De flodders van de week (6)

De stad Kortrijk beloont foutparkeerders. Tweehondervijftig gipsen beeldjes van zwarte katten werden door parkeerwachters gedeponeerd naast fout geparkeerde wagens in de Kortrijkse binnenstad. Als waarschuwing, want "zwarte katten brengen ongeluk", aldus mobiliteitsdeskundige Heidi Debels van de Kortrijkse verkeersdienst. Maar de beeldjes zijn meteen een geschenkje, een beloning: "De gipsen katten mogen door de burger worden meegenomen. Dan hoeven we ze zelf niet meer op te halen", verklaarde schepen Guy Leleu aan Kris Vanhee van Het Nieuwsblad. Dus, heb je nood aan nog wat tuinversiering, ga dan een dagje winkelen in Kortrijk, en parkeer fout.


Donderdagochtend heel vroeg is het zover. Dan springt de tijdsaanduiding op 01:02:03 04-05-06. "Dit is uniek, dit zal nooit meer gebeuren!", riep iemand triomfantelijk. Toch wel, maar dan over duizend, euh wat zeg ik, honderd jaar. Lig je op dat mystieke moment nog te maffen in bed? Geen probleem, in juni kan je wellicht de satanische tijdsaanduiding 06:06:06 06/06/06 in wakkere toestand meemaken. Maar waarom hebben de kranten mij niet verwittigd in 2001, toen de tijd op 06:05:04 03-02-01 sprong? Of in 2000, toen de tijd op 05:04:03 02-01-00 sprong. Want zo'n aftelling, dàt vind ik pas speciaal!

De rijkste Belg ter wereld, de voormalige spijkerhandelaar Albert Frère, houdt van de eenheid van alle Belgen. "Ik voel mij zowel thuis in Het Zoute als in Gerpinnes nabij Charleroi", verklaarde Frère in De Tijd. Ja, dat is alsof ik zou zeggen: "Ik voel mij zowel thuis op camping "'t Stamineeke" in de Ardennen tijdens het hoogseizoen (waar je op dat moment meer Nederlands dan Frans hoort), als in Waregem". Maar ik moet iets bekennen: ik voel mij méér thuis op het terras van Moeder Siska in Het Zoute. En ik moet dringend een container spijkers kopen.

De Boliviaanse president Evo Morales heeft de gas- en olie-installaties in zijn land genationaliseerd. Troepen bezetten sinds gisteren de olievelden. In een normale wereld noemen we zoiets "gelegaliseerde diefstal" en "contractbreuk" (het contract tussen de Boliviaanse overheid en de oliemaatschappijen werd in 1996 getekend en geldt voor 40 jaar), maar in De Tijd doet financieel analist Simon Nixon lyrisch over Morales: "Een man van zijn woord", "hij kwam zijn belofte na", "ergens valt zijn beslissing te begrijpen", "het is wellicht niet meer dan logisch dat een aantal regeringen een deel van die [olie]winsten naar zich toe probeert te trekken". De Tijd noemt zich sinds gisteren opnieuw een "zakenkrant".

Amerikaanse toppolitici zijn grondig verdeeld over de taal waarin de nationale hymne, de Star Spangled Banner, moet of mag gezongen worden. Condoleezza Rice vindt de Spaanstalige versie prachtig, maar president Bush en oppositievrouwe Hillary Clinton vinden dat het alleen in het Engels mag. Er ligt een mooie toekomst weggelegd voor Belgische politici op rust, om in Amerika de communautaire problemen te gaan oplossen. Wilfried, waar wacht je op?

Reacties

#19763

delirium

 

Reactie in De Tijd is inderdaad een beetje vreemd. Het is trouwens niet de eerste keer dat ik hen zulke dingen zie doen (wel geen concreet vb bij de hand). Hoe zit het trouwens met De Tijd, is dat een onafhankelijke krant of behoren die tot een grotere groep? In het tweede geval is er misschien wat teveel copy/paste werk gebeurd.

#19765

Jean

 

@LVB & Delirium:
Het opinie-artikel van Simon Nixon in De Tijd was niet bedoeld om Evo Morales de hoogte in te prijzen. De opener "een man van zijn woord" ed. had duidelijk een ironische ondertoon, en verder werd duidelijk dat dit zeker niet als voorbeeld of zaligmakend naar voor geschoven werd.Er werd duidelijk gewezen op de negatieve effecten op het investeringsklimaat in een klein oliestaatje als Bolivie en op z'n internationale positie. Maar in land waar de bevolking straatarm is een zo'n maatregel nu éénmaal wel sneller te verwachten, al ook is ze nefast voor de economie.

Bovendien moet je je zelf toch ook vragen durven stellen bij een 40-jarig contract. Een investering in de olie-ontginning vergt geen 40-jarige periode om een fair return te krijgen. Enige kritische ingesteldheid, ook naar het zakenleven, is ook vereist.

#19767

Quattro

 

De plaasteren beeldjes liggen nu overal, kapotgesmeten, vernield, in het struikgewas...
En waarschuwen was het NIET want ik heb een boete omdat ik 20 cm uit mijn vak ston (op het einde van de rij) aangezien de wagen naast mij 2 vakken innam.
Nu ja...

De studenten van de scholen vonden het initiatief wel tof, schop eens een plaasteren kat...

#19768

blauwbaard

 

Er zijn geen kwaliteitskranten meer. Laat staan kwaliteit in de Kortrijkse politie.

#19769

Cogito

 

Zal eens direct in Kortrijk gaan foutparkeren zie. en dan die zwarte kat door het raam van het politiekantoor mieteren. Dat zal ze leren dat zwarte katten ongeluk brengen. Daar heb ik wel 20 euro voor over. Stelletje verzuurders.

#19771

Briggs

 

Plaasteren kat, zal wel niet erg ver vliegen zeker?

#19776

Jöe

 

Ik zie de link niet tussen de uitspraak van Frère en je thuisvoelendheid bij moeder Siska.
Is het enkel Het Zoute? Tja...
Of mis ik een subtiliteit?
Spreken ze daar vooral Frans op dat terras? Heeft het iets met de speeltuin te maken? De frivole bejaarde diensters? De wafelijzers?

Verder vraag ik me af in hoeverre Condi zal bijdraaien. Ze zal straks graag gaan lopen met de stem van de gekleurden en de hispanics, maar ze moet toch ook aan haar baas zijn kont blijven likken.

#19785

Edward

 

Bij Toutatis,

niemand in Kortrijk heeft iets van die katten gemerkt hoor,
hier stond de foor nog/was aan het opkramen, maw mediatiek
onderonsje.

@Joe : eens nalezen wat Frère zelf zei over le Cnoq en de
reactie (van Erik ?) die daar op kwam...

en Condi... ? die mag altijd eens likken LOL

#19787

Rick

 

Ik vind het discriminerend dat in de ene gemeente een administratieve boete gegeven wordt voor het wegwerpen van een sigarettenpeuk, en dat in een andere gemeente parkeerwachters - op bevel - zwarte katten sluikstorten.

Daarenboven ben ik bijgelovig en ervaar ik de aanwezigheid van een zwarte kat naast mijn (foutief?) geparkeerde auto noch min of meer als een bedreiging uitgaande van een Schepen die me blijkbaar ongeluk toe wenst.

Om de moskee in het midden te houden stel ik de moedige Schepen Leleu dan ook voor om, rekening houdend met mijn gevoelens, in zijn eigenste stad (bv. in de Zwevegemsestraat), zwarte varkens te plaatsen naast de fout geparkeerde wagens. Ik ben er van overtuigd dat de - meestal allochtone - bestuurders van deze auto's zijn geste naar waarde zullen weten te schatten.

Het weze hierbij dan ook duidelijk dat ik WEIGER een aanstaande parkeerretributie te betalen, gezien ik acht dat de Stad Kortrijk bljkt geeft van willekeur.
Een reglement dient nageleefd en als parkeerwachters een overtreding op het reglement vaststellen, dienen ze terdege op te treden. Niet door een zwarte gipsen kat naast mijn wagen te plaatsen.

A bon entendant...

#19789

Cogito

 

Inderdaad is de symboliek van het onheilssymbool die de zwarte kat is, vér-dragend. Men heeft dat fout ingeschat. Een Voodoo-aanhanger zou er wel eens echte hekserij achter kunnen vermoeden. Een overheid die haar burgers vervloekt? verregaand als je er even diepzinnig over doordenkt hoor!

#19794

Mening

 

ivm de katten: als een beginnend zelfstandige een marketing fout van dat caliber maakt, is zijn lot bezegeld. De sukkelaar staat voor een paar zware jaren. De ambtenaar ("deskundige"?) daarentegen prutst vandaag lekker verder, niets aan de hand, goedbetaald en wachtend op een dikker pensioen.

#19796

Leo Norekens

 

Spaanse versie van de Star Spangled Banner?

Hm.. in plaats van "Oh-o say can you see..." zingt men "O José, can you see". Zoiets?

#19799

ivanhoe

 

plaasteren katten zetten...waar zijn we me bezig

#19801

Peter Fleming

 

we moeten nog zien hoe die zaak in bolivie evolueert, maar het heeft weinig zin om te vieren dat je terug de baas bent van wat er onder je grond ligt nu je de buitenlandse bedrijven hebt buitengejaagd, als je zelf niet weet hoe je de olie en het gas naar boven moet pompen

wat is dat toch met de Tijd? op een half uur heb je nu al gelezen wat je wilde lezen: er staat gewoon minder nieuws in dat me interesseert