een vraag geformuleerd over prins Filip, om te weten of de aanvallen al dan niet gerechtvaardigd waren. Na twee uren hadden al meer dan 2000 bezoekers gestemd. OK, DHnet presteert goed, maar we vonden het toch wat raar... Toen kreeg ik een email die me verwittigde van het feit dat een Vlaamse website (www.zattevrienden.be om ze niet te noemen) aan zijn bezoekers vroeg om te gaan stemmen op onze peiling voor "gerechtvaardigd". Dit omn (vrij vertaald) "aan die domme Walen te tonen hoe dom ze zijn en hoe democratisch en slim wij zijn". Ik bespaar u de verschillende beledigingen uit de commentaren. Eerst dachten wij: goeie zaak, we gaan onze bezoekerscijfers de hoogte zien inschieten. Na een tijdje vonden we het niet langer prettig. En we hebben de peiling weggelaten. Ik weet nog steeds niet of we er goed aan hebben gedaan. Maar tegenover de dwaasheid staat men soms machteloos.


Uit de commentaren bij ZatteVrienden kan de tijdslijn van de peiling gereconstrueerd worden.

Zatte Vrienden lanceerde zijn oproep vrijdag omstreeks 12:15 uur. Om 12:20 was de voorlopige stand van de peiling bij DHnet als volgt: 48% vond de aanvallen op Filip "schandelijk", 25,8% vond ze gerechtvaardigd en 25,8 vond dat ze terughoudendheid misten, en dit bij 633 uitgebrachte stemmen. Om 14:45, nog geen drie uur na de oproep van Zatte Vrienden, hadden 2267 bezoekers hun stem uitgebracht, waarbij 64,9% de aanvallen op Filip gerechtvaardigd vond, 21,5% ze schandelijk vond en 13,6% vond dat ze terughoudendheid misten. Even na 15 uur, toen "gerechtvaardigd" al meer dan 65% van de stemmen had behaald, haalde La Dernière Heure de peiling van de site.

Zatte Vrienden haalt naar verluidt meer dan 50.000 bezoekers per dag. En, om het met de woorden van Rik Boey te zeggen: "De grootste krant van het land neemt dagelijks ideeën over van sites als Zattevrienden".

Reacties

#18629

Nicolas Raemdonck

 

De actie van Zatte Vrienden was typisch zatte vrienden maar het neemt wel de mogelijkheid af om eens te controleren wat onze Waalse buren van de hele affaire vinden. Want ik denk, alhoewel sommige dat zullen tegenspreken, dat ook niet iedereen in de Walen zomaar voor de Flupken te vinden is.

#18636

I am NoName.

 

Het voordeel is natuurlijk dat "extra" de aandacht getrokken wordt op de problematiek. En zo bewerk je de media in het zuiden die dergelijke aangelegenheden met de mantel der liefde afdekken. Het ontbreekt nu nog aan een "nationaal" bericht op VRT of VTM om de aangelegenheid in het zuiden onder de aandacht te brengen.

De relevantie van een dergelijke peiling is toch maar betrekkelijk en een weerspiegeling van de globale inzichten van de lezers van het medium (zie trouwens de verschillen tussen de nationale politieke peilingen). Dus de interventie van Zatte Vrienden heeft eigenlijk niet zoveel invloed op "dat" aspect.

#18640

DvD post

 

Op die manier komen onze 'jonge' zatte vrienden nog eens op een franstalige website en wie weet lezen ze links of rechts nog eens iets uit deze franstalige krant.

#18641

Mike

 

Wat mij opvalt is, hoe Hermal in zijn stukje een zeer slechte vertaling levert van wat er te lezen is op Zatte Vrienden.
Nergens op http://www.zattevrienden.be (tenzij misschien in de commentaren waarvoor de owners niet geheel verantwoordelijk zijn) heb ik gelezen "dat ze die domme walen eens gingen tonen hoe intelligent en democratisch ze zijn".
Of dit doelbewust zo werd "vertaald" kan ik uiteraard niet zelf bepalen, maar ik heb het mijnheer Hermal toch maar eens lief gevraagd in mijn beste frans.
http://lapresseetsonweb.blo...

#18646

dof

 

Beste Luc, ontbreken er geen "griezelhaakjes" rond het woord "mislukken" in jouw titel?

Want nu is het net alsof je meent dat er condities zouden bestaan wanneer een internet-rondvraag NIET zou mislukken.

Wanneer zou dat dan wel zijn? Als er niet teveel Vlamingen aan mee doen?

Als het resultaat van de rondvraag je niet misnoegt?

#18647

Govaert Jan

 

à ces bêtes wallons combien ils sont cons et nous démocrates et intelligents". Traduction libre.

Zoiets staat nergens op de site van zattevrienden.
Met 'Traduction libre' daar kan men alle kanten mee
uit en toont voor de miljoenste keer het ziekelijke karakter
van de waalse en franstalige pers.
Men zou beter eens in de scholen in Vlaanderen
over de ware aard van de walen en franstaligen onderwijzen
ipv over de islam.
Misschien zouden we dan die 200 jaren terug kunnen inhalen
die we verloren zijn met het streven naar een universele
godsdienst door die mafketels van spanjaarden indertijd.

#18648

Mike

 

Ondertussen "modereert" Renaud Hermal de commentaren in zijn blog. Een kleine verandering die is gebeurd in de loop van de voormiddag ;-)

(@LVB: ik moet hier een 'ongepast' woord invullen in de character string! ;-) )

#18656

LVB

#18658

Briggs

 

Dank U lvb...die blog kende ik nog niet. Deze is een mooi staaltje van Franstalig propaganda in de vlaamse rand.
http://membres.lycos.fr/dil...

#18659

Eric Jans

 

@ Luc:

Tja... de scheiding der geesten is vandaag niet groter dan 50, 100, 150 of 175 jaar geleden. België was nooit een legitieme staat en als de Vlamingen die staat willen gaan domineren met hun natuurlijke meerderheid - en zelfs indien ze dat gematigd willen doen - dan zal die staat imploderen of zelfs exploderen.
Ik wil wel 'Belg' zijn, hoor. Maar ik ben daarvoor niet bereid een stuk van mijn grondrecht (o.a. stemrecht) in te leveren.
Wat het lichte accent van Prins Philippe betreft: ik ben als Vlaming inderdaad niet bereid om ook maar het minste Franse accent van een kroonprins of een koning te aanvaarden. Niet tegen de historische achtergrond van eenzijdige verfransingpolitiek van Vlaanderen (de niet-splitsing van B-H-V nog vers in het geheugen). België heeft een beschamend verleden. Een verleden van vernedering en kleinering van Vlamingen. Een schande zondermeer.

Een Waal die met een accent Nederlands spreekt vind ik dus zeer beminnelijk en verdienstelijk. Een Belgische kroonprins daarentegen spreekt vlot en moeiteloos accentvrij Nederlands (pakweg beter dan de gemiddelde Vlaming) of kan opkrassen. En als dat er niet mocht inzitten, moet hij maar nationaal tekstloos lintjesknipper spelen en in alle talen zwijgen.

Aan alle Francofonen: op dat gebied heerst nultolerantie... WIJ BETALEN 2/3 van die nationale poppenkast en WIJ gaan voor niet minder. Succes met uw 'democratische' beschouwingen.
Als jullie mij daarvoor 'engdenkend' (petits esprits) noemen; het zij zo. Dan wil ik een engdenker zijn i.p.v. een 'Flamand de service', zoals jummie ze graag hebben, natuurlijk. Jullie zijn natuurlijk zovééél ruimdenkender... in de eigen taal, vanzelfsprekend.
Die prins spreekt een moeiteloos ongekunsteld Nederlands of hij zwijgt. Voor de rest zullen we onze symbolen zélf wel kiezen.

#18663

Quackstop

 

Morgen di 28/3 communautair debat: 'Meer of minder België?' in café Monk met Remi Vermeiren (voorzitter In De Warande) en Tony Van de Calseyde (voorzitter directiecomité B Plus).

Uur: 20u
Plaats: café Monk, St. Katelijnestraat 42, 1000 Brussel
Organisatie: Quackstop vzw

Tot dan!

#18667

Jöe

 

Hoe zien de serveusekes eruit in café Monk?

#18670

Briggs

 

oud & versleten :)

#18671

Mike

 

De serveusekes zijn stevige vlomse meiskes. De gast achter de toog kan enkel worden omschreven als een vat die overloopt van norsheid en onvriendelijkheid.
Maar misschien houdt hij wel zijn mond tijdens het debat.

Voor de niet-rokers: het afzuigmechanisme in de Monk sucks (pun intended)

#18673

Koen

 

over de verdedigingsbrief van de prins in DS en La Libre :

deze werd nagelezen en goedgekeurd door de premier ... niemand was daar blijkbaar bereid de prinselijke eer te redden en de dt fout te corrigeren

een achterbakse afrekening ? of politiek met een doel ?

#18674

Willy

 

Zet de edelgeboren Filip of Philippe de kroon op het Hoofd, of laat de Guy dat doen. Eerste zelfstandige taak : Neem contact met Delfien of Delphine, en ga samen de museumtoer op. Natuurlijk mits persuitnodiging vooraf. Wedden dat deze nieuwe Koning der Belgen de wereldpers haalt, en al de rest vergeten en vergeven is ? Geef het volk brood en spelen, weet je wel, en laat de minnestreel een liefdesballade tokkelen. Vive le ...la... les ? De tricolore wappert.

#18680

Renaud Hermal

 

Hallo allemaal,

In mijn bericht schrijf ik dat ik de commentaren van de website zattevrienden dom en gevaarlijk vind. Ik wil graag benadrukken dat dit enkel over de commentaren zelf gaat en ik dus op geen enkele manier de website zelf als dusdanig beschouw.
Ik heb ook geen probleem met het feit dat de peiling wordt 'gestuurd' maar ik vind de manier waarop dat gebeurt allesbehalve correct (cookies, beledigingen,…).
En om iedereen gerust te stellen: het maakt mij (en ook mijn krant) weinig uit wat men precies denkt over Prins Filip.

Prettige dag.

#18681

SNLE Téméraire

 

Vous avez bel et bien écrit: " à ces bêtes wallons combien ils sont cons et nous démocrates et intelligents"*.
Où avez-vous trouvé cela sur zattevrienden.be?

* http://lapresseetsonweb.blo...

#18682

Rick

 

@ SNLE Téméraire:

Je ne puis, sur ce blog qui n'est point le mien, prétendre que mon avis est celui de tout et chacun, ni me substituer à LVB, mais j'estime que vous feriez preuve de politesse élémentaire en posant votre question en langue Néerlandaise, langue véhiculaire dans ce pays...

Bref, soyez démocrate...

#18684

Rick

 

@ SNLE & allen:

Uitslagen quickpoll op Skynet:

NEDERLANDSTALIGEN: (tussen haakjes de score bij de franstaligen)
Het was even heet tussen prins Filip en de Vlaamse pers. Wat vind jij van de kroonprins ?

Zijn huwelijk heeft hem veranderd, hij is klaar om de troon te bestijgen 21% (FR: 35%)

Met Filip I zal het koningshuis zijn rol als cement voor het land verliezen 8% (FR: 9%)
Je zou liever een ander lid van de koninklijke familie de troon zien bestijgen 13% (FR: 12%)

Koningshuizen zijn voorbijgestreefd, je verkiest een republiek 32% (FR: 14%)

Je vindt hem lachwekkend 26% (FR: 29% - met vraagstelling "Je m'en moque")

2990 personen hebben deelgenomen aan deze quickpoll (FR: 6117)

#18685

Briggs

 

Rick...SNLE ben ik maar vanop een andere locatie. Ik kan van daaruit mijn normale nick niet veilig gebruiken...te veel ogen.

Hermal heeft de moeite gedaan om in het Nederlands te reageren, ik reageer in -zo goed & zo kwaad mogelijk als ik kan- het Frans. Kwestie om aan te duiden dat wij 'Frans' kunnen. Van mijn part mag hij zijn uitleg in het Frans doen want zijn Nederlandstalige commentaar klinkt wel raar.
Eigenlijk wat ik wil zeggen is: of spreekt hij zich beter uit in zijn moedertaal oftewel denkt ie met idioten te maken te hebben.

"In mijn bericht schrijf ik dat ik de commentaren van de website zattevrienden dom en gevaarlijk vind. Ik wil graag benadrukken dat dit enkel over de commentaren zelf gaat en ik dus op geen enkele manier de website zelf als dusdanig beschouw.".

Ik heb het bericht nogmaals nagelezen maar NERGENS zie ik iets staan waarbij men de commentaren op Zattevrienden.be bestempelt als gevaarlijk of dom.
In tegenstelling..."C'est alors que j'ai reçu un mail m'avertissant qu'un site web flamand (http://www.zattevrienden.be pour ne pas le citer) demandait à ses visiteurs d'aller voter "c'est justifié" sur notre sondage afin de montrer " à ces bêtes wallons combien ils sont cons et nous démocrates et intelligents". Traduction libre."
Ik heb de oproep van Zattevrienden.be gelezen...daar staat nergens in de oproep iets over idiote Walen, hun dom zijn en ons democraat & intelligent zijnde.

De Standaard vertaalt het artikel van Hermal in dezelfde manier zoals ik & velen ze begrepen hebben:
http://webmaster.zattevrien...

#18692

Nicolas Raemdonck

 

AAn Briggs, post je vanuit Afghanistan of zo? ;)

#18697

LVB

 

Peiling RTL-TVI bij 1010 Belgen:

"Op de vraag ,,voelt u zich nog verbonden met de monarchie?'' antwoordde 51 procent van de Belgen positief, 41 procent negatief en 8 procent wist het niet. Onder die uitslag gaat een stevig communautair verschil schuil. 68 procent van de Franstaligen voelt zich verbonden met de monarchie, tegen maar 38 procent van de Vlamingen. In Vlaanderen heeft een kleine meerderheid van de bevolking (53 procent) niet langer een band met koning Albert en zijn kroost. In Wallonië is dat 26 procent."

Lees het volledige artikel hier:
http://www.standaard.be/par...

#18705

Briggs

 

Vanaf Absurdistan...of ook de Bezette gebieden (door Franstaligen). Gazassel.

#18737

walt

 

Voor het hele koningshuis moet dringend een asielland gezocht worden waar ze een nieuw leven kunnen beginnen weg van het media-sterrendom en weg van de spotternijen maar waar hen een ordinair mensenleven wacht met arbeiden in het zweet hun aanschijns.
We moeten af geraken van een kaste middeleeuwse profiteurs en corrupte hebzuchtigen.
Leer hen een lesje.
Weg ermee !

http://verdrietvankortrijk....

#18742

Briggs

 

Afghanistan, Iran, Griekenland, Sri Lanka...

#18799

Eric Jans

 

Een voorstel:

Ik stel voor dat we het politiek instabiele Servië een koning cadeau doen: den onze!
Daar kan hij nuttig werk verrichten: in een land met een communistische (Waalse?) mentaliteit in het kwadraat en een gekrenkte nationale trots.
Laten we Albert schanken aan Servië (zodra Montenegro zijns weegs gaat). Dan zijn wij er van af... en zij hebben een soort van nationale maïzena die poilitieke akkoordjes bedisselt in de achterkamertjes en wandelgangen van het parlement door het soort juridisch onduidelijke 'discrete invloed uitoefenen'.
Dan zijn wij er van af.

#19140

amydal

 

belachelijk

als ik die site bezoek, wordt ik overspoeld door p*rn* reclames, en dat zegt bij mij genoeg

<a href="http://probelgica.webpal.info" title="http://probelgica.webpal.info" rel="nofollow">mijn probelgicq site</a>

#19305

Vlaamse Nederlander

 

Vlaanderen en Wallonië hechten een ander waardeoordeel aan het koningshuis. Voor Vlaanderen begint het besef door te dringen dat het een bende paljassen zijn, voor Wallonië is het koningshuis bittere ernst voor het in stand houden van België en dus hun gunstige positie.