De Witte vs. Leman vs. Belien

Jozef De Witte (CGKR) [als reactie op de beschuldiging van zijn voorganger Johan Leman dat het CGKR te laks optreedt tegen Paul Belien]: Ik merk dat meneer Leman slecht geïnformeerd is. Hij heeft geen contact opgenomen met mij, ook niet met andere medewerkers van het Centrum. Dat is natuurlijk jammer, want nog voor hij deze uitspraken gedaan heeft, was de tekst al van die website verdwenen, dank zij een actie van het Centrum.

Liesbeth Imbo (VRT): Jullie hebben een briefje gestuurd?

Jozef De Witte: Wij hebben inderdaad, één, zoals we gewoon zijn, de zaak goed geanalyseerd, gezien of dat hier over de grens gaat of niet, en ten tweede, onze strategie bepaald: wat gaan we hiermee doen.

Liesbeth Imbo: Had u daar drie weken voor nodig?

Jozef De Witte: Wij nemen daar rustig de tijd voor, wij laten ons niet opjagen. Wij hebben overwogen wat het opbrengt van klacht neer te leggen. Dat heeft twee effecten: één dat het heel lang duurt, en twee, dat intussen heel veel mensen kunnen lezen wat er op die website staat.

Liesbeth Imbo: Het was misschien een belangrijk signaal geweest naar het publiek toe, wij tolereren dat niet. Het heeft in veel kranten gestaan, er is verwezen naar die website, veel mensen wisten niet dat u intussen had gevraagd om het artikel te verwijderen?

Jozef De Witte: Nee, maar we hebben dat wel degelijk gevraagd, en het artikel is wel degelijk verdwenen. En als dat inderdaad de doelstelling is die meneer Leman voor ogen heeft, zorgen dat mensen dat niet meer kunnen lezen, dan zijn we er intussen in geslaagd, nog voor meneer Leman erop gereageerd heeft.

[...]

Liesbeth Imbo: Er staan natuurlijk nog altijd van dat soort teksten op die website, waarin wordt gezegd: Marokkaans tuig is het gewend om kelen over te snijden, zij hechten niet veel waarde aan het leven. Dat ene artikel is verdwenen, maar bon, meneer Belien doet maar lustig verder?

Jozef De Witte: Het klopt dat meneer Belien wat onzorgvuldig is geweest, en niet alles heeft geschrapt wat hij misschien zou moeten schrappen. Hij heeft nog wat werk, denk ik, één. Ten tweede: sinds wij een maand of twee geleden een studiedag rond cyberhate hebben gehouden, krijgen wij tien meldingen per dag binnen van zaken die niet door de beugel kunnen en waarop we dus telkens proberen op een gepaste wijze te reageren.

Liesbeth Imbo: Gaat u het dan nu nog eens gewoon met een briefje vragen aan meneer Belien, of gaat u nu toch verder actie gaan ondernemen?

Jozef De Witte: Jamaar, ik heb niet gezegd dat we het houden bij dat briefje hé. Onze eerste doelstelling was, is en blijft: zorgen dat racisme geen plaats heeft, zorgen dat racisme op internet niet verschijnt, zorgen dat wie een racistisch discours verkondigt, dat hij daarmee stopt. Dat is de eerste doelstelling.

Liesbeth Imbo: Gaat u daarna nog iets ondernemen?

Jozef De Witte: Daarna kunnen we gerust overwegen of een rechtzaak hier op zijn plaats is. Of we dit kaderen in een rechtszaak die bijvoorbeeld draait rond meer uitspraken die leden van een bepaalde partij gedaan hebben of nog aan het doen zijn. Wij hebben van het parlement de opdracht gekregen om dat werk in alle onafhankelijkheid te doen.

[...]

Liesbeth Imbo: Als meneer Belien er nu dus mee ophoudt, dan ontspringt hij de dans en is hij er op een vriendelijke manier van af gekomen?

Jozef De Witte: Nee dat weet ik niet. Ik zeg, wij hebben nog alle mogelijkheden ter beschikking. Ik herhaal: één, zorgen dat het stopt, twee, daarna kijken we verder.

De Wandelgangen op Radio 1, 15 mei 2006

Reacties

#20302

Bart Servaes

 

Beste Luc:

Ik ben echt geschokt.

Er wordt door die mensen van het Centrum gesproken over het schrappen van teksten alsof dat de gewoonste zaak van de wereld is... Lees nog maar eens goed; het staat er echt : "En als dat inderdaad de doelstelling is die meneer Leman voor ogen heeft, zorgen dat mensen dat niet meer kunnen lezen, dan zijn we er intussen in geslaagd". Zorgen dat mensen dat niet meer kunnen lezen!! Nog eens: letterlijk :"zorgen dat mensen dat niet meer kunnen lezen".

Ongelooflijk gewoon. Ik geloof mijn eigen ogen niet...

Heeft Belien overdreven? Dat kan geargumenteerd worden. Heeft hij zijn frustratie de vrije loop gelaten in sommige artikels? Zeker. Is wat hij zei te veralgemenend? Zeker. Is Paul soms een "nare man" (zoals iemand tegen mij zei)? Ha, soms wel ja (gelukkig maar, hé, anders schopte er nooit iemand tegen de goegemeente aan).

Maar een OVERHEIDSINSTANTIE laten verbieden "wat mensen kunnen lezen", ja, dan pas zijn we ECHT in nazi-land aangekomen en hebben we bepaalde grenzen overschreden die in een democratie nooit mogen overschreden worden.

En het ongelooflijke is dat ze het zelf niet inzien, want ze geloven, net zoals de communisten vroeger, dat ze werkelijk iets ethisch en moreel hoogstaand doen.

Willen ze werkelijk iets "moreel" en "ethische hoogstaand" doen, moeten ze gewoon in hun pen kruipen en Paul Belien van antwoord dienen. Dat is hoe in een democratie een mening wordt bevochten. Niet door dreigbrieven, afdreigingen en processen, maar door meer vrije meningsuiting...

Het is ver gekomen daar in Belgie. Triest, echt triest.

Bart

#20306

Leo Norekens

 

Wat vooral intriest is, is het feit dat journalisten (in casu een radioreporter) schaamteloos supporteren voor de fascisten van het Centrum voor waarheidsbestrijding.

L. Imbo: "Er staan natuurlijk nog altijd van dat soort teksten op die website, waarin wordt gezegd: Marokkaans tuig is het gewend om kelen over te snijden, zij hechten niet veel waarde aan het leven. Dat ene artikel is verdwenen, maar bon, meneer Belien doet maar lustig verder?"
Noteer dat haar citaat allerminst letterlijk is, maar eerder een erg vrije en boosaardige interpretatie van die ene tekst. Bovendien pretendeert zij dat er nòg dergelijke teksten op The Brussels Journal staan, wat een leugen is.

#20309

Peter Fleming

 

de censuur, de belofte van nog meer censuur, de kliklijnen, de vanzelfsprekendheid waarmee dit gebeurt, het pushen door die journaliste (?)

ik ben ronduit geschokt en iedere vrijheidslievende, los van wat je vindt van Belien of TBJ, zou dat ook moeten zijn

#20312

Cogito

 

Het gemak waarmee Liesbeth denkt dat Belien en anderen kunnen opgelegd worden bepaalde teksten niet te schrijven staat in schril contrast met de terughoudendheid van De Witte die veel beter dan zij begrijpt aan wat voor dunne juridische koordjes hij probeert te trekken. Het is een alarmerend symptoom om een radioreporter vanzelfsprekend te horen doen over censuur. Als reporters de vrijheid van meningsuiting al niet meer verdedigen of zelfs bestrijden, wie dan nog wel?
Wederom heb ik wat gesurfd over vastgoedprijzen in New Hampshire.

#20316

Steerse

 

Met zijn artikel ging Beliën zo mooi met de billen bloot en dan eisen zijn tegenstanders dat het weggehaald wordt.
Dat is volstrekt idioot voor iemand die Beliën wil bestrijden. Die linkse mannen snappen niks van tactiek.
Meningsvrijheid is de beste manier om dwaze meningen door de mand te laten vallen.